Džo Maračić Maki

Kratke informacije

Ime i prezimeDžo Maračić Maki
Datum rođenja1943.
Mesto rođenjaKornić (Krk)
DržavaHrvatska
ZanimanjePevač
ŽanrPop
VisinaDžoova zvanična veb stranica

Biografija

Džo Maračić je hrvatski muzičar i kompozitor. Peva zabavnu i pop muziku. Rođen je 1943. godine u Korniću, naselju na ostrvu Krku. Živi i radi u Americi.

Prepoznatljivost je stekao pesmama „Dal’ se sjetiš nekad mene“, „Srce ti je kamen“, „Halo, srce“, „Doviđenja i ne plači“ i drugima. Uglavnom nastupa u klubovima u Americi.

Na Splitskom festivalu 1976. godine publici se predstavio numerom „Moja obala“.

Detinjstvo, obrazovanje i muzički počeci

Džo je rođen 1943. godine u Korniću na Krku. Od svoje sedme godine živi u Americi. Kako je jednom prilikom kazao, njegovi deda i baka su polovinom svog života preselili u Ameriku. Njegova majka je tamo formirala vlastitu porodicu. Džo ima dvojicu braće i sestru.

Dok su živeli na Krku, Džoovi roditelji su se bavili poljoprivredom, a baka i deda su im slali brodom hranu kako bi mogli da prežive.

Još kao dečak je maštao da živi u Americi. Osim toga, voleo je da gleda kako avioni preleću nebom.

Deda je odlučio da ga kao najstarije unuče povede u Ameriku, a zbog problema sa vizom morao je da putuje u Italiju. Čekajući vizu u Italiji je pohađao osnovnu školu, a kaže da je prvi put progovorio na italijanskom jeziku i da i dan danas broji na italijanskom.

Školovanje je nastavio u Astoriji, u Njujorku. Priznao je da mu je bilo teško da se uklopi u nastavu sve dok nije naučio engleski jezik.

Deda mu je rano kupio harmoniku, pa je krenuo i muzičku školu. Kasnije je počeo da svira gitaru i sa drugovima je osnovao bend Dalmatinski biseri. Pratili su iskusne pevače Mišu Kovača, Ivu Robića, Terezu Kesoviju i druge.

Muzička karijera

Do prekretnice u njegovoj karijeri, ali i u životu, došlo je kada su Dalmatinski biseri pratili grupu Pro arte i Đorđa Novkovića na njihovoj turneji po Americi i Kanadi. Za to vreme je radio u banci, a svirao samo vikendom.

Posle te saradnje Đorđe Novković mu je poslao pismo u kome mu je poručio da dođe u Zagreb. Džo je 1972. godine objavio singl ploču sa pesmama „Draga, vrati se“ i „Deset dana molim“. Tako je počela njegova karijera u Hrvatskoj.

Iste godine „Jugoton“ je objavio njegovu singlicu sa numerama „Pismo voljenoj“ i „Moj život“.

Džo je do 1975 godine objavio pesme „Posljednja jesen“, „Dok mama spava“, „Adio, moja ljubavi“, „Otvori srce“, „Da li si me voljela“, „Tri mornara“, „Srce ti je kamen“ i „Zaboravi da smo se voljeli“, „Good Bye Joe“, „Jambolaya“, „Ča je mati pisala“ i „Žaneta-Žani“.

Usledila je ploča „Moja pisma voljenoj“, na kojoj su bili svi singlovi koje je ranije objavio“.

Tokom 1976. godine je objavio numere „Tako mi svega“, „Doviđena“, „Moja obala“ i druge, a „Jugoton“ je izdao njegovu ploču pod nazivom „Vraćam se kući“.

Pesme „Noćas smo se obećali“, „Ja leptir, a ti cvijet“, „Hej, hej, mala“, „Halo srce“ i druge našle su se na albumu „Srce moje i tvoje u ljubavi stoje“ koji je svetlo dana ugledao 1977. godine.

Dve godine kasnije je objavio ploče „Nađi me“ i „Džo Maračić Maki“. Publika je imala priliku da čuje pesme „Do tebe mi je stalo“, „A ti barem misli na mene“, „Ljubi me Goga“, „Denver“, „Hello Sweetheart“, „Blue Suede Shoes“, „Wasted Days And Nights“ i druge.

Na albumu „Daleki put“ koji je Džo objavio 1982. godine bile su pomešane pesme na hrvatskom i engleskom jeziku. Na toj ploči su se, između ostalih, našle numere „Bobby Mc Gee“, „15 Years Ago“, „To si ti“, „Ljubav mi daj“ i druge.

Već naredne godine Džo je izdao ploču sa pesmama „Dušo moja“, Željo moja“, „Za tobom je ostala praznina“, „Tople usne, topla soba“ i druge.

Nastavio je saradnju sa Đorđem Novkovićem i na ploči „Uspomene“ iz 1985. godine na kojoj su, pored naslovne, bile i pesme „Tebe nema, žito zri“, „Nikad ne reci zbogom“, „Sunce zađe“, Odlazim“ i druge.

Posle četiri godine studijske pauze, Džo je svoju publiku 1989. godine počastio albumom „Zakucala ljubav stara“. Pored naslovne, na njemu su bile i numere „Ne mogu bez tebe, „Klementina“, „Pjevaj srce ludo“, „Pismo iz Amerike“ i druge.

Na novu Maračićevu ploču publika je morala da sačeka do 1995. godine kada je Diskografska kuća „Croatia Records“ objavila CD „Izmisli pravu stvar“. Na njemu su bile i pesme „Plovi brod iz Amerike“, „Pjesma mi je sve što život nije“, „Tiho padaj, kišo zemlje moje“ i druge.

Ista izdavačka kuća je 2006. godine objavila CD pod naslovom „Pozdravi je prijatelju moj“. Na tom albumu su bile pesme koje je Džo otpevao sam, ali i u duetu sa kolegom Duškom Lokinom.

Saradnju su ponovili i dve godine kasnije na albumu „Ljubav je sve“, ali im se ovog puta pridružila i hrvatska pevačica Emili (Emily).

Na Splitskom festivalu 2009. godine je premijerno izveo pesmu „Country Dalmatino“ koju su pisali, komponovali i aranžirali Teo Trumbić i Branko Glavan. Kasnije je istu pesmu objavio i na engleskom jeziku, ali pod naslovom „Country Italiano“.

S obzirom na to da je numera „Country Dalmatino“ naišla na pozitivne reakcije, bila je naslovna na njegovom novom albumu iz 2009. godine. Sastojao se još iz pesama „Trebala je moja bit“, „Bila je moja“, Plači srce, plači“, „Seven Days a Week“ i drugih.

Četrnaesti i za sada poslednji album Džo je objavio 2013. godine pod naslovom „Livin’ On Love“. Na njemu su bile nove pesme na hrvatskom, engleskom i italijanskom jeziku, ali i nekoliko bonus numera.

Premda se nakon ovog CD-a skoro u potpunosti povukao sa hrvatske muzičke scene, Džo je nastavio da nastupa u Americi.

U jednom od retkih intervjuua koje je dao domaćim medijima Maki je kazao da se sve promenilo nakon raspada Jugoslavije. Počeli su problemi oko plaćanja nastupa, a, kako je kazao, mnogi menadžeri su mu ostali dužni.

Zato je odlučio da se povuče, te je u Njujorku otvorio praonicu, počeo da se bavi vlastitim biznisom i decom. Nastavio da peva vikendom za jugoslovensku, italijansku i američku publiku.

Šest godina nakon izlaska poslednjeg albuma, Džo se vratio na domaće tržište. Uz pomoć Branka Goloba iz Ptuja u Sloveniji je osnovao bend Makiband koji se sastoji iz mladih,. muzički obrazovanih momaka.

Počeli su da nastupaju, a Maki je priznao da mu energiju pruža mlada publika na koncertima[1].

Privatni život

Džo živi u Americi gde svira svira po klubovima i na venčanjima. Svake godine dolazi u Hrvatsku i tu se zadržava nekoliko meseci.

Pored muzike, njegov hobi je letenje. Naučio je da upravlja avionom i dobio je dozvolu za upravljanje jednomotornim avionom u privatne svrhe.

Muzičar je 1998. godine počeo da pravi svoj avion. Ovaj „leteći projekat“ ga je koštao preko 70 hiljada dolara, a osim novca, u njega je uložio i mnogo vremena. Završio ga je 2007. godine.

Džo je u braku sa dosta mlađom Slovenkom, Anom za koju kaže da je „jako nežna osoba predana njegovom poslu“.

U jednom intervjuu je priznao da godinu dana nije pevao jer je njegova supruga obolela od raka dojke. Zajedno su prošli težak proces ozdravljenja, ali su uspeli da to prevaziđu uz muziku, decu i unuke.

Njegova deca žive u Njujorku, a do 2019. godine je dobio četvoro unučadi.

Diskografija

Albumi

 • „Moja pisma voljenoj“ (1975.);
 • „Vraćam se kući“ (1976.);
 • „Srce moje i tvoje u ljubavi stoje“ (1978.);
 • „Dušo moja“ (1983.);
 • „Zakucala ljubav stara“ (1989.);
 • „Izmisli pravu stvar“ (1995.);
 • „Uspomene“ (2001.);
 • „Sve najbolje“ (2002.);
 • „Nađi me“ (2005.);
 • „Pjevaj, srce ludo“ (2006.);
 • „Pozdravi je, prijatelju moj“ (zajedno s Duškom Lokinom, 2006.);
 • „Zlatna kolekcija“ (2008.);
 • „Ljubav je sve“ (zajedno s Duškom Lokinom i Emily, 2008.);
 • „Country Dalmatino“ (2009.);
 • „Livin’ On Love“ (2013.).

Singlovi i EP-ovi

 • „Draga, vrati Se“ / „Deset dana“ (1972.);
 • „Pismo voljenoj“ / „Moj život“ (1972.);
 • „Posljednja jesen“ / „Dok mama spava“ (1973.);
 • „ Adio, moja ljubavi“ / „Otvori srce“ (1973.);
 • „Da li si me voljela“ / „Tri mornara“ (1974.);
 • „Srce ti je kamen“ / „Zaboravi da smo se voljeli“ (1975.);
 • „ Good Bye Joe“ / „Jambolaya“ (1975.);
 • „Ča je mati pisala“ / „Žaneta-Žani“ (1975.);
 • „Dal’ se sjetiš nekad mene“ / „Tako mi svega“ (1976.);
 • „Doviđenja“ (1976.);
 • „Moja obala“ / „Ide Džo u Meksiko“ (1976.);
 • „Zlato moje“ / „Tako si lijepa“ (1977.);
 • „Halo srce“ / „Hej, hej, mala“ (1977.);
 • „Srce moje i tvoje u ljubavi stoje“ / „Oči crne nevjerne“ (1977.);
 • „Split 78“ (1978);
 • „Sve na tvome licu piše“ / Reci, tko te tako ljubi“ ‎(1978.);
 • „Naj, Naj, Naj..“ (1978.);
 • „Nisi više ono dite / Ne gledaj me mala tako sanjivo“ ‎(1979.);
 • „Ljubi me Goga“ / „Ja sam budan, ona sanja“ ‎(1980.).

Reference

[1] https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/showbiz/dzo-maracic-makija-pamtimo-po-hitovima-ali-pjevac-ima-nevjerojatnu-zivotnu-pricu-zivio-sa-casnama-u-rimu-39-docepao-39-se-djeda-amerike-i-harmonike-u-77-godini-i-dalje-39-prasi-39-i-voli-svoju-slovenku-598781

Džo Maračić Maki na društvenim mrežama

FacebookDžo @ Facebook
InstagramDžo @ YouTube
TwitterDžo @ Twitter