Ljuba Aličić

Kratke informacije

Ime i prezimeLjuba Aličić
Datum rođenja2. novembar 1955.
Mesto rođenjaŠabac
DržavaSrbija
ZanimanjePevač
ŽanrFolk

Biografija

Ljuba Aličić je srpski folk pevač čiju su dugogodišnju karijeru obeležili brojni hitovi folk muzike. Rođen je 2. novembra 1955. godine u Šapcu.

Od malih nogu je imao problema sa ocem koji je bio preke naravi i često ga je tukao. Ljuba je u petom razredu napustio školu i pobegao od kuće. Sa 12 godina, rešio je da se posveti svojoj najvećoj ljubavi, muzici. Pevao je na svadbama, a prvi ozbiljniji honorar je zaradio u lokalu „Kod Mehmeda i Lile“.

Karijera

1971. godine, kao šesnaestogodišnjak, je snimio prvi album „Pruži mi ruku, prijatelju moj“. Na zaprepašćenje mladog pevača, njegov trud je ostao nezapažen i nije postigao uspeh koji je očekivao. Ohrabrio ga je poziv da nastupa na festivalu Ilidža, ali u poslednjem trenutku, zamenio ga je Crnogorac.

1975. godine je za PGP RTB snimio singl sa dve pesme: „Pozdravi majku“ i „Lepa Maro“.

1977. godine je za istu produkcijsku kuću objavio singlicu sa pesmama: „Marija, Marija“ i „Dva dobra druga, dva prijatelja“, dok je u izdanju Diskosa izašla singlica sa pesmama: „Život si mi promenila“ i „Reših da se ženim“.

1978. godine je nastavio saradnju sa izdavačkom kućom Diskos i objavio je dve singlice sa pesmama: „Oj, ljubavi, srećo moja“, „Zbogom, moja ljubavi“, „Ko zna šta me sutra čeka“ i „Hej, ćuprijo na Miljacki“.

1979. godine je, takođe, snimio dve singlice na kojima su numere: „Hoću susret u četiri oka“, „Ako me voliš, ti ćeš mi doći“, „Hoću ljubav, neću prijateljstvo“ i „Živimo pod istim nebom“.

ljuba-alicic ako me volis ti ces mi doci, hocu cusret u cetiri oka

1980. godine je za Diskos izdao prvi album „Nisi znala za bol srca moga“ na kome će se, sem ove pesme, izdvojiti i drugi hitovi. Na albumu se našlo još sedam pesama: „Nikada ti oprostiti neću“, „Otac je stari prodao kuću“, „Miruj, srce, ne luduj“, „Nosila si burmu moje majke“, „Večeras mi ne donosi cveće“, „Šeherzada“, „Vrati, tata, mamu“.

1981. godine je prvo objavio singlicu sa pesmama: „Glavu gore, ljubavi“ i „Ja sam samo običan čovek“, nakon koje je izašao album „Ostavljen živim bez tebe“. Na njemu se nalazi osam pesama: „Ostavljen živim bez tebe“, „Svirajte mi za Željanu“, „Žalićemo jedno drugo“, „U ljubavi ništa novo“, „Hvala ti što me tražiš“, „Izdajice duše moje“, „Seoski delija“, „Još te volim, još te sanjam“.

1982. godine je snimio album „Voleli smo isto vino, istu ženu“ na kome se, pored naslovne pesme, našlo još sedam: „Suze, suze teku“, „Bilo mi je lepo s’ tobom“, „Nemoj, srećo, nemoj danas“, „Budi spremna, dolazim po tebe“, „Sad si lepša neko ikad“, „Šta smo bili podseti me“, „Kad se voli nije zima“.

1983. godine je za Diskos izdao jedan od svojih najvećih hitova, „Sumorno jutro“. Ostale numere na albumu su: „Gde si sada, prijatelju moj“, Ti si žena, što se jednom rađa“, „Javi se, Jasmina“, „Ja se vraćam svom ocu i majci“, „Neka čudna mala“, „Da nije on kraj tebe“, „Lako je tebi, druže“.

1984. godine je izašao album „Ne daju mi da te volim“ sa pesmama: „Imam s’ tobom strašan plan“, „Čuvam našu pravu sliku“, „Ne daju mi da te volim“, „Svi te lažu osim mene“, „Ne tuguj mi, stari druže“, „Evo, već je osmi dan“, „Da si moja samo jedan dan“, „Imala je osamnaest godina“, „Poslednja noć“.

1986. godine je objavio dva albuma. Prvi je izdao za Diskos i na njemu se našla pesma koja se smatra Ljubinim najvećim hitom, „Ti ne ličiš ni na jednu“. Ostale numere su: „Dođi da se isplačemo“, „Ostavite ljubav moju“, „Ove noći poklanjam ti dušu“, „Sve ljubavi behu lažne“, „Jednoj noći prodala si sreću“, „Kad odeš i nestaneš“, „Osmeh mi lice ne krasi“, „Seti se, ljubavi“, „Dal’ još u Šapcu živiš“. Započeo je saradnju sa Jugodiskom i nastavio da ređa hitove. Na drugom albumu se nalaze pesme: „Samo ona može u život da me vrati“, „Otvoriću ti svoje srce“, „Kleo sam se u drugarstvo naše“, „Da li si još uvek lepa“, „Koga volim“, „O, da li znaš“, „Eto, šta me boli“, „Zbog njega ćeš izgubiti mene“, „Plači al’, digni glavu“, „Jednoj ženi“, „Da je volim, to si znao“.

ljuba-mitar-serif-novica
Ljuba Aličić, Novica Urošević, Šerif Konjević (sede) i Mitar Mirić (stoji) tokom 1980-ih.

1988. godine za Jugodisk je objavio album „Ako u tebi ima ljubavi“ sa numerama: „Ti si kriva“, „Život mi se zamerio“, „Rastajemo se mi“, „Neću da plačem“, „Napijam se s’ drugovima“, „Ako u tebi ima ljubavi“, „Plačite sa mnom jesenje kiše“, „U njeno ime“, „Majko moja“, „Stari most“.

1989. godine je za istu izdavačku kuću snimio dva albuma. Prvi je „Ne spominjite njeno ime“ sa pesmama: „Da te ljubi, da te mazi“, „Lako je reći ne“, „Ne mogu ti prežaliti“, „Za tebe nisam ja“, „Ispijam čašu po čašu“, „Ti i ja“, „Pusti me da plačem od sreće“, „Ne bih dao dete svoje“, „Ne spominjite njeno ime“, „Ko je kome više dao“. Na drugom albumu, pod nazivom „Ti si moja istina“, nalaze se numere: „Ti si moja istina“, „I ja sam voleo“, „Bogovi zemljom hode“, „Hej, ljubavi“, „Ljubav, samo ljubav“, „Nemoj se ljutiti“, „Samo ja i tuga“, „Nema tužnije sudbine“, „Mi nemamo sreće“, „Svaka ljubav da se preboleti“.

1990. godine je izašao album „Svi su smešni posle mene“ sa pesmama: „Svi su smešni posle mene“, „Bez tebe“, „Neka me pogode gromovi“, „Udaje se Fata“, „Znaš li, oče, majka gde je“, „Rob sam njene ljubavi“, „Ko te tajno ljubi“, „Otrovna si žena“, „Prokleo me život, ljudi“, „Hej, drugovi moji“.

1992. godine za Jugodisk je objavio album „Ne pitaj me, majko“ na kome su numere: „Ne pitaj me, majko“, „Mala“, „Zoro, moja Zorice“, „Bol me ubija“, „Dva dobra druga“, „Uveo cvet“, „Ne, neceš videti“, „Ove su te ruke milovale“, „Oči pune ljubavi“, „Mili sine“.

1993. godine je počeo saradnju sa izdavačkom kućom Bonami za koju izdaje album sa hitom „U Šapcu kraj Save“ koji je publika odlično prihvatila. Ostale pesme su: „Boginja“, „Ti si daleko“, „Pada prvi sneg“, „Slatki otrovi“, „Neka ti kosu nose vetrovi“, „Tu moja ljubav spava“, „Probudi me, majko“.

1994. godine je snimio album „Žalosna ti majka“ za izdavačku kuću Pelex. Na njemu se nalaze numere: „Žalosna ti majka“, „Kuda idi zaljubljene devojke“, „Kazna je nagrada za ljude“, „Samo jedan dan“, „Nema takve rakije“, „Nisam ja pijan, mala“, „Živote, đavole“, „Ja sam bolestan“, „Trebaš mi“.

1996. godine je obnovio saradnju sa PGP RTS-om i izašao je album „Neću da te kunem“ sa pesmama: „Necu da te kunem“, „Daro, Daro“, „Kao reku alasi“, „Zašto se ljubav daruje“, „Prva ljubav“, „Naučio sam da me ranjavaju“, „Zavađene kuće“, „Sudbina“, „Vetrovi, vetrovi“, „Živote, đavole“.

1997. godine je u izdanju ZAM-a objavio album „Nek’ me nestane“ na kome se nalaze numere: „Nek’ me nestane“, „Budi me, mila majko“, „Pustite me da je sanjam“, „Nema druge“, „1000 načina“, „Nije, drugovi“, „Još uvek sam ja“, „Nema povratka“, „Ja muškarac ne bih bio“.

1998. godine je snimio album „Ona će sanjati crne oči“ na kome su pesme: „Bićeš opet moja mala“, „Ne treba mi ovaj život“, „Ona će sanjati crne oči“, „Ostala je jedna ljubav“, „Oko moje neće znati“, „Rat protiv sebe vodim ja“, „Ljubi, grli me ti“, „Lepotice moja“, „Moj golube“, „Sad pati, ako, ako“.

1999. godine za ZAM izdaje album „Voleću te, muko moja“ koji, osim naslovne, sadrži i numere: „Lepa, najlepša“, Usne slatke maline“, „Gromovi pucajte“, „Bez ljubavi kako mi je“, „Muško mi se rodilo“, „Kupi, majko, venčanicu“, „Navikla si na moj uzdah“, „Hej, cigani, braćo moja“, „Narod priča bilo šta“, „Zna ona ko je voli“, „Neverna verenica“.

2000. godine je objavio pesmu na kojoj se nalazi veliki hit „Ako me voliš, pogledaj me“ po kome je nazvan album. Ostale pesme su: „Samo sam te ja voleo“, „Sve moje teške rane“, „Varalici, živote“, „Bože moj, vrati je“, „Muški sam je ostavio“, „Ja je volim“, „Samo ja nemam te“, „Kažeš da me voliš“, „Neka kum lumpuje“.

2001. godine je snimio album za ZAM na kome se nalaze numere: „Još uvek te sanjam“, „Lepa si, luda“, „88 dana“, „Slatka mala lažljiva“, „Posle tebe ništa isto nije“, „Neću da mi budeš drug“, „Sirotinjsko dete“, „Lepotice grada“, „Sve si meni dalje“, „Ko ti je taj“.

2003. godine je u izdanju Gold music-a izašao jedan od Ljubinih najslušanijih albuma sa hitovima „Crveno obuci“ i „Ciganin sam, al’ najlepši“. Osim ovih pesama, snimio je: „Znaj da te volim“, „Voleću te, muko moja“, „Kako želim da te vidim“, „Mi smo bili kao braća“, „Ja ću te uvek voleti“, „Shvatio sam, samo tebe volim“, „Jedinac sam u majke“, „Pustite me da plačem od sreće“.

2006. godine je ponovo za Gold music uradio album „Polako, ali sigurno“ na kome su numere: „Polako, ali sigurno“, „Da si mi milione uzela“, „Vrati se na mesto zločina“, „A ti, još me voliš ti“, „Idemo do kraja“, „Što je moje, moje je“, „Drumska kafana“, „Neka pati“, „Miraz“, „Plačem“.

2008. godine je učestvovao na Grandovom festivalu sa pesmom „S’ prvom kišom“, koja nije osvojila nagrade, ali je postala jedna od najslušanijih na takmičenju. Sa njom je najavio novi album na kome se nalaze pesme: „Kurva“, „Loša vest“, „Uzmi moju bol“, „Oprosti, majko“, „Kralj kafana“, „Moj golube“, „Zaplakaće tvoji stari“, „Ponoćni voz“, „Ljubavi moja jedina“, „Cigani moji“.

2011. godine je objavio album „Uveli cvet“ koji je obeležio duet sa starijim Ljubinim sinom, Dejanom, „Dajte da pije drugar moj“. Ostale pesme su: „Uveli cvet“, „Još sam usana ti žedan“, „Iz ove kože ne mogu, Bože“, „Mala soba tri sa tri“, „U očima tvojim“, „Volim, priznajem“, „Dok poljupci još se osušili nisu“, „Zasto mi u snove svraćaš“, „Uspavanka“, „Tri sina“, „Uteha“, „Jedina ljubavi“, „Kralj kafana“.

Lični život

Iako se ne pojavljuje često u javnosti, Ljuba prati trendove, ali ostaje dosledan kvalitetu pesama koje nudi svojoj publici. Nijedno slavlje ne prolazi bez hitova poput „Ti ne ličiš ni na jednu“, „Ciganin sam, al’ najlepši“, S’ prvom kišom“, itd.

Pošto sina Dejana nije uspeo da odgovori od estrade, zajedno su snimili duet. Ipak, nisu ostali u dobrim odnosima. Ljuba je izjavio da je Dejan neradnik i da ne želi sa njim da razgovara, dok je Dejan tvrdio da njegovoj maćehi smeta da bude u dobrim odnosima sa ocem.

Ljuba se prvi put oženio kada je imao 20 godina i ubrzo je dobio sina Dejana. Od 1988. godine je u braku sa Željanom sa kojom ima dva sina.

Na Internetu kruže glasine da je Ljuba Aličić Rom, međutim to je demantovao tokom intervjua na televiziji PINK.

Osim muzike, pevač je voleo fudbal pa je 2011. godine postao glavni član uprave Fudbalskog kluba Borac iz Čačka. Brinuo se da svi zaposleni budu redovno isplaćeni, a pobede su slavili uz njegove pesme. Skoro svi fudbaleri su bili amateri, ali su brzo napredovali i zabeležili dobre rezultate.

Tvrdi da ima dovoljno posla i da mu nije potrebna podrška političkih stranaka. Najviše nastupa u Nemačkoj i Austriji, na venčanjima, krštenjima, i drugim slavljima. Iako je u karijeri snimio pesme koje će se uvek slušati, žao mu je što je propustio hitove „Neću, neću dijamante“ i „Neke ptice nikad ne polete“. Želi da snima samo narodnjake, a ne da kao mnoge njegove kolege repuje i kombinuje folk sa tehnom, hausom, i sl.

Ljuba Aličić na društvenim mrežama

YoutubeLjuba @ YouTube