Jelena Maćić

Kratke informacije

Ime i prezimeJelena Maćić
Datum rođenja26. april 1968.
Mesto rođenjaBeograd
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjeStilista, voditeljka

Biografija

Jelena Maćić je stilista, make up artist  i televizijska voditeljka. Rođena je 26. aprila 1968. godine u Beogradu.

Jedna je od pionira srpske make up scene na kojoj je više od tri decenije. Pokrenula je svoju Školu šminkanja 2005. godine i svoje znanje prenela na mnoge danas uspešne šminkerke.

U javnosti je postala prepoznatljiva po svojim oštrim kritičkim stavovima o društveno-političkim temama u Srbiji i okruženju.

Iako je bila veliki kritičar i protivnik rijaliti šou programa u Srbiji, gledaoci je od 2019. godine gledaju kao voditeljku u rijalitiju „Parovi“ na „Hepi“ („Happy“) televiziji.

Za magazin „Gloria“ pisala je kolumnu „Trend report“.

Stilista i make up artist

Beograđanka Jelena Maćić više od tri decenije je na javnoj srpskoj sceni. Počela je kao stilista, a kasnije je otkrila svoj talenat za umetničko šminkanje.

Za sebe kaže da je klasično žensko beogradsko dete koje nije planiralo ništa da radi kada odraste, ali da je bila predodređena za umetnost.

Kada je imala dvadeset godina, sasvim slučajno, počela je da radi kao stilista. Kasnije je otkrila i ljubav prema šminkanju. Posao make up umetnika tada još nije ni postojao na ovim prostorima i javne ličnosti su se uglavnom same šminkale. Kada je Jelena počela time profesionalno da se bavi, imala je mnogo posla i sarađivala je sa pevačicama, glumicama, kreatorima i svima koji su bili na javnoj sceni.

Od 2005. godine ima svoju Školu šminkanja kojoj se u potpunosti posvetila i povukla se sa modne scene. Njeni đaci danas rade širom Beograda u raznim kompanijama, modnim, medijskim i drugim kućama.

Voditeljka u rijaliti šou programu

Jelena Maćić bila je prepoznatljiva kao kritičar svega negativnog u društvu, a u te negativne pojave ubrajala je i rijaliti programe. Izjašnjavala se kao žestoki protivnik takvih formata. Zatim je 2018. godine dobila poziv od „Happy“ televizije da radi kao voditeljka rijaliti šou programa „Parovi“ koji je prihvatila.

Svi tablodi prozivali su Jelenu da je pogazila svoje reči i sama postala dio rijalitija protiv kojeg je tako žustro govorila. Maćićka je na to odgovorila da je ona rekla da nikada ne bi bila rijaliti učesnik, ali da je voditelj nešto sasvim drugo.

U jednom intervjuu je izjavila da je to prvi put u poslednjih sedam godina da ju je neko nazvao i ponudio joj posao, a da pri tome nije tražio da postane član neke stranke ili „spava“ sa njim kako bi dobila posao.

Na otvaranju osme sezone „Parova“ prvi put se pojavila na malim ekranima. Priznala je da je imala veliku tremu. U ulozi voditeljke se odlično snašla.

U devetoj sezoni „Parova“ imala je emisiju „Noćni razgovori sa Jelenom Maćić“ koja se emitovala od dva pa do pet časova ujutro. Sa učesnicima rijalitija razgovarala je na opušten način o raznim životnim temama, a često i o onim seksualne prirode to je gledaocima i takmičarima bila jedna od omiljenih emisija.

U toj emisiji iznosila je otvoreno svoje stavove i vrlo vešto podizala atmosferu, te gradila međuljudske odnose između takmičara rijalitija.

Jelenini „tvitovi“ i statusi na društvenim mrežama

Od kada je napravila profil na „Tviteru“ Jelena Maćić svakodnevno kroz svoje „tvitove“ šalje oštre kritičke poruke društvenoj zajednici koje deli sa svojim pratiocima. Njene poruke okarakterisane su kao „one koje su protiv vlasti u Srbiji“. Jelena kaže da ima pravo da misli. Smatra da SNS i predsednik Srbije Aleksandar Vučić narod vode u propast.

Zbog toga je svakodnevno komentarisala njihov (ne)rad, a njeni tvitove delio je i komntarisao veliki broj njenih pratilaca na toj društvenoj mreži. Osim vlasti u Srbiji, Jelena je često komentarisala dešavanja na Kosovu i Metohiji.

Kada su Srbiju zadesile majske poplave 2014. godine, zbog svog statusa na Fejsbuku u kojem je pisala o dramatičnom stanju u Obrenovcu, optužena je za širenje panike u Srbiji. Maćićka je tada privedena u policiju na saslušanje. To je izazvalo veliku pažnju javnosti. MUP Srbije je protiv nje podneo krivičnu prijavu.

Kasnije se Jelena oglasila u medijima i rekla da su joj iz Tužilaštva ponudili nagodbu. Imala je opciju da prizna krivicu i novčanu kaznu uplati u humanitarne svrhe ili da ide na društveno koristan rad. Ona je to odbila i rekla da dete njene majke nije državni neprijatelj Srbiji, da je uvek bila uzoran građanin i da će ići do kraja. Smatrala je da niko ne može da kažnjava nekog zbog njegovog mišljenja i tom prilikom visoke funkcionere u Srbiji nazvala najpogrdnijim imenima.

Privatni život

Jelena je bila u braku sa fotografom Nenadom Marjanovićem od kojeg se i razvela. Imaju kćerku Jovanu koja živi sa Jelenom. Sa bivšim suprugom je ostala u prijateljskim odnosima, a komentarisala je da čak sa njim priča o svom ljubavnom životu i da joj on zna dati dobar savet.

Kćerka Jelena je krenula njenim stopama i ona je šminkerka. Jelena smata da ju je kćerka već odavno nadmašila u tom poslu.