Gabi Novak

Kratke informacije

Ime i prezimeGabi Novak
Datum rođenja8. jul 1936.
Mesto rođenjaBerlin (Njemačka)
DržavaHrvatska
PrebivališteZagreb
ZanimanjePevačica
ŽanrPop, jazz

Biografija

Gabi Novak je hrvatska i jugoslovenska pevačica zabavne muzike. Rođena je 8. jula 1936. godine u Berlinu, u tadašnjem Trećem rajhu.  Živi i radi u Zagrebu.

Poreklo, detinjstvo i obrazovanje

Pevačica je hrvatsko-nemačkog porekla jer je otac Đuro sa ostrva Hvar, a majka Elizabeta Rajman iz Berlina. Elizabeta je sa drugaricom došla na letovanje na Hvar i tu je upoznala Đura, koji je bio vaterpolista i inženjer brodogradnje.

Vezu su nastavili tako što je on dolazio u Nemačku, a ona u Hrvatsku. Ubrzo su se venčali i dobili su ćerku kojoj su dali ime Gabi.

Početkom Drugog svetskog rata su se preselili u Split, a zatim na Hvar. Đuro je ubijen 1945. godine, pa je Gabi sa majkom otišla u Zagreb.

Nije im bilo lako, jer okruženje nije prihvatilo Elizabetu koja je šila, cepala karte u bioskopu, predavala nemački i engleski kako bi ćerki i sebi obezbedila egzistenciju. Gabi je crtanje išlo od ruke, ali se odlučila za drugu profesiju.

Karijera

Pevala je u horu Emila Kosete i zahvaljujući tome obišla ceo svet. U slobodno vreme je pevala i igrala u KUD-u „Joža Vlahović“.

Uporedo je studirala grafiku na Primenjenoj umetnosti. Prvo se zaposlila kao grafičarka u novinarskoj kući „Vjesnik“, a zatim u „Zagreb filmu“ kao crtač i scenograf.

Radila je na crtanim filmovima, učila je tekstove pesama napamet i pevušila ih je. Sarađivala je sa vrsnim umetnicima poput Labaša, Ljerke Njerš, Kuduza, i drugih. Na proslavama Nove godine su gledali crtane filmove, a Gabi je pevala pa se, uprkos uspešnoj karijeri, sa nostalgijom seća tog perioda.

Pozajmila je glas devojčici u filmu „Benko Kamenko“ i tada ju je zapazio slovenački muzičar Bojan Adamič koji ju je pozvao da gostuje na koncertima „Big benda“ u Ljubljani.

Usledili su nastupi na festivalima uz pomoć kojih je gradila svoje ime i sazrevala kao pevačica. Na Bledskom festivalu je izvela duet sa američkim džezerom Luj Armstrongom.

Diskografija

 • Pjeva Gabi Novak (1961.)
 • Gabi (1970.)
 • Gabi (1971.)
 • Samo žena (1974.)
 • Gabi 77 (1977.)
 • Najveći uspjesi (1978.)
 • Gabi & Arsen (1980.)
 • Gabi (1982.)
 • Nada (1985.)
 • Hrabri ljudi (1988.)
 • Retrospektiva (1993.)
 • Adrese moje mladosti (1997.)
 • Pjesma je moj život (2002.)
 • Pjeva Gabi Novak (2003.)
 • Zlatna kolekcija (2006.)

Privatni život

Gabi Novak iza sebe ima dva braka. Prvi je bio sa kompozitorom Stipicom Kalogjerim koji je trajao nekoliko godina. Pevačica je 1958. godine upoznala jugoslovenskog pevača, pisca, književnika, kompozitora i aranžera, Arsena Dedića, za koga se udala 1973. godine, mesec dana pre rođenja sina Matije.

Pošto je odrastao uz zvuke očevog klavira, Matiji nije ostalo ništa drugo nego da postane muzičar. Upisao je klavir na Akademiji u Gracu, odsek džez. U Hrvatsku se vratio kao velika zvezda i sarađivao je sa roditeljima.

Pevačica je jednom prilikom izjavila da nikada nije osećala da je u senci svog supruga jer su, pre braka, oboje bili formirani pevači. Zajedničko im je bilo to da su muzici ozbiljno pristupali, a on joj je pomogao da izdrži u periodima kada nije imala hit.

Gabi je 1964. godine dobila ponudu od agenta iz Pariza da tamo gradi karijeru. Tada je prvi put prisustvovala koncertu francuskog pevača Šarla Aznavura. Zahtevali su od nje da se fizički promeni, da dugu plavu kosu ofarba u crno i da skine deset kilograma.

Delovala im je previše germanski zbog čega su se plašili da to neće proći kod Francuza. Kompozitor Serž Leman joj je uradio dve pesme za singlicu, ali na kraju je odlučila da se vrati u Jugoslaviju.

Gabi je 2013. godine sa koleginicama Terezom Kesovijom i Radojkom Šverko održala dva koncerta pod nazivom „Noć diva“ u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu.

Godinu dana kasnije su nastupale u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu. Terezu je upoznala 1961. godine na Opatijskom festivalu gde su izvele numeru „Oči“ za koju su dobile prvu nagradu. Na istom festivalu sedamdesetih godina je upoznala Radojku Šverko.

Matija i njegova supruga Marina su 2003. godine dobili ćerku Lu koja je veoma talentovana za slikanje i muziku i koju Gabi obožava. Pevačica smatra da joj je unuka dala novu dimenziju u životu i ništa joj nije teško za nju da uradi.

Iako važi za zvezdu, Gabi nikada nije tako živela. Brinula je o deci i porodici prihvatajući odricanja koja uz to idu. Dugo je negovala supruga koji je bio teško bolestan. 2004. godinu mu je presađena jetra, a bio je na dijalizi jer su bubrezi počeli da mu otkazuju. Zbog sepse je primljen u KBC Zagreb i 17. avgusta 2015. godine je preminuo.

Gabi je pomišljala da, poput prijateljice Tereze Kesovije, napiše memoare, ali je čekala pravi trenutak jer je želela da im se posveti. Planirala je da izda zajedničku biografiju sa suprugom u kojoj bi govorili o njihovom prijateljstvu, braku i muzičkoj saradnji.