Avril Lavinj (Avril Lavigne)

Kratke informacije

Ime i prezimeAvril Lavinj (Avril Lavigne)
Datum rođenja27. septembar 1984.
Mesto rođenjaBelvil, Ontario
DržavaKanada
PrebivališteVeliki Napani, Ontario
ZanimanjePevačica, glumica
ŽanrPop, pop-punk
Visina155 cm
Težina55 kg

Biografija

Avril Lavigne (Avril Ramona Lavigne) je kanadska pop pevačica, tekstopisac i glumica. Rođena je 27. septembra 1984. godine Belvilu u Ontariju. Živi na relaciji Veliki Napani (Greater Napanee) u kanadskoj pokrajini Ontario – Malibu, Los Anđeles.

Sa samo šesnaest godina, potpisala je ugovor sa Izdavačkom kućom „Arista Records“ u vrednosti od dva miliona dolara. Nakon objavljivanja debitantskog albuma „Pop Punk Queen“, pojavila se u ulozi pank buntovnice, zbog čega su je mnogi kritičari prozvali „Pop pank kraljicom“.

Lavigne se smatra muzičarkom koja je uticala na razvoj pop pank muzike, kao i pevačice koja je utrla put budućim generacijama devojaka u toj industriji.

Prodala je više od 40 miliona albuma i 50 miliona singlova širom sveta. Zbog toga je proglašena trećom najprodavanijom kanadskom pevačicom svih vremena.

Njen prvi singl „Complicated“ je dospeo na prvo mesto muzičke lestvice u Velikoj Britaniji, nakon čega je Avril postala najmlađa umetnica sa takvim uspehom. Drugi studijski album pevačice, nazvan „Under My Skin“, dospeo je na vrh lestvice „Billboard 200“ u Americi, nakon čega je nastavila da niže uspehe.

Pored muzike, Avril se bavi i filmom. Pozajmila je glas za animirani film „Over the Hedge“ 2006. godine, a glumila je i u „Fast Food Nation“ iste godine. Dve godine kasnije, osnovala je svoju liniju odeće, a 2009. izdala je i svoj parfem po imenu „Black Star“.

Detinjstvo

Avril je rođena u Belvilu u Ontariju. Dobila je ime po francuskoj reči za mesec april. Njeni roditelji su shvatili kakve glasovne sposobnosti ima, kada je Avril bila samo dvogodišnjakinja. Lavigne ima starijeg brata po imenu Matthew (Metju), te mlađu sestru Michelle (Mišel).

Kada je pevačica imala pet godina, njena porodica se preselila u maleni gradić sa samo pet hiljada stanovnika, smeštenom u Ontariju. U školi je često bila nemirna, pa je zbog toga izbacivana sa časova.

Njeni roditelji su oduvek podržavali pevačicinu ljubav prema pevanju. Otac joj je kupio mikrofon, bubnjeve, klavijature i nekoliko gitara, te je podrum kuće pretvorio u studio.

Avril je sa četrnaest godina počela da nastupa na raznim sajmovima. Ubrzo posle toga krenula je i da piše svoje pesme.

Karijera

Avril je 1999. godine pobedila na radio takmičenju, što joj je omogućilo da nastupa sa kanadskom pevačicom Shania Twain (Šanaja Tvejn) u „Korel centru“ u Otavi, pred više od 20 hiljada ljudi. Duo je izveo pesmu „What Made You Say That“, nakon čega je Avril izjavila kako će postati poznata pevačica.

Za vreme nastupa u pozorištu „Lennox“, uočio ju je folk pevač Stephen Medd (Stiven Med). On joj je ponudio da peva prateće vokale za njegovu pesmu „Touch the Sky“ koja se našla na albumu po imenu „Quinte Spirit“. Posle toga je Avril pevala i „Temple of Life“ i „Two Rivers“, koje su objavljene 2000. godine na albumu „My Window to You“.

U decembru 1999. godine, Avril je otkrio profesionalni menadžer Cliff Fabri (Klif Fabri), dok je pevala obrade kantri pesama u knjižari u Kingstonu.

Fabri je odlučio da pošalje video kasetu sa njenim nastupima drugim menadžerima, nakon čega ju je posetilo par vlasnika izdavačkih kuća. Mark Jowett (Mark Džovet), jedan od osnivača kanadske firme Nettwerk, je dobio jednu od kopija pevačicinih karaoke nastupa u očevom podrumu.

Nakon toga ju je dodelio producentu Peter Zizzou (Piter Zizo), koji je sa njom radio u Njujorku tokom leta 2000. godine. Tada je Avril napisala pesmu „Why“.

Za vreme jednog od putovanja do Njujorka, Avril je primetila Izdavačka kuća „Arista Records“.U novembru iste godine, Ken Krongard (Ken Krongard), predstavnik te izdavače kuće, pozvao je vlasnika „Arista Records-a“ da čuje kako Lavigne peva.

Njen nastup, koji je trajao svega petnaest minuta je toliko oduševio vlasnika da joj je on odmah ponudio ugovor u vrednosti od 1.25 miliona dolara za dva albuma, kao i dodatnih 900 hiljada dolara za troškove izdavanja albuma.

U to vreme, Avril je shvatila da je njen stil predstavljao njeno skejtersko društvo iz srednje škole, što je odlučila da prikaže i na svom prvom albumu. Nakon što je potpisala ugovor, uz podršku roditelja je odlučila da napusti srednju školu i pažnju usmeri na muzičku karijeru.

Vlasnik „A&R“, Antonio Reid (Antonio Rid) je odredio Joshuu Sarubinu (Džošua Sarubin) da nadgleda razvoj pevačicine karijere, kao i snimanje njenog debitantskog albuma. Nekoliko meseci su proveli u Njujorku, radeći sa različitim tekstopiscima, ali su se mučili u otkrivanju njenog ličnog stila pevanja.

Iako je saradnja sa Peter Zizzom, Saabelle Breer (Sabel Brir) i Curtom Frascom (Kurt Fraska) dovela do dobrih pesama, one nisu odgovarale pevačicinom glasu. Tek nakon što je Avril otputovala u Los Anđeles, u maju 2001. godine, uspela je u saradnji sa producentskim timom „The Matrix“ da napiše dve pesme.

Jedna od njih, nazvana „Complicated“, kasnije je objavljena kao njen debitantski singl. Lavigne je nakon toga nastavila saradnju sa „The Matrix“, kao i tekstopiscem Cliffom Magnessom (Klif Magnes). Snimanje njenog prvog albuma završeno je u januaru 2002. godine. Nazvan je „Let Go“.

Projekat je objavljen 2002. godine u Americi, gde je dospeo na drugo mesto „Billboard 200“ lestvice. Na prvo mesto se popeo u Australiji, Kanadi i Velikoj Britaniji, zbog čega je Levigne postala najmlađa ženska izvođačica u Velikoj Britaniji sa hitom na prvom mestu, u dobi od sedamnaest godina.

Do kraja 2002. godine, album je četiri puta proglašen platinastim, što ju je učinilo najprodavanijom umetnicom te godine. Do marta 2018. godine, RIAA je album proglasila platinastim čak sedam puta, ističući kako je prodat u preko sedam miliona primeraka samo u Americi.

Njen prvi singl, „Complicated“, dospeo je na prvo mesto u Australiji, kao i na drugo u Americi. Pesma je jedna od najprodavanijih singlova u Kanadi, te jedan od najvećih hitova decenije u Americi. Hitovi poput „Sk8er Boi“ i „I’m with You“ su, između ostalih, takođe na listi.

Avril je proglašena najboljim novim umetnikom na MTV Video muzičkoj dodeli nagrada 2002. godine. Naredne godine je osvojila tri nagrade „Juno“, a bila je nominovana čak šest puta.

Pored toga, osvojila je i Svetsku muzičku nagradu za „Najprodavaniju kanadsku pevačicu na svetu“, te je nominovana i za osam nagrada „Grammy“, uključujući i nominaciju za pesmu godine za „Complicated“.

Avril se 2002. godine pojavila u muzičkom spotu za pesmu „Hundred Million“ pop pank benda Treble Changer. U martu naredne godine, pozirala je za naslovnu stranu magazina „Rolling Stone“, a u maju je izvela pesmu „Fuel“ u čast benda Metallica.

Za vreme svoje prve turneje po imenu „Try to Shut Me Up Tour“, obradila je pesmu „Basket Case“, pank benda Green Day.

Pevačicin drugi studijski album je objavljen u maju 2004. godine, a nazvan je „Under My Skin“. Dospeo je na prvo mesto u Australiji, Kanadi, Japanu, Velikoj Britaniji i Americi. Proglašen je platinastim čak pet puta u Kanadi, te je prodat u preko 10 miliona kopija, uključujući 3.2 miliona u Americi.

Zanimljivo je da je Avril napisala većinu pesama, uz pomoć kanadskog tekstopisca Chantala Kreviazuka. Njen suprug, Raine Maida (Rejn Mejda), frontmen grupe Our Lady Peace je producirao album uz Butchera Walkera (Bučer Vokler) i Dona Gilmorea (Don Gilmor).

Avril je u jednom intervjuu objasnila kako je svaka pesma bila inspirisana njenim ličnim iskustvima, te se konačno ovim albumom dokazala svetu i publici kao tekstopisac.

Prvi singl sa tog albuma, nazvan „Don’t Tell Me“, je dospeo na top pet poziciju muzičkih lestvica u Velikoj Britaniji i Kanadi, kao i u top deset u Australiji. Ista stvar se ponovila i sa drugim singlom, po imenu „My Happy Ending“. U Americi je dospeo u top deset „Billboard Hot 100“ lestvice, te je postao broj jedan pop hit na radiju.

Treći singl, nazvan „Nobody’s Home“ nije uspeo da se plasira u top 40 u Americi, te je imao umeren uspeh svuda u svetu.

Na početku 2004. godine, Avril je otišla na „Live and By Surprise“ akustičnu turneju po Americi i Kanadi, kako bi promovisala album. Na turneji ju je pratio gitarista Evan Taubenfeld (Evan Tubenfeld). Krajem iste godine, Levigne se upustila u svoju prvu svetsku turneju, nazvanu „Bonez Tour“.

U istom periodu osvojila je dve nagrade „World Music“, te je bila nominovana za pet nagrada „Juno“, od kojih je osvojila tri.

Lavigne je napisala pesmu „Breakaway“ koju je Kelly Clarkson (Keli Klarskon) snimila kao uvodnu numeru za film „The Princess Diaries 2: Royal Engagement“. Pesma je objavljena kao singl sredinom 2004. godine, te se našla i kao naslovna pesma za drugi album pevačice.

Avril je iste godine pozirala za naslovnu stranu magazina „Maxim“, te je snimila naslovnu pesmu za film „Spužva Bob Skockalone“.

U februaru 2006. godine, Lavigne je predstavljala Kanadu na završnoj ceremoniji Zimskih olimpijskih igara. U saradnji sa „Fox Entertainment Group“ je napisala pesmu za avanturistički film „Eragon“. Pesma po imenu „Keep Holding On“ je objavljena kao singl, te je korištena u svrhe promocije filma.

Njen treći studijski album po imenu „The Best Damn Thing“ je objavljen u aprilu 2007. godine. Dospeo je na prvo mesto „Billboard 200“ lestvice, u Americi, te je dosegao platinasti tiraž u Kanadi. Album je prodat u preko dva miliona primeraka samo u Americi.

Glavni singl po imenu „Girlfriend“ je postao prvi pevačicin singl koji je dospeo na prvo mesto američke „Billboard Hot 100“ liste. Pored toga, proglašen je jednim od najvećih hitova decenije.

Pesma se plasirala na prvo mesto u Australiji, Kanadi i Japanu, a našla se na drugom mestu u Velikoj Britaniji i Francuskoj. Pored toga što je snimljena na engleskom jeziku, pesma je prepevana i na španski, francuski, talijanski, portugalski, nemački, japanski i mandarinski jezik.

IFPI je „Girlfriend“ proglasila jednom od najprodavanijih pesama širom sveta u 2007. godini, budući da je prodata u preko 7.3 miliona kopija, uključujući i verzije snimljene na drugim jezicima.

„When You’re Gone“ je izdat kao drugi singl sa albuma. Dospeo je u top pet najslušanijih pesama u Australiji i Velikoj Britaniji, kao i u top deset u Kanadi. Treći singl po imenu „Hot“ nije bio toliko uspešan, budući da je dospeo na 95. mesto „Billboard Hot 100“ liste u Americi, iako je dospeo u top deset u Kanadi i top 20 u Australiji.

Lavigne je osvojila dve nagrade 2World Music“ 2007. godine, pobedivši u kategorijama „Najprodavaniji kanadski umetnik na svetu“ i „Najbolji pop-rok svetski umetnik“.

Iste godine je osvojila svoju prvu MTV evropsku muzičku nagradu, kao i nagradu „Teen Choice“ za „Najbolji letnji singl“. Ponovno je pet puta nominovana za nagradu „Juno“.

U decembru 2007. godine, magazin „Forbes“ ju je smestio na osmo mesto liste „Top 20 umetnika mlađih od 25 godina koji najviše zarađuju“. Njena godišnja primanja su tada procenjena na 12 miliona dolara.

U martu 2008. godine, Avril je krenula na svetsku turneju po imenu „The Best Damn World Tour“, te se ponovno pojavila na naslovoj strani magazina „Maxim“.

Lavigne je u januaru 2010. godine sarađivala sa prodavnicom odeće „Disney“, koja je bila inspirisana filmom Tima Burtona (Tim Barton), po imenu „Alisa u zemlji čuda“. Avril je snimila pesmu „Alice“ koja je kasnije puštana na kraju filma, te je postala i deo albuma „Almost Alice“.

U februaru iste godine, pevačica je nastupala na zatvaranju Zimskih olimpijskih igara u Vankuveru. Njenu pesmu „I’m with You“ je pevačica Rihanna (Rijana) iskoristila kao uzorak za svoju pesmu po imenu „Cheers (Drink to That)“. Kasnije se pesma našla na njenom petom studijskom albumu po imenu „Loud“. Pesma je objavljena 2011. godine, a Avril se našla u muzičkom video spotu.

Lavigne je započela rad na četvrtom studijskom albumu po imenu „Goodbye Lullaby“ u novembru 2008. godine. Glavna pesma sa albuma, po imenu „Black Star“ je napisana kako bi Avril promovisala svoj prvi parfem istog naziva.

Izlazak album je pomeren nekoliko puta, za šta je pevačica okrivila svoju izdavačku kuću. Iako se na njemu osećao rok uticaj, Avril ga je opisala kao zreliji i više pop, zahvaljujući njenim godinama.

„Goodbye Lullaby“ je konačno objavljen u martu 2011. godine. Glavni singl s albuma, po imenu „What the Hell“ objavljen je u decembru 2010. godine. Album je zaradio nominaciju za nagradu „Juno“ u kategoriji „Album godine“ kao i „Pop album godine“. Do marta 2018. godine, prodat je u preko pola miliona primeraka u Americi, te je proglašen zlatnim.

Tri meseca nakon objavljivanja albuma, Lavigne je najavila kako već radi na petom albumu, koji je opisala kao čistu suprotnost „Goodbye Lullaby“ projektu. Opisala ga je kao pop album prepun zabave.

Krajem 2011. godine, pevačica je potvrdila kako je prešla u izdavačku kuću „Epic Records“, koju je takođe vodio L.A. Reid. Pored rada na albumu, Avril je snimila i dve pesme za japanski animirani film po imenu „One Piece Film: Z:“. Pesme su nazvane „How You Remind Me“ i „Bad Reputation“.

Glavni singl za peti album, po imenu „Here’s to Never Growing Up“, objavljen je u aprilu 2013. godine. Dospeo je među prvih 20 singlova na listi „Billboard Hot 100“ u Americi, kao i u Australiji i Velikoj Britaniji.

Drugi singl, nazvan „Rock n Roll“ je objavljen u avgustu iste godine. Dva meseca kasnije, objavila je i „Let Me Go“ na kojem se našao njen tadašnji suprug Chad Kroeger (Čed Kroger), frontmen grupe Nickelback.

Album nazvan „Avril Lavigne“ je objavljen u novembru 2013. godine. U Kanadi je proglašen zlatnim, te je zaradio nominaciju za nagradu „Juno“ u kategoriji „Najbolji pop album godine“.

Četvrti i poslednji singl nazvan „Hello Kitty“ je objavljen u aprilu 2014. godine. Muzički video za pesmu je izazvao dosta kontroverzi, budući da su kritičari smatrali kako je rasistički.

Sredinom 2014. godine, pevačica je otvorila svetsku turneju benda Backstreet Boys, te je svirala na muzičkom festivalu „Summer Sonic“ u Tokiju.

Objavila je i muzički spot za pesmu „Give You What You Like“. Pesma se našla u televizijskom filmu „Babysitter’s Black Book“.

Do marta 2018. godine, pevačicin peti studijski album je prodat u preko pola miliona kopija u Americi, te je proglašen zlatnim.

U aprilu 2015. godine, Avril je objavila singl po imenu „Fly“, kako bi promovisala Letnje paraolimpijske igre koje su održane naredne godine.

Lavigne se našla na osmom studijskom albumu japanskog benda One Ok Rock, budući da je učestvovala u stvaranju pesme „Listen“. Objavljena je u januaru 2017. godine, te se nalazi na albumu „Ambitions“.

U septembru 2018. godine, Avril je objavila pesmu „Head Above Water“ kao glavni singl za nadolazeći šesti studijski album istog imena. U decembru iste godine, objavila je i drugi singl nazvan „Tell Me It’s Over“.

Album je objavljen u februaru 2019. godine.

„Head Above Water“ se našao među deset najslušanijih albuma u Australiji, Austriji, Kanadi, Nemačkoj, Italiji, Švajcarskoj i Velikoj Britaniji. Bio je 13. na listi „Billboard 200“ u Americi.

Krajem aprila 2020. godine Avril je objavila obradu svoje pesme „Warrior“, ovog puta pod naslovom „We Are Warriors“. Prihod od prodaje usmerila je humanitarnom projektu za pomoć ljudima pogođenim pandemijom novog virusa korona.

U intervjuu koji je u maju 2020. godine dala američkom časopisu „Songwriter“ Avril je kazala da je počela da radi na materijalu za novi album.

Krajem godine potvrdila je da sarađuje sa producentima Johnom Feldmannom (Džon Feldman) Mod Sun-om (Mod San), Travisom Barkerom (Trevis Barker) i Machine Gun Kellyjem (Mašin Gan Keli).

Prvi rezultati videli su se već u januaru 2021. godine u vidu singla „Flames“ koji je objavio Mod Sun. Polovinom godine potvrdila je da je snimanje albuma završeno.

U međuvremenu je s američkom muzičarkom Willow Smith (Vilov Smit) objavila duet pod nazivom „Grow“ koji se našao na reprekinom albumu „Lately I Feel Everything“.

Privatni život

Lavigne i vođa grupe Sum 41, Deryck Whibley (Derik Vibli) su započeli vezu kada je pevačica imala samo devetnaest godina. Prije toga su bili prijatelji. U junu 2005. godine, Whibley ju je zaprosio, nakon čega su se venčali u julu naredne godine u Kaliforniji.

U oktobru 2009. godine, Avril je podnela zahtev za razvod braka, te je rastava okončana u novembru naredne godine.

Ubrzo nakon toga, Lavigne je započela vezu sa glumcem Brodyem Jennerom (Brodi Džener). Nakon skoro dve godine zabavljanja, par se razišao u januaru 2012. godine.

Samo par meseci kasnije, Avril je započela vezu sa kanadskim muzičarem i frontmenom grupe Nickleback, Chadom Kroegerom. Veza je procvetala nakon što je par počeo da radi zajedno u martu 2012. godine, dok je Avril snimala svoj peti album.

Par se verio u avgustu iste godine, nakon samo mesec dana zabavljanja. Venčali su se u Francuskoj u julu 2013. godine. U septembru 2015. godine, Lavigne je objavila kako su se razišli.

Budući da joj je otac poreklom iz Francuske, Avril ima francusko državljanstvo. Početkom 2012. godine, pevačica je prodala svoju kuću u Beleru, te se preselila u Pariz. Počela je da uči francuski jezik, nakon čega se upisala u Berlitz školu.

Avril je 2015. godine objavila kako boluje od lajmske bolesti. Zbog toga se posvetila humanitarnom radu i podizanju svesti o ovoj bolesti.

Američki tabloidi su krajem 2020. godine objavili informaciju da je pevačica kupila imanje vredno 10.4 miliona dolara u losanđeleskom naselju Malibu.

Započela je vezu sa američkim pevačem i tekstopiscem Derekom Ryanom Smithom (Derek Rajan Smit), poznatijim po umetničkom imenu Mod Sun, sa kojim je objavila pesmu „Flames“. Tabloidi su u februaru 2021. godine objavili da je Mod Sun uradio tetovažu na vratu posvećenu svojoj devojci.

Diskografija

 • 2002. Let Go
 • 2004. Under My Skin
 • 2007. The Best Damn Thing
 • 2011. Goodbye Lullaby
 • 2013. Avril Lavigne
 • 2019. Head Above Water

Filmografija

 • 2002. Sabrina veštica tinejdžerka
 • 2003. Saturday Night Live
 • 2004. Going the Distance
 • 2006. Fast Food Nation
 • 2006. Over the Hedge
 • 2007. Jato
 • 2010. Američki idol
 • 2011. Majors & Minors
 • 2018. Charming

Izvori

Avril Lavinj (Avril Lavigne) na društvenim mrežama

FacebookAvril @ Facebook
InstagramAvril @ Instagram
TwitterAvril @ Twitter
YoutubeAvril @ YouTube
IMDBAvril @ IMDB