Zvonko Pantović Čipi

Kratke informacije

Ime i prezimeZvonko Pantović Čipi
Datum rođenja23. maj 1966.
Mesto rođenjaKragujevac
DržavaSrbija
PrebivališteKragujevac
ZanimanjeRok muzičar, pevač, kompozitor

Biografija

Zvonko Pantović Čipi je jugoslovensko – srpski rok muzičar, pevač, kompozitor, osnivač i frontmen kragujevačkog hevi metal sastava Osvajači. Rođen je 23. maja 1966. godine u Kragujevcu.

Neki od najvećih hitova su „Možda nebo zna“, „S kim čekaš dan“, „Marija“, „Daleki put“, „Vino crveno“, „Gde da pobegnem“, „Duša kad izneveri“ i mnoge druge koje znaju sve generacije.

Da je bilo sreće i da nije bilo rata na ovim prostorima 1993. godine trebalo je da postane pevač kultnog benda „Ajron Mejden“ („Iron Maiden“) i tako stekne svetsku slavu. Međutim, to je za Čipija ostao neostvaren san jer nije mogao otputovati u Englesku zbog ratnog stanja.

Detinjstvo kao i veći deo života provodi u rodnom gradu, ali i pored toga, Čipi voli da kaže kako živi na dve adrese. Naime, zbog prirode posla često dolazi u Beograd gde mu je drugi dom.

Uprkos dinamičnom poslu kojim se bavi, Čipi je uspeo da održi stabilan i miran porodični život. Njegovu karijeru nikada nisu pratili skandali.

Bio je učesnik rijaliti šou programa „Farma“.

Detinjstvo i obrazovanje

U detinjstvu je bio povučen dečak koji je svoje buntovništvo izražavao tako što je puštao dugu kosu, nosio iscepane farmerice i bavio se rok muzikom. U vreme njegovog odrastanja, takav imidž, bio je vrhunac buntovništva, najblaže rečeno – skandalozan.

Odrastao je uz roditelje i starijeg brata koju su mu pružali punu podršku u želji da neguje svoju dugu kosu i sviranje gitare koja je bila njegova najveća ljubav. Za razliku od roditelja koji su mu to dozvoljavali u školi su ipak bila druga pravila.

Pored toga što je pevač bio odličan učenik i nagrađivan Vukovom diplomom, neki profesori nisu bili oduševljeni njegovom dugom kosom, pa ga je profesor Marksizma izbacivao sa časa svaki put kad bi video da Čipi i dalje nosi dugu kosu. Pored svega toga Čipi je i dalje imao peticu iz Marksizma jer je imao sve petice u dnevniku, pa je profesor ipak morao da mu dozvoli da odgovara iz njegovog predmeta, a Čipi je često znao da sakrije dugu kosu ispod rolke, kako bi sve lakše proticalo.

Bio je poslušno dete koje je volelo školu, pasionirani čitalac knjiga, koje je u velikom broju pročitao. Kasnije se ispostavilo da je to bila investicija od velikog značaja  u njegovoj karijeri i pomogla mu da postane odličan tekstopisac koji je napisao brojne hitove kako za svoj bend tako i za druge kolege sa estrade.

Jedna Jelena za sva vremena

Suprugu Jelenu, za koju često ističe da mu je velika podrška i životni oslonac,  upoznao još kao tinejdžer a susret se desio u Kragujevačkom domu omladine, gde je sa svojim članovima benda vežbao i spremao pesme za njihov prvi album. Jelena je tada bila na drugoj godini srednje muzičke škole i mnogo vremena je provodila u domu. Uplovili su u vezu koja je nakon sedam godina krunisana brakom.

Zaprosio je u vikendici, van grada uz gitaru. Zajedno su 26 godina. Iz te velike ljubavi, izrodila su se dva sina, Nikola i Miloš na koje je jako ponosan.

Čipi je u mnogim svojim izjavama isticao da je Jelena njegova velika ljubav, a da to nije prazna priča dokazao je kroz decenije svog bivstvovanja, bez skandala, bez afera i bez mrlje u privatnom životu.

U više navrata istakao je da ima jednu malu, zabavnu porodicu punu međusobne podrške i ljubavi ,a kao petog člana porodice, navodi zlatnog retrivera koji se zove Jogi i za kojeg je mnogo vezan.

Život na dve adrese

Čipi voli da kaže kako živi na dve adrese. Pored rodnog Kragujevca, gde je odrastao i gde je njegova porodična kuća, zbog prirode posla često dolazi u Beograd. Njegov dom u prestonici je mesto gde se odmara i okuplja sa prijateljima, članovima benda. Oaza mira, kako naziva svoj dom, nalazi se u Rakovici.

Uprkos činjenici da dugačak hodnik sa ulaza vodi pravo u kuhinju, Čipi se ne snalazi najbolje u kuhinji i osim doručka i kafe ništa drugo ne sprema. Dnevnu sobu od kuhinje deli šank i to je mesto gde Čipi sa članovima benda voli da zasedne. Jednom prilikom je naglasio da je šank osnovni element svakog domaćina.

Pevač je veliki ljubitelj fudbala, a za opuštanje od napornih svirki i posla, služi mu dnevna soba u kojoj provodi slobodno vreme gledajući fudbalske utakmice.

Kako zbog čestih nastupa uglavnom nije kod kuće u Kragujevcu, u jednom periodu je preselio porodicu u Beograd.

Uspešna muzička karijera

Ljubav ka muzici i svoj talenat otkrio je još u detinjstvu. Kasnije je sve to razvijao i usavršavao pa Čipija danas svi poznaju ka uspešnog tekstopisca, kompozitora, pevača i osnivača popularne jugoslovenske grupe „Osvajači“ a zatim i  folk benda „All Stars Osvajači“.

Osnivači su osim Čipija bili  i Nebojša Jakovljević, Dragan Urošević, Dejan Dačović i Saša Popović.

Prva dva albuma „Sam“ i „Krv i led“ izdata su u hevi metal žanru, a vrhunac popularnosti imali su  na osnovu brojnih balada.

  1. godine objavlili su kompilaciju pesama pod nazivom „Best Of“, a potom se toga grupa raspala. Nakon što je snimljena pesma „Vino crveno“ Čipi je odlučio da osnuje novu grupu kojoj je dao naziv „Osvajači All Stars“, a posle im se  pridružio još jedan stari član iz benda „Osvajači“, Nebojša Jakovljević.

Sa bendom „All Stars Osvajači“ Čipi je  je objavio tri albuma: „Crno oko“, „Vino crveno“ i „Nevera“. Čipi je između ostalog autor pesama Željka Joksimovića „Zaboravljaš“ i „Crnokosa“.

Učestvovao je u muzičkom takmičenju „ Tvoje lice zvuči poznato“ gde je dobijao brojne pohvale od članova žirija i simpatije publike.

Želeo ga je i „Ajron Mejden“

Nakon što je pevač Brus Dikinson 1993. godine napustio planetarno popularan, britanski rok sastav „Ajron Mejden“ („Irion Maiden“), frontmen benda iz Kragujevca, dobio je poziv od njihovog menadžmenta da se pojavi na audiciji za novog pevača.

Čipi je morao da odbije ponudu jer je u to vreme besneo rat na prostorima bivše Jugoslavije i nisu postojale nikakve šanse da dobije vizu za Englesku.

Inače, za Čipija su saznali tako što su neki njegovi fanovi, kada su saznali da ovaj kultni bend traži pevača, na adresu njihovog menadžera poslala Čipijeve pesme. Ovaj pevač je svojim moćnim vokalom u potpunosti odgovarao, ali sreća ga nije poslužila da stekne svetsku slavu.

Učešće u rijalitiju „Farma“

S obzirom da rokeri uglavnom izbegavaju učešće u rijaliti programima, Čipi je bio veliko iznenađenje kad se pojavio kao učesnik u rijaliti “ Farma“. Međutim, pevač je istakao da je u taj projekat ušao kao profesionalac i smatrao je da je ulazak u rijaliti jedan profesionalni angažman.

Uprkos tome što je mislio da će se na „Farmi“ zadržati par nedelja, ostao je do samog finala gde je sa „Farme“ izbačen četiri dana pred proglašenje pobednika. Komentari o njegovim učešću, bili su pozitivni.

Ljudi su ga zavoleli jer je u toj igri bio na visini zadatka. O samom životu u rijalitiju, Čipi je rekao da je bilo jako zahtevno i psihički i fizički te da je oslabio devet kilograma. Istakao je još da je bilo interesantno, ali da ne bi ponovio ulazak jer smatra kako je jedna sezona sasvim dovoljna za iskustvo jednog učesnika u  programu takvog i sličnog formata.

Diskografija

Osvajači

1990. „Krv i led“
1995. „Sam“

Osvajači Ol Stars

1999. „Vino crveno“
2000. „Nevera“
2002. „Crno oko“

Čipi i Industrija

  1. „Na balkanu“

Singlovi

  1. Vino crveno / Marija

Čipi i Industrija

  1. Na Balkanu / Prevara

Osvajači

  1. Pakleni put

Zvonko Pantović Čipi na društvenim mrežama

FacebookZvonko @ Facebook
InstagramZvonko @ Instagram