Stevan Jelovac

Kratke informacije

Ime i prezimeStevan Jelovac
Datum rođenja8. jul 1989.
Mesto rođenjaNovi Sad
Datum smrti5. decembar 2021.
Mesto smrtiNovi Sad
DržavaSrbija
ZanimanjeKošarkaš
PozicijaKrilni Centar
Visina208 cm
Težina110 kg

Biografija

Stevan Jelovac je bio srpski profesionalni košarkaš. Rođen 8. jula 1989. godine u Novom Sadu. Preminuo je 5. decembra 2021. godine u rodnom gradu.

Jelovac je prve košarkaške korake napravio u novosadskoj školi košarke „Sport ki“, odakle je 2008. godine prešao u mlađe selekcije Partizana.

Nije uspeo da pokaže šta ume u prvom timu, nego je iste godine pozajmljen Vizuri, gde je i prvi put zaigrao u Ligi Srbije. Početkom naredne sezone Vizura je spojena sa Megom, a mladi Novosađanin je postao jedan od ključnih igrača novog tima.

U aprilu 2010. godine je potpisao ugovor sa Crvenom zvezdom, a već na početku sledeće sezone vratio se u Mega Vizuru. Polovinom 2011. godine potpisao je ugovor sa turskom Antalijom , dok je narednu sezonu proveo u italijanskom klubu Juvekazerta.

Sezonu 2013/14 proveo je u litvanskom Lijetuvos Ritasom, a narednu u španskoj Saragosi, gde je ostao sve do polovine 2017. godine. Tada je prešao u Nižnji Novgorod, gde je takođe proveo jednu sjajnu sezonu.

Jelovac je 6. jula 2018. godine potpisao dvogodišnji ugovor sa Brozeom iz Bamberga, ali je već u februaru 2019. godine prešao u turski Gazijantep.

Sezonu 2020/21 proveo je u japanskom San-en Neo Finiksu, a 23. avgusta 2021. godine potpisao je ugovor sa grčkim AEK-om.

U dresu reprezentacije Srbije prvi put je nastupio 2018. godine tokom kvalifikacija za odlazak na Svetsko prvenstvo. Selektor Aleksandar Đorđević ga je pozvao umesto povređenog Milana Mačvana, a mladi Novosađanin je opravdao njegovo poverenje.

Pomogao je reprezentaciji Srbije da se plasira na Svetsko prvenstvo u Rusiji 2019. godine.

Klupska karijera

Stevan Jelovac je počeo da trenira sa deset godina u novosadskoj školi košarke „Sport ki“, gde mu je prvi trener bio Janko Lukovski. Tokom prve seniorske sezone igrali su u Drugoj srpskoj ligi i uspeli da izbore plasman u viši rang.

Sa 18 godina je prešao u beogradski Partizan, koji ga je vrlo brzo pozajmio Vizuri, gde je odigrao svoje prve minute u susretima Lige Srbije.

Pred početak sezone 2009/10 košarkaški klubovi Vizura i Mega spojeni su u jedan klub. U novom dresu kluba Mega Vizure Stevanova karijera krenula je uzlaznom putanjom.

Uz Stefana Balmazovića bio je ključni igrač mladog kluba, te jedan od nosilaca igre. Kako je u jednom intervjuu kazao, zahvalnost za svoj napredak duguje Miodragu Mišku Ražnatoviću i Goranu Radojičiću koji su verovali u svoj mladi tim.

Dobrim partijama privukao je pažnju velikih klubova, pa je pred sam početak Superlige Srbije prešao u Crvenu zvezdu. Nije se dugo zadržao u klubu sa Malog Kalemegdana, ali je, kako kaže, stekao dragoceno iskustvo.

Jednom prilikom je rekao da mu je mnogo pomoglo to što je teren delio sa igračima poput Marka Kešelja, Vuka Radivojevića, Nemanje Bjelice i Nemanje Nedovića.

Premda nije imao veliku minutažu, naučio je mnogo, te odlučio da se vrati u Mega Vizuru već na početku sezone 2010/11. Tu se ponovo osećao „kao svoj na svome“. Dobra energija i veliko zalaganje rezultovali su pozivom u tursku Antaliju.

Turska liga je u tom momentu sve više jačala jer su u njoj igrale velike NBA (En-Bi-Ej) zvezde poput Derona Vilijamsa (Deron Michael Williams) koji je igrao u Bešiktašu.

Iako je prelazak u novu sredinu za mladog Jelovca ispočetka bilo traumatičan, kao i svaki odlazak mladog igrača u inostrani klub, uspeo je da se izbori za svoj status.

Igrajući protiv velikih zvezda želeo je da dokaže da vredi. Na početku sezone su ostvarivali dobre rezultate, ali je posle par kola došlo do smene trenera.

Klupu Antalije preuzeo je srpski trener Dragan Šakota. Premda se nadao da će mu minutaža dodatno porasti dolaskom novog trenera, ispostavilo se da to nije bio slučaj.

Stevan je dobijao sve manje prilike da pokaže šta ume. U proseku je beležio 11.8 poena i 4.7 skokova po utakmici.

Zato i ne čudi što je 10. jula 2012. godine potpisao dvogodišnji ugovor s italijanskim klubom Juvekazerta. Na samom startu, priznaje da nije pokazao sav svoj potencijal.

Ipak, kada mu je trener poverio veću minutažu umeo je da je iskoristi. Sezonu je priveo kraju kao jedan od pet najboljih stranaca u Prvenstvu Italije. Odigrao je ukupno 30 mečeva, te po susretu beležio 13.7 poena i osam skokova.

Nakon vrlo dobre sezone u Italiji Jelovac je prešao u litvanski Lijetuvos Ritas. Sezonu su počeli kvalifikacijama i plasmanom u Evroligu.

Klub je dodatno osnažen igračima koji su igrali u NBA ligi i Evroligi, poput Omara Kuka (Omar Cook), Renaldsa Sejbutisa (Renaldas Seibutis), Martinasa Gecevičijusa (Martynas „Marty“ Gecevičius) i drugih.

Ipak, dolazak Darijusa Songaila (Darius Songaila) koji se nakon osam sezona vratio iz NBA lige, Jelovčeva minutaža je znatno smanjena.

Kada je dobijao priliku da igra postizao je veliki broj poena, međutim trener je češće na njegovu poziciju stavljao Songaila, pa mladi srpski reprezentativac nije dobijao mnogo prilike da se dokaže.

Igrali su finale Prvenstva Litvanije, ali ih je Žalgiris u poslednjim sekundama zadnjeg meča, zaustavio u nameri da osvoje trofej.

U Evroligi je odigrao ukupno deset mečeva na kojima je u proseku beležio 6.1 poen i 2.3 skokova po utakmici.

4. jula 2014. godine je potpisao jednogodišnji ugovor sa španskom Saragosom. Postao je najbolji strelac u istoriji kluba, pa mu je Saragosa 2015. godine obnovila ugovor na još jednu sezonu.

Kako je u jednom intervjuu kazao, u španskom klubu je vladala odlična atmosfera, te mu je ostao u najlepšem sećanju.

Polovinom 2016. godine igrao je za klub Dalas Meveriks (Dallas Mavericks) u NBA Letnjoj ligi. Bio je jedini belac i jedini stranac u ekipi. Kako je sam priznao, u to vreme je bilo veoma teško da se kroz Letnju ligu dođe do ugovora sa nekim NBA klubom.

13. jula 2017. godine Jelovac je potpisao jednogodišnji ugovor sa ruskim klubom Nižnji Novgorod. Kako se kasnije ispostavilo, bio je to veoma dobar potez srpskog krilnog centra.

Sezona 2017/18 bila je najbolja u njegovoj dotadašnjoj karijeri. Postavio je rekord po broju postignutih poena u VTB ligi.

Početkom meseca februara 2018. godine zablistao je na utakmici protiv estonskog Kaleva. Ubacio je 49 poena i upisao 15 skokova, te postavio rekord ruske VTB lige koji je pre njega postavio Kit Lengford (Andre’ Keith Langford).

Na samom startu meča postigao je važne poene, pa je na pauzu otišao sa 20 postignutih koševa. Drugo poluvreme je imao još bolji učinak, dok je tokom produžetaka postigao još šest poena.

Predvodio je svoj tim do četvrtfinala VTB lige. Tu ih je dočekao Uniks, koji ih je eliminisao iz borbe za trofej. Ipak, bila je to jedna odlična sezona za ruski klub i srpskog igrača. Proglašen je najkorisnijim igračem meseca maja.

Tokom cele sezone postizao je u proseku 20.5 poena po meču. Bio je drugi najkorisniji igrač, treći strelac, te četvrti skakač VTB lige.

U FIBA Evrokupu je prosečno beležio 18.4 koševa i 7.6 skokova po meču.

Na svoj rođendan, 8. jula 2018. godine potpisao je dvogodišnji ugovor sa Košarkaškim klubom Broz iz Bamberga, devetostrukim prvakom Nemačke. Tom prilikom rukovodstvo kluba je izdalo saopštenje u kome se navodi da se „talentovani Jelovac savršeno uklapa u timski sistem“.

Jedan od čelnika kluba je izjavio da je Novosađanin sa 29 godina stekao veliko međunarodno iskustvo i može da bude uzor mladim igračima Broza.

Sa druge strane, Jelovac je izrazio zadovoljstvo što je dogovor postignut, te da mu je poznata atmosfera koja vlada na tribinama kada ovaj klub igra u Bambergu. Zbog toga je odlučio da potpiše ugovor, te obećao da će se truditi da zajedno postignu što bolje rezultate.

U novom dresu u proseku je igrao oko 20 minuta, te beležio 11 poena. Međutim, već u februaru 2019. godine odlučio je da napusti Bamberg, te pređe u turski Gazijantep.

Stevan je 8. juna 2020. godine potpisao jednogodišnji ugovor sa klub San-en Neo Finiks koji se takmiči u Drugoj japanskoj ligi. Srpski reprezentativac je 23. avgusta 2021. godine prešao u grčki AEK.

Reprezentativna karijera

Odlične partije koje je pružao u Nižnji Novgorodu nisu prošle nezapaženo kod Aleksandra Đorđevića, selektora reprezentacije Srbije, koji ga je u februaru 2018. godine pozvao da nastupi umesto povređenog Milana Mačvana.

Stevan je ovu ponudu dočekao s oduševljenjem, te samo dan nakon što je završio obaveze sa klubom, došao u Srbiju na pripreme s Orlovima.

Bio je deo tima koji je kroz kvalifikacije obezbedio učešće Srbije na Svetskom prvenstvu održanom 2019. godine u Rusiji. „Orlovi“ su na tom takmičenju uspeli da pobede reprezentaciju Amerike, a kući su se vratili kao peta najbolja ekipa na svetu.

Privatni život

Stevan Jelovac je rođen 1989. godine u Novom Sadu. U rodnom gradu je završio osnovu i srednju školu, a potom karijeru nastavio u beogradskoj Vizuri i Mega Vizuri.

Jedno vreme je igrao za juniore Partizana, te kratko nosio dres Crvene zvezde. Igrao je u brojnim evropskim klubovima, od Rusije, do Španije i Nemačke, Japana, Turske i Grčke.

Kako je često naglašavao u svojim intervjuima, dečački san mu se ostvario kada je dobio priliku da obuče dres reprezentacije Srbije, pa je svoju minutažu u mečevima kvalifikacija odigrao sasvim solidno.

Premda je dugo igrao u inostranstvu, Stevan je jednom prilikom kazao da prati rezultate srpskih klubova, poput Partizana i Crvene zvezde. Međutim, kazao je da navija za Mega Vizuru, klub iz koga je ponikao.

Jelovac je 14. novembra 2021. godine na treningu s ekipom AEK-a doživeo moždani udar. Na zahtev porodice lečenje je nastavio u Novom Sadu. Preminuo je 5. decembra 2021. godine u Kliničkom centru u Novom Sadu.

Titule

Pojedinačne titule

  • 2011/12. uvršten u idealnu petorku stranaca u Prvenstvu Italije
  • 2012. igrao u ol star timu Prvenstva Turske
  • 2018. proglašen najkorisnijim igračem meseca maja u VTB ligi

Izvori:

https://vesti-online.com/Sport/Kosarka/707146/Stevan-Jelovac-za-Vesti-online-Velika-razlika-izmedju-srpskih-i-inostranih-trenera

https://sportsport.ba/kosarka/preminuo-stevan-jelovac/413846