Kris Kornel (Chris Cornell)

Kratke informacije

Ime i prezimeKris Kornel (Chris Cornell)
Datum rođenja20. jula 1964.
Mesto rođenjaSijetl
Datum smrti18. maj 2017.
Mesto smrtiDetroit
DržavaSAD
ZanimanjePevač, gitarista
ŽanrRok

Biografija

Kristofer Džon Kornel Bojl (Christopher John Cornell Boyle), poznatiji kao Kris Kornel (Chris Cornell) je bio američki rok muzičar, pevač i gitarista rok bendova Saundgarden (Soundgarden) i Audioslejv (Audioslave). Rođen je 20. jula 1964. godine u Sijetlu, a preminuo 18. maja 2017. godine u Detroitu.

Kornel se smatra jednim od začetnika grandž pokreta devedesetih, a bio je prepoznatljiv po glasu koji se protezao preko četiri oktave.

U karijeri dugoj tri decenije objavio je četiri samostalna studijska albuma i dve kompilacije. Nominovan je za nagradu „Zlatni globus“ („Golden Globe“)za pesmu „The Keeper“, koja se pojavila u filmu „Machine Gun Preacher“ iz 2011. godine.

Samo u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), Kornel je prodao 14.8 miliona albuma, 8.8 miliona singlova i preko 300 miliona audio strimova. Njegove ploče su širom sveta prodane u oko 300 miliona primeraka.

Čak 16 puta je bio nominovan za nagradu „Gremi“ („Grammy“), a osvojio ih je tri. Čitaoci časopisa „Gitar Vorld“ („Guitar World“) su ga proglasili najboljim rok pevačem, a našao se i na četvrtom mestu najboljih hevi metal pevača svih vremena.

Poslednji nastup je održao 17. maja 2017. godine sa svojim bendom Saundgarden u pozorištu „Foks“ („Fox“) u Detroitu. Nekoliko sati kasnije pronađen je mrtav u svojoj hotelskoj sobi. Patolozi su ustanovili da je uzrok smrti vešanje.

Detinjstvo, obrazovanje i muzički počeci

Muzičar je rođen kao Kristofer Džon Bojl 1964. godine u Sijetlu, u američkoj saveznoj državi Vašington. Njegov otac Edvard Bojl (Edward F. Boyle) je bio apotekar, dok je majka Karen Kornel (Karen Cornell) bila računovođa. Nakon što  su se Edvard i Karen razveli, Kris i njegova braća i sestre su uzeli majčino devojačko prezime.

Odrastao je u Sijetlu sa dva starija brata i dve mlađe sestre. Pohađao je katoličku osnovnu školu („Christ the King“), gde je prvi put nastupio pevajući ratnu pesmu „One Tin Soldier“.

Međutim, već u sedmom razredu majka je njega, braću i sestre ispisala iz škole, jer je predosetila da će biti izbačeni zato što su bili „previše radoznali“ za ukus direktora i profesora u katoličkoj školi.

Posle osnovne, upisao je srednju školu „Šorvud“ („Shorewood“).

Svoj muzički ukus gradio je slušajući Litl Ričarda (Little Richard) i Bitlse (The Beatles). Od devete do jedanaeste godine često je slušao Bitlse, jer je pronašao veliku kolekciju njihovih ploča u napuštenom podrumu u komšiluku.

Kako je jednom prilikom priznao, u tom periodu je bio usamljenik, dečak koji se uz pomoć muzike bori s anksioznošću. Tokom tinejdžerskog perioda je pao u depresiju, napustio školu, te vrlo retko izlazio iz kuće.

Već sa 12 godina je okusio alkohol, marihuanu, LSD, te razne lekove za živce. Lekove je svakodnevno pio sve do 15. godine, kada se konačno okrenuo muzici. Patio je od napada panike i agorafobije.

Još kao dečak je pohađao časove klavira i gitare, a majka mu je kupila bubanj, zbog koga je poželeo da postane rok muzičar. Pre nego što je postao uspešan pevač, Kris je radio kao kondukter, perač posuđa, trgovac na ribljoj pijaci, te kuvar u jednom restoranu u Sijetlu.

Početkom 80-ih Kornel se pridružio bendu Šemps (The Shemps), koji je svirao obrade rok pesama. Jedan od članova je bio i Hiro Jamamoto (Hiro Yamamoto), a nastupali su u Sijetlu i okolini. Nakon što je Jamamoto napustio bend, za gitaristu je odabran Kim Tejil (Kim Thayil). Kornel i Jamamoto su ostali u kontaktu, a kada se njegov prvi bend raspao, počeli su da sviraju zajedno.

Saundgarden i munjeviti uspon grandža

Kornel, Tejil i Jamamoto su 1984. godine osnovali bend Saundgarden. Prvih godinu dana Kris je svirao bubnjeve,  a potom su za bubnjara odabrali Skota Sadnkvist (Scott Sundquist), kako bi on mogao da se skoncentriše na pevanje.

Prve tri pesme su im objavljene 1986. godine na kompilaciji pod nazivom „Deep Six“. Nakon što je Sandkvist odlučio da se posveti porodici, na mestu bubnjara ga je zamenio Met Kameron (Matt Cameron), nekadašnji član benda Skin Jard (Skin Yard).

U saradnji sa Diskografskom kućom „Sab Pop“ („Sub Pop“) su 1987. godine objavili EP „Screaming Life“, a naredne godine EP pod nazivom „Fopp“.  Premda su dobijali brojne ponude od velikih izdavačkih kuća, Kornel i ekipa su potpisali ugovor sa nezavisnom Diskografskom kućom „SST Rekords“ („SST Records“).

Svoj prvi album bend Saundgarden je objavio 1988. godine pod nazivom „Ultramega OK“, koji im je 1990. godine doneo nominaciju za nagradu „Gremi“.

Usledila je saradnja sa Diskografskom kućom „Ej end Em Rekords“ („A&M Records“), čime su postali prvi grandž bend u istoriji koji je potpisao ugovor sa velikom izdavačkom kućom.

Drugi album pod nazivom „Louder Than Love“ snimili su i objavili 1989. godine. Ubrzo nakon toga Jamamoto je napustio bend kako bi završio magistarske studije iz hemije na Univerzitetu Zapadni Vašington (University Western Washington).

Zamenio ga je bivši gitarista Nirvane Džejson Everman (Jason Everman). Zajedno su odradili turneju na kojoj su promovisali drugi album, a ubrzo nakon toga Evermana je zamenio basista Ben Šeperd (Ben Shepeherd).

Saundgarden je uz Nirvanu, Alis in Čejns (Alice in Chains) i Prl Džem (Pearl Jam) početkom 90-ih postao jedan od najuspešnijih bendova novonastale grandž scene u Sijetlu.

Već 1991. godine su objavili album „Badmotorfinger“ koji im je doneo veliki komercijalni uspeh i popularnost. Na tom albumu su bile pesme „Jesus Christ Pose“, „Outshined“ i „Rusty Cage“, koji su brzo „zavladale“ radijskim top listama.

Snimili su spotove za singlove „Rusty Cage“ i „Outshined“, koji su se često „vrteli“ na muzičkoj televiziji MTV. Međutim, pesma „Jesus Christ Pose“ i njen spot su izazvali brojne kontroverze, pa je spot „skinut“ sa MTV-a.

Pesma „Room a Thousand Years Wide“, koju su objavili u vidu singla pre izlaska trećeg albuma nominovala ih je za nagradu „Gremi“ u kategoriji „najbolja metal pesma“ 1992. godine. Kasnije se našla na 45. mestu liste stotine najboljih gitarskih albuma svih vremena u izdanju časopisa „Gitar Vorld“.

Četvrti studijski album Saundgarden je objavio 1994. godine pod nazivom „Superunknown“. Debitovao je na prvom mestu „Bilbordove“ top liste 200, te iznedrio vrlo uspešne singlove, poput „Spooman“ i „Black Hole Sun“.

Zahvaljući ovom albumu bend je stekao međunarodnu prepoznatljivost. „Superunknown“ je doživeo petostruki platinasti status u Sjedinjenim Američkim Državama, trostruki u Kanadi, te zlatni tiraž u Velikoj Britaniji, Švedskoj i Holandiji. Muzički kritičari širom sveta su im dali odlične ocene, te ovaj album okarakterisali kao prekretnicu u mladom muzičkom žanru grandž.

Album je 1995. godine proglašen najboljim rok albumom godine, a singlovi „Black Hole Sun“ i „Spoonman“ su osvojili nagrade „Gremi“. „Superunknown“ se našao na 336. mestu top liste 500 najboljih albuma svih vremena, po izboru časopisa „Roling Stoun“ („Rolling Stone“).

Peti sudijski album benda Saundgarden je objavljen 1996. godine pod nazivom „Down on the Upside“. Iznedrio je hitove „Pretty Noose“, „Burden in My Hand“ i „Blow Up Outside World“. Ipak, mnogo se razlikovao od prethodnih, jer su članovi benda želeli da eksperimentišu i sa drugim muzičkim stilovima.

Upravo je Kornelova želja da se udalji od „teškog gitarskog rifa“, dovela do sukoba sa Tajilom koji nije želeo da se odrekne nečega po čemu su postali prepoznatljivi.

Singl „Pretty Noose“ je 1997. godine nominovan za nagradu „Gremi“, ali je napetost među članovima grupe sve više rasla. Zato su 9. aprila 1997. godine objavili da se razilaze.

Kornel je trinaest godina kasnije, 1. januara 2010. godine na svom Tviter („Twitter“) nalogu najavio ponovno okupljanje Saundgardena. Dva meseca kasnije je objavio da će nastupiti na festivalu „Lolapaluza“ („Lollapalooza“), a potom su nastupili i u pozorištu „Šouboks“ („Showbox“) u centru Sijetla.

Tokom leta 2011. godine održali su veliku turneju po SAD-u, a polovinom 2012. godine objavili singl „Live to Rise“, kao saundtrek filma „The Avengers“ („Osvetnici“).

Šesti album pod nazivom „King Animal“ se u prodaji pojavio u novembru iste godine, a muzički kritičari su ga dobro ocenili. Nastavili su turneju širom sveta, a objavili su da spremaju novi materijal za album. To se, na žalost, nije dogodilo jer je Kornel 2017. godine izvršio samoubistvo.

Samostalna karijera

Posle raspada benda Saundgarden 1997. godine Kris Kornel je započeo samostalnu karijeru. Na svom prvom albumu sarađivao je s Alainom Johanesom (Alain Johannes) i Natašom Šnajder (Natasha Shneider) iz benda Ileven (Eleven).

Album pod nazivom „Euphoria Morning“ se u prodaji pojavio 21. septembra 1999. godine. Kako bi ga promovisao krenuo je na sedmomesečnu turneju, te nastupao u brojnim televizijskim emisijama.  „Euphoria Morning“ se pokazao kao komercijalni neuspeh, jer je prodato manje od četristo hiljada primeraka u SAD-u.

Uprkos tome, singl „Can’t Change Me“ je 2000. godine nominovan za nagradu „Gremi“ u kategoriji najbolja muška pesma. Pesmu je objavio i na francuskom jeziku, a album je izdat i za tržište Evrope i Japana. Nešto kasnije album je objavljen i na vinilu.

Tokom saradnje sa Johanesom i Šnajder snimio je numeru „Heart of Honey“, za potrebe filma „Titan A.E“. Međutim, pesma nije iskorištena za film, niti je ikad objavljena, ali je nešto kasnije „procurela“ na internet.

U toku snimanja drugog albuma Kornel je doživeo saobraćajnu nesreću. Naime, dok se vozio svojim motorom u Los Anđelesu ga je udario kamion, te ga „katapultirao“ čak 20 metara dalje. Međutim, Kris se istog dana vratio u studio kako bi snimio album.

U julu 2007. godine Kornel je objavio svoj drugi samostalni album pod nazivom „Carry On“. Debitovao je na 17. mestu američke „Bilbord“ top liste. Usledila je velika svetska turneja koja je trajala od 2007. do 2009. godine.

Pridružio se članovima benda Aerosmit (Aerosmith) na njihovim koncertima u Velikoj Britaniji, te Linkin Parku (Linkin Parku), na njihovoj turneji u Australji i Novom Zelandu.

Kada su mediji objavili da Kris na novom albumu sarađuje sa producentom Timbalandom (Timbaland), mnogi su ostali zatečeni. Međutim, kada je CD pod nazivom „Scream“ 10. marta 2009. godine ugledao svetlost dana, nastupilo je oduševljenje među njihovim obožavaocima.

Timbaland je izjavio da mu je snimanje albuma sa Kornelom bio „najbolji posao u karijeri“, dok je Kris taj album nazvao „vrhuncem svoje karijere“. Ipak, muzički kritičari su imali suprotno mišljenje.

Uprkos kritikama, album „Scream“ se našao na 10. mestu Bilbordove top liste 200, te je postao najuspešniji od svih prethodnih koje je Kris radio sam.

U aprilu 2009. godine Kornel je na radio stanici „Atlanta Rok“ („Atlanta Rock“), koja je na 24 sata postala stanica „Chris FM“, vodio emisiju u toku koje je puštao i svirao neke od svojih omiljenih pesama, te pričao o tome gde su i kada nastale.

Niz veoma hvaljenih televizijskih koncerata je nastavio najavivši svoju solo akustičnu turneju pod nazivom „Songbook“. Karte za prvi deo turneje su rasprodane u rekordnom roku, a Kris je počeo da nastupa 1. aprila 2011. godine u SAD-u. Turneja se nastavila koncertima u Kanadi, Novom Zelandu, Australiji i Južnoj Americi.

Kornel je u novembru 2011. godine objavio akustični lajv album pod nazivom „Songbook“, snimljen tokom turneje u Severnoj Americi. Pevao je vlastite pesme, ali i one koje je snimio sa bendovima Saundgarden, Audioslejv i Templ of d dog. Osim toga, pevao je i obrade hitova „Thank You“ benda Led Cepelin (Led Zeppelin) i „Imagine“ Džona Lenona (John Lennon).

Kritičari su ovog puta bili blagonakloni, a neki od njih su ovaj album nazvali najboljim u Krisovoj samostalnoj karijeri. Turneju „Songbook“ je tokom 2012. i 2013. godine nastavio u Evropi i SAD-u.

U januaru 2013. godine je pevao u Beloj kući za ratne veterane, ranjene američke vojnike i dobitnike Medalje časti. Nakon toga je nastupio i na inauguraciji američkog predsednika Baraka Obame (Barack Obama).

Poslednji studijski album Kornel je objavio 18. septembra 2015. godine pod nazivom „Higher Truth“. Nakon toga je izdao singl „The Promise“, napisan za istoimeni film o genocidu nad Jermenima. Sav prihod od pesme je prosledio humanitarnim organizacijama koje se bave izbeglicama i decom.

Posthumno su objavljene njegove obrade pesama „You Never Knew My Mind“ i „Never Knew Your Mind“ koje je napisao sa Džonija Keša (Johnny Cash“). Prva pesma se našla na Kešovom albumu „Johnny Cash: Forever Words“, na kome su mnoge do tada neobjavljene pesme u interpretaciji nekoliko muzičara.

Kris Kornel je 2019. godine postumno dobio nagradu „Gremi“ u kategoriji najbolja rok pesma na 61. dodeli ovih muzičkih nagrada. Ovo priznanje mu je doneo singl „When Bad Does Good“.

Kris Kornel i Audioslejv

Nakon što je Zak de la Roča (Zack de la Rocha) napustio Rejdž agenst d mašin (Rage Against the Machine), preostali članovi su počeli da traže novog pevača. Producent Rik Rubin (Rick Rubin) im je predložio da se jave Kornvelu.

Premda je u tom momentu radio na drugom samostalnom albumu, Kornel je prihvatio saradnju sa Morelijem (Tom Morell), Komerfordom (Tim Commerford) i Vilkom (Brad Wilk). Tokom 19 dana zajedničkih probi, napisali su isto toliko pesama, te su se već krajem maja 2001. godine našli u studiju.

Debitantski album pod nazivom „Audioslave“ su objavili u novembru 2002. godine. Na ovoj ploči su bile pesme „Cochise“, „Like a Stone“ i „Show Me How to Live“, koje su za vrlo kratko vreme postale hitovi. Album je dostigao trostruki platinasti tiraž.

Uprkos Kornelovim problemima s alkoholom i procesu rehabilitacije kroz koji je u tom momentu prolazio, uspeli su da izglade sve konflikte i da 2003. godine zajedno krenu na turneju. Kris je 2004. godine napravio pauzu kako bi se posvetio pisanju pesama za svoj solo album.

Drugi CD pod nazivom „Out of Exile“ su objavili u maju 2005. godine. Album je debitovao na prvom mestu američkih top lista, te takođe dostigao platinasti tiraž. Sa njega su se, pored naslovne, izdvojile i numere „Be Yourself“, „Your time has come“ i „Doesn’t Remind Me“.

Premda su prvi album doživeli kao spoj stilova bendova Saundgarden i Rejdž agenst d mašin, na drugom su ih momci uverili u identitet i autentičnost benda Audioslejv. Dobili su odlične ocene od brojnih muzičkih kritičara.

U maju 2005. godine su nastupili pred oko 70 hiljada Kubanaca u Havani, te postali prva američka grupa koja je održala koncert u toj zemlji. Koncert sa 26 pesama bio je najduži koji su ikad održali.

Na turneji koju su održali tokom 2005. i 2006. godine napisali su većinu pesama za svoj treći album, koji se u prodaji pojavio u junu 2006. godine pod nazivom „Revelations“. Na njemu su bili hitovi „Original Fire“ i naslovna pesma, a numere „Shape of Things to Come“ i „Wide Awake“ su se našle u filmu „Miami Vice“, američkog reditelja Majkla Mana (Michael Mann) iz 2006. godine.

Sve tekstove je napisao Kornel, dok su ostala četiri člana bili zaduženi za komponovanje muzike. Morelo je jednom prilikom kazao da su Krisovi tekstovi „ukleta, egzistencijalna poezija“, te da se uglavnom bavio temama poput ljubavi, egzistencializma, hedonizma, duhovnosti i hrišćanstva.

Ovog puta, album nije pratila turneja, nego je usledila pauza kako bi Kornel završio pesmu „You Know My Name“, sauntrek filma o Džejmsu Bondu (James Bond) „Kasino Rojal“ („Casino Royale“).

Premda su mediji još 2006. godine pisali o njihovom raspadu, Audioslejv se razišao tek u februaru 2007. godine, zbog, kako su izjavili „nerešivih sukoba ličnosti“ i „muzičkih različitosti“. Kris i Morelo su se posvetili samostalnim karijerama, a ostali su se vratili u bend Rejdž agenst mašin.

Audioslejv se ponovo okupio u januaru 2017. godine, kada su nastupili na protestu protiv novoizabranog američkog predsednika Donalda Trampa (Donald Trump).

Kada su ga novinari u februaru 2017. godine pitali o eventualnom okupljanju benda, Kornel je izjavio da uvek postoji ta mogućnost i da o tome razmišljaju već tri ili četiri godine. Međutim, svi članovi imaju mnogo obaveza u svojim samostalnim karijerama ili u bendovima sa kojima sarađuju, te će publika morati da sačeka ponovno okupljanje.

To se, na žalost nikad nije dogodilo, jer je Kornel 18. maja iste godine izvršio samoubistvo.

Privatni život

Kris Kornel je rođen 1964. godine u Sijetlu. Odrastao je sa petoro braće i sestara, a sa 17 godina je napustio dom svoje majke i „otisnuo“ se u muzičke vode, uprkos problemima sa depresijom, agorafobijom i zloupotrebom alkohola i narkotika.

Kornel je 1985. godine započeo vezu sa Suzan Silver (Susan Silver), agentkinjom bendova Alis in čejns, Saundgarden i Skriming triz (Screaming Trees). Venčali su se pet godina kasnije. Krajem juna 2000. godine su dobili ćerku Lilijen Džin (Lillian Jean).

Međutim, brak nije potrajao. Kris i Suzan su se razveli 2004. godine, a iste godine on je oženio američku književnicu grčkog porekla Viki Karajianis (Vicky Karayiannis). Uprkos tome što je Viki živela i radila u Parizu, uspeli su da održe brak.

Već u septembru 2004. godine su dobili ćerku Toni (Toni), a u decembru sledeće godine sina Kristofera Nikolasa (Christopher Nicholas).

Kornel je 2012. godine osnovao fondaciju pod nazivom „Kris i Viki Kornel“ („Chirs and Vicky Cornell“), koja se bavi pružanjem pomoći beskućnicima, siromašnima, te zlostavljanoj ili ostavljenoj deci. Tokom njegovih koncerata deo prihoda je odlazio na račun fondacije.

Diskografija

Albumi sa bendom Saundgarden

 • 1988. Ultramega OK
 • 1989. Louder Than Love
 • 1991. Badmotorfinger
 • 1994. Superunknown
 • 1996. Down on the Upside
 • 2012. King Animal

Albumi sa bendom Templ of d dog 

 • 1991. Temple of the Dog

Albumi sa bendom Audioslejv

 • 2002. Audioslave
 • 2005. Out of Exile
 • 2006. Revelations

Samostalni albumi

 • 1999. Euphoria Morning
 • 2007. Carry On
 • 2009. Scream
 • 2015. Higher Truth