Ipče Ahmedovski

Kratke informacije

Ime i prezimeIpče Ahmedovski
Datum rođenja6. januar 1966.
Mesto rođenjaLažani (Prilep)
Datum smrti30. jul 1994.
Mesto smrtiLazarevac
DržavaMakedonija
ZanimanjePevač
ŽanrFolk

Biografija

Ipče Ahmedovski je bio makedonsko-srpski pevač narodne muzike, najpoznatiji po pesmama „Bila si devojčica godina mojih“, „Stari drugar, glava luda“, „Ej, ti noći sestro moja“, „Ja te volim, on te ima“ i drugima. Rođen je 6. januara 1966. godine u selu Lažani kod makedonskog grada Prilepa. Poginuo je u saobraćajnoj nesreći u mestu Šopić kod Lazarevca 30. jula 1994. godine. Ipče je bio rođeni brat poznatog pevača Jašara Ahmedovskog.

Prvi ploču snimio je sa samo dvadeset godina. Reč je o albumu „Bila si devojčica godina mojih“, na kome su, pored naslovne pesme bile i numere „Stari drugar glava luda“, „Plačite oči moje“ i druge. Otpevao ih je uz pratnju Orkestra Tomice Miljića.

Diskografska kuća „Diskos“ je 1990. godine objavila Ipčetov album „Činio sam čuda“, a 1992. „Luda devojka“. Poslednju ploču snimio je 1993. godine. U noći sa 29. na 30. jul 1994. godine Ahemedovski je izgubio kontrolu nad vozilom i sudario se sa kamionom koji se nepropisno uključio u njegovu traku. Udes se desio na Ibarskoj magistrali u selu Šopići kod Lazarevca, a smrt je nastupila momentalno.

Mnogi ga i danas smatraju jednim od najboljih vokala kada je u pitanju narodna muzika. Zbog fizičkog izgleda i „razbijačkog, oštrog i čistog“ pevanja kolege su mu dale nadimak Mali Rambo.

Biografija

Ipče Ahmedovski je rođen 1966. godine u selu Lažani kod Prilepa. Imao je četiri brata i jednu sestru. Talenat za muziku nasledio je od oca za koga kažu da je odlično pevao sevdalinke. Ipče je karijeru počeo pevajući zabavne pesme, ali je pod uticajem starijeg brata Jašara počeo da peva narodnjake.

Veoma mlad je došao u Beograd i započeo saradnju sa kompozitorom i tekstopiscem Radetom Vučkovićem, koji je pisao pesme za njegovog brata Jašara. Iz te saradnje 1986. godine „rodio“ se Ipčetov prvi album pod naslovom „Bila si devojčica godina mojih“. Na njemu je bilo osam pesama i sve je komponovao Vučković. Tekstove za pesme „Moje proleće kasni“, „Plačite oči moje“, „Bila si devojčica godina mojih“ i „Sanjam plave kose tvoje“ napisala je Goca Božinovska. Ipče ih je otpevao u pratnju Orkestra Tomice Miljića koji potpisuje aranžmane svih osam numera.

Uprkos kvalitetu muzike i tekstova, ovaj album nije bio dovoljno medijski propraćen pa je i uspeh izostao. Nakon toga Ipče započinje saradnju sa kantautorom Novicom Uroševićem koji je komponovao osam pesama sa njegovog drugog studijskog albuma objavljenog 1990. godine pod naslovom „Činio sam čuda“. Kao autori tekstova pojavljuju se Rade Stokić i Jasmina Urošević, dok aranžmane potpisuje Novica Nikolić Patalo čiji je orkestar pratio Ahmedovskog na tom albumu.

Sa njega su se izdvojile pesme „Da ti gužvam postelju“, „Voleli smo se samo jedno leto“, „Sad smo jedan jedan“, „Oče, oče“ i druge. Ova ploča je za vrlo kratko vreme postala pravi hit, a slušaoci su sve više otkrivali pesme sa prvog albuma. Prodata je u više od 200 000 primeraka Hvalila ga je i kritika i publika, a o kvalitetu dovoljno svedoči činjenica da su mnoge Ipčetove pesme slušane i danas, trideset godina kasnije.

U januaru 1992. godine je sa pesmom „Noćna mora“ nastupio na muzičkoj manifestaciji „Poselo 202“, poznatoj i kao „Poselo na Kalemegdanu“ koje je organizovao Radio 202. Oduševio je sve prisutne svojom interpretacijom pesme Novice Uroševića. Urođenom harizmom, glasom i talentom skoro da je nadmašio velike zvezde poput Šabana Šaulića.

Diskografska kuća „Diskos“ je iste godine objavila Ipčetov treći album pod naslovom „Luda devojka“. Sve pesme je napisao i komponovao Novica Urošević. Na toj ploči su, pored naslovne, bile i numere „Noćna mora“, „Prodaj suze drugima“, „Pravde samo hoćemo“, „Ko seje seme zla“, „Ime tvoje, a prezime moje“, „Nemoj da me odbiješ“ i „I bog greši ponekad“.

Popularnost mladog pevača bila je sve veća, a mnogi poznavaoci društvenih i političkih prilika, te njegovog lika i dela tvrde da je pesma „Ko seje seme zla“ nastala iz revolta zbog početka rata u bivšoj Jugoslaviji.

Četvrti i ujedno poslednji album u karijeri Ipče Ahmedovski je objavio 1994. godine pod naslovom „Ciganske duše“. Na njemu je bilo deset pesama i to „Zašto lažeš momka svog“, „Oči crne, oči plave“, „Postelja od svile“, „Ljubav je to“, „Daj mi bože“, „Kad nestanem jednog dana“, „Ja te volim, on te ima“ i druge. Većinu numera napisao je ponovo Novica Urošević.

Idući bratovim stopama započeo je saradnju sa Miodragom M. Ilićem, poznatijim kao Mile Bas, osnivačem izdavačke kuće „Južni vetar“ čiji su najistaknutiji predstavnici bili Šemsa Suljaković, Kemal Malovčić, Mile Kitić i Dragana Mirković. Ipak, prerana smrt sprečila ga je u nameri da postane regionalna zvezda.

Naime, za razliku od Jašara Ipče je živeo veoma brzo. Svi njegovi poznanici bili su svedoci brze vožnje u kojoj je uživao, a koja mu je te kobne noći oduzela život. Naime, u noći sa 29. na 30. jun 1994. godine krenuo je iz Beograda u Vreoce kod Lazarevca gde je živela njegova dugogodišnja devojka Zlata. Vozeći velikom brznom izgubio je kontrolu nad vozilom sudario se sa šleperom u na Ibarskoj magistrali, u mestu Šopići kod Lazarevca. Smrt je nastupila momentalno.

Za njegovu porodicu, kao i Zlatu Sinđelić s kojom je trebao da se venča bio je to veliki šok. Sahranjen je u rodnom mestu Lažani u Makedoniji. Brat Jašar Ahmedovski mu je kasnije posvetio pesme „Spavaj, spavaj ti“, „Tamo si ti“ i „Nebo tajnu krije“. Iako je od njegove prerane smrti prošlo skoro dve i po decenije, njegove pesme nisu zaboravljene čak ni među slušaocima koji ne pamte Ipčeta Ahmedovskog.

Mnogi se slažu da je nesrećno prekinuta karijera ugasila buduću veliku zvezdu, a sudeći po pregledima na „Ju Tjubu“ te komentarima slušalaca, njegovi najveći hitovi rado se slušaju i danas. Posebno su popularne pesme „Ej, noći, sestro mila“ koja ima skoro sedam milona pregleda na „Ju Tjubu“. Slede je numere „Plačite oči moje“, „Stari drugar, glava luda“, te „Bila si devojčica godina mojih“.

Sećanje na Malog Ramba održava i njegov veliki prijatelj Esad Plavi (Esad Muharemović) sa kojim je često nastupao i koji je svedočio momentima kada je on bez imalo napora i „pucanja glasa“ pevao zahtevne pesme. Jednom prilikom Esad je priznao da je pevati sa Ipčetom bio veliki izazov, te da je s punim pravom nosio nadimak Mali Rambo.

Diskografija

Albumi

  • 1986. Bila si devojčica godina mojih (sa Orkestrom Tomice Miljića)
  • 1990. Činio sam čuda (sa Orkestrom Novice Nikolića)
  • 1992. Luda devojka
  • 1993. Ciganske duše

Kompilacije

  • 1994. Eh, da mogu da oživim
  • 2003. Diskos Zvezde