Sinan Sakić

Kratke informacije

Ime i prezimeSinan Sakić
Datum rođenja13. oktobar 1956.
Mesto rođenjaLoznica
Datum smrti1. jun 2018.
Mesto smrtiBeograd
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjePevač
ŽanrPop-folk, folk
Visina-

Biografija

Sinan Sakić je srbijanski i muslimanski pevač narodne i folk muzike. Rođen je 13. oktobra 1956. godine u Loznici. Preminuo je u 62. godini života, 1. juna 2018. godine u Beogradu. Karijeru je započeo 1978. godine, a do 2017. objavio je 29 albuma. Iza sebe ima na desetine hitova koje rado slušaju svi obožavaoci folk muzike u zemljama bivše Jugoslavije.

Od bubnjeva do mikrofona

Muzika mu nikad nije bila strana, ali se ispred mikrofona nije vidio. Sinan je godinama sedeo za bubnjevima i svirao. Tu ljubav negovao je sve do 1984. godine, iako je tada već uveliko započeo svoju pevačku karijeru.

Pred kraj 70-ih godina radio je kao konobar u jednoj kafani, a zarada nije bila velika.  Drugovi su mu govorili da se okrene ka pevanju, jer su verovali da bi od pevanja mogao da živi. Takvu ideju Sinan je u samom početku odbacio jer je govorio da on ne zna pevati.

Možda bi na tome i ostao kako je sam pričao kasnije novinarima, da jednom, sasvim slučajno, nije otpevao pesmu čoveku koji mu je ponudio 500 dinara samo da ga čuje kako peva. Bile su to dve mesečne plate koje je u to vreme mogao zaraditi kao konobar. Nije se mnogo dvoumio, otpevao mu je jednu pesmu. Čovek se oduševio njegovom izvedbom i dao mu novac.

Od tada je odlučio da uči i peva narodne pesme. Učio je i po pet pesama dnevno, a na reprtoaru su se našle pesme Tome Zdravkovića, Šabana Šaulića  i drugih. Imao je tu sreću da su ga čuli  iskusni autori Radoje Mitrović, Miodrag M. Ilić i drugi. Sinanovo neobično pevanje dopalo se Iliću.

Nije prošlo mnogo vremena od tada, a Sinan je u studiju već snimio svoju prvu pesmu koja se zvala „Rastanak kraj reke“. Bilo je to 1978. godine. Pesma je bila hit na prvo slušanje, a već 1979. godine snimio je još dve pesme i to „Kulu gradim“ i „Jedna tuga za dva druga“ koje su odlično prošle kod publike. Bila je to i svojevrsna garancija da mu se smeši uspešna muzička karijera.

Muzička karijera

Sinan je kao mladić po prirodi bio veseljak, a svoje raspoloženje prenosio je na pesme. U prvom albumu pod nazivom “Miko, druže moj” publika je to i prepoznala. Posebno se iz ovog albuma izdvojila pesma “Janičar”.

Album “Reci sve želje” Sinan Sakić snimio je 1982. godine. Postao je jedan od najslušanijih pevača u Jugoslaviji. Njegova popularnost je rasla iz dana u dan.

Saradnja sa kompozitorom Miodragom M. Ilićem, poznatijim kao Mile Bass, Sinanu je donela veliki uspeh. Upravo ovaj kompozitor uradio je veliki broj Sinanovih hitova koji traju i dan danas. Postale su evergrin (evergreen) narodne muzike.

Pesmu Sinana Sakića pod nazivom “Ej, od kad sam se rodio mnogi smatraju za “kafansku himnu”. I ovu pesmu uradio je Mile Bass, baš kao i “Reci sve želje”, “Sudbina me na put šalje”, “Zoko moja Zoko”, “Pusti me da živim”, “Sve je postalo pepeo i dim”, “Izađi na pet minuta”, “Pevaj mi o njoj”, “Nemam para, nemam sreće”, “Svirajte, napraviću lom”, “Svi greše” i mnoge druge. Saradnju sa ovim kompozitorom Sinan Sakić je nastavio, a bio je dio i velike petorke Miletovog Južnog vetra 1981. godine.

Velika petorka Južnog vetra

Legendarnu grupu Južni vetar činili su Dragana Mirković, Šemsa Suljaković, Sinan Sakić, Mile Kitić i Kemal Malovčić. Formirana je na ideju i inicijativu Mileta Bassa, osamdesetih godina.

Imali su vrlo specifičan i prepoznatljiv zvuk, te postali zaštitni znak Južnog Vetra. Njihovi koncerti obarali su sve rekorde posećenosti, a albumi tiraže. Nastupali su na turnejama pod sloganom “Velika petorka Južnog vetra”.

Nakon više godina rada, Južni vetar se raspao, a velika petorka je nastavila sa individualnim karijerama.

Zanimljivo je i to, da je put Južnog vetra, ustvari potpuno utabao staze za novi muzički pravac. Kasnije, muzičar Rambo Amadeus, prvi je taj pravac nazvao “turbofolkom”.

Sinan Sakić je sa Južnim vetrom sarađivao do 2001. godine.

Prvi album Sinana Sakića sa Južnim vetrom

Neverovatno, ali Sinanov prvi album sa Južnim vetrom rasprodat je u čak 70 hiljada primeraka. Niko to u početku nije mogao da predvidi, jer album je za Diskos štampan samo u dve hiljade primeraka.

Oko šest meseci posle izdavanja albuma, javila se jedna firma iz Tuzle, i zatražila čak pet hiljada primeraka albuma Sinana Sakića. Svi su ostali u čudu, a onda brzo štampali nove albume i poslali u rekordnom roku u firmu koja ih je zatražila. Reč je o firmi Univerzal.

Posle toga, njegov album, tražio se na sve strane, da bi na kraju stigao i do cifre od famoznih 70 hiljada prodatih primeraka prvog albuma sa Južnim vetrom.

O pesmama

Sinan je rekao da u svakoj njegovoj pesmi ima bar 90 odsto njega, a da bilo koju pesmu nije osetio kao svoju, da ga nije dotakla, nikada je otpevao ne bi bez obzira na to koliki hit bi pesma postala. Zbog toga ima i pesme sa posvetom, od kojih se dve posebno izdvajaju. Reč je o pesmama “Oče moj” i “Sabina”, koje je posvetio svom ocu i svojoj supruzi.

Plakao je u studiju dok je snimao pesmu “Oče moj”, pričao je Sinan Sakić posle novinaraima. Ta pesma za njega je mnogo emotivna, teška i bolna, jer mu je otac umro vrlo mlad. Zbog toga je vrlo retko izvodi na koncertima.

Početkom milenijuma, nije nastupao jer je imao udes koji je jedva preživeo kada ga je vozio menadžer Nikola Idžan. Po oporavku 2003. godine, vratio se na scenu, sa novim pesama te je uspešno nastavio sa radom.

Album “Emotivac” izdao je 2005. godine. Sa ovog albuma izdvojile su se pesme koje su postale vrlo populare kao što su “Lepa do bola”, “Umreću s osmehom”, “Mene kući niko ne čeka” i druge.

Usledili su i albumi “To je život moj” koji je izdao 2009. godine, “Šalu na stranu” 2011-te, kao i “Brate” 2012. godine.

Dve godine posle, odnosno 2014. godine,  izdao je posljednji album (do oktobra 2017. godine) pod nazivom “Jedina”. Album je izdao za  Grand produkciju, a na albumu se nalazi devet novih pesama.

Na ovom albumu Sakić je radio sa proverenom ekipom. Producent albuma je Srki Boj (Srki Boy), a pesme su radili i Dejan Kostić, Saša Lazić, Kristijan Jovanović, Goran Radinović i drugi.

Koncerti na Tašmajdanu

Skoro svake ili svake druge godine Sinan Sakić održi veliki koncert na Tašmajdanu u Beogradu. Po tome je postao prepoznatljiv, a njegove koncerte baš na ovom mestu publika sa nestrpljenjem iščekuje.

Posljednji koncert na Tašmajdanu održao je u junu 2017. godine. Koncert je bio izuzetno posećen.

Na ovom posljednjem koncertu na Tašu, jedan obožavalac se popeo na binu, i počeo da ljubi Sinanove cipele što govori o tome koliko ga publika zapravo voli.

Svađe sa kolegama

Kroz svoju dugogodišnju karijeru Sinan Sakić stekao je prijatelje, za koje je govorio, da su prijatelji za celi život, a potom se kleo da više nikada ne želi da ih vidi.

Sa pevačom Miletom Kitićem, Sinan je bio kao brat, nastupali su zajedno sa Južnim vetrom, a posle su se posvađali. Sedam godina nisu razgovarali. Sinan je bio uvređen što sa svojom suprugom Sabinom nije mogao ući na jedan after parti koji je Mile organizovao. Kitić je posle pojašnjavao da je reč o velikom nesporazumu, ali se pevači nisu pomirili.

Puklo je i prijateljstvo sa kompozitorom Miodragom M. Ilićem, sa kojim je Sinan započeo karijeru. Njih dvojica su se preko medija, vređali, i najgore reči rekli jedan o drugome. Ilić poznatiji kao Mile Bas 2017. godine objavio je video intervju u kojem kaže da poslije toliko godina iznosi istinitu priču o Sinanu. Rekao je da je Sinan u početku bio veoma aljkav, neuredan, da su mu se svi smejali zbog njegovog načina pevanja, ali je samo on verovao u njega. Mile Bas kaže da je porodica Sakić preko noći dobila sve u životu, ali da su onda postali raskalašeni i da su se razbacivali sa novcem.

Optuživali su se međusobno za prevare i krađu novca.

Privatni život

Sinanova supruga zove se Sabina. Venčali su se 29. juna 1981. godine. Sabina je Sinanova bezrezervna podrška i u najljepšim, i u najtužnijim trenucima.

Njoj je posvetio pesmu koja nosi njeno ime, a govori o ljubavi koju prema njoj oseća.

Sinan i Sabina imaju četvoro dece, tri sina i kćerku. Sinovi se zovu Rašid, Elvis i Alen, a kćerka Đulkica. Rašid je najstariji sin, a najmlađi Alen. Po struci je elektro varilac.

Sin u zatvoru

Rašid Sakić, Sinanov sin, služi zatvorsku kaznu. Zbog ubistva Dragoljuba Despotovića, te pokušaja likvidacije Radomira Lazića, osuđen je na 12 godina zatvora. Kazna mu je produžena na još dve godine zbog tuče u zatvoru.

Svađa između Rašida, Dragoljuba i Radomira, kobno je završila 22. maja 2002. godine  u Loznici. Posvađali su se, tukli, a onda je Rašid u toku tuče pucao u pravcu Dragoljuba i Radomira, koji su bili njegovi prijatelji. Od posledica ranjavanja Dragoljub je preminuo, dok je Radomir uspio da pobegne.

Sinan Sakić je kasnije rekao medijima da je u to vreme bio na nastupu u Švajcarskoj, a vest o tome šta je uradio njegov sin ga je dotukla.

Viski, kokain i kocka

Nije tajna da je Sinan Sakić bio sklon raznim porocima. Javno je priznao više puta  da preterano konzumira alkohol, najčešće viski, da mu ni droga nije strana, ali i da za noć prokocka i po 50 000 evra.

Na naslovnim stranama raznih medija svi njegovi poroci često su se isticali, kao i problem sa policijom zbog kokaina. Policija je kod Sakića pronašla kokain i to u donjem vešu, na graničnom prelazu Trbušnica. Uhapšen je zbog 2,3 grama kokaina koji su policajci pronašli tokom pretresa.

Bez obzira na sve probleme, publika ga je i dalje obožavala.

U oktobru 2017. godine zbog pogoršanja zdravstvenog stanja Sinan Sakić je smešten na bolničko lečenje u Klinički centar u Tuzlu u Bosni i Hercegovini. Smešten je na Odelu za intenzivnu negu, a boluje od jetrene encefalopatije.

Tada su se pojavile i lažne vesti o smrti popularnog folkera, koje je demantovala njegova supruga Sabina. Ona je rekla da Sakić jeste teško bolestan, ali da nije istina da je preminuo u ovoj bolnici.

U maju 2018. godine trebao je da obavi transplantaciju jetre na klinici u Padovi (Italija), međutim stanje mu se iznenada pogoršalo, te je1. juna 2018. godine preminuo.

Diskografija:

 • 1978. – 1981. Mala Šemsa (kompilacija singlova)
 • 1982. Miko, druže moj
 • 1983. Što me pitaš kako živim
 • 1984. Pogledaj me
 • 1985. Reci sve želje
 • 1986. Pusti me da živim
 • 1987. Svi grešimo
 • 1988. Čaša po čaša
 • 1989. Reci čašo
 • 1990. Kad se vrate skitnice
 • 1991. Na Balkanu
 • 1992. Ljubila me ta žena
 • 1993. Korak do sna
 • 1994. U meni potraži spas
 • 1995. Ruža i trn
 • 1996. Zoko, moja Zoko
 • 1997. Dodirni me
 • 1998. Drž’se Mile još si živ
 • 2000. Ne, ne daj da te ljubi
 • 2001. Nisi više zaljubljena
 • 2002. Pijem na eks
 • 2005. Lepa do bola
 • 2009. To je život moj
 • 2011. Šalu na stranu
 • 2012. Brate
 • 2014. Jedina

Sinan Sakić na društvenim mrežama

FacebookSinan @ Facebook
InstagramSinan @ Instagram
TwitterSinan @ Twitter
YoutubeSinan @ YouTube