Jelena Broćić

Kratke informacije

Ime i prezimeJelena Broćić
Datum rođenja11. avgust 1975.
Mesto rođenjaGuča
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjePevačica
ŽanrFolk
VisinaNepoznato

Biografija

Jelena Broćić je srpska pevačica narodne muzike koja je popularnost stekla devedesetih godina prošlog veka zahvaljujući pesmama „Bele rade“, „Ko ostavlja ruže“, „Zvezda Danica“, „Velika ljubavi moja“ i drugima. Rođena je 11. avgusta 1975. godine u Guči. Sa bivšim suprugom ima sina Vasilija. Živi i radi u Beogradu.

Prvi album pod nazivom „Sedam suza“ objavila je 1989. godine. Drugi i treći album tek su nagovestili uspeh koji će postići kada što na ploči „Romeo i Julija“ objavi pesmu „Bele rade“. Numera je za vrlo kratko vreme postala hit, a slušana je i danas, 26 godina kasnije. Broćićeva je posle toga izdala još sedam albuma, te stekla status jedne od najboljih pevačica narodne muzike svoje generacije.

Iako od 2011. godine nije mnogo snimala, nastavila je da nastupa u zemlji i inostranstvu. Pevala je i osvajala nagrade na festivalima „Šumadijski sabor“, „Moravski biseri“, „Zlatiborska pesma“, „Lira“ i drugima.

Detinjstvo, obrazovanje i muzički počeci

Jelena Broćić je rođena 1975. godine u Guči. Odrasla je u Turici, selu tri kilometra udaljenom od Guče. Talenat za muziku je pokazala vrlo rano, pa je već sa 14 godina snimila prvu ploču. Reč je o albumu „Sedam suza“ na kome su bile numere „Umiri mi srce“, „Dođi u moj kutak sreće“, „Oj, Moravo, žubori, žubori“, „Crni biser“ i drugima. Autor tekstova i muzike je bio Ljubiša Kovačević, a ploču je izdala Diskografska kuća „Jugoton“.

Ne želeći da prekine školovanje Jelena je po završetku osnovne, upisala srednju muzičku školu. Kako je jednom prilikom kazala, htela je da proširi svoje znanje o poslu kojim namerava da se bavi u budućnosti-

Usledio je Festival „Šumadijski sabor“ na kome je otpevala pesmu „Ko ostavlja ruže“ čiji su autori Ljubiša Kovačević i Dobrica Vasić. Na istom festivalu je 1991. godine pevala numeru „Zašumite šume Šumadije“, te stekla prepoznatljivost širom Srbije.

Karijera

Drugi studijski album pod nazivom „Zaljubi se u mene“ Broćićeva je objavila 1991. godine. Pored naslovne, na njemu su bile i pesme „Eh, te lude godine“, „Zlatni dečko“, „Ja sam se zaljubila“ i druge. Ni ovog puta nije menjala saradnike, a album je izdala Diskografska kuća „Diskos“.

Iste godine je sa pesmom „Ja sam se zaljubila“ nastupila na „MESAM-u“, a sledeće je pevala „Sunce ljubavi“i „Zvezde su plakale“ na „Šumadijskom saboru“ i „MESAM-u“. Na albumu „Zaljubljeni do ušiju“ su se našle numere „Okrenuću te za 360°“, „Bori se za mene“, „Sanjam o ljubavi“ i druge. Jelena je sa samo 17 godina doživela da joj se ploča proda u dijamantskom tiražu.

Naredne godine je Diskografska kuća „Juvekomerc“ objavila njen album pod nazivom „Romeo i Julija“. Na njemu je bilo osam novih pesama, poput „Jedno pismo reči dve“, „Svadbene kočije“, „Hoću njega za momka samo“ i druge. Međutim, sve ih je zasenila numera „Bele rade“ koja je Jeleni donela veliku popularnost.

Zahvaljujući tekstu Milade Zeković i muzici Ljubiše Kovačevića pesma je postala hit i „doživela 26. rođendan“. Jedna je od onih koje su nezaobilazni deo repertoara na svadbama, krštenjima i drugim slavljima.

U saradnji sa Zoranom Matićem, Enesom Mavrićem i Nebojšom Aleksićem je dve godine kasnije objavila novi materijal. Reč je o albumu „Devojačko srce“, na kome su bile pesme „Mlada sam da volim“, „Prevara“, „Dođi što pre možeš“, „Jedna ljubav više ljubav nije“ i druge. Objavila ga je Diskografska kuća „Pelex“ u vidu CD-a i audio kasete.

Broćićeva u međuvremenu nije propuštala „Šumadijski sabor“ i „Moravske bisere“ na kojima je od 1993. do 1996. godine premijerno predstavila svoje pesme „Što je teška devojačka suza“, „Srce najvernije“, „Zapalite vatre“ i „Tri bunara“.

Šesti studijski album je objavila 1996. godine pod naslovom „Mnogo mi je stalo“. Sa njega su se izdvojile numere „Nemaš ti ništa s tim“, „Čija ljubav“, „Umesto prstena“, „Hajde idi“ i druge. Pesmu „Nikog više nemam ja“ je otpevala sa kolegom Draganom Kojićem Kebom.

Na ovom projektu je okupila sjajnu ekipu muzičara poput Steve Simeunovića, Dragana Brajovića Braje, Branimira Đokića, Zorana Tutunovića, Petra Stokanovića, Simonide Stanković, Miroljuba Aranđelovića Kemiša i drugih.

Dve godine kasnije Izdavačka kuća „PGP RTS“ je objavila njen album „Vraćam ti se majko“, koga su, pored naslovne, obeležile pesme „Ulice Beograda“, „Tuđa sreća“, „Eh, da mogu“, „Ti si rođen za mene“ i druge. Činjenica da je „PGP“ objavio njen CD, te da je samim tim dobila priliku da svoje pesme promoviše na Radio Televiziji Srbije, pomogle su joj da stekne prepoznatljivost i van granica Srbije.

Sledeće godine je potpisala ugovor sa Produkcijskom kućom „Grand“ koja je objavila njen album „Jelena Broćić“. Pesme „Devojački snovi“, „Dala sam ti ljubav“, „Bagrem“, „Varaš me varalice“ i druge, pisali su, komponovali i aranžirali Steva Simeunović, Simonida, Novica Nikolić Patalo, Miša Mijatović i Kemiš. Premda ni ovaj CD nije prošao nezapaženo, nijedna pesma nije nadmašila uspeh numere „Bele rade“.

Studijsku pauzu u trajanju od četiri godine Broćićeva je popunila brojnim nastupima u Srbiji i inostranstvu, a na „Moravskim biserima“ 2000. i 2002. godine predstavila se pesmama „Još uvek te volim“ i „Zvezda Danica“.

„Grand“ je 2003. godine objavio njen CD „Stani samo pet minuta“ sa pesmama „Velika ljubavi moja“, „Pepeljuga“, „Zbogom, zbogom“, „Htela bih da kažem ne“ i drugima. Kod publike je najbolje prošla „Zvezda Danica“ koju je napisao Miladin Bogosavljević, a komponovali i aranžiral Ljubiša Kovačević i Zoran Tutunović.

Udajom i rođenjem deteta Jelena se na tri godine potpuno povukla iz javnosti. Veliki povratak je doživela na „Moravskim biserima“, „Zlatiborskoj pesmi“ i Festivalu „Dragiša Nedović“ u Vrnjačkoj Banji gde je predstavila svoje numere „Ljubavna pesma“, „Na ljubav otporna“ i „Ne budi me, nano“. Time je obradovala ljubitelje njene muzike koji su sa nestrpljenjem iščekivali novi album.

Najavila ga je singlom „Zaljubi se u neku drugu“ koji su pisali Endži Mavrić i Steva Simeunović, a koji joj je doneo pobedu na Festivalu „Dragiša Nedović“ 2007. godine. Upravo je to bila naslovna pesma albuma koji se još sastojao iz numera „Bilo pa prošlo“, „Maske“, „Leptir“, „Kopija“ i drugih. Ni ovog puta Jelena nije „podlegla“ zahtevima tržišta i nije odustala od muzičkog stila koji neguje godinama.

Naredne godine je na „Grand festivalu“ otpevala pesmu „Od života jače“, a potom je 2010. godine na „Moravskim biserima“ osvojila nagradu za najbolju interpretaciju predstavivši se numerom „Oče moj“.

Jedanaesti i, za sada, poslednji studijski album Jelena Broćić je izdala 2011. godine pod nazivom „Moja sliko“. Naslovnu, kao i pesme „Vezani u ljubavi“, „Post“, „Sokolići“, „Nemoj srce da pogrešiš“ i druge, komponovali su, pisali i aranžirali Borislav Boco Tomašević, Marinko Novčić Cipiripi, Tešo Mrkonjić, Ljubo Kešelj, Miodrag Ž. Ilić, Milenko Jakšić i drugi.

CD je za područje Bosne i Hercegovine izdala Diskografska kuća „BN Music“, a za područje Srbije i Crne Gore „PGP RTS“.

Na Festivalu nove narodne pesme „Lira“ 2012. godine Jelena je otpevala pesmu „Želja mi je“, te osvojila prvu nagradu publike i nagradu za interpretaciju. Time je postala tzv. sveukupni pobednik ovog festivala.

Sledeće godine je na Festivalu „Moravski biseri“ zahvaljujući numeri „Kad Morava uzvodno poteče“ osvojila nagradu za najbolju interpretaciju. U saradnji sa Biljanom Spasić, Dragišom Bašom i Dejanom Abadićem je 2013. godine objavila pesmu „Merak“ koja se našla na kompilaciji „Hitovi leta 2013“ u izdanju Produkcijske kuće „Grand“.

Tri godine kasnije je „BN Music“ objavio njen singl „Niko nema brata kao ja“ čiji su autori Ljubo Kešelj, Tešo Mrkonjić i Boban Prodanović. Pesma na „Ju Tjubu“ („You Tube“) broji nekoliko stotina hiljada pregleda, a sudeći po komentarima, njena publika podržava to što nije popustila trendovima i što je ostala verna „čistoj“ narodnoj muzici.

Krajem 2017. godine Jelena je promovisala singl „Ima neko ko te voli“ koji su pisali i komponovali Dragana Biorac i Zoran Beočanin Sotir.

Premda retko gostuje u televizijskim emisijama, pevačica i dalje ima „armiju“ obožavalaca širom Srbije i dijaspore. Neretko peva na slavljima u inostranstvu, a na televiziji se „pojavljuje“ samo kada ima publici da predstavi nešto novo. Zbog svoje skromnosti i smernosti i dalje je jedna od omiljenih pevačica svoje generacije.

Privatni život

Jelena Broćić je rođena 1975. godine u Guči. S obzirom na to da je prvi album objavila sa samo 14 godina, „rasla“ je pred očima javnosti. Ipak, nikada nije dozvolila da njen privatni život bude tema srpskih tabloida. Upravo suprotno, za njenu udaju 2003. godine znali su samo prijatelji, porodica i poznanici. Ona nije objavljivala fotografije venčanja, niti je ta svadba bila medijski propraćena.

U braku je dobila sina Vasilija koga je takođe uspela da zaštiti od štetnog uticaja medija. Pa ipak, u fokusu javnosti se našla 2012. godine kada je objavljeno da se razvela od supruga. Pevačica je tom prilikom kratko izjavila da nije pravila „pompu“ kada se udavala, pa neće ni sada kada se razvodi. Napomenula je da je u odličnim odnosima sa suprugom i da zbog Vasilija sve funkcioniše bez problema.

Nikada nije javno govorila loše o kolegama, niti bila u sukobu sa nekim, pa mnogi pevači i novinari samo u superlativima govore o Jeleni Broćić.

Diskografija

Albumi

 • 1989. Sedam suza
 • 1991. Zaljubi se u mene
 • 1992. Zaljubljeni do ušiju
 • 1993. Romeo i julija
 • 1995. Devojačko srce
 • 1996. Mnogo mi je stalo
 • 1998. Vraćam ti se majko
 • 1999. Jelena Broćić (u pratnji Orkestra Miše Mijatovića)
 • 2003. Stani samo pet minuta
 • 2007. Zaljubi se u neku drugu
 • 2011. Moja sliko

Singlovi i EP-ovi

 • 2008. Od života jače
 • 2010. Oče moj
 • 2012. Želja mi je
 • 2013. Merak
 • 2013. Kad Morava uzvodno poteče
 • 2016. Niko nema brata kao ja

Kompilacije

 • 1994. Svi moji hitovi
 • 2006. Jelena Broćić uživo uz Orkestar Dragana Todorovića Žvakca

Jelena Broćić na društvenim mrežama

InstagramJelena @ Instagram