Milojko Spajić

Kratke informacije

Ime i prezimeMilojko Spajić
Datum rođenja24. septembar 1987.
Mesto rođenjaPljevlja
DržavaCrna Gora
PrebivalištePodgorica
ZanimanjeEkonomista, političar

Biografija

Milojko Spajić je crnogorski ekonomista i političar. Predsednik je Pokreta Evropa sad! (PES!) i bivši ministar finansija u Vladi Crne Gore. Rođen je 24. septembra 1987. godine u Pljevljima. Živi i radi u Podgorici.

Prepoznatljivost je stekao nakon Parlamentarnih izbora koji su u Crnoj Gori održani krajem avgusta 2020. godine.

Mandatar za sastav nove Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić ga je predložio za jednog od 12 ministara u svom kabinetu. Spajiću je pripao resor finansija i socijalnog staranja.

Na toj poziciji je ostao do pada Vlade 28. aprila 2022. godine. Nekoliko meseci kasnije je sa kolegom Jakovom Milatovićem osnovao političku organizaciju Evropa sad!.

Trebalo je da bude jedan od kandidata na predsedničkim izborima 2023. godine, ali je zbog problema sa državljanstvom i prebivalištem Državna izborna komisija (DIK) Crne Gore odbila njegovu kandidaturu.

Detinjstvo i obrazovanje

Milojko Spajić je rođen 1987. godine u Pljevljima, gde je i odrastao. U rodnom gradu je završio osnovnu školu i gimnaziju. Prvu godinu studija je završio na Univerzitetu Osaka kao stipendista Vlade Japana.

Nakon toga je pohađao četvorogodišenje studije na Fakultetu ekonomskih nauka na Univerzitetu Saitama u Pekingu. Diplomirao je ekonometriju i kvantitativnu ekonomiju.

U sklopu projekta razmene studenata Spajić se školovao i na tehničkom fakultetu Univerziteta Đinghua u Pekingu.

Magistrirao finansijski inženjering na Visokoj školi komercijalnih studija (École des hautes études commerciales de Paris) u Parizu.

U njegovoj zvaničnoj biografiji koja je stajala na sajtu Vlade Crne Gore navedeno je da govori šest stranih jezika[1].

Karijera

Milojko Spajić je po završetku fakulteta radio u globalnim bankarskim korporacijama „Citi Bank“ i „Goldman Sachs“ u Tokiju i Singapuru. Posle toga je bio partner Fonda „Venture Capital“ u Singapuru.

U Crnu Goru se vratio 2020. godine, a jednom prilikom je kazao da je povod za to bilo izglasavanje spornog Zakona o slobodi veroispovesti. Spajić se pridružio litijama koje su organizovane širom zemlje u znak protesta zbog donošenja tog zakona.

Na izborima koji su održani krajem avgusta 2020. godine većinu u parlamentu je osvojila dotadašnja opozicija, pa je Demokratska partija socijalista (DPS) nakon nekoliko decenija izgubila vlast.

Priliku da formiraju vladu dobili su izborni pobednici, tj. nosilac liste Za budućnost Crne Gore Zdravko Krivokapić.

Kao mandatar, Krivokapić je tražio da njegova vlada bude sačinjena od eksprata iz raznih oblasti. Tako je za ministra finansija i socijalnog staranja predložen Milojko Spajić. Odlukom skupštinske većine Vlada je  zvanično izglasana 4. decembra 2020. godine.

Pred kraj godine objavljeno je da zbog manjka u državnoj kasi Crna Gora morala da se zaduži 750 miliona evra. O ovoj odluci se nije raspravljalo u Skupštini, što je izazvalo negodovanje, kako kod poslanika opozicije, tako i kod onih koji su glasali za novu Vladu.

Spajić je svoju odluku o zaduženju branio argumentima da je to bila jedina iznuđena mera i da bi svaka druga značila mnogo bolnije procese. Dodao je da novac koji je  pozajmljen „obezbeđuje dve godine mira[2]“.

U saradnji sa Jakovom Milatovićem, ministrom ekonomskog razvoja u novembru 2021. godine predstavio je projekat „Evropa sad“ koji je za cilj imao „povećanje životnog standarda svih građana, unapređenje poslovnog i investicionog ambijenta, smanjenje sive ekonomije na tržištu rada“ i slično.

Za građane je ipak najvažnije što je program predviđao povećanje plata, pa je tako najniža cena rada sa 222 evra „skočila“ na 450 evra.

Predstavljajući plan, Spajić je kazao da očekuje da će se javni dug, koji je bio iznad 100 odsto smanjiti na 76 ili 78 odsto. Osim toga, istakao je da će crnogorska ekonomija biti najbrže rastuća u Evropi[3].

Premda je većina građana Crne Gore pozitivno reagovala na „Evropu sad“, ekonomisti, opozicija, ali i jedan deo vlasti bio je skeptičan, te su tvrdili da crnogorska ekonomija na duži rok neće moći da izdrži opterećenje koje taj plan predviđa.

Među najoštrijim kritičarima bio je Nebojša Medojević, predsednik vladajućeg Saveza za promjene (SZP) i jedan od lidera Demokratskog fronta (DF). On je, uprkos Spajićevim argumentima, tvrdio da Crnu Goru čeka „grčki scenario“.

Građanski pokret URA Dritana Abazovića je uz podršku Demokratske partije socijalista i drugih opozicionih partija u Skupštini 4. februara 2022. godine izglasao smenu Vlade Zdravka Krivokapića.

Nakon toga se spekulisalo da će Krivokapić zajedno sa Spajićem, Milatovićem i još nekim ministrima osnovati Demohrišćansku stranku.

Međutim, bivši ministri su 26. juna 2022. godine osnovali Pokret Evropa sad!. Pridružila im se i nekadašnja ministarka odbrane Olivera Injac.

Za predsednika pokreta je izabran Spajić, dok je Milatović imenovan njegovim zamenikom. Pokret Evropa sad! u svom programu, između ostalog, „obećava“ insistiranje na vladavini prava  i evropskim integracijama, nultu stopu nezaposlenosti, prosečnu platu od hiljadu evra, te minimalnu penziju od 450 evra.

Evropa sad! je izašla na izbore u nekoliko lokalnih sredina i ostvarila zapažene rezultate. Veliki uspeh njihova lista je ostvarila na izborima u Podgorici. Sa preko 20 odsto osvojenih glasova dobili su priliku da predlože gradonačelnika glavnog grada.

Jedan od glavnih kandidata bio je Jakov Milatović. Međutim, zbog blokade uzrokovane nedostatkom kvoruma u Ustavnom sudu koji odlučuje o žalbama političkih subjekata nakon održanih izbora, Milatović nije dobio priliku da se u lokalnom parlamentu odlučuje o tome da li će postati novi gradonačelnik podgorice.

Spajić je pred kraj 2022. godine objavio da će pokret samostalno nastupiti na predstojećim predsedničkim izborima. Početkom naredne godine je objavio da će upravo on ući u trku za novog predsednika Crne Gore.

Međutim, Državna izborna komisija je 19. februara odbila da potvrdi njegovu kandidaturu nakon što je ustanovljeno da ima i državljanstvo Srbije, što ga, prema važećim zakonima Crne Gore sprečava da se bori za funkciju predsednika[4].

Jedan deo javnosti ga je kritikovao što nije javno saopštio da ima državljanstvo i prebivalište druge zemlje. Spajić se branio činjenicom da je predao zahtev da mu se državljanstvo Srbije ukine, ali da to, evidentno nije učinjeno na vreme. Na kraju se javno izvinio građanima Crne Gore zbog tog propusta.

Umesto njega, u trku je ušao njegov stranački kolega Jakov Milatović, koji je u drugom krugu pobedio tada aktuelnog predsednika Crne Gore Mila Đukanovića. Podržale su ga i druge partije koje su činile većinu u parlamentu nakon  izbora 2020. godine.

Za gradonačelnicu Podgorice je 13. aprila 2023. godine izabrana potpredsednica Evrope sad! Olivera Injac.

Spajić je najavio program Evropa sad 2.0. kojim se, između ostalog podrazumeva skraćenje punog radnog vremena sa 40 na 35 sati, odnosno, semočasovno radno vreme[5].

Privatni život

Milojko Spajić je rođen 1987. godine u Pljevljima. Školovao se u rodnom gradu, Japanu, Kini i Francuskoj. Živeo je i radio u Singapuru, pre nego što je odlučio da se vrati u Crnu Goru. Iz emotivne veze sa Vesnom Marinković ima ćerku.

S obzirom na to da je od jeseni 2020. godine u fokusu javnosti, mnogo se spekulisalo o njegovom privatnom životu. Crnogorski mediji su pisali da je u emotivnoj vezi sa Milenom Krivokapić, ćerkom Zdravka Krivokapića.

Veliku pažnju na društvenim mrežama izazvao je nakon nespretnog pokušaja da dokaže kako nije nacionalista.

Naime, krajem januara 2021. godine je priznao je da je bio u ljubavnim vezama sa Francuskinjom, Indonežankom muslimankom, Japankom budistkinjom, te Kineskinjom komunistkinjom[6].

Spajić je „otvorio dušu“ kako bi dokazao da ne može da se poistoveti sa bilo kakvim radikalnim nacionalističkim stavovima.

Predsednik PZP Nebojša Medojević je početkom februra 2023. godine objavio da poseduje dokument koji dokazuje da Milojko Spajić ima stan u Beogradu.

Naime, Medojević je tokom jednog televizijskog gostovanja pokazao dokument iz koga se može videti da lider Evrope sad! ima stan u beogradskoj opštini Savski venac koji je na svoje ime upisao 27. decembra 2022. godine.

Spajić je odgovorio da je u inostranstvu posedovao nekretninu, ali da ju je prodao pre stupanja na funkciju ministra i da je novac od prodaje prikazao u prijavi Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK[7]).

Reference

[1] https://www.gov.me/clanak/milojko-spajic

[2] https://www.slobodnaevropa.org/a/30993915.html

[3] https://gradski.me/uzivo-spajic-i-milatovic-predstavljaju-program-evropa-sad/

[4] https://www.slobodnaevropa.org/a/izborna-komisija-odbila-da-potvrdi-kandidaturu-milojka-spaji%C4%87a-za-predsjednika-crne-gore/32277963.html

[5] https://evropasad.com/spajic-evropom-sad-2-0-puno-radno-vrijeme-ce-biti-7-sati/

[6] https://www.cdm.me/politika/sada-znate-odakle-su-bile-djevojke-ministra-spajica/

[7] https://www.vijesti.me/vijesti/politika/641923/medojevic-spajic-ima-stan-u-beogradu-na-vodi

Milojko Spajić na društvenim mrežama

InstagramMilojko @ Instagram
TwitterMilojko @ Twitter
LinkedInMilojko @ LinkedIn