Ćana (Stanojka Mitrović)

Kratke informacije

Ime i prezimeĆana (Stanojka Mitrović)
Datum rođenja28. mart 1968.
Mesto rođenjaGornja Tramošnja (BiH)
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjePevačica
ŽanrFolk
Visina183 cm

Biografija

Stanojka Mitrović Ćana je srpska pevačica narodne i izvorne muzike, prepoznatljiva po pesmama „Nadam ti se“, „Imam dokaz“, „Nedostižna meta“ i drugima. Rođena je 28. marta 1968. godine u selu Gornja Tramošnja kod Sanskog Mosta u Bosni i Hercegovini. Sa suprugom Draganom Reljom Mitrovićem i sinom Lukom živi u Beogradu.

Iako su joj u mladosti mnogi predviđali blistavu košarkašku karijeru, Ćana je odlučila da joj muzika bude glavno zanimanje.

Počela je da nastupa sa 19 godina u subotičkom restoranu „Beograd“. Veoma brzo se za nju pročulo u ostalim okolnim mestima.

Sa kulturno-umetničkim društvom nastupala je širom Vojvodine, Srbije i crnogorskog primorja. Nakon toga usledili su nastupi u Kanadi, te evropskim gradovima Bazel, Hanover, Insbruk, Salcburg i drugima.

Prvi album je snimila 1998. godine. Na njemu je bilo 11 pesama, a posebno se izdvojila numera „Nadam ti se“. Od tada do danas (2021. godina) objavila je devet albuma.

Učestvovala je na festivalima „Moravski biseri“, „Lira“ i drugima.

U dosadašnjoj karijeri osvojila je brojne nagrade, a mnogi je smatraju „najvećim radnikom na srpskoj muzičkoj sceni“ zato što redovno nastupa u klubovima, kafićima i restoranima, te svadbama i drugim slavljima u zemlji i inostranstvu.

Detinjstvo, mladost i obrazovanje

Stanojka Bodiroža je rođena 1968. godine u selu Gornja Tramošnja. Kako je jednom prilikom ispričala, ime Stanojka je dobila kako bi se sprečile tragedije koje su mučile njenu porodicu.

Naime, njeni roditelji su imali dva sina, dok im je troje dece umrlo pre ili nakon rođenja. Zato je majka prihvatila savet nekog od svojih poznanika i dala joj ime Stanojka, kako bi umiranje dece u njihovoj porodici stalo i kako bi devojčica preživela.

Iako je bila najmlađa i odrastala uz dva brata, kaže da je bila voljena, ali ne i razmažena. Braća su joj uvek izlazila u susret, ali se majka trudila da ćerku izvede na pravi put. Kada joj je bilo devet godina otac je preminuo, pa je ostala sama sa braćom i majkom.

Prva četiri razreda osnovne škole završila je u Gornjoj Tramošnji, a od petog do osmog razreda išla je u školu u susednom mestu Tomina.

Bila je član mnogih sekcija, uključujući i hor gde se izdvajala zbog specifične boje glasa i stila pevanja. Da joj bina nikada nije bila strana, svedoči i činjenica da je neretko bila voditeljka programa na mnogim školskim priredbama.

Po završetku osnovne škole upisala je Poljoprivredno-tehničku školu u Sanskom Mostu. Bila je odličan učenik, a uporedo sa školovanjem trenirala je košarku.

Igrala je u ženskom košarkaškom klubu Sana u Sanskom Mostu, a kasnije u čuvenom Grmeču iz Bosanskog Petrovca. Trebalo je da potpiše ugovor sa banjalučkim Borcem, ali ju je put odveo na drugu stranu.

Nakon što je maturirala preselila se kod starijeg brata u Suboticu. S obzirom da je bila odličan učenik trebalo je da nastavi školovanje, te uporedo da igra košarku.

Međutim, porodični problemi su pokvarili planove. Pošto nije želela da braću i njihove porodice finansijski opterećuje, odlučila je da istovremeno radi i studira. Zbog toga je morala da se odrekne košarke.

Radila je u restoranu „Beograd“ u Subotici gde su je prvi put čuli muzičari iz Brčkog. Sa njima je počela da nastupa u Vojvodini, Srbiji i crnogorskom primorju.

Tri godine kasnije je sa KUD-om obišla brojne evropske gradove. U Belgiji, Danskoj i Švedskoj ostvarila je poslovne kontakte koji su joj kasnije pomogli u karijeri.

Karijera

Godine 1992. Ćana je posetila Toronto, a posle toga počela je da nastupa u Insbruku, Salcburgu, Bazelu, Hanoveru i drugim evropskim gradovima, gde ju je publika s ovih prostora dočekivala s oduševljenjem.

Pevala je u restoranima i kafićima, a bila je rado viđena na svadbama, rođendanima i drugim veseljima. Kao najbolji radni pevač osvojila je tri Oskara.

Šest godina kasnije objavila je svoj prvi CD pod naslovom „Nadam ti se“ koji je uradila u saradnji sa Novicom Uroševićem, poznatijim kao Ujka Nole.

Iste godine je sa pesmom „Kazni se sam“ nastupila na festivalu „Moravski biseri“ gde je osvojila prvu nagradu publike.

Njen prvi album je izdala Diskografska kuća „Interleo“, a na njemu se našlo 11 pesama. Osim naslovne numere izdvojile su se i pesme „Bog ljubavi“, „Na današnji dan“, „Žalim što mi nisi bio prvi“ i druge. Muziku i tekst za većinu pesama je napisao Novica Urošević, dok je aranžmane radio Zoran Tutnović.

Izdavačka kuća „Renome“ je 2000. godine objavila Ćanin drugi album pod naslovom „Pomozi mi“. Na njemu je bilo deset novih pesama, a otpevala ih je uz pratnju orkestra Novice Nikolića Patala.

Osim naslovne pesme, publika je dobro prihvatila i numere „Došao je čovek pravi“, „Zbog jedne male svađe“, „Kojoj plaćaš piće“, „Suparnica“ i druge.

Nastavila je saradnju s Novicom Uroševićem i tokom snimanja trećeg studijskog albuma koji je objavila Produkcijska kuća „Grand“ 2002. godine pod nazivom „Imam dokaz“.

Naslovna pesma je vrlo brzo postala hit, a na pozitivne reakcije naišle su i numere „Probisvet“, „Pukla veza“ i „Ima, ima stila“. Na ovom CD-u pratio ju je orkestar Miće Nikolića. Ćana je nastavila da puni diskoteke i restorane u zemlji i inostranstvu.

Nakon dve godine studijske pauze objavila je CD „Nedostižna meta“ u izdanju Produkcijske kuće „Grand“. Na tom albumu, osim naslovne pesme bile su i numere „Taoci inata“, „Imenik“, „Čudni ljudi, čudno vreme“, „Zdravo svima“, „Ne daj me na silu“, „Žrtva“ i „Moja sudbina“.

Ćana je i ovog puta izabrala proveren tim čiju su okosnicu činili Ujka Nole i Zoran Tutinović Tutin.

Peti CD u karijeri izdala je 2007. godine Diskografska kuća „Gold Music“ pod naslovom „Dođi sine“. I na ovom albumu bilo je osam pesama, uključujući „Dođi sine“, „Prava familija“, „Blam, blam“, „Sve smo mogli mi“, „Anonimna poruka“, „Autogram“ i druge.

Publika u inostranstvu odlično je primila pesmu „Dođi sine“, dok je na domaćim radio i TV stanicama „Anonimna poruka“ bila pravi hit.

Na festivalu „Moravski biseri“ otpevala je pesmu „Božić“ sa kojom je osvojila glavnu nagradu.

Usledila je saradnja sa Diskografskom kućom „BN music“ koja je 2010. godine objavila Ćanin novi CD na kome su bile pesme „Mostovi“, „Kukavica i vila“, „Tek sad živim“, „Nisi više ni za kletvu“ i druge.

Numeru „Skinuću štikle“ napisao je Velibor Vučurević, a „Kućo moja stara“ Igor Kokić, Tešo Mrkonjić i Ljubo Kešelj.

Godine 2011. učestvovala je na „Lira festivalu nove narodne muzike“ gde je publici premijerno otpevala pesmu „Rođena u znaku čekanja“. Sa numerom „Teške godine“ 2012. godine je na festivalu „Moravski biseri“ ponovo osvojila glavnu nagradu.

Godinu dana kasnije „BN music“ je objavio njen sedmi album pod naslovom „Biće svega“. Naslovnu pesmu „Biće svega, samo neće nas“ koju su napisali Igor Kokić, Tešo Mrkonjić i Ljubo Kešelj posvetila je borbi s opakom bolešću koju je uspela da savlada.

Uz manje izmene, većinu ostalih pesama pisali su Kokić, Mrkonjić i Kešelj. Tekstove pesama „Robija“ i „Moj rođeni“ napisao je Laza Pajčin, dok  je muziku komponovao Borislav Boco Tomašević.

Diskografska kuća „Extra Music“ iz Živinica je 2014. godine objavila dvostruki CD „Kraljice folka“ na kome se našlo 40 pesama Dragane Mirković, Farizade Čamdžić, Vere Matović i Ćane.

Na tom CD-u su bile njeni hitovi „Pomozi mi“, „Devet i po nedelja“, „Došao je čovek pravi“, „Kojoj plaćaš piće“, „Cica bogatašica“, „Suparnica“, „Tvrdoglavi par“, „Zbog jedne male svađe“, „Sveznalica“ i „Pokajanje“.

Narodne pesme u Ćaninom izvođenju publika je mogla da čuje 2015. godine na CD-u „Kad zatreperi duša“. Na njemu su se našle obrade starih pesama poput „Moj dragane što me zaboravljaš“, „Ah, moj Aljo“, „Jutros mi je ruža procvetala“, „Snijeg pade na behar na voće“, „Nad izvorom vrba se nadnela“ i drugih.

Aranžmane za većinu pesama napravio je Ljubo Kešelj.

Iste godine Ćana je objavila singl „Pismo“, koji su napisali Milorad Cvetković i Rade Krstić, a koji na „Ju Tjubu“ („You Tube“) broji stotine hiljada pregleda.

Singl „Kumo moja“ objavila je 2016. godine. Reč je o pesmi čiji je tekst pisala Snežana Bodiroža, a muziku i aranžman Ljubo Kešelj. Numera je postala neizostavan deo svadbi i drugih veselja.

Singlovi „Pismo“ i „Kumo moja“ objavljene su na CD-u „Ćana“ koji je 2017. godine izdala Produkcijska kuća „Grand“. Na tom albumu našle su se i numere „Crvena linija“, „Što me ne gledaš“, „Kako to“, te duet sa Draganom Bodirožom „Pomozi mi, sejo mila“.

Pored osam novih, Ćana je svoju vernu publiku počastila i sa šest bonus pesama.

Tokom 2021. godine Ćana je održala niz koncerata u Srbiji, Bosni i Hercegovini i širom Evrope. Diskografska kuća „BN Music“ je objavila njen singl „Biće dobro ne brini“ koji su pisali i aranžirali Marinko Novičić Cipiripi i Ratko Stojanović.

Za svoj dosadašnji rad ostvarila je brojne nagrade i priznanja, kako u zemlji tako i u inostranstvu. Njenu karijeru obeležio je iskren odnos sa publikom i novinarima, te je jedna od retkih pevačica koja je javno priznala da se najviše zarađuje tokom nastupa na svadbama i drugim proslavama.

Pripada onoj grupi pevača koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim, a sudeći po posećenosti njenih nastupa mnogo je onih koji uživaju u muzici kojom se bavi.

Privatni život

Stanojka Bodiroža je rođena 1968. godine u Gornjoj Tramošnji kod Sanskog Mosta. Odrastala je sa roditeljima i dvojicom starije braće, a nakon očeve smrti glavnu ulogu u njenom vaspitanju preuzela je majka.

Od detinjstva nosi nadimak Ćana, a u jednom intervjuu priznala je da je retko ko zove pravim imenom.

Po završetku srednje poljoprivredne škole želela je da nastavi studije u Subotici, gde je tada živeo njen stariji brat. Ipak, okolnosti su se naglo promenile, pa je Ćana morala rano da počne da radi i zarađuje.

Posao u jednom ekspres restoranu bio je sudbinski, jer je tu upoznala grupu muzičara s kojima je krenula na nastupe širom Srbije.

Svog današnjeg supruga Dragana Relju Mitrovića upoznala je 1999. godine na putu od Brčkog prema Šamcu. Naime, kako je pevačica jednom prilikom ispričala, sa drugaricom je putovala na svadbu i trebalo je da stane u Šamcu kako bi u cvećari kupila buket.

U mestu Obudovac obišao ih je automobil u kome se vozio Relja sa još jednim prijateljem. Nakon nekoliko međusobnih preticanja, svi su stali u Šamcu. Relja joj je pokazao cvećaru, a nekoliko dana kasnije došao je na njen nastup u Doboju.

Tada su počeli da se zabavljaju. Venčali su se 20. oktobra 2001. godine, a nakon toga iz Doboja preselili u Beograd. Tačno dve godine kasnije, na drugu godišnjicu braka, Ćana je rodila sina Luku. Luka se, poput mame bavi košarkom, a povremeno ide na časove plivanja.

Kako sama pevačica kaže, u medijima se ne pojavljuje često, jer mnogo radi i zato što nikome nije interesantna jer ne pravi skandale.

I zaista, ona je jedna od retkih pevačica koja se trudi da svoju karijeru gradi snimajući pesme koje njena publika rado sluša. Iako je veoma tražena u inostranstvu, te premda je osvojila nekoliko značajnih nagrada, ona kaže da je ostala ista osoba kao sa početka karijere.

Medijima je ipak priznala da se tokom cele 2013. godine borila sa tumorom, ali da je rano otkrivanje i pozitivan stav, uz adekvatnu terapiju doveo do potpunog izlečenja.

Ćana je visoka 183 centimentra, te je uz Tijanu Dapčević, Snežanu Sneki Babić i Romanu Panić smatraju najvišim pevačicama na srpskoj estradi.

Diskografija

Albumi

 • 1998. Nadam ti se
 • 2000. Pomozi mi (sa orkestrom Novice Nikolića Patala)
 • 2002. Imam dokaz (sa orkestrom Miće Nikolića)
 • 2004. Nedostižna meta
 • 2007. Dođi sine
 • 2010. Mostovi
 • 2013. Biće svega
 • 2015. Kad zatreperi duša
 • 2017. Ćana

Singlovi

 • 2015. Pismo
 • 2017. Kumo moja

Kompilacije

 • 2014. Dragana Mirković, Ćana, Vera Matović, Farizada – Kraljice Folka ‎(2xCD, Comp)

Ćana (Stanojka Mitrović) na društvenim mrežama

FacebookĆana @ Facebook
YoutubeĆana @ YouTube