Haris Medunjanin

Kratke informacije

Ime i prezimeHaris Medunjanin
Datum rođenja8. mart 1985.
Mesto rođenjaSarajevo
DržavaBosna i Hercegovina
PrebivališteZvole
ZanimanjeFudbaler
PozicijaVezni
Visina186 cm

Biografija

Haris Medunjanin je bosanskohercegovački profesionalni fudbaler koji od avgusta 2022. godine nastupa na poziciji veznog igrača u nizozemskom klubu Zvole. Do 2018. godine je bio reprezentativac Bosne i Hercegovine (BiH). Rođen je 8. marta 1985. godine u Sarajevu.

Prve fudbalske korake napravio je u nizozemskom klubu Svift Atletik, a nakon toga se pridružio omladinskoj školi prvoligaša AZ Alkmara.

Nakon što je prošao sve mlađe selekcije, prešao je u seniorski tim s kojim je odigrao 25 mečeva, pre nego što je pozajmljen Sparti iz Roterdama.

Medinjanin je 2008. godine potpisao ugovor sa španskim Valjadolidom, a nakon dve godine i 42 nastupa prešao je u izraelski Makabi iz Tel Aviva.

Godine 2014. ponovo se vratio u Španiju, te se pridružio ekipi Deportiva iz Korunje. Dve sezone kasnije vratio se u Makabi.

Od 2017. do 2020. godine je igrao u američkom klubu Filadelfija Union. Dve sezone je proveo u Sinsinatiju, a potom se vratio u Nizozemsku i potpisao jednogodišnji ugovor sa klubom PEC Zvole.

Haris je do 2009. godine nastupao sa mlađim selekcijama reprezentacije Nizozemske, a tada je odlučio da se pridruži seniorskom timu Bosne i Hercegovine.

Sa reprezentacijom je učestvovao na Svetskom prvenstvu 2014. godine u Brazilu, a 2018. godine je odlučio da okonča profesionalnu karijeru.

Klupska karijera

AZ Alkmar i Sparta

Medunjanin je juniorsku karijeru započeo u Fudbalskom klubu Svift Atletik. Nakon toga je prešao u AFC`34 gde su ga uočili skauti nizozemskog prvoligaša AZ Alkmara.

Trenirao je sa mlađim timovima, a u A timu je prvi put nastupio 20. februara 2005. godine. Zabeležio je 25 mečeva i četiri gola, pre nego što je poslat na pozajmicu u Spartu iz Roterdama. Tu je odigrao 32 meča i postigao sedam golova.

Real Valjadolid

U avgustu 2008. godine je potpisao ugovor sa španskim klubom Real Valjadolid. Tokom prve sezone uglavnom je nastupao kao rezerva.

U drugoj sezoni je zabeležio pet golova u La Ligi, ali nije uspeo da obezbedi mesto u startnoj jedanaestorki. Zajedno sa još nekoliko saigrača je u januaru 2010. godine kažnjen sa 6 000 evra zbog „razuzdanih noćnih provoda“.

Makabi Tel Aviv

Haris Medunjanin je u junu 2010. godine potpisao ugovor vredan 1.8 miliona evra s izraelskim Makabijem. Debitovao je 15. jula u drugoj rundi kvalifikacija za Ligu Evrope. Njegov tim je savladao Mogren rezultatom 2:0, a Medunjanin je postigao jedan od dva pogotka.

Za tri godine provedene u Tel Avivu zabeležio je 46 nastupa i postigao devet golova. U avgustu 2012. godine je potpisao trogodišnji ugovor o pozajmici sa turskim Fudbalskim klubom Gaziantepspor. Tu je proveo jednu sezonu upisavši ukupno 32 nastupa i postigavši dva gola.

Deportivo La Korunja

Haris Medunjanin je 12. avgusta 2014. godine prošao lekarske preglede i potpisao ugovor sa Deportivom La Korunja. U januaru 2016. godine klupu španskog klub preuzeo je Viktor Sančez (Víctor Sánchez) koji ga nije na poziciji veznog igrača. Zato su se dogovorili da raskinu ugovor, a Medinjanin se vratio u Makabi.

Povratak u Makabi

Haris je 1. februara 2016. godine ponovo preuzeo dres Makabija. Ovog puta je zabeležio 33 nastupa i postigao četiri gola, te pomogao svom klubu da se kvalifikuje u grupnu fazu Lige Evrope.

Harisov američki san

Bosanskohercegovački reprezentativac je 31. januara 2017. godine potpisao dvogodišnji ugovor s američkim Filadelfija Unionom. Debitovao je na prvom meču nove sezone kada su odigrali nerešeno sa Vankuver Vajtkapsom.

Prvi gol je postigao 14. maja 2017. godine kada su sa 4:0 porazili D.C. Junajted. Sa 12 asistencija i dva gola u novembru 2017. je proglašen igračem godine. Do jula 2018. godine je zabeležio 36 nastupa i dva pogotka.

klubom. Tokom 2019. godine je pomogao svom timu da ostvari najbolju sezonu u istoriji. Odigrao je svaku minutu tokom ligaških susreta, te beležio odličnu statistiku.

Ipak, 20. novembra iste godine, objavljen je prekid saradnje, a Medunjanin je 5. decembra 2019. godine potpisao ugovor sa Fudbalskim klubom Sinsinati. Prvi gol u novom dresu je postigao 19. septembra, zatresavši mrežu Njujork Red Bulsa.

Mediji su objavili da je u avgustu 2022. godine napustio Sinsinati.

Povratak u Evropu

Bivši bosanskohercegovački reprezentativac je 9. avgusta 2022. godine potpisao jednogodišnji ugovor sa Zvoleom, te se posle 14 godina vratio u Nizozemsku.

Reprezentativna karijera

Nizozemska

Haris Medunjanin je 2006. godine postao član U-21 tima Nizozemske, sa kojim je iste godine osvojio Evropsko prvenstvo.

Selektor Fop de Han (Foppe de Haan) ga je sledeće godine ponovo pozvao u tim, pa su savladavši reprezentaciju Srbije rezultatom 4:1 ponovo osvojili titulu evropskog prvaka i kvalifikovali se na Letnje olimpijske igre u Pekingu 2008. godine.

Bosna i Hercegovina

U intervjuu koji je 2009. godine dao bosanskohercegovačkim medijima izrazio je želju da igra za reprezentaciju BiH ukoliko mu FIFA to dozvoli. U avgustu iste godine dobio je državljanstvo BiH, a u oktobru ga je tadašnji selektor Miroslav Ćiro Blažević pozvao u seniorsku reprezentaciju.

Debitovao je 31. oktobra kada su se u plej-ofu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2010. godine u Zenici sastali sa Portugalijom. Poraženi su rezultatom 0:2.

Prvi gol u dresu „Zmajeva“ postigao je 17. novembra 2010. godine na prijateljskom meču sa Slovačkom.

Tokom kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2012. godine je postigao tri gola na isto toliko mečeva. Savladali su Albaniju rezultatom 2:0, Belorusiju istim rezultatom, a Luksemburg sa 5:0, te zauzeli drugo mesto u grupi.

U junu 2014. godine je uvršten u tim za Svetsko prvenstvo u Brazilu. Na velikoj fudbalskoj smotri debitovao je 16. juna, odigravši poslednjih 16 minuta susreta s Argentinom, kada je BiH poražena rezultatom 1:2.

Reprezentacija je eliminisana već nakon grupne faze, ali su Medunjanin i njegovi saigrači u bh. medijima proglašeni herojima nacije, jer su prvi put u istoriji reprezentacije učestvovali na nekom velikom takmičenju.

Medinjanin je 13. oktobra 2015. godine postigao dva važna gola na susretu sa Kiprom, te pomogao reprezentaciji da se plasira u plej-of fazu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2016. godine u Francuskoj. Godine 2016. je kao kapiten predvodio svoj tim tokom osvajanja Kirin Kupa u Japanu.

Posle prijateljskog meča sa Senegalom 27. marta 2018. godine objavio je da se povlači iz reprezentacije. Za devet godina u nacionalnom dresu zabeležio je više od 60 nastupa i postigao devet golova.

Privatni život

Haris Medunjanin je rođen 1985. godine u sarajevskom naselju Alipašino polje. Odrastao je u Ulici Nerkeza Smajića, a sa sedam godina je napustio rodni grad i u izbegličkom konvoju stigao u Nizozemsku.

Sa majkom i sestrom Dženanom, jedno vreme je živeo u izbegličkom kampu u nizozemskom gradu Svift. Njegov otac je ostao u Sarajevu, a 1999. godine je preminuo.

Haris je bio dobar učenik, ali je voleo fudbal. Kada se s ostalim dečacima igrao na lokalnom terenu uočili su ga ljudi iz kluba Fortuna Sitard, te ga pozvali na trening.

Međutim, on se nije odazvao pozivu, nego ga je stric kasnije odveo na trening nizozemskog AZ Alkmara. Ubrzo je postao kapiten juniorskog, a kasnije i kadetskog tima, te dobio priliku da igra sa seniorima. Sanjao je da igra u velikom Real Madridu.

Međutim, nije uspeo da obezbedi mesto u startnoj jednaestorki, te uprkos velikim očekivanjima trenera Luisa Van Gala (Aloysius Paulus Maria „Louis“ van Gaal) nije postigao veliki uspeh.

Osvojili su omladinsko Evropsko prvenstvo, a Medunjanin je sreću potražio, prvo u Španiji, pa Izraelu i na kraju u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

U Tel Avivu je upoznao svoju sadašnju devojku Moran Rahimi (Moran Ranimi). Kako je u jednom intervjuu priznao, bila je to ljubav na prvi pogled.

Moran je uspešna poslovna žena. Zajedno sa sestrom ima svoj biznis. Kako Haris kaže, samostalna je i vredna, te mnogo opuštena osoba.

Dele zajedničke stavove o pojedinim stvarima, a „večiti neženja“ je jednom prilikom priznao da bi voleo da svoju vezu krunišu brakom.

Haris i Moran su se venčali u julu 2019. godine.

Titule

Reprezentativne titule

  • 2006. Evropsko prvenstvo za igrače mlađe od 21 godine sa Nizozemskom
  • 2007. Evropsko prvenstvo za igrače mlađe od 21 godine sa Nizozemskom

Haris Medunjanin na društvenim mrežama

FacebookHaris @ Facebook