Davor Bobić Moskri

Kratke informacije

Ime i prezimeDavor Bobić Moskri
Datum rođenja24. novembar 1977.
Mesto rođenjaBeograd
Datum smrti25. avgust 2005.
Mesto smrtiBeograd
DržavaSrbija
ZanimanjeReper, pevač
ŽanrRap, hip hop

Biografija

Davor Bobić, najpoznatiji pod imenom Moskri Krimos, bio je srpski reper, tekstopisac i idejni vođa beogradskog rep sastava Prti Bee Gee. Rođen je 24. novembra 1977. godine u Beogradu. Preminuo je 25. avgusta 2005. godine u rodnom gradu.

Rano detinjstvo

O ranom detinjstvu rep legende Moskrija nije poznato mnogo toga. Od malih nogu bio je drugačiji od ostale dece i pokazivao je interes za muziku.

Odrastao je u naselju Beograda zvanom Medaković, gde je odrastao i njegov kolega, poznat pod imenom Mikri Maus.

Kasnije su zajedno sa trećim članom Eufratom postali legendarna rep grupa Prti Bee Gee.

Život i karijera

Davor Bobić je započeo karijeru na hip hop sceni kada je njegovu psihodeličnu rep numeru pod imenom „Pajp“ uz pomoć Beogradskog sindikata primetio voditelj SKC radija i proširio glas o novom underground fenomenu.

Tada, na rep sceni započinje revolucija u srpskoj prestonici. Ova pesma značila je zanimljiv i drugačiji pogled na život, ali pogotovo na droge.

Reper je u svojim tekstovima konstantno davao značaj drogi na humorističan način, zbog čega su njegove pesme bile komične, te su time privlače pažnju.

Takođe, od života nije pravio ozbiljnu i veliku stvar, nego je i loše i dobro prikazivao  humorom, a njegov nezainteresovani ton glasa pridodavao je čitavoj priči.

Na osnovu svega ovoga nije čudno da je nakon emitovanja pesme „Pajp“ nastao interes za još slične muzike.

Moskri, poznat i kao Moskri Loko Pajdoman je živeo u beogradskom naselju Medaković, gde je upoznao Mikri Mausa (Nikola Jelić).

1999. godine su preko zajedničkog prijatelja upoznali Eufrata Kurajbera (Nikola Jarnević) i nakon kratkog perioda, 2001. godine osnivaju hip hop, fank sastav Prti Bee Gee.

Grupa je za vreme njegovog života objavila jedan album, a nakon toga još četiri. Njihovi najistaknutiji koncerti bili su u u decembru 2003. godine, kada su nastupali kao predgrupa grupi Bad Copy, te 2005. godine na festivalu Egzit  u Novom Sadu.

Moskri je bio idejni vođa i tekstopisac. Mikri, kao i Eufrat su delili sa Moskrijem ljubav prema opijatima, ali ne u tolikoj meri.

Tekstove pesama grupe pisao je isključivo Moskri, a najmanje se pojavljivao na numerama. Nije bio zainteresovan za isticanje u grupi, radio je u pozadini i publika je to primetila.

Takođe, njegovi delovi numera uvek su bili najzanimljiviji jer je Moskrijevo prepričavanje događaja, osim što je bilo humoristično, bilo i iskreno.

Tako, na primer, scene gde presreće poštara ili nešto krade pokazuju njegov svakodnevni život, njegovu realnost. Tekstovi su uvek bili puni sarkazma, humora ali i neartikulisanih zvukova koji su doprinosili interesu publike.

Trojac grupe Prti Bee Gee često je vreme provodio u SKC-u (Studentskom kulturnom centru), gde je Moskri često održavao i radio emisije. Bio je dobar voditelj, bar u smislu zabavljanja slušaoca.

Na radiju je izvodio mnogo skečeva i razne neprimerene poduhvate, a jedan od njih je i situacija kada je pozvao hot line i nakon nekog vremena u razgovoru pozvao ženu sa druge strane linije  da sedne na njegov polni organ posut kokainom.

Čitavo društvo u SKC-u opisalo je Moskrija kao nenormalno pozitivnu osobu koja širi dobru energiju i nasmejava druge. Iako je bilo opšte poznato koliko jaku drogu reper koristi, nikada nije bio negativan ili tužan.

Bio je jedan od retkih ljudi koji je na heroinu ili drugim drogama bio sasvim veseo i raspoložen za snimanje, pisanje tekstova ili šalu. Svi su se pored njega osećali lepo.

Grupa Prti Bee Gee je 2002. godine objavila svoj prvi album za Produkcijsku kuću „One Records“ pod nazivom „Grejtest hits“ koji je izazvao mnogo kontroverzi i pitanja upućenih članovima grupe.

Tekstovi su bili prepuni psovki, seksualnog sadržaja ali i droga. Na početku se numera „Pajp“ najavljivala kao numera grupe Pretty Bee Gee, zbog nezainteresovanosti Eufrata da izražajno odgovori na pitanje o nazivu sastava.

Album je nastao uz pomoć grupe Beogradski sindikat. Na njemu je se nalazilo 19 pesama od kojih su neke „Šesta pesma (Ispeci pa reci)“, „Osma pesma (Barabe)“ i naravno singl „Deseta pesma (Pajp)“.

Na projektu su gostovali i mnogi reperi, kao što je Ajs Nigrutin, član grupe Bad Copy, Seven, Hejter Lucha i ženska grupa Bičarke na travi.

Stil rime i uopšteno pisanje tekstova repera Davora bio je pod uticajem hrvatske hip hop grupe poznate pod imenom Bolesna Braća, koji su započeli drugačiji pristup hip hopu.

U Srbiju je ovaj ludi i humoristični podžanr doveden preko svih članova koji su se okupljali oko autobuskih linija 23 i 43, kao što su Prti Bee Gee ali i Bad Copy, a Moskri se pamti kao poslednji koji je veličao isti.

Vandalizam je za Moskrija bio sitnica, pa je tako čitav Beograd ispisan grafitima o drogi, surovom životu u kom moraš da se snađeš da bi opstao i grupi Prti Bee Gee uopšteno.

Reperu ludosti nisu bile strane, on je bio kontra od „normalnog građanina“, ali ga je publika i poštovala zato što je bio svoj.

Na koncertima je više puta pokazao svoj polni organ, pa je kasnije bilo sasvim logično da se tako nag i slika za naslovnu stranu singlova.

Pesme grupe i samog Moskrija okarakterisane su kao heroin rep. O tome su i pevali u pesmi „Er Maks“. Privlačile su pažnju omladine, jer se pesme nisu smele puštati u blizini odraslih osoba i time su dobile status “zabranjene“ muzike.

Iz opravdanih razloga mnogo puta se postavljalo pitanje da li je u redu veličati drogu u tekstovima i to predstavljati omladini.  Članovi grupe su uvek isticali da nije, te fanovi i prijatelji Moskrija odgovaraju da on nije veličao drogu, nego delio sa ljudima svoj život u pesmama.

Moskri je bio jedan od retkih repera koji su živeli ono što su repovali i publika je to mnogo poštovala. Zato on danas predstavlja anti heroja hip hop scene u Srbiji, kao i legendu iste.

Mnogi smatraju da je njegova najveća slava zapravo došla nakon njegove smrti, kada je počelo masovno deljenje njegovih pesama, pravljenje remiksa i postavljanje istih na internet platformu „JuTjub“ („YouTube“).

Tada se proširio glas o zanimljivom, iskrenom čoveku koji je svima uljepšavao dane.

Njegove mrzovoljne rime i brutalno prepričani doživljaji vezivali su publiku za prljavi svet droge, iz kog se teško izlazi. Iako su tekstovi nosili teške poruke, nikada slušaoca nisu ostavljali depresivnog nego nasmejanog i iznenađenog.

Moskri je svojim sarkazmom u tekstovima donosio iskrivljeni humor koji nije za svačije uši. Zato, po mišljenju mnogih, predstavljala jednog od najboljih liričara na balkanskoj hip hop sceni.

I pored medijski eksponiranih, popularnijih grupa kao što su VIP ili Beogradski sindikat, Prti Bee Gee je našao manju, ali vernu publiku koja je veličala fatalističke rime, brutalnost i intrigu koja se krila iza imena Moskri.

Pojedini kritičari ga smatraju najautentičnijim odgovorom na srpsku rep scenu, zajedno sa čitavim sastavom PBG.

Koncerti Prti Bee Gee-a su bili kultni događaji, a prvi takav događaj je bio u SKC-u 2003. godine gde je grupa održala koncert kao predgrupa Bad Copy-u za promociju novog albuma „Sve sami hedovi“.

Tada je PBG preusmerio pažnju publike na sebe sa glavne grupe, a to im Bad Copy nikada nije zaboravio. Nakon Moskrijeve smrti potpuno su se odvojili od društva Prti Bee Gee-a.

Reper je umro je sa nepunih 28 godina zbog predoziranja heroinom.

Osim albuma „Grejtest hits“ u sklopu Prti Bee Gee-a, izdao je album i sa grupom 43zla pod imenom „Sve same barabe“. Na njemu se nalaze čak 24 pesme, od kojih su istaknute „Odrastao u hudu“, „Pljačka“, „Fantaziram koješta“ i „Daj Rakije“.

Inače, 43 zla je na početku bila sačinjena iz dva člana grupe Bad Copy, Ajs Nigrutina i Timbe. Nakon što su snimili pesme poput „Kontrabas“ i „De je kesa“, pridružili su im se i svi članovi grupe Prti Bee Gee, kao i reper Bvana.

Grupa je ime dobila po autobuskoj liniji 43 koja je vozila na relaciji od Trga republike do beogradskog naselja Kotež.

Pored toga, ima i simbolično značenje, jer u žargonskom izgovoru 43 zla zvuči kao 40 rizla. Nakon njegove smrti, u čast repera, grupa Prti Bee Gee je 2006. godine izdala album pod nazivom „Moskri 77-05“.

Grupa studenata na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu izdala je film posvećen Moskriju 2017. godine pod nazivom „Život po Moskriju“, u kom se reper vraća u život, zarobljen u telu desetogodišnjaka.

Režirao ga je Goran Nikolić, a ulogu scenarista preuzeli su Marko Marković i Lana Radošević. Premijerno je prikazan 3. juna 2017. godine, povodom čega su mnoge poznate osobe koje su poznavale Moskrija, posetili teatar.

Film traje 28 minuta i predstavlja humoristični prikaz desetogodišnjeg Moskrija. Neke od glavnih uloga su Petar Strugar kao Džoni, Vladimir Vučković kao Šone i Andrija Bošković kao Moskri.

Diskografija

  • 2002. Grejtest hits
  • 2004. Sve same barabe