Fazlija

Kratke informacije

Ime i prezimeFazlija
Datum rođenja15. jul 1972.
Mesto rođenjaBihać
DržavaBosna i Hercegovina
PrebivališteLinc
ZanimanjePevač
ŽanrFolk, turbo-folk

Biografija

Fadil Fazlija je bosanskohercegovački pevač folk muzike najpoznatiji po pesmama „Malo viski, malo Coca-cola“, „Duga“, „Evo majko sina tvog“, „Još jednom reci da me voliš“ i drugima. Rođen je 15. jula 1972. godine u Bihaću. Živi i radi u austrijskom gradu Linc.

Popularnost je stekao devedesetih godina 20. veka i to veštim interpretacijama pesama svog kolege Sinana Sakića. Prvi album je objavio 1996. godine pod naslovom „Stani srećo, okreni se“. U dosadašnjoj karijeri snimio je osam CD-ova i više od 20 singlova.

Jedna od poslednjih pesama koje je objavio bila je „Druže moj“ koju je posvetio pokojnom Sinanu Sakiću.

Ostvario je zapažene nastupe u Bosni i Hercegovini i inostranstvu, a mnogi ga nazivaju „kraljem romskih svadbi“. Na svirkama peva na romskom, albanskom, turskom i maternjem jeziku.

Singl „Malo viski, malo Coca-cola“ koji je objavio 2007. godine je za vrlo kratko vreme je postao hit.

Biografija

Muzičku karijeru Fazlija je započeo devedesetih godina prošlog veka, nastupajući u klubovima i kafićima, te na slavljima u rodnom Bihaću. Nakon nekog vremena njegov talenat je prepoznat i u okolnim mestima, pa se za mladog pevača čulo u celoj BiH i regionu.

Prvi album pod naslovom „Stani srećo, okreni se“ Fazlija je objavio 1996. godine. Na njemu su se, između ostalih, našle pesme „Hajde u kolo zaigraj“, „Elvira“, „Ti ne znaš da živiš u dvoje“, „Ciganko“, „Babo moj“, „Laži malo drugog“ i druge.

Već naredne godine u prodaji se pojavio njegov CD „Prosjak i kraljica“ sa koga su se izdvojile numere „Ne brini ti za mene“, „Ostavljeni“, „Duga“, „Ne zovi moj broj“ i druge.

Album je sniman u studiju u Lincu, a objavila ga je Diskografska kuća „Lazarevic Production“. Tekstove za pesme „Elvira“, „Laži malo drugog“ i „Baš mi se dopadaš“ napisao je Fazlija. Na tekstovima i muzici sarađivao je sa Suadom Jusićem Sutkom.

Godine 1998. Fazlija je sa Sutko bendom snimio CD pod naslovom „Boginja“. Ovaj album je sniman u Austriji, a na njemu su bile pesme „Okreće se sreća“, „Čuvaj se malena“, „Pramen kose“, „Žena si prokletinja“, „Burma“ i druge.

Numere „Žena si prokletinja“, „Ne sija sreća isto svima“ napisao je Edin Puškar na muziku Suada Jusića Sutka. Kao tekstopisci potpisani su i Hamdija Ibrović i Slavojka Tešanović, dok je većinu aranžmana uradio Sutko.

Fazlija je dve godine kasnije objavio četvrti studijski album „Sad je sve drugačije“ sa deset novih pesama. Na tom CD-u su bile numere „Moj je život robija“, „Kurve su svetice“, „Dom“, „Pijanac“, te njegova verzija romske pesme „Čajorije“.

Njegove pesme „Dušo prodana“, „Litar dva“, „Dosta je tuge i bola“, „Ostani“ i „Budi opet moja“ i druge publika je mogla da čuje na albumu „Još sam živ“ koji je 2003. godine objavila Diskografska kuća „Gold Music“. Većinu numera sa tog albuma napisali su Sutko i Goran Velinov Panča.

Diskografska kuća „Vip Production“ je 2004. godine izdala Fazlijin šesti studijski album „Neka ona živi“. Na njemu su bile pesme „Zašto majko umirem polako“, „Obećana“, „Napila se moja mila“ i „Ciganska svadba“, te duetska numera „2003“ koju je otpevao sa Janom.

Dve godine kasnije snimio je CD „Sudar“ sa koga su se, osim istoimene pesme, izdvojile i numere „Moje drugo ja“, „Telefon“, „Lažeš“, „Pokucaj“, „Odlazi“, „Kako bude“ i druge.

U periodu od 2007. do 2010. godine objavio je singlove „Malo viski, malo Coca-Cola“, „BMW, Mečka, Audi“, „Potpiši se“, „Sipaj care“ i „Pare mogu sve“ koji je otpevao sa Emilom Rašićem.

Najpopularnija je svakako bila prva pesma za koju je snimljen spot i dve remiks verzije. Svoju video verziju dobile su i numere „BMW, Mečka, Audi“, „Sipaj care“ i „Pare mogu sve“.

Singlove „Ciganko“ i „Svadba“ je promovisao 2011. godine. Na obe pesme se ponovo našao u ulozi tekstopisca, dok je muziku komponovao Kenan Fejzić Cina. Singl „Svadba“ propraćen je i spotom koji na „Ju tjubu“ („You Tube“) ima preko milion pregleda.

Dve godine posle u prodaji se našao njegov novi CD pod naslovom „Neka, neka“. Osim naslovne pesme, na njemu su bile i numere „Evo burma, vino ne dam“, „Koma“, „Lejla“, „Luče moje“, „Na dnu čaše“ i druge.

Tokom 2014. godine promovisao je dva singla „Životna škola“ i „Ali, ali, ali“. Sa pesmom „Sirotan“ predstavio se na Festivalu narodne muzike „Bihać 2014“.

Iste godine je publici „poklonio“ singl „Balkanci“ koji je sudeći po pregledima i komentarima na „Ju tjubu“ oduševio njegove verne obožavaoce.

Narednu, 2015. godinu obeležile su pesme „Kazna“, „Flašu Džeka“, „Nije život 100 godina“ i „Za unuka mog“. Na „Ju Tjubu“ je najslušanija „Nije život 100 godina“ koja broji preko 3.5 miliona pregleda.

Pred sam kraj 2015. godine Fazlija je objavio pesmu „Helikopter“ koju su napisali Mensud Kecap Kec i Aleksandar Kobac.

Sudeći po komentarima na društvenim mrežama ovaj singl podelio je njegovu publiku na one koje je oduševio i one koji su bili razočarani njegovim izborom pesme. Kako god, „Helikopter“ je na „Ju Tjubu“ do početka 2019. godine pregledalo više od milion ljudi.

U maju 2016. godine izdao je singl „Noćas izlazim“. Na njemu je obnovio saradnju sa Aleksandrom Kopcem koji je komponovao muziku na tekst Džeme Smajlovića. Pesmu prati i spot koji je snimljen dva meseca ranije u Bijeljini, a pogledalo ga je oko 2.5 miliona korisnika „Ju Tjuba“.

Baladu „Nisam svoj“ koju su napisali Aleksandar Kobac i Steva Simeunović Fazlija je objavio polovinom juna iste godine. Spot je sniman u Brčkom i Orašju, a u njemu se pojavljuje model Samra Šakanović. U julu je otpevao „Pjesmu majci“ na 22. Festivalu narodne muzike „Bihać 2016“.

Već narednog meseca promovisao je duetsku pesmu „Za brata i mene“ koju je otpevao sa Kevinom, a koju su napisali Goran Velinov Panča i Zike Hurić.

Fazlija je i ovaj spot snimao u Bijeljini, a osim pevača u njemu se pojavljuju manekenke Isidora Rosić, Snežana Miljojković, Samra Sakanović, Suada Herić, Sara Antunović i druge.

Tokom aprila, maja i juna 2017. godine Fazlija je svoju publiku obradovao sa tri nova singla. Reč je o pesmama „Kume, kume“, „Nije kriza“ i „Crna koverta“.

Na njima je sarađivao sa kompozitorima i tekstopiscima Zoranom Simeunovićem Zocom, Dušanom Đukićem Đukom i Dejanom Vukajlovićem.

Pesme su dobro prihvaćene od strane publike što se može videti po pozitivnim komentarima na društvenim mrežama.

Tokom poslednja tri meseca 2018. godine Fazlija je objavio pesme „Živ sam“, „Druže moj“, „Još te volim“, te duetsku numeru „Dva lava“ koju je snimio sa Bobanom Rajovićem.

Singl „Živ sam“ pisali su Džemal Smajović i Aleksandar Kobac. Pesmu „Druže moj“ koju je posvetio pokojnom Sinanu Sakiću komponovao je zajedno s Kenanom Fejzićem Cinom, na tekst Džemala Smajovića.

Baladu „Još te volim“ napravili su Mensura Bajraktarević, Kenan Fejzić i Lejla Adilović, dok su klupsku pesmu „Dva lava“ pisali Džemo Smajović i Aleksandar Kobac.

Usledili su prednovogodišnji i novogodišnji nastupi u Cazinu, Lincu, Salcburgu i drugim mestima u BiH i Evropi.

Fazlija je u decembru 2021. godine promovisao pesmu „Helikopter“ koju je napisao Mensud Kecap Kec, na njegovu kompoziciju. Singl je za vrlo kratko vreme stekao ogromnu popularnost na društvenim mrežama, a posebno na „Tik Toku“.

Domaći mediji su objavili da je pesma postala hit, te da je stigla i do Britni Spirs (Britney Spears), Dejvida Gete (David Getta) i popularnih sestara Kardašijan. Pevač je u jednom intervjuu kazao da mu prija „svetska popularnost“, ali da je to ujedno i teret[1].

Privatni život

Fadil Fazlija je rođen 1972. godine u Bihaću. O njegovom privatnom životu se vrlo malo zna. Ono što je poznato jeste da je u braku s Ajkom Kovačević Fazlija s kojom ima ćerku Alajdu i sina Armana.

U martu 2018. godine pohvalio se da je po drugi put postao deda. Njegova ćerka Alajda ima sina Alana i ćerku Tijaldu. Pevač je vest o dolasku unučice objavio na društvenim mrežama, ne krijući sreću i ponos zbog prinove u porodici.

Diskografija

Albumi

 • 1996. Stani srećo, okreni se
 • 1997. Prosjak i kraljica
 • 1998. Boginja
 • 2000. Sad je sve drugačije
 • 2003. Još sam živ
 • 2004. Neka ona živi
 • 2006. Sudar
 • 2013. Neka neka

Singlovi

 • 2007. Malo viski, malo Coca-Cola
 • 2008. BMW, Mečka, Audi
 • 2008. Potpiši se
 • 2009. Sipaj care
 • 2010. Pare mogu sve (duet sa Emilom Rašićem)
 • 2011. Ciganko
 • 2011. Svadba
 • 2014. Ali, ali, ali
 • 2014. Životna škola
 • 2014. Balkanci
 • 2015. Kazna
 • 2015. Flašu Džeka
 • 2015. Nije život 100 godina
 • 2015. Za unuka mog
 • 2015. Helikopter
 • 2016. Noćas izlazim
 • 2016. Nisam svoj
 • 2016. Za brata i mene (duet sa Kevinom)
 • 2017. Kume, kume
 • 2017. Nije kriza
 • 2017. Crna koverta
 • 2018. Živ sam
 • 2018. Druže moj
 • 2018. Još te volim
 • 2018. Dva lava (duet sa Bobanom Rajovićem)
 • 2021. Helikopter

Reference

[1] https://www.telegraf.rs/jetset/vesti-jetset/3432764-fazlija-o-popularnosti-zbog-hita-helikopter-tesko-je-niko-me-ne-pita-da-li-sam-umoran

Fazlija na društvenim mrežama

InstagramFazlija @ Instagram
YoutubeFazlija @ YouTube