Nikola Orozović

Kratke informacije

Ime i prezimeNikola Orozović
Datum rođenja3. septembar 1995.
Mesto rođenjaAranđelovac
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjeInženjer mašinstva, rijaliti takmičar

Biografija

Nikola Orozović je diplomirani inženjer mašinstva, član Mense, fitens instruktor i učesnik rijaliti šou programa „Zadruga 3“ koji je emitovan na „Pink“ televiziji. Rođen je 3. septembra 1995. godine u Aranđelovcu. Trenutno živi i radi u Beogradu.

Imao je veoma teško detinjstvo. Njegov otac bio je alkoholičar, pa su mu se roditelji razveli. Sve to obeležilo je Nikolin život, a veoma je uticalo i na njegovu sestru koja je takođe inženjer.

Za razliku od nekih svojih drugara koji su u takvim situacijama krenuli životnom stranputicom, Nikola je uspeo da svu svoju snagu i energiju usmeri na obrazovanje. Završio je Mašinski fakultet, upisao master studije u Beogradu i postao vrlo uspešan fitnes instruktor.

Veliku popularnost stekao je učešćem u rijaliti šou programu „Zadruga“.

Nesrećno detinjstvo

Njegov otac je jedinac i potiče iz Daruvara. Njegovi deda i baka su iz tog mesta, a deda mu je bio veoma uticajno lice u policiji. Živeli su jako lep život tamo sve do početka rata.

Nikolin otac je veoma mlad, sa 24 godine, otišao u rat. Tada je njegova porodica, kao pravoslavna, 1993. godine, izbegla u Srbiju.

U Srbiji je njegov otac upoznao njegovu majku koja je iz Šumadije iz Kragujevca. Venčali su se i dobili svog sina prvenca, Nikolu, u martu 1995. godine. Posle dve godine, u aprilu, rodila se i Nikolina sestra Jelena.

Njegov otac je po dolasku u Srbiju otvorio transportnu firmu i radio je sa kamionima.

Porodica je živela skladan i miran porodičan život određeno vreme, a onda su došli problemi. Kao dete, Nikola je bio veoma nestašan. Pravio je razne nestašluke u vrtiću, da bi kasnije u prvom razredu osnovne škole dobio ukor iz vladanja u školi. Njegov otac je, kako Nikola smatra zbog posledica ratnih dešavanja, počeo da konzumira alkohol.

Kao dete oca je retko viđao kod kuće jer je mnogo radio. Nikola se seća da je išao po nekoliko kilometara peške na trening fudbala, čak i zimi, a oca nije bilo tu da ga odveze.

Prolazio bi pored kafane i tamo viđao svog oca kako pije. Kao jednom emotivnom dečaku, to mu je veoma teško padalo. Potom se po njegovom kraju u kojem su živeli pročulo da je njegov otac alkoholičar. Deca su počela da zezaju Nikolu i u školi.

Zbog toga se Nikola povlačio u sebi i postao je, na neki način, anksiozan. Dešavalo se čak da otac prođe pored njega u gradu i da ga ne prepozna jer je bio pijan.

Očev alkoholizam razorio skladne porodične odnose

Zbog alkohola, njegov otac je doživeo i prvu saobraćajnu nesreću kada je sa nadvožnjaka skrenuo sa puta u provaliju. Automobil se kotrljao 20 metara. Nikola je rekao da je njegov otac samo nekim čudom preživeo tu nesreću i prošao sa minimalnim povredama.

Nakon pola godine, kada je otac kod bake i dede sekao drva motornom testerom, došlo je do još jedne nesreće. Testerom se posekao po vratu.

Samo nekoliko milimetara ga je delilo od smrti, odnosno od toga da preseče glavnu arteriju. I tada je bio pijan. Nakon toga doživeo je još jednu saobraćajnu nesreću kada mu je u krvi pronađeno 3,9 promila alkohola. Poznato je da u toj situaciji ljudi ne mogu da funkcionišu skoro pa nikako, a ne da voze alkohol.

On je bio za volanom i udario u drugi automobil. Taj čovek je doživeo teže telesne povrede, a njegov otac je bio osuđen za ovu nesreću. Međutim, Nikola je rekao da je taj proces suđenja išao veoma sporo. On je i tada prošao sa lakšim povredama.

Nakon toga doživeo je delirijum. To je, kako je Nikola objasnio, stanje mozga kada čoveku počnu da se priviđaju stvari. Završio je na psihijatriji i jedva je to preživeo. Tada su njegovom dedi na psihijatriji rekli da je rakija doslovno „spržila“ mozak Nikolinom ocu.

On je tada imao 40, a izgledalo je kao da ima 60 godina. Sve to je jako pogađalo Nikolinu majku i sestru Jelenu. Nakon izlaska sa psihijatrije, Nikolina majka rekla je njegovom ocu da ukoliko nastavi da pije, moraće da podnese zahtev za razvod braka jer to više ne može da trpi.

Zbog takvog stanja svog supruga i njegova majka je često bila nervozna.

Anksioznost kao posledica porodičnih problema

Sve to na Nikolu je uticalo u smislu da je bio poprilično povučeno i nesrećno dete. U školi se tukao i često dobijao batine. U jednom periodu života, kako je rekao, počeo je da stagnira kao dečak u kilaži. Jednostavno, nije napredovao.

Bio je dosta manji od drugih dečaka pa je uvek on izvlačio „deblji kraj“ u tim tučama. Zbog toga je počeo da ide drugim putevima u školu, kako bi izbegavao drugu decu.

Nikola je tada imao dugu kosu, a deca su i to pripisivala tome što potiče iz porodice kakve potiče. Nije nikako uspevao da se izbori sa pritiskom i provokacijama druge dece.

Iako je obećao da će prestati, njegov otac je nastavio da pije alkohol i posle lečenja na psihijatriji. Nikolina majka odlučila je da podnese zahtev za razvod braka 2011. godine jer to više nije mogla da podnese, baš kao ni njena deca.

Policija im je dolazila na vrata i odvela njegovog oca u zatvor. Tada je dobio 10 meseci za teške telesne povrede zbog saobraćajne nesreće koju je ranije izazvao u alkoholisanom stanju.

Njegova majka je tada želela da se seli, a Nikola se svađao sa njom jer nije želeo da se odseli. Sve to mu je teško palo. Tada su počele njegove svađe sa majkom. Ipak, morao je da se odseli jer tu nije mogao da ostane sam.

Kada je njegov otac izašao iz zatvora na vikend došao je u praznu kuću. To mu je teško palo. Nikola je sledeći dan došao da ga vidi, dok njegova sestra Jelena nije želela jer je bila jako ljuta na svog oca.

Nikola je rekao da njegova sestra i dan danas ne priča sa njihovim ocem. Iako je Jelena jako vezana za svog oca, kao i otac za nju, nije mogla da pređe preko nekih stvari koje je uradio. Nikola je ocu sve oprostio i od tog momenta je počeo sa njim da komunicira kao sa „malim detetom“, odnosno kao da je on njegov otac, a ne sin.

Govorio mu je kako da se ponaša i pokušao da objasni koliko je njegov način života i alkoholizam bio štetan po njega samog i njihovu porodicu.

Kada se njegov otac vratio sledeći put na vikend iz zatvora, otišao je u kafanu i počeo da pije. Nikola je rekao da je posle očevog delirijuma i boravka na psihijatriji, konstantno brinuo o tome da ukoliko nastavi da pije može da umre od alkohola.

U međuvremenu, prošlo je oko sedam meseci kada se porodica odselila iz kuće, a njegova majka je našla drugog čoveka. Tada nastaju još veći problemi i sa majkom. Nikola je bio u velikom psihičkom rastrojstvu. Svakodnevno je imao glavobolje, često mu je išla krv na nos, pravio je probleme u školi.

Njegov otac je posle deset meseci izašao iz zatvora, a tog momenta Nikola je pokupio svoje stvari i otišao da živi kod oca. Sa majkom se posvađao. Zamerio joj je neke stvari, a danas mu je mnogo žao zbog toga.

Ipak, uprkos svim problemima koje je prouzrokovao njegov otac, Nikola ga je voleo najviše na svetu. Znao je da će on nastaviti da pije, ali želeo je da bude uz njega kako bi mu pomogao.

Sve te godine za Nikolu su tu bili baka i deda za koje kaže da ih, iako je to možda ružno reći, voli više čak i od svojih roditelja. Teško mu je palo kada je jednom prošao pored svoje majke, a nije ju pozdravio jer je bio ljut na nju.

Životni preokret

U tom periodu, počinje jedan preokret u njegovom životu. Počeo je da trenira i da uči. Do tada, nije se mnogo trudio u školi zbog svih porodičnih problema koje je imao.

On i njegov drug su bili najbolji đaci u srednjoj školi. Treninzi su mu pomogli da svoju ljutnju usmeri u drugom pravcu.

Po završetku srednje škole, Nikola je odlučio da upiše fakultet 2014. godine. Baš u tom momentu, stiže pismo iz osiguravajuće kuće da njegov otac mora da isplati veliku svotu novca kao odštetu čoveku kojeg je ranije udario automobilom u alkoholisanom stanju zbog čega je deset meseci bio u zatvoru.

Njegov otac nije imao imovinu na sebi, jer je još ranije, sva imovina bila prevedena na Nikolino ime. Nisu mogli ništa da oduzmu njegovom ocu.

Student mašinstva, član Mense i fitnes instruktor

Upisao je Mašinski fakultet i prvu godinu je završio u roku sa prosekom većim od 9 u Kragujevcu. Nastavio je sa treninzima, objavljivao svoje fotografije na društvenim mrežama, počeo da radi kao fitnes instruktor i tako zarađivao novac „sa strane“. U tom periodu, svakog vikenda je odlazio kući i pomagao ocu sve što je trebalo.

Nikola je shvatio koliko može i koliko je sposoban da uradi u životu. Postao je član Mense, najstarijeg i najvećeg međunarodnogudruženja, visokointeligentnih pojedinaca.

Mesec dana je radio testove i prolazio određene „igrice“ kako bi postao njihov član 2016. godine. To mu je dalo dodatni vetar u leđa kao potvrda da i on u životu ima neki dar.

Počeo je da radi 2017. godine kao mašinski inženjer u nauci koja se zove meteorologija, nauka o merenju. Tu je počeo da dobija platu koja je u tom momentu bila jako dobra, a uz to je radio i fitnes.

Nikola je rekao da je u tom trenutku svakodnevno trenirao već šest godina. Izgradio se kao ličnost u fizičkom i psihičkom smislu. Bio je jako srećan zbog toga jer je imao mnogo drugara koji su zbog nesrećnog detinjstva otišli krivim putem i uhvatili se nekih poroka kao što su alkohol i droga.

On, na svu sreću, to nije uradio i presrećan je zbog toga i ponosan na sebe. Kada je diplomirao na fakultetu, na diplomskom, mnogo mu je nedostajala porodica i to je bio jedan od težih trenutaka.

Dakle, Nikola je radio, studirao i to smatra najtežim periodom u svom životu, ali i najlepšim jer voli kada ima puno obaveza. U septembru 2017. godine dao je otkaz na poslu i odlučio da upiše master studije u Beogradu.

Upisao ih je bez problema i preselio se u Beograd. Sve ispite na fakultetu je ranije davao u roku, tako je počeo i na masteru.

Put u Ameriku i pomirenje sa majkom

Odlučio je da zaradi više novca, da pomogne sebi i ocu, pa je otišao za Ameriku. Inače, pre puta u Ameriku Nikola je bio u top formi kada je fitnes u pitanju.

Uradio je i šuting i krenuo put Amerike. Tamo je dobio veliku priliku i šansu kada su se njegove fotografije prikazale na nekim velikim sportskim manifestacijama i događajima.

Sve te fotografije je bilo moguće videti na njegovom Instagram profilu. U Americi je radio 18 sati svaki dan i radio je tri posla. Uveče je radio kao obezbeđenje. Nakon četiri meseca se vratio u Srbiju.

Prvo je otišao u zagrljaj svojoj majci, a potom i ocu. Od tog momenta shvatio je da nikakve pare na ovom svetu ne mogu nadomestiti nedostatak porodice. Odlučio je da se više nikada u životu ne posvađa sa majkom jer joj je zahvalan za sve što je uradila za njega.

Nastavak mastera i želja za doktorskim studijama

Po povratku u Srbiju, nastavio je sa master studijama. Uz njega je bila i njegova majka, što mu je bilo još draže. Sestra je tu bila celo vreme, sa njom je bio u odličnim odnosima. Ispite je opet davao u roku.

Iz Amerike se vratio sa mnogo novca, kupio sebi auto i odlučio da ostatak novca uloži kako bi pokrenuo svoj posao u fitnesu. Međutim, to nije pošlo kako treba i taj posao je propao, a uloženi novac je bio izgubljen.

U posljednjih nekoliko godina mu se dešavalo sve i svašta. Nikola odlično pamti jednu situaciju kada je svog oca pijanog vozio kući, a otac je sa njim razgovarao kao da je on vozač taksija. Uopšte nije prepoznao svog sina, kao što se dešavalo i ranije, kada je Nikola bio dete.

On nije odustajao. I dalje je davao sve od sebe da oca leči od alkoholizma. Donekle je u tome uspeo. Međutim, zdravstveno stanje oca se pogoršavalo jer se telo naviknulo na alkohol.

Uporedo sa tim, Nikola je nastavio da uredno polaže svoje ispite na master studijama. Želeo je da upiše i doktorske studije. To je bilo dogovoreno sa jednom profesoricom, međutim, ona mu je na kraju rekla da ipak u tom momentu nema mesta za njega na doktorskim studijama.

Tada su Nikolu kontaktirali iz produkcije rijaliti šou programa „Zadruga“. Odlučio je da prihvati ponudu i uđe u rijaliti program kako bi zaradio novac.

Učešće u rijaliti šou programu „Zadruga 3“

U rijaliti šou program „Zadruga 3“ ušao je u septembru 2019. godine. Kako je Nikola i sam priznao, pred kamerama se nije najbolje snašao.

Imao je veliku tremu i nije uspeo da se predstavi, kako je tvrdio, baš onakvim kakav on jeste – opušten, nasmejan i uvek spreman za dobru zabavu.

S obzirom da je bio najobrazovaniji učesnik rijalitija, ali poprilično zbunjen u nekim situacijama zbog treme od kamera, ostali učesnici rijalitija osporavali su njegovu inteligenciju. Nikoli je to zasmetalo pa je pojašnjavao svoj život, obrazovanje i kako je postao član Mense.

Zadrugarima je to postalo simpatično pa su koristili svaku priliku da ospore njegovu inteligenciju i da ga provociraju. Čak su govorili da je Nikola izmislio da je član Mense, te tražil ida radi testove uživo u programu.

On je rekao da nema ništa protiv i da sve što je rekao gledaoci mogu da vide i na njegovom Instagram profilu gde je ranije okačio sve fotografije i potvrde jer je na tu činjenicu jako ponosan.

U rijalitiju nije želeo da se ističe sa nekim „fejk“ ljubavnim vezama. Zbog toga su mu mnogi u šali govorili da je pripadnik gej populacije. To ga je jako pogodilo.

Kada je u rijaliti ušao i šoumen Brendon koji se često oblači kao žena, započeo je svoj u rijaliti igru sa Nikolom tako što ga je na svoj način provocirao i dovodio u vezu sa gej populacijom.

I pored svega, publika je Nikolu Orozovića zavolela. U njemu su videlo mladića koji je imao veoma težak život, ali je uprkos svemu, uspeo da izađe na „pravi put“.

Nikola Orozović na društvenim mrežama

FacebookNikola @ Facebook
InstagramNikola @ Instagram