Enrique Iglesias (Enrike Iglesijas)

Kratke informacije

Ime i prezimeEnrique Iglesias (Enrike Iglesijas)
Datum rođenja8. maj 1975.
Mesto rođenjaMadrid
DržavaŠpanija
PrebivališteLos Anđeles
ZanimanjePevač
ŽanrPop
Visina187 cm
Težina84 kg

Biografija

Enrique Iglesias je španski pop pevač, tekstopisac i glumac. Rođen je 8. maja 1975. godine u Madridu. Na muzičkoj sceni poznat je po tituli „Kralj Latino Pop muzike“.

Iglesias je karijeru započeo polovinom 90-ih godina 20. veka, pod muzičkom kućom „Fanovisa Records“. Pevao je i na engleskom i na španskom jeziku, a publici je bio poznat pod imenom Enrique Martinez (Enrike Martinez), nakon čega je promenio prezime u Iglesias.

Na prelazu veka postao je jedna od najvećih zvezda u Latinskoj Americi kao i na hispanskom tržištu u toj zemlji.

Nakon što se probio i na američko pop tržište, potpisao je ugovor vredan 68 miliona sa muzičkom kućom „Universal Music Group“ koja je objavljivala njegove albume na španskom, a „Interscope Records“ na engleskom jeziku.

Krajem 2010. godine, potpisao je ugovor sa „Republic Records“ kako bi objavio dvojezični album. Pet godina kasnije, napustio je „Universal Music Group“, te prvi put nakon deset godina potpisao ugovor sa drugom muzičkom kućom. Ovog puta bila je to kompanija „Sony Music“.

Enrique je prodao preko 170 miliona albuma širom sveta, što ga čini najprodavanijim španskim umetnikom ikada.

Imao je preko 150 hitova koji su dospeli na prvo mesto raznih „Billboard“ lestvica. Imao je pet singlova koji su dospeli na prvih pet mesta liste „Billboard Hot 100“, uključujući dva broja jedan.

Pevač drži rekord u produciranju 27 broj jedan hitova na španskom jeziku na  listi „Billboard Hot Latin“. Takođe, ima najveći broj hitova na toj lestvici koji su najduže ostali na prvom mestu.

Iglesias ima i 14 hitova na llestvici „Billboard Dance“, što je više od bilo kojeg drugog muškog izvođača.
List „Billboard“ ga je 2016. godine proglasio 14. najuspešnijim muškim klupskim izvođačem svih vremena.

Detinjstvo

Iglesias je rođen u Madridu u Španiji, kao treće i najmlađe dete u porodici. Njegov otac, Julio Iglesias (Hulio Iglesisa) je takođe pevač, a majka Isabel Preysler (Izabel Prejzler) je novinarka.

Odrastao je uz sestru Chabeli (Čabeli) i brata Julia Jr (Hulio Junior). Roditelji su mu se razveli 1979. godine.

Na početku Enrique i njegov brat i sestra su živeli sa majkom, ali u decembru 1981. godine, pevačev deda Dr Julio Iglesias Puga (Dr Hulio Iglesias Paga) je otet.

Kasnije se saznalo da je u pitanju bila teroristička organizacija ETA, te su Enrique i njegov brat zbog sigurnosti otišli živeti s ocem i njegovom devojkom u Majami.

Tu je najviše vremena provodio sa dadiljom Elvirom Olivares (Elvira Olivarez) kojoj je kasnije posvetio čitav album. Jednu godinu proveo je i u Beogradu sa majkom.

Pohađao je prestižnu školu „Gulliver Preparatory“, a kasnije je studirao menadžment na univerzitetu u Majamiju.

Pevač nije želeo da njegov otac sazna da hoće da se bavi pevanjem, te nije želeo da njegovo slavno prezime ima uticaj na razvoj njegove karijere.

Zbog toga je pozajmio novac od dadilje i snimio demo kasetu na kojoj su bile dve pesme na engleskom jeziku i ostatak na španskom. Stupio je u kontakt s očevim bivšim menadžerom koji mu je pomogao da promoviše pesme pod lažnim imenom Enrique Martinez, koji je navodno bio pevač iz Gvatemale.

Zahvaljujući uspehu potpisao je ugovor sa diskografskom kućom „Fonovisa Records“, napustio fakultet i otputovao u Toronto kako bi snimio svoj prvi album.

Karijera

12. jula 1995. godine, Enrique je objavio kolekciju rok balada pod nazivom „Enrique Iglesias“. Njegov naredni album „Vivir“, kao i dva posle toga su bili objavljeni pod meksičkom diskografskom kućom „Fonovisa“.

Album se prodao u pola miliona kopija u prvoj sedmici od objavljivanja, što je bio veoma redak uspeh za album na jeziku koji nije engleski. Ostvario je zlatni tiraž u Portugalu, te je prodat u milion primeraka u naredna tri meseca.

Njegova pesma „Por Amarte“ je bila puštena u seriji TV kuće „Televisa“, po imenu „Marisol“. Naknadno je album prepevan na portugalski i italijanski jezik, te je objavljen i u tim zemljama.

Pored „Por Amarte“, pevač je objavio još četiri singla s albuma. Svi su dospeli na prvo mesto liste „Billboard Latino“, a sam album je pevaču doneo nagradu „Grammy“ za „Najbolji Latino Pop nastup“.

Njegova slava je nastavila da raste nakon što je 1997. godine izdao album „Vivir“. Na njemu se mogla pronaći obrada pesme „Only You“ koju je Enrique prepevao na španski jezik. Tri singla s albuma su ponovno dospela na prvo mesto Latino muzičke lestvice.

Pevač je zajedno sa ocem bio nominovan za nagradu „American Music“ u kategoriji „Omiljeni Latino umetnik“. Kasnije je objavljeno da je pevačev otac zapretio da će napustiti ceremoniju ako ne pobedi. Iglesias stariji je pobedio, ali je Enrique izveo pesmu „Lluvia Cae“ na događaju.

Enrique je insistirao da svoju turneju započne svirajući na stadionima. Nastupao je na rasprodatim koncertima u šesnaest zemalja i devetnaest arena širom Amerike.

Sledeće godine je objavio svoj treći studijski album po imenu „Cosas del Amor“. Zahvaljujući zrelijem glasu i muzičkom stilu, kao i singlovima koju su ponovno poharali Latino lestvice, pevačev status na Latino muzičkoj sceni je bio zagarantovan.

Iglesias je održao manju turneju kako bi promovisao album, nakon čega je otišao na svetsku turneju koja se sastojala od 80 velikih koncerata. To je bila prva turneja koju je sponzorisao „McDonald’s“.

Nedugo posle toga, osvojio je nagradu „American Music“ u kategoriji „Omiljeni Latino umetnik“, pobedivši Rickyja Martina (Riki Martin).

Enrique je 1999. goine uspešno započeo prelazak na muzičko tržište na engleskom jeziku. Nakon što ga je glumac Will Smith (Vil Smit) gledao na jednom nastupu, ponudio je pevaču da snimi pesmu za njegov film „Wild Wild West“. Tako je nastala pesma „Baliamos“ koja je postala hit broj jedan u Americi.

Zahvaljujući uspehu pesme, mnoge muzičke kuće su želele da mu daju ugovor. Posle puno pregovora Enrique je postao član kuće „Interscope“, za koju je snimio prvi album na engleskom jeziku, po imenu „Enrique“. Na albumu se našla saradnja sa Whitney Houston (Vitni Hjuston) na pesmi „Rhythm Divine“.

Pevač je 2000. godine nastupio na poluvremenu 34. Super Bowl utakmice, na kojem su pevali i Christina Aguilera (Kristina Agilera), Phill Collins (Fil Kolins) i Toni Braxton (Toni Brekston).

Singl s albuma „Be With You“ je postao drugi pevačev broj jedan projekat na listi „Billboard Hot 100“.

Enrique je 2001. godine objavio svoj drugi album na engleskom jeziku, po imenu „Escape“. On je postao najuspešniji album pevača do danas, budući da je nadmašio prodaju prvog, a singlovi poput „Hero“ i „Don’t Turn Off The Lights“ su postali poznati širom sveta.

Već naredne godine je objavio četvrti studijski album na španskom jeziku. Glavni singl s albuma govori o njegovom uništenom odnosu sa slavnim ocem.

Album je dospeo na 12. mesto liste „Billboard 200“, što je najveći uspeh albuma na španskom jeziku ikada. Prodat je u milion primeraka u prvoj sedmici od objavljivanja, zbog čega je bio najprodavaniji album u poslednjih pet godina.

Budući da su tri singla ponovno dospela na prvo mesto Latino lestvice, Enrique je u tom trenutku imao 16 broj jedan singlova. Zahvaljujući tome pevač drži rekord sa najviše singlova na toj lestvici.

Iglesias je prvi pevač koji je izveo pesmu na španskom jeziku u emisiji „The Tonight Show with Jay Leno“, nakon čega je otvorio vrata i drugim umetnicima da urade isto. Zahvaljujući albumu osvojio je nagradu „Latin Grammy“ za „Najbolji Pop album“.

Sedmi album, simbolično nazvan „7“ je svetlo dana ugledao 2003. godine. Posle njega je otišao na svoju najveću svetsku turneju. Započeo je sa 12 nastupa u Americi, te je svirao u rasprodatim arenama u Australiji, Indiji, Egiptu i Singapuru, pre nego što je završio u Južnoj Africi.

Nakon pauze od dve godine, Iglesias je 12. juna 2007. godine objavio novi album pod nazivom „Insomniac“. Sadržavao je pesme koje su više bile orjentisane ka pop muzici, nego stare.

Na albumu se najviše isticala pesma „Push“ na kojoj je gostovao Lil Wayne (Lil Vejn). Prvi singl „Do You Know“ je objavljen 10. aprila 2007. godine. Postao je pevačev najuspešniji projekat još od pesme „Escape“.

Pesma je postala hit i širom Evrope, dospevši na 10. mesto u mnogim zemljama. Španska verzija pesme se takođe našla na vrhu lestvice „Billboard Hot Latin Songs“, gde je ostala čak 11 sedmica.

Enrique je 4. jula 2007. godine postao prvi pevač sa zapada koji je održao koncert u Siriji posle 30 godina, nastupajući na rasprodatom nastupu u Damasku. Sledeće sedmice nastupao je u Hamburgu.

Solo verzija pesme „Push“ je postala naslovna pesma filma „Step Up 2 the Streets“. Iako nikada nije dospela na radio, ta verzija je jedna od omiljenih među publikom.

Pevačeva pesma „Can You Hear Me“ je izabrana za službenu himnu UEFA Euro fudbalskog takmičenja 2008. godine.

U martu 2008. godine, Iglesias je objavio album najvećih španskih hitova po imenu „95/08 Exitos“. Na njemu je se našlo 17 broj jedan pesma sa lestvice „Billboard Hot Latin Songs“ kao i dve nove.

Prvi singl „¿Dónde Están Corazón?“ koji je napisala argentinska pevačica Coti (Koti) je postao 18. singl broj jedan na Billboardovoj listi. Album je proglašen dvostruko platinastim u Americi i nekim zemljama Latinske Amerike.

Nakon uspeha sa kompilacijom španskih hitova, Iglesias je objavio kompilaciju sa hitovima na engleskom jeziku 11. novembra, iste godine. Sadržavao je pesmu „Can You Hear Me“, kao i dve nove.

Prvi singl po imenu „Away“ je bila saradnja sa Seanom Garrettom (Šon Geret). Nakon njega objavio je „Takin’ Back My Love“ na kojem je gostovala Ciara (Kjara).

Album je dospeo na treće mesto britanske muzičke lestvice, prodavši se u 80 hiljada primeraka u prve dve sedmice od objavljivanja.

Na ceremoniji koja se održavala 9. novembra 2008. godine u Monaku, Iglesias je osvojio nagradu „World Music“ u kategoriji „Najprodavaniji Latino izvođač na svetu“ i „Najprodavaniji španski umetnik na svetu“.

Enrique je 5. jula 2010. godine objavio svoj deveti studijski album po imenu „Euphoria“. To je bio njegov prvi projekat pod diskografskom kućom „Universal Republic“. Pored toga, to je njegov prvi dvojezični album, na kojem se našlo sedam engleskih i šest španskih pesama.

Album je osvojio nagradu „Billboard Music“ u kategoriji „Top Latino Album“ kao i nagradu „Billboard Latin“ za „Latino album godine“, te je nominovan za nagradu „Latin Grammy“ u kategoriji „Album godine“.

Na njemu su se našli Akon (Ejkon), Nicole Scherzinger (Nikol Šercinger), Ludacris (Ludakris), Pitbull (Pitbul) i DJ Frank (DJ Frenk).

Drugi singl s albuma, po imenu „Cuando Me Enamoro“ je postao glavna pesma meksičke telenovele istog imena, producentske kuće „Televisa“.

Pored toga, pesma je postala njegov 25. singl koji je dospeo na top pet mesta na američkoj listi „Billboard Hot Latin Songs“, nakon čega je proglašen i njegovim 21. broj jedan singlom.

Iglesias je 31. maja 2013. godine nastupao na Festovalu „Mawazine“ u Maroku. Nastup je oborio rekord posećenosti budući da se pojavilo više od 120 hiljada fanova.

„Republic Records“ je 29. juna iste godine objavila prvi singl pevačevog novog albuma, po imenu „Turn the Night Up“.

Iglesias je objavio i spot za pesmu, u kojem su se našle slike i video klipovi njegovih fanova. Pevač je pozvao svoje fanove da na njegovoj Fejsbuk (Facebook) stranici objave i svoje verzije spota.

Krajem avgusta, pevač je objavio pesmu „Loco“ na iTunes, kao glavni španski singl za nadolazeći album. Na njemu je radio sa pevačem Romeo Santosa (Romeo Santos). Pesma je postala pevačev 24. broj jedan na lestvici „Hot Latin Songs“.

Iglesias je objavio „I’m a Freak“ kao treći engleski singl za svoj deseti studijski album. Na njemu se našao pevač Pitbull kao drugi vokal. Pored toga, Enrique je sarađivao sa Kylie Minoque (Kajli Minog) na pesmi „Beautiful“ koja se našla na njenom 12. studijskom albumu „Kiss Me Once“.

Deseti studijski album po imenu „Sex ad Love“ je svetlo dana ugledao 14. marta 2014. godine. Na njemu je sarađivao sa Pitbullom, Romeom Santosom, Marcom Antoniom Solisom (Marko Antonio Solis), Flo Ridom (Flo Rajda), Kylie Minoque i Jennifer Lopez (Dženifer Lopez).

Hit „Baliando“ mu je doneo tri nagrade „Latin Grammy“, čime je dosegao uspeh kolumbijske pevačice Shakire (Šakira). Pesma je provela 41 sedmicu kao broj jedan na muzičkoj listi, te je proglašena drugim najgledanijim video klipom na „JuTjubu“ 2014. godine.

„Sex and Love“ je po internet servisu „Spotify“ sedmi najstrimovaniji album širom sveta u 2014. godini, dok je pesma „Baliando“ dobila prvo mesto i u Meksiku i Španiji.

Zahvaljujući takvim uspesima, pevač je proglašen „Kraljem 2014. godine“. Nakon skoro decenije rada sa Produkcijskom kućom „Universal Music“, Iglesias ih je napustio, te 2015. godine potpisao ugovor sa „Sony Music“.

Iglesias je u januaru 2017. godine na Kubu snimao spot za pesmu „Subeme la Radio“ na kojoj he sarađivao sa Descemerom Buenom i Zion y Lennoxom. Pevači su snimili nekoliko scena na vrhu autobusa u centru Stare Havane i drugim delovima zemlje kako bi što bolje prikazali živahnost kubanskog naroda, oko čega se spot i vrti.

Pesma, kao i spot takođe govore o ljubavi između pevača i Kubanke. Muzički video objavljen je 24. februara 2017. godine, širom sveta.

Iste godine, Enrique je podneo tužbu protiv bivše diskografske kuće, jer mu nisu isplatili novac od striminga. U tužbi je naveo kako mu je isplaćeno samo 50 posto novca, te tražio da se pregledaju knjige „Universal Music Group“. Pevačev pravni je tvrdio kako mu izdavačka kuća duguje nekoliko miliona dolara.

Početkom 2018. godine, Enrique je izdao dve nove pesme, „El Bano“ i „Move to Miami“. Na prvoj pesmi pojavljuje se Bad Bunny (Bed Bani) a na drugoj reper Pitbull.

Mediji su u martu 2020. godine objavili vest da će Enrike i Ricky Martin krenuti na zajedničku turneju. Planirano je da turneja počne 5. septembra u Finiksu, a završi se 30. oktobra u Atlanti. Međutim, pandemija novog virusa odložila ju je za 2021. godinu.

Pevač je 1. jula 2021. godine zajedno sa Farrukom (Faruk) objavio pesmu „Me Pasé“ koja je vrlo brzo postala hit na radijskim stanicama, te oborila brojne rekorde na top listama latino hitova.

Tokom razgovora sa Rickyjem Martinom i Sebastianom Yatrom (Sebastijan Jatra) Enrique je otkrio da će njegov sledeći album biti objavljen iz dva dela i da će nositi naziv „Final“.

Razlog za to ime leži u činjenici da pevač razmišlja o tome da mu to bude poslednji album. Dodao je da o tome razmišlja poslednjih nekoliko godina, ali je obradovao svoju publiku kazavši da nikad neće prestati da piše pesme.

Album „Final Vol. 1“ je svetlo dana ugledao 17. septembra. Pratili su ga singlovi „Pendejo“ i „Te Fuiste“ koji je otpevao sa portorikanskim reperom Mykeom Towersom (Majki Tauers).

Enrique je 28. marta 2022. godine objavio romantičnu baladu „Espacio en Tu Corazón“ koja je poslužila kao tematska pesma za telenovelu „Corazón guerrero“, a naći će se i na albumu „Final Vol. 2“.

Privatni život

Krajem 2001. godine, Enrique i ruska teniserka Anna Kournikova (Ana Kurnjikova) su započeli ljubavnu vezu. Mediji navode da su se razišli u oktobru 2013. godine, ali su se posle toga pomirili.

Par je dobio blizance Nicholasa (Nikolas) i Lucy (Lusi), 16. decembra 2017. godine. Pevač i njegova porodica žive u vili koju je sagradio na plaži u Majamiju. Procenjuje se da je njena vrednost oko 26 miliona dolara.

Treće dete, ćerkicu Mary (Meri) par je dobio 30. marta 2020. godine.

Enrique je 2003. godine podvrgnut operaciji kako bi uklonio mladež sa desne strane lica, budući da je postojala sumnja da je kancerogen.

Pored toga, pevač je objavio da ima retko oboljenje Situs inversus, gde mu je nekoliko unutrašnjih organa okrenuto naopako, u odnosu na normalnu anatomiju tela.

Enrique se 2010. godine priključio projektu Download to Donate koji je započela organizacija Music for Relief na inicijativu američke rok grupe Linkin Park. On je učestvovao u produciranju albuma „Download to Donate for Haiti“ kako bi skupio novac za žrtve zemljotresa na Haitiju 2010. godine.

Zajedno sa kolegom Mikeom Shinodom (Majk Šinoda) je promovisao album na raznim događajima, među kojima je najupečatljiviji „Larry King Live“, gde su objasnili o kakvom projektu je reč.

Iglesias je 2013. godine podstakao svoje obožavaoce da doniraju novac američkom Crvenom krstu, kako bi pomogli žrtvama smrtonosnog tajfuna na Filipinima.

Pored toga, pevač aktivno pomaže humanitarnim organizacijama poput „City of Hope“, „Habitat For Humanity“, „Help for Heroes“, „Live Earth“, „The Salavation Army“ i drugima koji se bore protiv siromaštva i gladi.

Ostali radovi

Iglesias je sarađivao sa Guyom Chambersom (Gaj Čembers) na pisanju pesme „Un Nuovo Giorno“ za prvi album pevača Andree Bocellia (Andrea Bočeli). Pesma je kasnije prevedena na engleski jezik, kao „First Day of My Life“, te ju je otpevala Melanie C (Melani Si), pevačica grupe Spice Girls. Pesma je postala ogroman hit u Evropi, te je postala broj jedan u mnogim zemljama.

Pevač je napisao i pesme za Jennifer Lopez, „Dance Again“ i Clay Aiken (Klej Ajken) „The Way“. Pored toga, napisao je četiri pesme za britanski bend The Hollies, kao i pesmu „All I Need is You“ za emisiju Američki Idol.

Iglesias je 2000. godine producirao off Broadway mjuzikl po imenu „Four Guys Named Jose and Una Mujer Named Maria“. Pevač je glumio u filmu „Once Upon a Time in Mexico“ pored velikih glumačkih imena, kao što je Johnny Depp (Džoni Dep), Salma Hayek (Salma Hajek) i Antonio Banderas (Antonio Banderas).

Glumio je rimskog imperatora u Pepsi reklamu 2004. godine. Pored toga, reklamirao je brend „Tommy Hilfigera“, „Doritos“ i satove „Viceroy“.

Pevač se 2007. godine pojavio u komediji „Dva i po muškarca“, kao i u seriji „Kako sam upoznao vašu majku“.

Nagrade

Enrique je osvojio više od 200 nagrada na različitim ceremonijama, uključujući 23 nagrade „Billboard Music“, 36 nagrada „Billboard Latin Music“, osam nagrada „American Music“, jedan „Grammy“ i šest MTV nagrada.

Pored toga, osvojio je pet nagrada „Latin Grammy“, deset nagrada „World Music“ i 19 nagrada „Premios Lo Nuesto“, kao i 15 nagrada „Premios Juventud“.

Nominovan je 465 puta za različite nagrade u različitim kategorijama. Pored toga, osvojio je nagradu za „Najboljeg internacionalnog pop izvođača“ na MTV India dodeli nagrada. Zbog svih svojih uspeha proglašen je „Kraljem Latino Pop muzike“.

2000. druge godine, proglašen je „Najbolje obučenim umetnikom“ na VH1/ Vogue Fashion Awards. Naredne godine, nakon što je objavio svoj drugi album na engleskom jeziku, po imenu „Escape“, dobio je nagradu „World Music“ za „Najprodavanijeg Pop umetnika“ i „Najboljeg evropskog izvođača“.

Diskografija

 • 1995. Enrique Iglesias
 • 1997. Vivir
 • 1998. Cosas del Amor
 • 1998. Remixes
 • 1999. Enrique
 • 1999. Baliamos Greatest Hits
 • 2001. Escape
 • 2002. Quizas
 • 2003. 7
 • 2007. Insomniac
 • 2008. Enrique Iglesias: 95/08 Exitos
 • 2008. Greatest Hits
 • 2010. Euphoria
 • 2014. Sex and Love
 • 2021. Final Vol. 1

Filmografija

 • 1997. Fools Rush In
 • 1999. Wild Wild West
 • 2000. 2000 Teen Choice Awards
 • 2001. I Love the New Millennium
 • 2001. Smallville: Craving
 • 2003. Scrubs: My Friend the Doctor
 • 2003. Once Upon a Time in Mexico
 • 2004. Pepsi Music 2004: Britney Exclusive
 • 2005. Premios Juventud 2005
 • 2006. Zoom
 • 2007. America’s Next Top Model
 • 2007. Live with Regis and Kelly
 • 2007. Dancing with the Stars
 • 2007. How I Met Your Mother
 • 2007. Two and a Half Men
 • 2008. Step Up 2: The Streets
 • 2008. Rob and Big: Poop in the Pool
 • 2008. Beverly Hills Chihuahua
 • 2008. Lady Godiva
 • 2010. Hot Tub Time Machine
 • 2010. Jersey Shore
 • 2010. EuroVoice Music Contest 2010
 • 2011. The X Factor (U.S)
 • 2013. The Voice
 • 2014. So You Think You Can Dance
 • 2015. 57th Annual Grammy Awards

Enrique Iglesias (Enrike Iglesijas) na društvenim mrežama

FacebookEnrique @ Facebook
InstagramEnrique @ Instagram
TwitterEnrique @ Twitter
YoutubeEnrique @ YouTube