Olga Odanović Petrović

Kratke informacije

Ime i prezimeOlga Odanović Petrović
Datum rođenja29. avgust 1958.
Mesto rođenjaCelje
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjeGlumica

Biografija

Olga Odanović Petrović je srpska pozorišna, televizijska i filmska glumica. Prvakinja je drame u Narodnom pozorištu u Beogradu. Rođena je 29. avgusta 1958. godine u Celju. Udata je za glumca Dragana Petrovića Peleta. Živi i radi u Beogradu.

Profesionalnu karijeru je započela 1985. godine. Od tada je u pozorištu odigrala na desetine vrlo značajnih uloga za koje je dobila prestižne nagrade.

Premda je mlađoj publici prepoznatljiva po ulozi Zlatane u seriji „Selo gori, a baba se češlja“ i „Mileve“ u seriji „Radio Mileva, Olga je utelovila brojne likove u filmu i na televiziji.

Detinjstvo i obrazovanje

Olga Odanović je rođena 1958. godine u Celju u Sloveniji. Deo detinjstva je provela u Senju, a osnovnu i srednju školu je završila u Aleksincu gde se porodica preselila 1961. godine zbog očevog posla.

Posle aleksinačke Gimnazije Olga želela je da upiše glumu, međutim, na kraju se odlučila Andragogiju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Tri godine je studirala andragogiju, a potom se ohrabrila i prijavila za polaganje prijemnog ispita za glumu na Fakultetu dramskih umetnosti (FDU). Te godine je bilo preko 900 prijavljenih kandidata, ali je uspela da se izbori za svoje mesto u klasi profesora Milenka Maričića. Diplomirala je glumu1985. godine.

Pozorišna karijera

Prvu ulogu na „daskama koje život znače“ Olgi Odanović je poverio reditelj Slavenko Saletović. Utelovila je lik Blanše u predstavi „Kasica prasica“ koja se na repertoaru Pozorišta na Terazijama premijerno našla u maju 1985. godine.

Od kraja novembra iste godine je u Jugoslovenskom dramskom pozorištu igrala u predstavi „Muke po Živojinu“ u režiji Egona Savina.

Usledila je saradnja, a potom i stalni angažman u Pozorištu „Boško Buha“. Prva predstava koju je u ovom teatru igrala zvala se „Srećna nova sestra“ a na repertoaru je bila od decembra 1986. godine.

Olga je potom glumila u dečjoj predstavi „Bajka o Vuku i Srbima“. Tokom 1988. godine premijerno je igrala predstave „Sumnjivo lice“ i „Zeleni ptić“.

Reditelj Jagoš Marković joj je poverio ulogu Radmile u komadu „Noć ludaka u Gospodskoj ulici“ koja je na repertoaru Pozorišta na Terazijama bila od marta 1989. godine.

Od septembra iste godine je u matičnoj kući igrala predstavu „Molitva za malko sreće“, a od decembra dramu „Vadisrce“ u režiji Dijane Milošević.

Olga Odanović je od februara 1990. godine u Narodnom pozorištu glumila Armandu u drami „Učene žene“ koju je režirao Jagoš Marković.

U „Buhi“ je tokom iste godine imala tri premijere. Glumila je Crvenkapinu majku u dečjoj predstavi „Crvenkapa“, zlu vilu Zloćku u predstavi „Uspavana lepotica“, a glumila je i u predstavi „Još nam samo ale fale“.

Publika Pozorišta „Boško Buha“ tokom 1991. i 1992. godine mogla je da je gleda u predstavama „San letnje noći“, „Ma šta sejali tu će život nići“, „Nije nova godina mačka u džaku“ i „Put oko sveta“.

U drami „Čikaške perverzije“ koja se na repertoaru Jugoslovenskog dramskog pozorišta (JDP) premijerno našla u martu 1993. godine Olga je tumačila lik Džoan Veber.

Od iste, 1993. godine je u „Buhi“ igrala predstavu „Čarobnjak iz Oza“, a u Ateljeu 212 dramu „Peg, srce moje“ u režiji Milana Karadžića.

Sa Slobodanom Bodom Ninkovićem, Dušankom Stojanović Glid i drugima je od 1994. godine igrala predstavu „Laki komad“ u „Zvezdara teatru“.

U svom matičnom pozorištu je tokom 1995. godine imala premijere predstava „Pepeljuga“, i „Princ – Arkadina avantura“.

Usledila je saradnja sa rediteljem Dejanom Mijačom na komadu „Mizantrop“ koji se pred publikom JDP-a premijerno našao u februaru 1997. godine.

Od februara 1999. godine je u „Buhi“ igrala dečju predstavu „U cara Trojana kozje uši“, a od aprila 2001. godine je bila Anđelija u predstavi „Šardor“.

Sa Đurđijom Cvetić, Cvijetom Mesić i drugima je od marta 2002. godine igrala dramu „Skup“ u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Iste godine je na sceni Ateljea 212 glumila Augustiniju u predstavi „Dom Bernarde Albe“ u režiji Jagoša Markovića.

U JDP se vratila kako bi sa Aleksandrom Srećkovićem Kuburom, Ksenijom Jovanović i drugima spremila predstavu „Govornica“ koju su publici premijerno izveli polovinom februara 2003. godine.

U Nušićevoj „Gospođi ministarki“ koja je od marta 2004. godine bila na repertoaru Narodnog pozorišta Olga je glumila Daru.

Publici u „Buhi“ je tokom 2005. i 2006. godine premijerno predstavila svoje junake iz predstava „Snežana i sedam patuljaka“, „Bogojavljenska noć“.

Olga je od 2006. godine postala član ansambla Narodnog pozorišta Beogradu, a da je saradnja sa rediteljem Jagošom Markovićem za Olgu vrlo uspešna pokazalo se i 2007. godine kada je prvi put igrala Femu u Sterijinoj „Pokondirenoj tikvi“.

Tumačila je Ninu Vasiljevnu Smeljsku u drami „Talenti i obožavaoci“, Gospođu Protić u komediji „DR“, te groficu u „Figarovoj ženidbi i udadbi“.

Posetioci Malog pozorišta „Duško Radović“ su je od oktobra 2010. godine mogli gledati u ulozi Nane u predstavi za decu „Veštice“.

Od 2011. godine je u Narodnom pozorištu igrala predstavu „Heda Gabler“, od 2012. „Staklenu menažeriju“, a od 2013. godine „Odgvožđena“.

Sa Ljubinkom Klarić, Natašom Marković i Dubravkom Jovanovićem je od marta 2013. godine u Beogradskom dramskom pozorištu igrala predstavu „Luna park“.

Tumačila je lik Spirinice u komadu „Narodni poslanik“ koji je režirao Saša Grbić, te Hristine u predstavi „Naši sinovi“ koja je za publiku prvi put izvedena u januaru 2014. godine.

Sa Brankom Vidakovićem, Pavlom Jerinićem i drugima je u Narodnom pozorištu od marta 2015. godine igrala predstavu „Bela kafa“. Sledeće godine je premijerno utelovila lik babe u predstavi „Gozba“ u Zvezdara teatru.

Bila je Matrjona u drami „Carstvo mraka“ nastaloj po delu Lava Nikolajeviča Tolstoja, a u režiji Vuka Igora Torbice. Od septembra 2017. godine Olga je u Narodnom pozorištu igrala predstavu „Carstvo nebesko“.

Novu saradnju sa rediteljem Egonom Savinom ostvarila je glumeći Ranku u drami „Devedesete“ koja se na repertoaru Narodnog pozorišta našla krajem marta 2018. godine.

Na scenu JDŠ-a vratila se ulogom Jelisavete Protić u predstavi „Putujuće pozorište Šopalović“ koju je režirao Jagoš Marković.

Od septembra 2021. godine je u svom matičnom pozorištu igrala predstavu „Vuci i ovce“ u režiji Egona Savina[1].

Njen talenat nije ostao neprimećen, pa je Olga tokom dosadašnje karijere osvojila neke od najznačajnijih glumačkih nagrada i priznanja.

Filmska i televizijska karijera

Olga Odanović se na filmskom platnu prvi put pojavila 1985. godine u kratkom filmu „Sva čuda sveta“. Iste godine je imala manju ulogu u ratnoj drami „Orkestar jedne mladosti“ u kojoj su glavne junake tumačili Ljubiša Samardžić i Marjan Srienc.

Tri godine kasnije se pojavila u drami „Zaboravljeni“ koju je režirao Darko Bajić, po scenariju Gordana Mihića.

Utelovila je lik apotekarke u drami „Suncokreti“ iz 1988. godine. Tumačila je lik radne koleginice jednog od glavnih junaka serije „Bolji život“ koju je Radio Televizija Beograd (RTB) premijerno emitovala od januara 1987. godine.

Usledila je manja uloga u mini-seriji „Agencija Kikom“, a pojavila se i u jednoj epizodi „Zaboravljenih“, serije koja je premijerno emitovana 1992. godine. Glumila je u TV drami „Elektra“, a 1995. godine je u tri epizode serije „Snovi od šperploče“ igrala Zoricu.

Tumačila je lik Anke u TV drami „Ljubav, ženidba i udadba“, a 2003. godine je odigrala epizodnu ulogu u humorističnoj seriji „M(j)ešoviti brak“.

Ljubitelji filma „Kad porastem biću Kengur“ pamte je po ulozi Rade, a serije „Lift“ po ulozi Jecine majke.

Sa Markom Nikolićem, Jasminom Avramović, Jelicom Sretenović i drugima je 2005. i 2006. godine igrala u seriji „Idealne veze“.

Tokom 2006. godine se pojavila u filmu „Optimisti“ i „Guča“, a naredne godine je igrala direktorku u drami „Klopka“ i ostvarila epizodnu ulogu u seriji „Pozorište u kući“.

Međutim, regionalnu prepoznatljivost joj je doneo lik Zlatane u dramskoj seriji „Selo gori, a baba se češlja“. Uz Radoša Bajića, Milorada Mandića Mandu, Ljiljanu Sjepanović i Nenada Okanovića postala je zvezda TV ekrana.

Serija je snimana i emitovana u periodu od 10 godina. Pored toga snimljeni su i filmovi „Selo gori … i tako“, „Nova Godina u Petlovcu“ i „Braća po babine linije“ koji su takođe ostvarili komercijalni uspeh.

Ljubitelji serije „Vojna akademija“ je pamte po ulozi Milijarde Klisure, majke kadeta, a kasnije oficira Mirka Klisure. Pored toga što je ovu ulogu igrala od 2012. do 2020. godine, snimljeno je i nekoliko filmova sa istom tematikom u kome je igrala prepoznatljivu Milijardu.

Reditelj i kolega Radoš Bajić joj je poverio ulogu Živane Taralić u seriji „Ravna Gora“, a istu ulogu je tumačila i u filmu „Za kralja i otadžbinu“.

Utelovila je lik Bosiljke u sitkomu „Nemoj da zvocaš“ čija prva sezona je premijerno emitovana od septembra do decembra 2016. godine na Televiziji „Prva“.

Usledila je saradnja sa rediteljem Miloradom Milinkovićem na komediji „Patuljci sa naslovnih strana“ u kojoj je glumila Radojlu, a koja je premijerno prikazana 2018. godine.

Iste godine Olga je u filmu „Zlogonje“ glumila baku, a u seriji „Šifra Despot“ strinu Agbabicu.

Manja uloga joj je pripala u seriji „Pet“ u kojoj su glavne junakinje tumačile njene koleginice Jelena Đokić, Hristina Popović, Marija Karan, Gala Videnović i Milena Radulović. Seriju je premijerno emitovala Radio Televizija Srbije (RTS) od marta 2019. godine.

Olga je u telenoveli „Crveni mesec“ koja je prikazivana na Televiziji „Pink“ tumačila lik Natalije Bauman.

Reditelj Filip Čolović joj je poverio ulogu Klare Mišetić u istorijskoj TV drami „Proleće na poslednjem jezeru“ koja govori o jednom delu života književnika Ive Andrića. Iste godine, 2020. godine se pojavila u serijama „Tajkun“ i „Močvara“.

U seriji „Kamiondžije d.o.o.“ je utelovila lik Bibe, a u humorističnoj seriji „Kaljave gume“ gospođe Petrović. Glumila je babu u filmu „Kelti“, te Jovanku u mini-seriji „Porodica“ koja govori o poslednjih 24 sata života na slobodi bivšeg jugoslovenskog predsednika Slobodana Miloševića.

Od 2021. godine Olga tumači glavni lik u seriji „Radio Mileva“ koju emituje Radio Televizija Srbije. Publika je odlično reagovala na seriju, pa je do 2023. godine snimljeno i emitovano 95 epizoda.

U međuvremenu sa Klarom Hrvanović, Žarkom Lauševićem i drugima snimila film „Leto kada sam naučila da letim“ koji se u bioskopima pojavio 2022. godine.

Osim toga, pojavila se i u srpsko-hrvatskom filmu „Da li ste videli ovu ženu?“ koji je premijerno prikazan na 79. Filmskom festivalu u Veneciji.

Utelovila je lik tetke Vinke u komediji Petra Pašića „Sa’rana, bižuterija i po koji kaput“ iz 2023. godine. Iste godine je u humorističnom filmu „Svilen konac“ tumačila lik Milene.

Privatni život

Olga Odanović je rođena 1958. godine u Celju. Otac je bio rudarski inženjer, pa su se zbog njegovog posla 1961. godine preselili u Aleksinac. Jedan deo detinjstva je provela u Senju, gde je imala rodbinu.

Tokom rada na jednoj predstavi upoznala je mladog glumca Dragana Petrovića Peleta, studenta treće godine na FDU-u. Kako je jednom prilikom kazala, zaprosio ju je pre probe za predstavu, venčali su se i dobili dvoje dece, sina Jakova i ćerku Lenku.

Oboje dece su krenuli stopama svojih roditelja. Jakov je završio produkciju na Fakultetu dramskih umetnosti, a Lenka glumu na istom fakultetu.

Filmografija

Filmovi i serije

 • 1985. Orkestar jedne mladosti
 • 1985. Sva čuda sveta
 • 1988. Zaboravljeni
 • 1988. Suncokreti
 • 1989. Bolji život
 • 1990. Agencija Kikom
 • 1990-1991. Bolji život
 • 1992. Zaboravljeni
 • 1993. Elektra
 • 1995. Snovi od šperploče
 • 1997. Ljubav, ženidba i udadba
 • 2003. M(j)ešoviti brak
 • 2004. Kad porastem biću Kengur
 • 2004. Lift
 • 2005. Idealne veze
 • 2006. Optimisti
 • 2006. Guča!
 • 2007. Klopka
 • 2007. Pozorište u kući
 • 2007 – 2017. Selo gori, a baba se češlja
 • 2009. Selo gori… i tako
 • 2911. Mešano meso
 • 2011. Nova godina u Petlovcu
 • 2011-2013. TV teatar
 • 2012. Crna Zorica
 • 2012. Kad svane dan
 • 2012. Led
 • 2012-2020. Vojna akademija (serija)
 • 2013. Vojna akademija
 • 2013-2014. Ravna Gora
 • 2015. Za kralja i otadžbinu
 • 2016. Braća po babine linije
 • 2016. Nemoj da zvocaš
 • 2016. Vojna akademija 3
 • 2018. Patuljci sa naslovnih strana
 • 2018. Zlogonje
 • 2018-2019. Šifra Despot
 • 2019. Pet
 • 2019. Crveni mesec
 • 2020. Proleće na poslednjem jezeru
 • 2020. Tajkun
 • 2020. Močvara
 • 2021. Kamiondžije d.o.o.
 • 2021. Kaljave gume
 • 2021. Kelti
 • 2021. Porodica
 • 2021-2023. Radio Mileva
 • 2022. Leto kada sam naučila da letim
 • 2022. Da li ste videli ovu ženu?
 • 2023. Sa’rana, bižuterija i po koji kaput
 • 2023. Svilen konac

Predstave: „Kasica prasica“, „Muke po Živojinu“, „Srećna nova sestra“, „Bajka o Vuku i Srbima“, „Sumnjivo lice“, Zeleni ptić“, „Noć ludaka u Gospodskoj ulici“, „Molitva za malko sreće“, „Vadisrce“, „Učene žene“, Crvenkapa“, „Uspavana lepotica“, „Još nam samo ale fale“, „San letnje noći“, „Ma šta sejali tu će život nići“, „Nije nova godina mačka u džaku“, „Put oko sveta, „Čikaške perverzije“, „Čarobnjak iz Oza“, „PEG, SRCE MOJE“, „Laki komad“, „Romeo i Julija“, „Carev zatočnik“, „Pepeljuga“, „Princ – Arkadina avantura“, „Mizantrop“, „U cara Trojana kozje uši“, „Šargor“, „Skup“, „Knjiga o džungli“, „Dom Bernarde Albe“, „Govornica“, „Gospođa ministarka“, „Snežana i sedam patuljaka“, „Bogojavljenska noć“, „Pokondirena tikva“, „Talenti i obožavaoci“, „DR“, „Figarova ženidba i razvod“, „Veštice“, „Heda Gabler“, „Staklena menažerija“, „Ogvožđena“, „Luna park“, „Narodni poslanik“, „Naši sinovi“, „Bela kafa“, „Gozba“, „Carstvo mraka“, „Carstvo nebesko“, „Devedesete“, „Putujuće pozorište Šopalović“, „Vuci i ovce“ i druge.

Nagrade i priznanja

 • Nagrada za najbolju mladu glumicu na festivalu u Jagodini za ulogu Helene u predstavi „San letnje noći“
 • Sterijina nagrada za ulogu Babe Poleksije u predstavi „Carev zatočnik“
 • Nagrada za najbolju žensku ulogu na festivalu u Rijeci (Grube – „Skup“)
 • Nagrada „Miloš Žutić“ za ulogu Milice Gerasimović u “Govornici”
 • Dva „Zoranova brka“ za uloge u predstavama „Gospođa ministarka“ (Dara) i „Pokondirena tikva“ (Fema)
 • Godišnja nagrada „Gita Predić Nušić“ za ulogu Helene u predstavi „San letnje noći“
 • Nagrada na dečijem festivalu u Kotoru za ulogu Babe Poleksije u predstavi „Carev zatočnik“
 • Nušićeva nagrada za životno delo glumcu komičaru
 • Bijenalna glumačka nagrada Udruženja dramskih umetnika Srbije – „Ljubinka Bobić“ za ulogu Majka Janje u predstavi „Bela kafa“
 • Nagrada Ardalion za najbolju epizodnu ulogu za ulogu majke Janje u predstavi „Bela kafa“ na 21. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu u Užicu
 • Nagrada „Žanka Stokić“ koju dodeljuju Narodno pozorište u Beogradu, Kompanija „Novosti“ i Grad Požarevac glumici čija je „ličnost obeležila pozorišni i filmski život Srbije svojom stvaralačkom zrelošću i bogatstvom glumačkog izraza“
 • Nagrada „Raša Plaović“, koju Narodno pozorište u Beogradu dodeljuje za najbolje glumačko ostvarenje na svim beogradskim pozorišnim scenama u sezoni 2016/2017, za uloge Matrjone u predstavi „Carstvo mraka“, u režiji Igora Vuka Torbice i Majke Jugovića u predstavi „Carstvo nebesko“ u režiji Jerneja Lorencija.
 • Nagrada Narodnog pozorišta za najbolja individualna premijerna umetnička ostvarenja u okviru repertoara Narodnog pozorišta
 • Plaketa povodom značajnih aktivnosti u radu Narodnog pozorišta
 • Nagrada za glumačko ostvarenje za uloge Matrjone u „Carstvu mraka“ i ulogu Majke Jugovića u „Carstvu nebeskom“ na trećem teatarskom festivalu „Pozorišno proleće“ u Šapcu
 • Javna Pohvala za rezultate u radu od izuzetnog i posebnog značaja za uspešnu aktivnost Narodnog pozorišta u Beogradu za sezonu 2017/2018
 • Pečat Narodnog pozorišta, koji se po odluci upravnika, dodeljuje povodom posebnog doprinosa životu i radu Narodnog pozorišta
 • Nagrada Narodnog pozorišta za najbolja individualna premijerna umetnička ostvarenja u okviru repertoara Narodnog pozorišta, za ulogu Meropije Davidovne Murzavecke u predstavi „Vuci i ovce“
 • Nagrada „Mija Aleksić – biti glumac[2]

Reference

Olga Odanović Petrović na društvenim mrežama

InstagramOlga @ Instagram
IMDBOlga @ IMDb