Jadranka Barjaktarović

Kratke informacije

Ime i prezimeJadranka Barjaktarović
Datum rođenja11. novembar 1981.
Mesto rođenjaBerane
DržavaCrna Gora
PrebivalištePodgorica
ZanimanjePevačica
ŽanrFolk

Biografija

Jadranka Barjaktarović je crnogorska folk pevačica. Rođena je 11. novembra 1981. godine u Beranama. Živi i radi u Podgorici.

Jadranka je 2005. godine učestvovala u muzičkom takmičenju „Zvezde Granda“. Uspela je da se plasira u samo finale, a na kraju je osvojila treće mesto. Dve godine kasnije je osvojila prvu nagradu na festivalu na Cetinju sa numerom „Tvoja noć i moja zora“.

Produkcijska kuća „Grand“ je 2009. godine izdala prvi Jadrankin album pod nazivom „Krv sam tvoja“. Na njemu se posebno istakla pesma „Laka“. Reč je o numeri koju je napisao i komponovao Bane Opačić, a aranžirao Dorijan Šetina.

Popularna Crnogorka je 2012. godine objavila singl „Dupla s’ čemerom“ i duet „Fatalna“ sa Nenadom Aleksićem, poznatijim po nadimku Ša (Sha).

Jadranka je 2015. godine nastupila na Pink music festivalu gde je predstavila singl „Očajna“. Sa Rubinima je uradila duet „Idemo na more“.

Tokom naredne godine je objavila singl „Kad ljubav zaplače“ i duet „Zbog tebe“ sa Banetom Ivićem.

Usledila je saradnja sa Damirom Handanovićem i Marinom Tucaković na singlu „Luzer“ koji je svetlo dana ugledao polovinom 2017. godine. Pesmu je pratio i spot koji joj je za pet i po godina doneo preko dva miliona pregleda na internet platformi „JuTjub“ („YouTube“).

Sa bendom Dijamanti je sledeće godine snimila pesmu „Pile moje“, a potom je sa starim saradnicima snimila pesmu „Urgentni centar“ koju je pratio interesantan spot.

Jadranka je iste, 2019. godine objavila singl „Za oči boje Dunava“ koji je promovisala u emisijama Televizije „Grand“.

U proleće 2021. godine je objavila pesmu „Crna Gora je moj dom“. Singl je pratio i spot koji je za manje od dve godine „zaradio“ skoro 1.7 miliona pregleda na „JuTjubu“.

Privatni život

Jadranka Barjaktarović je rođena 1981. godine u Beranama. Ima jednog brata i dve sestre.

Pevačica je jednom prilikom izjavila da joj je 31. rođendan kupio mašinu za sudove i uplatio putovanje u Dubai gde je išla sa drugaricom.

U emisiji „Specijal Lee Kiš“ 2015. godine je rekla da je u vezi 10 godina, ali da želi da svoj privatni život sakrije od javnosti.

Jadrankin životni moto je: „Samo napred“, a stih koji je najbolje opisuje je: „Baš je dobro biti ja“. Priznala je da joj je omiljeni pevač Vlado Georgiev, a pevačica Nina Badrić.

Imala je okršaj sa nekim srpskim starletama jer je prokomentarisala da jeftino prodaju svoje telo. Rekla je da je i ona imala nepristojne ponude koje je, bez razmišljanja, odbila.

Izjavila je da nema ništa protiv plastične hirurgije, ali da neće ugraditi silikone. Važi za jednu od najzgodnijih pevačica na estradi. Uprkos tome, tvrdi da izbegava teretanu i da se nezdravo hrani.

Pevačica je u septembru 2020. godine privukla pažnju javnosti nakon što je na nastupu u Podgorici pevajući pesmu „Ne može nam niko ništa“ nastavila rečima „jači smo od Srbije[1]„. To je u delu crnogorske, a naročito javnosti u Srbiji shvaćeno kao provokacija i govor mržnje. Posledica toga je bilo otkazivanje nastupa u Srbiji i Republici Srpskoj.

Premda jasno izražava svoju nacionalnu pripadnost, pevačicu kritikuju zbog podrške Milu Đukanoviću i njegovoj Demokratskoj partiji socijalista (DPS). Tako su mnogi tvrdili da je pesmu „Crna Gora je moj dom“ snimila za potrebe predizborne kampanje u Nikšiću 2021. godine.

Crnogorski mediji su polovinom marta 2021. godine objavili da je policija uhapsila dvadesetdvogodišnjeg muškarca koji je putem društvenih mreža vređao pevačicu[2].

Iste godine se ponovo našla na udaru dela javnosti nakon što je objavljen snimak na kome peva pesmu posvećenu Anti Gotovini, hrvatskom generalu svojevremeno optuženom za ratne zločine[3].

Diskografija

Albumi

2009.Krv sam tvoja

Singlovi

 • 2011. Lude godine
 • 2011. Boli me
 • 2012. Dupla s čemerom
 • 2012. Fatalna (ft. sa Sha)
 • 2013. Prsten
 • 2013. Deja vu
 • 2014. Mambo
 • 2014. Vrijeme da se volimo
 • 2014. Biser Crne Gore
 • 2015. Očajna
 • 2015. Idemo na more (ft. Rubini)
 • 2016. Kad ljubav zaplače
 • 2016. Zbog tebe (ft. Bane Ivić)
 • 2017. Luzeru
 • 2018. Pile moje (ft. Dijamanti bend)
 • 2018. Urgentni centar
 • 2021. Crna Gora je moj dom

Reference

[1] https://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy=2020&mm=09&dd=07&nav_id=1729962

[2] https://www.vijesti.me/vijesti/crna-hronika/521359/uhapsen-zbog-prijetnji-jadranki-barjaktarovic

[3] https://www.telegraf.rs/jetset/vesti-jetset/3354021-jadranka-barjaktarovic-opet-provocira-pevala-pesmu-posvecenu-gotovini

Jadranka Barjaktarović na društvenim mrežama

FacebookJadranka @ Facebook
InstagramJadranka @ Instagram