Luka Ivanović (Luke Black)

Kratke informacije

Ime i prezimeLuka Ivanović (Luke Black)
Datum rođenja18. maj 1992.
Mesto rođenjaČačak
PrebivališteLondon
ZanimanjePevač, kompozitor, muzički producent
ŽanrPop, elektro-pop

Biografija

Luka Ivanović, poznatiji po umetničkom imenu Luk Blek (Luke Black) je srpski kompozitor, muzički producent i pevač. Rođen je 18. maja 1992. godine u Čačku. Od 2019. godine živi i radi u Londonu.

Premda se muzikom bavi od detinjstva, a od 2014. godine je deo Produkcijske kuće „Univerzal“ („Universal Music Group“), šira javnost ga je bolje upoznala tek 2023. godine kao pobednika srpskog takmičenja za „Pesmu Evrovizije“.

Luka je pesmom „Samo mi se spava“ („I’m just sleepy“) dobio priliku da Srbiju predstavlja na „Pesmi Evrovizije“ 2023. godine u Liverpulu.

Detinjstvo i obrazovanje

Luka Ivanović je rođen 1992. godine u Čačku. U rodnom gradu je završio osnovnu i srednju školu. Još kao tinejdžer je počeo da piše svoje prve pesme. Sa 16 godina je počeo da komponuje, aranžira i producira muziku.

Snimio je i šest albuma, ali ih nije predstavio javnosti. Njegovu muziku su imali priliku da čuju samo bliski prijatelji.

Po završetku srednje škole je upisao studije engleskog jezika i književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Prema pisanju domaćih medija Luka je završio dva fakulteta i master studije iz oblasti muzičke produkcije.

Muzička karijera

Javnosti se prvi put predstavio pesmom „D-Generation“ koju je izveo u maju 2014. godine na Festivalu „Gruvlend“.  Singl je u digitalnoj formi objavio „Gruvlend“.

Nakon toga su brojne radio stanice počele da ga puštaju u eter, pa se našao i na listama najslušanijih numera. Radio B92 je pesmu uvrstio na svoju listu predloga za najbolji singl 2014. godine.

Luka je u novembru 2014. godine je na internet platformi „Sinnup“ objavio singl „Nebula Lullaby“.

Nastup na „Gruvlend festivalu“ zaintrigirao je predstavnike Muzičke kuće „Univerzal“, te su mu ponudili saradnju. Mladi Čačanin je krajem 2014. godine postao prvi solo izvođač iz Srbije koji je potpisao ugovor sa ovom produkcijskom kućom.

Univerzal je u februaru naredne godine svetskoj javnosti predstavio Lukin singl „D-Generation“. Spot za pesmu koji je osmislio zajedno sa Vasilijem Vujovićem (VASSO) sniman je Subotici. Premijerno ga je emitovala televizijska kuća „MTV Adria“, a par sati kasnije našao se na Lukinom „Vevo“ kanalu.

Pesma se na američkom tržištu našla u martu 2015. godine, a debitovala je na devetom mestu MTV-eve top liste izvođača sa prostora bivše Jugoslavije. Pored toga, „D-Generation“ se našao na desetom mestu singlova „Gradskog radija – Tvoj hit na prvom mestu“, te među prvih 50 pesama na internet platformi „Deezer“ u Srbiji.

Luka je u međuvremenu napisao numeru „Holding On To Love“, a singl je premijerno objavljen u maju 2015. godine na zvaničnom „Vevo“ kanalu“ i Radiju B92. Mesec dana kasnije pesmu su mogli da čuju slušaoci u Kanadi, Sjedinjenim Američkim Državama i Meksiku.

„Univerzal“ je 18. septembra 2015. godine objavio Lukin EP pod nazivom „Thorns“. Pored singlova koje je ranije objavio, na ovom izdanju našle su se i njihove obrade, te četiri nove pesme. Na digitalno izdanje EP-a uvrštena je i pesma „White Line“.

Među saradnicima na ovom albumu našli su se subotički fotograf VASSO sa kojim Luka radi duže vreme, kao i bosanskohercegovački dizajner Aleksandar Saša Škorić (Sasa Masks).

Nakon izlaska EP-a, mladi muzičar je nastupio u Beogradu, Beču i Zagrebu.

Za kraj godine je ostavio projekat „Jungle Bell Rock / Nebula Lullaby“. Reč je izdanju na kome su se našle obrada pesme Bobija Helmsa (Bobby Helms) i singl koji je Luka objavio prethodne godine.

Zahvaljujući uspehu koji je doživeo na međunarodnoj muzičkoj sceni, Luka Ivanović se našao u rubrici „Muškarci koje smo voleli u 2015. godini“ magazina „Lepota & Zdravlje“.

Na domaćem takmičenju za „Pesmu Evrovizije“ koji je održan u februaru 2016. godine nastupio je sa pesmom „Demons“. Ipak, priliku da Srbiju predstavlja na ovom međunarodnoj muzičkoj smotri dobila je Sanja Vučić.

Umesto na „Evroviziji“, Luka je nastupio u Pekingu, Šangaju i Gvangžuu. Singl „Demons“ je dobio nekoliko svojih verzija koje su se u oktobru 2016. godine našle na istoimenom EP-u.

Usledila je saradnja sa švedskim muzičkim producentom Oskarom Fogelstromom (Oscar Fogelström) na pesmi „Walpurgis Night“ koju je premijerno izveo krajem marta 2017. godine na reviji dizajnerke Ivane Pilje u berlinskom klubu „Berghain“. „Univerzal“ je ovaj singl zvanično objavio narednog meseca.

Publika u Ljubljani je u oktobru iste godine imala priliku da prvi put čuje pesmu „Olive Tree“. Reč je o obradi istoimene kineske pesme koju je popularizovala pevačica Čji Ju (Chyi Yu), te prvoj Lukinoj numeri koja je, barem delimično, napisana na srpskom jeziku.

Singl je nešto kasnije izveo na Beogradskoj nedelji mode, a za potrebe azijskog tržišta preveden je na mandarinski jezik.

Luka je polovinom 2018. godine objavio EP „Neoslavic“. Ovo izdanje se sastojalo iz singlova „Demons“, „Walpurgis Night“ i „Olive Tree“, te dve obrade.

Tokom 2021. i 2022. godine je objavio singlove „a house on the hill“, „amsterdam“, „heartless“ i „238“. Pesme su se našle na EP-u „F23.8“ koji je svetlo dana ugledao u januaru 2023. godine.

Istog meseca je objavio da će se sa numerom „Samo mi se spava“ takmičiti na srpskom izboru za „Pesmu Evrovizije“. Kako bi promovisao svoju pesmu, Luka se na ulicama Beograda pojavio sa plastičnim jastogom.

Nastupio je tokom prve polufinalne večeri, te zauzeo šesto mesto. U finalu koje je održano 4. marta 2023. godine osvojio je drugo mesto žirija i drugo mesto publike, te dobio priliku da Srbiju predstavlja na „Evroviziji“ u Liverpulu.

Privatni život

Luka Ivanović je rođen 1992. godine u Čačku. Tokom studija se preselio u Beograd, a od 2019. godine živi i radi u Londonu.

Iako je prvi srpski solo izvođač koji je potpisao ugovor sa Muzičkom kućom „Univerzal“, te uprkos činjenici da je stekao veliku popularnost u Kini, u fokus srpske javnost je dospeo tek 2023. godine kao domaći predstavnik na „Evroviziji“.

Ima i onih kojima je „zapao za oko“ 2016. godine kada se takođe borio za odlazak na „Evroviziju“. Tada je u jednom intervjuu kazao da je kao dečak vreme provodio igrajući igrice, gledajući anime i preslušavajući muziku.

Izjavio je da su na njegov rad presudno uticali Tomino Amir, Sad Night Dynamite, Grimes, 100gec, Petshop Boy, Aurora i drugi[1].

Diskografija

EP-ovi

 • 2015.Thorns
 • 2015.Holding On To Love Remix
 • 2018.Neoslavic
 • 2023.F23.8

Singlovi

 • 2014. Nebula Lullaby
 • 2015. D-Generation
 • 2015. Holding On To Love
 • 2015. Jungle Bell Rock / Nebula Lullaby
 • 2016. Demons
 • 2017. Walpurgis Night
 • 2017. Olive Tree
 • 2019. Frankesteined
 • 2021. A house on the hill
 • 2021. Amsterdam
 • 2021. Heartles
 • 2022. 238
 • 2023. Samo mi se spava

Reference

Luka Ivanović (Luke Black) na društvenim mrežama

FacebookLuka @ Facebook
InstagramLuka @ Instagram
TwitterLuka @ Twitter
YoutubeLuka @ YouTube