Marko Rojs (Marco Reus)

Kratke informacije

Ime i prezimeMarko Rojs (Marco Reus)
Datum rođenja31. maj 1989.
Mesto rođenjaDortmund
DržavaNemačka
PrebivališteDortmund
ZanimanjeFudbaler
PozicijaNapadač
Visina180 cm

Biografija

Marko Rojs (Marco Reus) je nemački profesionalni fudbaler koji trenutno nastupa na poziciji napadača u Borusiji iz Dortmunda i reprezentaciji Nemačke. Rođen je 31. maja 1989. godine u Dortmundu.

Prve fudbalske korake napravio je u omladinskoj školi fudbala kluba Rot Vajs Ahlen. Tokom dosadašnje karijere nastupao je u dresu samo tri kluba, a najduži staž ima u nemačkom bundesligašu Borusiji.

Iako najčešće zauzima poziciju levog napadača, Rojs zbog umeća da dobro kontroliše loptu s obe noge, često igra i na desnoj strani terena.

Godina 2012. je za njega bila do sada najuspešnija, jer je tada postigao 18 golova i upisao osam asistencija, te pomogao Borusiji iz Menhengladbaha da uđe u Ligu šampiona. Na kraju te sezone vratio se u Borusiju Dortmund potpisavši ugovor do 2023. godine. Zadužio je dres sa brojem 11. Sa Dortmundom je 2013. godine osvojio Superkup, a 2017. Kup Nemačke.

2012. godine je uvršten u UEFA-inu najbolju jedanaestorku na svetu, a iste godine legendarni Franc Bekenbauer (Franz Beckenbauer) je za Rojsa i Gecea (Mario Götze) rekao da su najbolji duo na svetu. Sledeće godine ga je časopis „Bloomberg“ proglasio četvrtim najboljim fudbalerom u Evropi.

Rojs je od 2011. godine član seniorske reprezentacije Nemačke. Međutim, zbog povreda je morao da propusti Svetsko prvenstvo 2014. i Evropsko prvenstvo 2016. godine.

Joakim Lev (Joachim Löw) ga je uvrstio u tim za Svetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji.

Klupska karijera

Rot Vajs

Marko Rojs je junorsku karijeru započeo u klubu Pst SV Dortmund 1994. godine. Dve godine kasnije pridružio se omladinskoj ekipi Borusije iz Dortmunda. Nastupao je sa U-19 timom, pre nego što je 2006. godine prešao u mlađi tim kluba Rot Vajs iz Ahlena. Tokom prve godine igrao je na poziciji veznog napadača, te odigrao pet mečeva u B timu. Već na prve dve utakmice postigao je po jedan gol.

Zabeležio je 14 nastupa, dva kao starter, te postigao dva gola. Poslednjeg dana u sezoni uspeli su da se plasiraju u drugu ligu Nemačke.

U sezoni 2008/2009 devetnaestogodišnji Rojs se etablirao kao profesionalni fudbaler odigravši 27 mečeva i postigavši četiri gola.

Borusija Menhengladbah

25. maja 2009. godine potpisao je četvorogodišnji ugovor s nemačkim bundesligašem Borusijom Dortmund. Prvi pogodak u Bundesligi postigao je 28. avgusta 2009. godine savladavši golmana Majnca. Oduševio je publiku pretrčavši 50 metara prema golu protivnika i snažno „zatresavši mrežu“. Od tada je postao glavni strelac u klubu iz Menhengladbaha.

Sezonu 2011/2012 započeo je postigavši sedam golova na 12 mečeva. Ugovor koji je potpisao isticao je 2015. godine, a otkupna klauzula je iznosila 18 miliona evra. Do januara 2012. godine zabeležio je ukupno 97 nastupa i postigao 36 pogodaka u dresu „Ždrebaca“.

Borusija Dortmund

4. januara 2012. godine potpisao je petogodišnji ugovor vredan 17,1 milion evra sa svojim bivšim klubom Borusijom iz Dortmunda. Na novinarsko pitanje zašto je odlučio da se vrati u Dortmund, Rojs je odgovorio „Doneo sam odluku da napravim novi korak napred u narednim sezonama. Želeo bi da igram u klubu koji može da se takmiči za titulu prvaka Nemačke i pehar Lige šampiona. Priliku da to ostvarim vidim u Dortmundu.“

Novi debi u dresu „Milionera“ zabeležio je 24. avgusta, postigavši gol u susretu s Verderom iz Bremena. 29. septembra je postigao dva pogotka, a Dortmund je savladao Borusiju iz Menhengladbaha rezultatom 5:0.

Prvi nastup u Ligi šampiona upisao je 3. oktobra kada je postigao prvi gol na susretu s Mančester Sitijem. Utakmica je završena rezultatom 1:1. 6. novembra je „zatresao mrežu“ Real Madrida na „Santijago Bernabeu“ („Estadio Santiago Bernabéu“), Rojs je postigao gol ih voleja, a meč je završen rezultatom 2:2.

Petnaest dana kasnije Dortmund se sastao s Ajaksom na „Amsterdam Areni“ („Amsterdam ArenA“) Rojs je postigao prvi od četiri gola koja su bila dovoljna za pobedu i prolazak u novu rundu Lige šampiona. Prvi het-trik proslavio je 16. februara 2013. godine na meču s Ajntrahtom iz Frankfurta, a nakon toga savladao je i golmana Volfsburga.

Krajem jula su se u Superkupu sastali s Bajernom iz Minhena. Borusija je slavila rezultatom 4:2, a Rojs je postigao prvi i poslednji gol na meču. Nakon toga „tresao je mreže“ Ajntrahta iz Braundšviga, Frajburga, Minhena 1860 i Štutgarta.

25. februara 2014. godine su se u šesnaestini finala Lige šampiona sastali sa Zenitom iz Sankt Petersburga, te ostvarili pobedu od 4:2. Mesec dana kasnije Rojs je postigao drugi het trik u karijeri, savladavši golmana Štutgarta.

8. aprila su se susreli s madridskim Realom u prvom meču osmine finala Lige prvaka. Rojs je postigao oba gola za svoj tim, a Dortmund je proslavio važnu pobedu do 2:0. Na uzvratnom meču u Madridu Borusija je poražena sa 3:0. Real je prošao dalje. Sezonu je završio sa 23 postignuta pogotka i 18 asistencija u svim takmičenjima.

Novu sezonu je započeo postigavši jedan, a namestivši drugi pogodak u pobedi njegovog tima nad Augsburgom. Susret prvog kola Bundeslige je završen rezultatom 3:2 u korist Dortmunda. U septembru je uprava kluba objavila da zbog ozbiljne povrede gležnja Rojs neće igrati nekoliko utakmica.

Na teren se vratio 22. oktobra 2014. godine tokom susreta s Galatasarajem u grupnoj fazi Lige šampiona. Postigao je jedan pogodak i zabeležio jednu asistenciju, a njegov tim je slavio ubedljivu pobedu od 4:0. 1. novembra je postigao jedini gol za Borusiju na susretu s Bajernom. Večiti rival je pobedio rezultatom 2:1.

Uprkos brojnim problemima s povredama, istrčao je na teren 22. novembra pred meč sa Paderbornom, te postigao dva gola. Na poluvremenu je morao da izađe iz igre, a protivnici su izjednačili te je konačan rezultat bio 2:2. Povreda ga je „maknula“ sa terena do januara naredne godine.

10. februara 2015. godine je potpisao produženje ugovora s Dortmundom do 2019. godine.

Početkom avgusta postigao je jedan od pet golova tokom duela s Volfsburgom, te doveo svoj tim na stepenicu bliže Ligi Evropa. Jedan gol i jednu asistenciju upisao je i na susretu sa svojim bivšim klubom Borusijom iz Menhengladbaha. „Milioneri“ su pobedili rezultatom 4:0. Novi het-trik postigao je 28. avgusta kada je njegov tim, pobedivši norveški Ods rezultatom 7:2 prošao u Ligu Evropa.

U polufinalu Kupa Nemačke su se 20. aprila 2016. godine sastali s Hertom, a Rojs je bio jedan od trojice strelaca za ubedljivu pobedu Borusije.

Pre početka naredne sezone postao je kapiten, nakon što je Mats Humels (Mats Hummels) prešao u minhenski Bajern. Tu sezonu je priveo kraju sa 43 nastupa, 23 gola i osam asistencija.

Zbog povrede je morao da propusti nekoliko mečeva u novoj sezoni, a na teren je istrčao tek 22. novembra pred duel sa varšavskom Legijom, u grupnoj fazi Lige šampiona. Upisao je dva pogotka i jednu asistenciju u istorijskoj pobedi od 8:4.

Početkom decembra ponovo je „zatresao mrežu“ Borusije iz Menhengladbaha, a susret je završen rezultatom 4:1 u korist dortmundskog kluba. Četiri dana kasnije su se u Ligi šampiona sastali s Real Madridom. Rojs je postigao jedan gol, a utakmica je završena rezultatom 2:2. Dobar golgeterski niz je nastavio „zatresavši mrežu“ Kelna.

Tokom finala Kupa Nemačke pretrpeo je ozbiljnu povredu, pa je drugo poluvreme proveo na klupi. Njegov tim je, uprkos tome osvojio Kup, a Rojs svoj prvi veliki trofej u karijeri. Lekarski tim mu je prognozirao pauzu od šest meseci zbog ove povrede.

Na teren se vratio 10. februara 2018. godine u bundesligaškom susretu s Hamburgom. Nakon toga je uspešno savladavao golmane Borusije iz Menhengladbaha, Augsburga i Lajpciga.

9. marta 2018. godine potpisao je novi ugovor s „Milionerima“, kojim se „zakleo na vernost“ dortmundskom klubu do 30. juna 2023. godine. „Tresao je mreže“ Bajera iz Leverkuzena, Verdera i Hofenhajma, a sezonu je završio sa 15 nastupa u svim takmičenjima i sedam postignutih golova.

Reprezentativna karijera

U avgustu 2009. godine je prvi put pozvan da nastupi s U-21 reprezentacijom Nemačke. Debitovao je 11. avgusta u prijateljskom susretu s Turskom.

Prvi poziv da igra u seniorskoj reprezentaciji stigao je u maju 2010. godine, pred prijateljski meč s Maltom, ali je Rojs morao zbog povrede koju je zadobio ranije da odustane od učešća. 7. oktobra 2011. godine doživeo je debi u A timu tokom susreta s Turskom.

Prvi gol je postigao 26. maja 2012. godine, kada su „Panceri“ ubedljivo savladali Švajcarsku sa 5:3. Mesec dana kasnije je u četvrtfinalu Evropskog prvenstva 2012. godine savladao golmana Grčke, te upisao svoj prvi zvanični gol na nekom velikom turniru.

Tokom kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2014. godine selektor Joakim Lev ga je uvrstio među startnu jedanaestorku. U šest mečeva postigao je pet golova i upisao tri asistencije. Oduševio je i Leva i nemačke navijače, pa ga je uvrstio u tim za Mondijal u Brazilu.

Međutim, 6. juna se povredio na meču s Jermenijom, pa je morao da propusti prvenstvo. Nemačka je, uprkos tome postala šampion sveta.

U tim se vratio početkom septembra 2014. pred prijateljski susret s Argentinom. Međutim, aktuelni svetski prvaci su poraženi rezultatom 4:2.

Tokom kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2016. godine zabeležio je četiri nastupa, te postigao jedan gol na utakmici s Gruzijom. Zbog povrede je propustio i ovo veliko takmičenje.

Lev ga je uvrstio u tim za Svetsko prvenstvo 2018. godine, a Rojs ovog puta nije morao zbog povrede da odbije poziv u reprezentaciju.

Titule

Klupske titule

  • 2007/2008. Regional liga sa Rot Vajsom
  • 2012/2013. finale Lige šampiona s Borusijom Dortmund
  • 2013. Superkup Nemačke s Borusijom Dortmund
  • 2016/2017. Kup Nemačke s Borusijom Dortmund

Pojedinačne titule

  • 2011/2012. proglašen najboljim mladim igračem Bundeslige
  • 2011/2012. uvršten u idealnu jedanaestorku Bundeslige
  • 2011/2012. proglašen najboljim igračem Bundeslige
  • 2012. proglašen nemačkim fudbalerom godine
  • 2012. postigao najlepši gol meseca januara
  • 2012. postigao najlepši gol meseca juna
  • 2012. postigao najlepši gol meseca septembra
  • 2012/2013. uvršten u idealnu jedanaestorku Bundeslige
  • 2013. uvršten u najbolju jedanestorku godine po izboru UEFA-e
  • 2013. uvršten u petu najbolju jedanestorku godine po izboru FIFA-e
  • 2013/2014. uvršten u idealnu jedanaestorku Bundeslige
  • 2013/2014. proglašen najboljim igračem Bundeslige
  • 2013/2014. proglašen najboljim asistentom Bundeslige
  • 2013/2014. proglašen igračem meseca u Borusiji
  • 2013/2014. uvršten u najbolju jedanaestorku Lige šampiona
  • 2014/2015. uvršten u idealnu jedanaestorku Bundeslige
  • 2015. uvršten u petu najbolju jedanestorku godine po izboru FIFA-e
  • 2015/2016. uvršten u idealnu jedanaestorku Bundeslige

Privatni život

Marko Rojs je rođen 1989. godine u Dortmundu. Već sa pet godina pridružio se lokalnom klubu Post SV sa kojim je trenirao dve godine. Nakon toga je prešao u Borusiju, a uprkos tome što se okušao i u Menhengladbahu i Ahenu, vratio se u rodni grad i klub s kojim postiže odlične rezultate.

Od 2009. do 2013. godine bio je u vezi s TV voditeljskom Carolin Bohs. Upoznali su se još kao tinejdžeri, a svoju vezu obelodanili 2011. godine, još dok je Rojs igrao u Menhengladbahu. Ostali su zajedno i nakon što se vratio u Dortmund, ali su u februaru 2013. godine raskinuli.

Nemački tabloidi su tih dana objavili intervju u kom je fudbaler priznao da mu treba romantična i brižna saputnica u životu, a da Karolin to nije bila. Ipak, ostali su dobri prijatelji i nakon raskida.

U decembru 2015. godine započeo je vezu s nemačkom manekenkom Skarlet Gartman (Scarlett Gartmann). Skarlet je rođena 1993. godine u Hagenu, a javnosti je postala poznata kao zaštitno lice kompanije „Hjundaji“ („Hundai“). Polovinom 2017. godine mediji su objavili da su se verili, ali par nije ni potvrdio ni demantovao ovu informaciju.

Marko Rojs (Marco Reus) na društvenim mrežama

FacebookMarko @ Facebook
InstagramMarko @ Instagram
TwitterMarko @ Twitter