Jelena Rozga

Kratke informacije

Ime i prezimeJelena Rozga
Datum rođenja23. Avgust 1977.
Mesto rođenjaSplit
DržavaHrvatska
ZanimanjePevačica
ŽanrPop, turbo-folk
Visina172 cm
Težina62 kg

Biografija

Jelena Rozga je hrvatska pop-folk pevačica rođena 23. avgusta 1977. godine u Splitu. Majka Marija i otac Ante su primetili njen talenat za muziku i ples, pa su je sa sedam godina upisali u osnovnu baletsku školu. Školovanje je nastavila u Zagrebu gde je upisala srednju baletsku školu.

Plesala je u baletu Hrvatskog narodnog pozorišta i nastupala je u predstavama: „Uspavana lepotica“, „Trnova ružica“, itd. Iz ovog perioda je ponela samo lepe uspomene i smatra da je tada mnogo sazrela i formirala se kao ličnost i kao žena.

1996. godine je učestvovala na „Dori“ pevajući pesmu „Aha“ sa kojom je osvojila drugu nagradu. Tada ju je zapazio Tonči Huljić i predložio joj da peva u grupi „Magazin“. Jelena je, bez razmišljanja, prihvatila ponudu jer je i sama bila obožavateljka grupe. U početku nije razumela mnoge stvari koje su vezane za ovu profesiju, ali vrlo brzo se uklopila i postala zaštitno lice „Magazina“.

Iste godine su objavili album pod nazivom „Nebo boje moje ljubavi“ na kom se nalaze pesme: Suze biserne, Minut srca tvog, Nebo boje moje ljubavi, Gotova stvar, Samo navika, Grana zimzelena, O ne, o ne, Duša južnjačka. Pesme su naišle na dobar prijem kod publike, a autori su Vjekoslava i Tonči Huljić.

1998. godine je otpevala hitove za album „Da si ti ja“, a to su: Gutljaj vina, Ginem, Briga me, Na svijetu sve, Glas, Živi se (Idi i ne budi ljude), Luna, Na sve svete, Opium. Pesme su postale veoma popularne, a Jelena se nije obazirala na kritiku koja joj je zamerala da peva lake tekstove.

2000. godine su snimili album „Minus i plus“ na kome su se, osim istoimene pesme, našle: Jel zbog nje, Tvoje rame, Hladovina, Moji prsti, pete, Kasno je, Vitar nosi nevrime, Nemam snage da se pomirim, Doviđenja, Ako poludim, Rapsodija. Osim Vjekoslave i Tončija, autor je bio i Fedor Boić.

2002. godine je izašao album „S’ druge strane mjeseca“, a pesme su: S’ druge strane mjeseca, Ne vjerujem tebi, ne vjerujem sebi, Dani su bez broja (duet sa Bašalenom Romalenom), Ko me zove, Prorok, Umrit il’ živit, Ovisi o tebi, Hajde, reci kako, Otkad sam bez tebe.

2004. godine je objavljen album „Paaa..?“ sa pesmama: Šuti, Trag od krede, Ne tiče te se, Troši i uživaj, Normalno, Često, Lepoglava (sa Miroslavom Skorom i Đorđem Novkovićem), Slatko, ljuto, kiselo, Kad bi bio blizu, Da li znaš da te ne volim.

2006. godine je donela odluku da karijeru nastavi samostalno ostavši u dobrim odnosima sa Tončijem Huljićem i ostalim članovima grupe. Objavila je svoj prvi solo album za Croatia records pod nazivom „Oprosti, mala“ na kome se nalaze pesme: Gospe moja, Nemam, Oprosti, mala, Ja znam dobro što mi je, Roza boja, Vršnjaci moji (Zlatkosa), Sve se meni čini, Roba s greškom, Sve mi tvoje oči govore, Suze od kristala, Lijepa samo za tebe. Osim sa Tončijem i Vjekoslavom, sarađivala je i sa Đorđem Novkovićem.

2007. godine je nastupila na Splitskom festivalu pevajući pesmu „Gospe moja“ za koju je osvojila Grand pri nagradu. Naredne godine je ponovo dobila istu nagradu jer je singl „Daj šta daš“ bio jedna od najslušanijih pesmama u regionu. Izdala je dva singla: „Kao devica“ i „Ožiljak“.

2009. godine je učestvovala na Hrvatskom radijskom festivalu sa pesmom „Svega ima, al’ bi još“.

2010. godine je na Splitskom festivalu po treći put dobila Grand pri nagradu za najslušaniju pesmu „Rodit ću ti ‘ćer i sina“. Snimila je duet sa Željkom Samardžićem „Ima nade“ i singl „Ona ili ja“. Na festivalu zabavne muzike Split je premijerno izvela pesmu „Bižuterija“ za koju je dobila nagradu „Porin“ za Hit godine. Na ju tjubu ima preko 22 miliona pregleda. Ona joj je osigurala titulu „kraljice estrade“ i pomogla joj da sa trona zbaci Severinu.

2011. godine je nastavila sa nizanjem hitova pa je objavila singlove: „Dalmatinka“ i „Karantena“. 27. oktobra nastupom u Zadru je započela svoju prvu turneju pod nazivom „Bižuterija“, a samo nekoliko meseci kasnije je napunila Spaladium arenu u Splitu u koju može da stane 12.000 ljudi. Jelena je postala prva žena kojoj je to pošlo za rukom. Izdala je svoj drugi album „Bižuterija“ koji je rasprodat u 15.000 primeraka zbog čega je dobila nagradu „Zlatna ploča“. Na Splitskom festivalu je učestvovala sa pesmom „Razmažena“, a glasovi publike su joj obezbedili još jedan Grand pri. Snimila je svoj prvi dvostruki album sa najvećim hitovima koje je otpevala dok je bila u grupi „Magazin“, kao i u solo karijeri.

2012. godine je na Splitskom festivalu promovisala pesmu „Solo igračica“ i osvojila je drugo mesto i nagradu „Srebrni galeb“. Objavila je singl „Dobitna kombinacija“ i ove dve pesme je spojila i u spotu bila solo igračica koja je odigrala dobitnu kombinaciju.

2013. godine je izdala singlove: „Zanemari“, „Nirvana“, „Obožavam“ i „Cirkus“. U Banja Luci je dobila Oskara popularnosti za najbolju pevačicu u regionu.

2014. godine je snimila singlove: „Okus mentola“, „Život je čudo“, „Cunami“ i duet sa Klapom Rišpet „Prsti zapleteni“. Sa pesmom „Odo’ ja“ se pojavila u seriji Nove TV „Kud puklo da puklo“.

2015. godine je objavila singl „Kraljica“.

Takođe, Jelena Rozga se oprobala i kao glumica pa je 2005. godine tumačila ulogu Mirne Polić u seriji „Vila Marija“. 2006. godine se pojavila u filmu „Najveća greška Alberta Ajnštajna“, 2011. godine je glumila sebe u telenoveli „Pod srijetnom zvijezdom“, a 2013. godine je učestvovala u snimanju filma „Tesna koža 5“ koji, na kraju, nije prikazan.

O privatnom životu Jelene Rozge se jako malo zna. Mediji su je povezivali sa 11 godina mlađim klavijaturistom grupe Magazin i sinom Tončija Huljića, Ivanom, kao i sa Severininim bivšim mužem, Milanom Popovićem. Međutim, Jelena je ovo demantovala. Trenutno je u vezi sa Stjepanom Hauserom iz grupe 2Cellos. Ponosna je jer se njena starija sestra Julija porodila pa je postala tetka. Često je izjavljivala da želi da ima dete, ali ne i da se uda.

Osim glasom, Jelena privlači pažnju izgledom pa je mnogi smatraju za jednu od najlepših i najseksepilnijih pevačica na estradi. Zaštitno je lice farbi za kosu „Garnier Color Naturals“ i italijanskog modnog brenda Liu Jo.

Za sebe kaže da je lenja i da ne voli da ide u teretanu da se znoji i umara. Smatra da se dovoljno troši na nastupima koji traju i po tri sata, pa kada je slobodna, voli da pije kafu i da se opušta. Visoka je 174 cm i teška 62 kg. Tvrdi da nije uradila nijedan estetski zahvat, što ne znači da u budućnosti neće.

Diskografija

– Oprosti mala (2006.)
– Bižuterija (2011.)
– Best of Jelena Rozga (2011.)

Jelena Rozga na društvenim mrežama

FacebookJelena @ Facebook
InstagramJelena @ Instagram
TwitterJelena @ Twitter
YoutubeJelena @ YouTube