Vladimir Putin

Kratke informacije

Ime i prezimeVladimir Putin
Datum rođenja7. Oktobar 1952.
Mesto rođenjaSankt Petersburg
DržavaRusija
PrebivališteMoskva
ZanimanjePredsjednik Ruske Federacije

Biografija

Vladimir Vladimirovič Putin je ruski političar, državnik i aktuelni predsednik Ruske Federacije. Važi za jednog od vodećih lidera na početku trećeg milenijuma. Rođen je 7. oktobra 1952. godine u Lenjingradu, sadašnjem Sankt Peterburgu.

Vladimirovi roditelji su bili Marija Ivanovna Putina koja je radila u fabrici i Vladimir Spiridonovič Putin koji je bio vojni obveznik u sovjetskoj mornarici gde je služio u podmorničkoj floti i u NKVD, bivšoj tajnoj policiji Sovjetskog Saveza. Za razliku od oca, majka je bila vernik. Omogućila je da se Vladimir krsti kao beba i vodila ga je redovno u crkvu.

Porodica je živela u zajedničkom stanu na petom spratu u Baskovoj ulici. Putin je imao dva starija brata, Viktora i Alberta, koji su preminuli, a njegov deda je bio Lenjinov i Staljinov lični kuvar.

1958. godine je pošao u osnovnu školu. Jedini u svojoj generaciji nije bio član pionira jer je bio nestašan. To se promenilo u 5. razredu kada je počeo da trenira džudo i kada mu je nastavnica nemačkog postala razredni starešina.

1966. godine je krenuo u srednju hemijsku školu. 1970. godine je upisao Pravni fakultet Lenjingradskog državnog univerziteta. Na prijemnom je dobio sve petice, sem iz literarnog sastava za koji je dobio četvorku. To je prevazišlo očekivanja njegovih roditelja koji su smatrali da nema dovoljno znanja. Raspuste je provodio kupajući se u crnomorskom letovalištu i sekući šumu na severu Rusije. Jednom je za šest nedelja zaradio 1000 rubalja.

Da ne bi služio vojni rok u Sovjetskoj Armiji, učestvovao je u obuci koju je provodio Vojni institut dobivši čin poručnika. Njegova majka je na lutriji osvojila 3.500 rubalja i kupili su mu automobil „Zaporožec-966“.

Na četvrtoj godini studija su mu ponudili da radi u KGB-u. Diplomirao je međunarodno pravo, a tema njegovog diplomskog rada je bila „Princip najpovlašćenije nacije“. Postao je član Komunističke partije Sovjetskog Saveza i upoznao je Anatolija Sobčaka, budućeg gradonačelnika Lenjingrada, koji mu je promenio život.

Potrudio se da ostvari dečački san pa se zaposlio u Direktoratu KGB Lenjingrada i lenjingradske oblasti. 1975. godine je upisao „Školu br.401“ nedaleko od reke Ohte gde je obučavan u kontrašpijunaži. Počeo je da radi u „Drugom odeljenju“ (u kontraobaveštajnoj službi). Zatim je prebačen u „Prvo Odeljenje“ gde su mu zadaci bili nadzor stranaca i konzularnih službenika u Lenjingradu.

1984. godine Putin je poslat u Moskvu na dalju obuku, u Krasnoznamenski institut KGB Jurija Andropova. Njegov pseudonim je bio drug Platov. Testirali su njegovu fizičku izdržljivost i snalaženje.

1985. godine je završio institut KGB i postao je specijalista kontraobaveštajne službe. Njegove analitičke sposobnosti su dobile visoku ocenu, za razliku od karaktera koji je negativno ocenjen.

Od 1985.-1990. godine je bio na dužnosti u Istočnoj Nemačkoj. 1989. godine je sam odbranio zgradu KGB-a u Drezdenu tako što je izašao pred 5.000 demonstranata i obratio im se rečima: „To što je srušen Berlinski zid je dobra volja naše zemlje. Ovu zgradu štitimo zato što je ona svojina Sovjetskog Saveza.“ Ubrzo je vraćen u domovinu.

1990. godine je postao savetnik predsednika Lenjingradskog Gradskog veća.

putin

1991. godine je preuzeo funkciju nadzornog oficira u odeljenju za međunarodne poslove Lenjingradskog univerziteta. Međutim, ubrzo je dao otkaz u državnoj bezbednosti jer je KGB  predvodio udar protiv sovjetskog predsednika i dobitnika Nobelove nagrade, Mihaila Gorbačova. Rad na Lenjingradskom državnom univerzitetu ga je spojio sa Sobčakom koji ga je uveo u politiku.

Ubrzo je postao šef Odbora za spoljne poslove Sankt Peterburške kancelarije gradonačelnika. Njegov zadatak je bio promovisanje međunarodnih odnosa, privlačenje investitora i poslovanje sa stranim kompanijama. Organizovao je prvu berzu u Sankt Peterburgu i rusko-američke „Igre Dobre Volje“. Jedna od kompanija koju je privukao je DNP-Drezdnen banka. Čak i njegovi politički kritičari su priznali da nikada nije uzeo mito.

1994. godine je postao zamenik gradonačelnika Anatolija Sobčeka zadržavši položaj Šefa komiteta za spoljne poslove. Sarađivao je sa agencijama za sprovođenje zakona, političkim i društvenim organizacijama.

1995. godine je postao lider partije Naš dom – Rusija.

1996. godine se preselio u Moskvu i postao je član administracije tadašnjeg predsednika Borisa Jeljcina. Od jula 1998. do avgusta 1999. godine je radio kao šef ruske obaveštajne službe FSB i kao sekretar u službi bezbednosti.

U avgustu 1999. godine Jeljcin je postavio Putina za premijera u Vladi Rusije. Bio je peti premijer u poslednjih 18 meseci. Pošto javnosti nije bio poznat, svi su smatrali da će, poput svojih prethodnika, i on ubrzo biti smenjen. Međutim, Putin se za samo mesec dana nametnuo kao vođa postavši omiljeni političar u zemlji iako nije bio član ni jedne partije. Nepokolebljiva pozicija protiv čečenske vojne kampanje mu je obezbedila reputaciju čoveka koji može da zavede red i zakon. Iste godine na izborima je podržao stranku Jedinstvo koja je imala najviše glasova.

31. decembra 1999. godine Jeljcin je podneo ostavku i imenovao je Putina za privremenog predsednika. Na izborima u maju on je osvojio 52,94% glasova pobedivši u svim guvernijama, osim u Čečeniji. Nakon isteka prvog mandata, ponovo se kandidovao, a podržalo ga je 71,34% biračkog tela.

putin-u-lovu

Za vreme Putinove vlasti Rusija se preporodila. Njena ekonomija je rasla za 7% svake godine i životni standard je postajao sve bolji. BDP je porastao za 72%, siromaštvo se smanjilo za 50%, a prosečna mesečna zarada je sa 80 skočila na 640 dolara. Putin je modernizovao vojsku i Rusiji je povratio ugled svetske sile. Učvrstio je centralnu vlast u guvernijama i tako je rizik od otcepljenja nekih oblasti sveo na minimum. Vešto je koristio ratove koje je Zapad vodio, a koji su rezultirali povećanjem cene energenata.

Želeo je da čečenski problem reši vojnim putem na šta su separatisti reagovali brutalnim terorističkim napadima. 2002. godine se dogodila opsada pozorišta u Moskvi. Ruski specijalci su je okončali nakon tri dana pri čemu je poginulo 130 talaca. 2004. godine teroristi su držali školu u Beslanu pod opsadom usmrtivši 344 talaca.

Putin je imao uspeha u obračunu sa „oligarsima“, novopečenim bogatašima koji su Jeljcinu pružali podršku. Naterao ih je da plaćaju porez državi, a kada je disciplinovao Borisa Berezovskog i Vladimira Gusinskog, svi su shvatili da sa njim nema šale. Zbog toga ga je voleo običan ruski narod.

Podržao je izbor Džordža Buša za predsednika SAD 2004. godine jer su našli zajednički jezik po pitanju rata protiv terorizma, a sukobili su se po pitanju rata u Iraku.

2007. godine američki časopis „Tajm“ („Time“) ga je proglasio za ličnost godine. Bivši patrijarh SPC Pavle mu je dodelio najviše crkveno odlikovanje Orden Svetog Save prvog reda zbog podrške da Kosovo i Metohija ostanu u sastavu Republike Srbije. Četiri godine kasnije, patrijarh Irinej mu je uručio ovaj orden u Hramu Svetog Save.

putin-dzudo

2008. godine, po završetku drugog mandata, podržao je Dmitrija Medvedeva koji je pobedio na predsedničkim izborima. Putin je po drugi put postao premijer i predsednik vladajuće stranke, Jedinstvena Rusija.

Njegov mandat je obeležio rusko-gruzijski rat u kojem je Ruska Federacija priznala gruzijske separatističke regije Abhaziju i Južnu Osetiju.

Usvojio je porez na prihod od 13%. Nadgledao je vojne i policijske reforme. Njegova energetska politika je od Rusije napravila energetsku silu. Došlo je do porasta stranih investicija, posebno u automobilskoj industriji.

Uveo je prvu rundu mera koje su trebale da povrate likvidnost ruskih banaka i da pokriju spoljni dug. Rusija je manje izgubila zbog svetske krize nego što se očekivalo zbog čega ga je „Forbs“ 2010. godine proglasio najuticajnijom osobom na svetu.

2012. godine je po treći put izabran za predsednika Rusije, a Medvedev ga je zamenio na mestu premijera. Time je promenio Ustav jer pre njega niko nije smeo da se tri puta kandiduje.

Ovaj mandat, koji bi trebao da traje do 2018. godine, je obeležen građanskim ratovima u Siriji i Ukrajini. Spretnom spoljnom politikom uspešno je sprečio intervenciju SAD protiv Bašara al Asada. Pripojio je Krim Rusiji zbog čega je izbačena iz G8, udruženja industrijski i privredno najmoćnijih zemalja sveta.

2014. godine je odlikovan Ordenom Republike Srbije prvog stepena.

Putin je veoma popularan u zemljama u razvoju. On je rehabilitovao položaj pravoslavne crkve u Rusiji i predstavlja simbol oživljenog patriotizma. Veoma je poštovan u Srbiji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj jer brani suverenitet Srbije bolje od njenih predstavnika. U mnogim srpskim gradovima je proglašen za počasnog građanina.

2426549 10.05.2014 10 мая 2014. Президент России Владимир Путин во время гала-матча хоккеистов-любителей и звёзд отечественного хоккея, организованном Ночной хоккейной лигой в Сочи. Алексей Дружинин/РИА Новости
2426549 10.05.2014 10 мая 2014. Президент России Владимир Путин во время гала-матча хоккеистов-любителей и звёзд отечественного хоккея, организованном Ночной хоккейной лигой в Сочи. Алексей Дружинин/РИА Новости

Nominovan je za Nobelovu nagradu za mir. Ima važnu ulogu u razvoju sporta u Rusiji pa je pomogao gradu Sočiju da osvoji kandidaturu za Zimske olimpijske igre.

Zbog situacije u Ukrajini, često je na meti Zapada, ali na svaki njihov napad, Putin ima odgovor. Sankcije nisu urodile plodom, a dobri odnosi sa Kinom su učinili da ruska ekonomija bude manje zavisna od Zapada. Formirao je Evroazijsku ekonomsku uniju čiji su članovi, osim Rusije, Belorusija i Kazahstan.

Lični život

1979. godine Vladimir je roditeljima predstavio svoju prvu ljubav, Ljudmilu Hmarinu, kojom je trebao da se oženi. Sve je bilo spremno za venčanje, ali on ga je otkazao.

7. marta 1980. godine je upoznao Ljudmilu Aleksandrovnu Škrebnjevu tako što ih je zajednički prijatelj pozvao da idu u pozorište sa njim. Gledali su predstavu Arkadija Rajkina u teatru Lensovjet. Sledeći put su otišli u Lenjingradski mjuzik-hol i ubrzo su počeli da se zabavljaju.

Putin je ubedio Ljudmilu da radi na sebi pa je upisala Lenjingradski univerzitet, španski i engleski jezik, kao i daktilografski kurs kako bi mu pomogla u radu.

Venčali su se 28. jula 1983. godine. Otišli su na medeni mesec u Soči.

28. aprila 1985. godine su dobili ćerku Mariju koja je po profesiji biolog, a 1986. godine mlađu ćerku Katerinu Vladimirovnu Tihonovu koja je diplomirala istoriju zemalja Dalekog Istoka.

U junu 2013. godine par je otišao da gleda balet „Esmeralda“ u kremaljskoj velikoj dvorani, nakon čega su objavili da ne žive zajedno i da će se razvesti posle 30 godina braka. Kao razlog su naveli to što se retko viđaju, a Ljudmila je istakla da će razvod biti civilizovan. U Ruskoj istoriji oni će biti upamćeni kao prvi predsednički bračni par koji se rastao.

putin-camac

Putinova majka je preminula 1998. godine, a otac godinu dana kasnije. On je iskreni član ruske crkve, a njegova vera je postala jača nakon Ljudmiline saobraćajne nesreće.

2008. godine su počele da kruže glasine da je Putin u vezi sa Alinom Kabajevom, bivšom gimnastičarkom i poslanikom u Dumi, koja je trideset i jednu godinu mlađa od njega.

2015. godine tabloidi su preneli da je Alina u švajcarskoj privatnoj klinici „Santa Ana“ rodila sina Putinu. Zvanični Kremlj je negirao ovu informaciju.

Osim sa Alinom, novinari su Vladimira povezivali sa mnogim lepoticama. Jedna od njih je Jana Lapikova, manekenka za donji veš i finalistkinja izbora za mis Moskve 2008., koja je 2011. godine postala njegov lični fotograf. Zatim Anom Čepmen, špijunkom koja je deportovana sa još desetak kolega iz SAD, Anom Netrepko koju je nazivao „jednom od najvećih zvezda svetske operske scene“ i primabalerinom Boljšog teatra, Svetlanom Zaharovom.

Putin je od detinjstva voleo bioskop i maštao je da postane glumac. Međutim, kada je odgledao film „Mač i štit“, odlučio je da postane špijun.

Trenira boks, džudo, skijanje, hokej i druge sportove. Omiljene veštine su mu judoka, samboist i karate. Nosilac je crnog pojasa 6. dana u džudou i u kjokušin kajkan karateu.

Putovao je na sportska takmičenja po Sovjetskom Savezu, a 1973. godine je bio očajan kada je njegov blizak prijatelj, Volođa Čerjomuškin, pao na glavu tokom borbe i posle deset dana preminuo. Alkohol ga nikad nije privlačio jer je njegova želja za pobeđivanjem u džudou bila toliko jaka da je želeo da bude trezan.

putin-leti

Tečno govori nemački jezik, a zna da se sporazumeva na engleskom i francuskom. Tokom svog prvog putovanja u inostranstvo, štitio je sovjetske turiste od inostranih špijuna.

Voli životinje i prirodu. Slikao se sa opasnim sibirskim tigrovima i spasavao je retke ždralove. Ima kućnog ljubimca, ženku crnog labradora retrivera koja se zove Koni. Takođe je ljubitelj motora i počasni je član moto kluba „Noćni vukovi“.

Živi u Novo-Ogarjovu, van grada jer ne voli buku i zagađenost. Doručkuje posle podne nakon čega pliva i diže tegove u teretani. Na banketima ne proba jela jer se verovatno plaši da će biti otrovan.

U kancelariji ne koristi kompjuter i internet, već se služi telefonom iz sovjetske ere. Čita istorijske knjige, rusku i nemačku štampu, a ima učitelja engleskog jezika. Najbliži saradnici ga zovu Car, a najbolji prijatelji su mu Arkadij i Boris Rotenberg, kao i Genadij Timčenko. Oni su se našli na američkoj listi za sankcije

Vladimir Putin na društvenim mrežama

TwitterPutin @ Twitter