Neda Ukraden

Kratke informacije

Ime i prezimeNeda Ukraden
Datum rođenja16. avgust 1950.
Mesto rođenjaImotski, Hrvatska
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjePevačica
ŽanrPop, turbo-folk

Biografija

Neda Ukraden je srpska pevačica zabavne muzike koja je rođena 16. avgusta 1950. godine u Imotskom, u Hrvatskoj. Živi i radi u Beogradu.

Poreklo, detinjstvo i obrazovanje

Neda Ukraden je rođena 1950. godine u Imotskom. Njeni roditelji, Dušan i Anđelija, su poreklom iz Crne Gore. Pošto je otac bio službenik SUP-a, Neda je često menjala mesto stanovanja.

Do druge godine je živela u Imotskom UZ baku i deku, nakon čega je sa roditeljima otišla u Višegrad. Tu je upoznala komšinicu koja ju je naučila da peva sevdalinke.

Zatim su se preselili u Goraždu, gde je Neda počela da peva na školskim priredbama u Osnovnoj školi „Maksim Gorki“ koju je pohađala pet godina.

Sledeća destinacija je bila Brčko u kom su se zadržali dve godine. Tu se prvi put zaljubila, ali nije saznala ime svoje simpatije.

Bila je član školskog hora koji je vodio profesor Mirko Šrajer koji je na Nedu uticao da počne da se bavi muzikom.

Na Festivalu „Mladi graditelj“ je 1962. godine sa horom izvela deo pesme „Rjabinuška“, a sledeće godine je pobedila otpevavši pesmu „Naš tabor putuje na jug“ pevačice Radmile Karaklajić.

Sledi selidba u Sarajevo gde je Neda pohađala Osnovnu školu „Slobodan Vuković“ i postala solista u horu.

Pohađala je gimnaziju „Braća Ribar“ i na nagovor drugarica, nastupila je na Festivalu „Mladi pjevaju proljeću“. Izabrala je pesmu „Kap veselja“ Lole Novaković, ali zbog ogromne treme, dobila je zvižduke umesto aplauza.

Neda je pomislila da je njena muzička karijera gotova i pre nego što je počela, ali 1966. godine drugarice su je prijavile na audiciju Radio Sarajeva za vokalnog solistu zabavne muzike. Primljena je na audiciji, a ponovo je izvela numeru „Kap veselja“.

Sledeće godine je na Festivalu „Vaš šlager sezone“ osvojila nagradu za najboljeg debitanta sa pesmom mladog autora Milana Džajića „Igra bez kraja“.

Dobila je poziv da učestvuje na festivalu u Subotici, ali profesori nisu hteli da je puste. Nakon intervencije direktora, otišla je i osvojila treće mesto otpevavši duetsku pesmu „Ponekad“ sa Tatjanom Gros.

Za Nedu se van Sarajeva prvi put čulo 1969. godine kada je na Festivalu „Vaš šlager sezone“ otpevala pesmu „Kiše su pale“ koju je napisao Žarko Roje.

Snimila je još dve pesme – „Sve što moje srce zna“ i „Ako me trebaš“. Nastupila je na Jugoslovenskom izboru za Pesmu Evrovizije sa numerom „Dilema“, ali nije zabeležila veći uspeh.

Kako je konkurencija bila ogromna, a budućnost u ovom poslu neizvesna, Neda je shvatila da mora upiše fakultet. Uporedo s engleskim jezikom i književnošću koji je studirala na Filološkom fakultetu u Sarajevu, upisala je i srednju muzičku školu, odsek solo pevanje.

Kasnije je u istom gradu završila i Pravni fakultet zbog čega važi za jednu od najobrazovanijih pevačica na našim prostorima. Mogla je da ostane da radi kao asistent na međunarodnom privrednom pravu, ali brak i muzička karijera joj to nisu dozvolili.

Karijera

Od 1971. – 1973. godine se pojavljivala u emisiji „Na ti“ u kojoj je izvodila svoje nove pesme. Sarađivala je sa Nikolom Borotom, ali muzička produkcija RTV SA nije blagonaklono gledala na njih zbog čega su teško dobijali termine za snimanje.

Neda je 1973. godine otpevala pesme „Tri djevojke“ i „Je l’ to taj“ koja je, uprkos potcenjivanju, postala veliki hit.

Sledeće godine se ponovo takmičila u Subotici sa numerom „Mlada majka“. 25. maja iste godine je imala prvi od deset nastupa pred predsednikom SFRJ, Josipom Brozom Titom. U Drvaru je pevala „Pjesmu maršalu Titu“ povodom godišnjice desanta na ovaj grad.

Mlada pevačica je 1975. godine učestvovala na festivalima u Opatiji sa numerom „Srce u srcu“ sa kojom je zamalo otišla na Evroviziju, „Vaš šlager sezone“ sa pesmom „Novi Robinzoni“, Festivalu „Slavonija“ sa numerom „Što si, nano, udala me rano“, Festivalu „Slavonske popevke“ sa numerom „Sretan dan“ sa kojom je osvojila drugo mesto i na Festivalu rodoljubive i revolucionarne pesme sa numerom „Majka“ koju je izvela sa grupom Kamen na kamen i dobila treću nagradu.

Neda je nastavila saradnju sa Nikolom Borotom i snimila je pesme „Mezarje“ i „Do posljednje kapi života“. Mnoge od njih nisu zabeležene na nosačima zvuka.

Sa grupom Kamen na kamen je snimila prvi album pod nazivom „U mom kraju“ u izdanju muzičke kuće RTV Ljubljana. Na njemu su se nalašle numere „Suncokret“, „U mom kraju“, „Lelija“, „Zemlja nek’ se kreće“, „Zemljina teža“, „Selo maleno“, „Tri me momka prosila“, „Mila majko“, „Ljubav je bagrem kad procvjeta“ i „To smo mi“.

Sa saradnicima je krenula na turneju koja je bila odlično posećena, a u Prijedoru je u jednom danu imala tri koncerta od kojih je svaki trajao dva sata.

Neda se 1976. godine pojavila na Opatijskom festivalu izvodeći numeru „Ej, da mi je naći“ i Festivalu „Vaš šlager sezone“ sa pesmom „Ja i ti“.

Za zagrebački „Jugoton“ je izdala album „Ko me to odnekud doziva“ sa numerama „Došli momci veseli“, „Ima babo sto ovaca“, „Ko me to odnekud doziva“, „Oj, daljino, daleka bila“, „Osam dana“, „Proći će jednom ovi dani“, „Šalvare“, „Tri djevojke“, „Sarajka djevojka“, „U mene se zagledalo jedno momče vrlo milo“, „Večera“, „Ja još pamtim samo tvoje ime“ i „Neka suze kažu, mili“.

Pored Nikole Borote, jedan od Nedinih saradnika je bio Goran Bregović.

Na Jugoslovenskom festivalu revolucionarne i rodoljubive pesme 1977. godine je izvela duet „Putovi“ sa Krunoslavom Kićom Slabincem .

U Splitu je otpevala „Gorom i dolom“, u Zagrebu „Ne dam ga, ne dam“ i na festivalu „Vaš šlager sezone“ pesmu „Požuri mi, dragane“.

U izdanju RTV Ljubljana je izašao album sa najlepšim pesmama koje je Neda snimila sa grupom Kamen na kamen.

Učestvovala je u emisiji posvećenoj Titu izvodeći numeru „Ide Tito“. Sa Kornelijem Kovačem i Zlatkom Pejakovićem je snimila pesmu „Narodna vlada“. Objavila je dve nove pesme – „Tebe voli srce moje“ i „Dragana je mala na livadu zvala“.

Tokom 1978. godine je učestvovala na festivalima „Vaš šlager sezone“ sa pesmom „Vjeruj mi, dušo moja“, „Opatija“ sa pesmom „Alčak“ i „Beogradsko proleće“ sa numerom „Pisma ljubavi“.

Pored ovih, objavila je i numere „Ljubav me čudno dira“, „Hajde, bolan, ne luduj“ i „Što su polju cvijetovi“.

Sledeće godine se ponovo pojavila na tri festivala – „Vaš šlager sezone“ sa pesmom „Još te volim“, Opatija sa „Šeherzadom“ i Zagreb sa numerom „Što si bliže meni“.

Objavila je album „Još te volim“ sa pesmama „Da li sam nešto značila tebi“, „Da samo zna“, „Gdje bi nam bio kraj“, „Jedino s’ tobom“, „Još te volim“, „No way“, „Prevari me“, „Prijateljice“, „Ti nemaš šanse“ i „Kad sam bila cvijeće u Japanu“.

Producent je bio Kornelije Kovač, jedan od saradnika Bora Đorđević, a ploča je snimana u Londonu.

Neda je 1980. godine sa Jadrankom Stojaković i Ismetom Dervoz-Krvavac, izabrana da peva prateće vokale za numeru „Lejla“ koju je Seid Memić Vajta izveo na Pesmi Evrovizije.

Pevačica je za pet godina održala 200 koncerata i uvek se profesionalno odnosila prema svom poslu. Napravila je kratku pauzu jer se udala za Milana Bilbiju, muzičkog urednika i režisera sarajevske televizije. Ubrzo je rodila ćerku Jelenu i u tom periodu se posvetila porodici.

U toku 1981. godine je učestvovala na sledećim festivalima: Split sa pesmom „Umire ljeto“, Vaš šlager sezone sa pesmom „Oženjen je“, Opatija sa numerom „Kakav li će to dan biti“ i Slavonija sa numerom „Komušanje“.

Takmičila se na Jugoslovenskom izboru za Pesmu Evrovizije i izvela je „Sve što se odgađa, to se ne događa“.

Snimila je novi album na kome se, pored starih, našlo šest novih hitova – „Čuje se glas“, „Ljubavi, ljubavi“, „Maj“, „Moja mala soba“, „Suze tvoga lica“, „Zora rudi“.

Neda je 1982. godine na festivalu „Vaš šlager sezone“ izvela pesmu „Ne budi me noćas“ za koju je dobila Zlatni mikrofon i nagradu za interpretaciju, a u Opatiji je nastupila sa numerom „Za tri dana prođe svako čudo“.

Posle loših iskustava s izdavačkim kućama, vratila se u „Jugoton“ i promenila imidž. Skratila je dugu crnu kosu i, umesto folk pesama, počela je da snima pop.

U saradnji sa kompozitorom Đorđem Novkovićem je uradila novi album „To mora da je ljubav“ sa pesmama „Davno ljeto“, „Dođi“, „Kaća“, „Leo“, „Najviše tvoja“, „Ne zovi me u ponoć“, „Piši mi“, „Reci mi, gdje sam pogriješila“, „To mora da je ljubav“ i „Vrati se s’ kišom“.

Album je postigao veliki uspeh i prodat je u više od 350 000 primeraka.

Na festivalu u Splitu je 1983. godine promovisala pesme „Čuje se glas“ i „Doviđenja, zaboravi me“, a na festivalu „Vaš šlager sezone“ numeru „Ne vjeruj“.

Naredne godine je nastupila na MESAM-u sa pesmom „Ne može se natrag više“, a u Zagrebu je pobedila sa numerom „Traži se jedan Vanja“.

Snimila je novi album „Oči tvoje govore“ sa pesmama „Grijem ti ruke“, „Ipak te volim“, „Kradeš mi snove“, „Nije mi žao“, „Nisam nikom pričala o tebi“, „O, moj Ivane“, „Oči tvoje govore“, „Sve me na tebe sjeća“, „Zaplešimo“ i „Zašto tvoj telefon šuti“.

Album je dostigao tiraž od 250 000 primeraka.

Neda je 1985. godine snimila album za koji se može reći da je najuspešniji u njenoj karijeri. Osim toga što je prodat u 500 000 primeraka, na njemu se nalazi pevačicin najveći hit „Zora je“.

Pesma je prevedena na 13 svetskih jezika, a kompozitor Đorđe Novković ju je smatrao svojim najboljim delom.

Osim nje, na albumu „Hoću tebe“ se našlo još devet numera – „Brat“, „Medeni“, „Ne boj se,dušo“, „Ne volim ni tvoje ime“, „Nisi ti bio za mene“, Obećao si sve“, „Prva ljubav“, „Samo je nebo iznad nas“ i „Zlato moje zlatano“.

Neda je 1986. godine učestvovala na Jugoslovenskom izboru za Pesmu Evrovizije sa numerom „Šaj, rode, šaj“.

Objavila je istoimeni album koji je prodat u 300 000 primeraka. Na njemu su bile i numere „Idi pa vidi“, „Kada dođe proljeće“, „Lutalice, skitnice“, „Ne izlazi stalno iz kuće“, „Ne vjerujem, ne vjerujem“, Pozdravi ga, sokole“, „Zakuni se“, „Šaj, rode, šaj“, „Zar ne vidiš suze moje“ i „Zbogom, nevjerna dušo“ (duet sa Mišom Kovačem).

Naredne godine je uradila album „Došlo vreme da se rastajemo“ na kome su se, osim ove našle i numere  „Bile bi nam tri godine“, „Majko, majko“, „Mjeseče zlaćani“, „Ne bilo ti“, „Nino“, „Sanjam te“, „Šumi, šumi, javore“, „Vratit’ ću ti“ i „Imam neku sklonost za te“ (duet sa Arsenom Dedićem).

Neda se 1988. godine takmičila na Splitskom festivalu sa pesmom „Isplest ću bijeli vijenac“.

Objavila je dva nova albuma – prvi „Ponoć je“ sa pesmama „Adio, ljubavi“, „Dragi mi se ženi“, „Nije tebi do mene“, „O, mama, mama“, „Oči nevjerne“, „Oproštaj“, „Ponoć je“, „Svatovi“, „Vino piju“, „Još me jednom zagrli“ (duet sa Vladom Kalemberom) i drugi „Posluži nas srećo“ sa numerama „Boli boli“, „Crne oči“, „Hej, ljubavi, nisi drug“, „Hopa cupa“, „Kako sam ja sretna bila“, „Ostariću čekajući na te“, „Posluži nas srećo“, „Sretno ti bilo, sine“, „Šta će mi tvoje pismo“ i „Za svaku ranu“.

Neda je 1989. godine snimila album „Dobro došli“ na kome su bile pesme „Bila sam mu sve“, „Bolje da se nikad sreli nismo“, „Briga tebe“, „Dobro došli“, „Mjesečina“, „Ne miriši, zumbule“, „Nek’ se zna“, „Progovori, tiha noći“, „Sretan ti rođendan, mama“, „Tugo, vjerna drugo“ i „Žuto lišće“.

Sledeće godine je u izdanju sarajevskog „Diskotona“ izašao album „Poslije nas“ sa numerama „Idi, neću zaplakati“, „Kada dođe proljeće“, „Kažu da te ostavim“, „Ko te ne zna“, „Krijem da te volim“, „Laži, laži me“, „Lutalice, skitnice“, „Ne zna srce“, „Poslije nas“, „Pozdravi ga, sokole“ i „Zar čekala nisam dugo“.

Jedan od saradnika je bio Hari Varešanović, poznatiji kao Hari Mata Hari. Snimila je nekoliko televizijskih šou programa od kojih je jedan bio na Sejšelima.

Imala je turneje po Sjedinjenim Američkim Državama, Australiji, Zapadnoj Evropi, itd. Pošto su neke Nedine izjave pogrešno protumačene, dospela je na „crnu listu“ TVSA.

Pevačica je 1992. godine krenula na turneju u Švajcarsku, ali nakon onoga što se dogodilo, nije se više vratila u Sarajevo. Nedina rodna kuća je srušena, a stan opljačkan.

Roditelji su joj doveli ćerku Jelenu u Beograd gde su se njih dve preselile.

Neda je na novom albumu „Živela muzika“ sarađivala sa Mišom Markovićem, Marinom Tucaković i Aleksandrom Futom Radulovićem.

Objavila ga je produkcijska kuća PGP RTS, a na njemu su se našle pesme „Daljine“, „Koliko te oko poželjelo“, „Ljubio me jesi slatko“, „Od tolike sreće“, „Osjećaš li, žena sam“, „Prazna postelja“, „Sok od kupina“, „Sunce života mog“, „Vidovdan“ i „Živela muzika“.

Iako su postigle veliki uspeh, pesme se nisu mogle čuti van granica sužene Jugoslavije, a Neda se i dalje suočavala sa netačnim natpisima u novinama i uništavanjem lične imovine.

Nastavila saradnju sa Mišom Markovićem i PGP RTS-om pa je 1993. godine izašao album „Jorgovan“ sa pesmama „Ako odeš ti“, „Cigani“, „Dođi šećeru“, „Eh što nisi tu“, „Jorgovan“, „Nemoj se vraćati“, „Ni Dunav ni Sava“, „Otrov ću da popijem“, „Ti si moje proleće“ i „Vina dajte“.

Dve godine kasnije je snimila album „Između ljubavi i mržnje“ na kome su bile numere „Budim se“, „Dobro veče, samoćo“, „Hop, cup“, „Nek’ ti bude“, „Odlazim“, „Pusti zvezde“, „Stale reke“, „Što te nema“, „Tanka linija“, „Ti imaš sve“, „Voli me do bola“ i „Nema zore, nema dana“ (duet sa Mićom Vujovićem).

Sarađivala je sa Draganom Brajovićem Brajom, Goranom Bregovićem, Zoranom Tutunovićem i Dejanom Abadićem.

Neda je 1996. godine uradila album u pop fazonu pod nazivom „Ljubavi žedna“. Na njemu su bile pesme „Bilo gde“, „Dalje moram bez tebe“, „Ljubavi žedna“, „Nedelja je, majko“, „Noćas djelim tvoj bol“, „Noći severa“, „Nostalgija“, „Prsten“, „Pruga“, „Sarajevo, Sarajevo“ i „Samo je nebo iznad nas“ (obrada već snimljene duetske pesme koju je, umesto sa Matom Došenom, otpevala sa kolegom Željkom Samardžićem).

Kao novi saradnici pojavili su se Knez, Aleksandar Milić, Kobac i Kon.

Naredne godine je učestvovala na Budvanskom festivalu sa pesmom „Eh, da sam tebe slušala“. Otpevala je singl „Opet smo im srušili san“ u čast bratske zemlje, Grčke.

Sa Milićem Vukašinovićem je snimila pesmu „Nema više jao kad ti kažem ćao“ koja je trebalo da najavi novi album. Međutim, saradnja je prekinuta i album nikada nije objavljen.

U tom periodu je preminuo Nedin otac Dušan pa je rešila da se povuče iz javnog života. Njih dvoje su bili sličnog karaktera zbog čega su se često sukobili. Otac je bio protiv toga da se Neda bavi muzikom, a posle rata njegovo zdravstveno stanje se pogoršavalo.

Pevačica je 2001. godine za „Grand produkciju“ objavila album pod nazivom „Nova Neda“ na kome su bile pesme „Ako ikad sviješ gnijezdo“, „Cjelu noć“, „Gdje god bio“, „Godine prolete“, „Mrlja iz prošlosti“, „Nek’ slute svi“, „Sad il’ nikada“, „Što ti sina nisam rodila“, „Ukraden si“i „Željo vječna“.

Skoro sve pesme su postale veliki hitovi, a sarađivala je sa Bajagom i Branimirom Mihaljevićem.

Naredne godine je u izdanju iste produkcijske kuće izašao album „Život sam promjenila“ sa numerama „Kao nekada“, „Kravata“, „Navikla sam da je lose“, „Ne da,ne da“, „Neka ide do djavola“, „Nisam ti ja bilo tko“, „Oko moje“, „Zavičajna“, „Život sam promjenila“ i „Šteta baš“ (duet sa Željkom Samardžićem).

Obnovila je saradnju sa hrvatskim autorima, a pesme su bile više u folk, nego u pop fazonu.

Neda je 2004. godine nastupila na Radijskom festivalu sa numerom „Ljubomora“. Snimila je novi album na kome su se, osim pomenute pesme, našle i „Biser lažnog sjaja“, „Daj mi da te usrećim“, „Kao opsjednuta“, „Ko je žena ta“, „Šokiraš me“, „Tijelom žena, srcem stjena“, „Učila sam od najboljeg“, „Živim, al ne uživam“, „Zla kob“ i „Najbolje su cure“ (duet sa Alkom Vujicom i Sinišom Vucom).

Naredne godine je učestvovala na dva festivala – „Sunčanim skalama“ sa numerom „Ako se ikad sretnemo“ i „Radijskom festivalu“ sa pesmom „Konačno“ za koju je tekst napisala Nedina ćerka Jelena.

Tokom 2006. godine je sa Marinom Tucaković i Goranom Bregovićem uradila album „Oduži mi se poljupcima“ na kome su se našle pesme „Haljina“, „Januar i februar“, „Maki, Maki“, „Oduži mi se poljupcima“, „Ruke“, „Šljokice“, „Srećo moja“, „Stvarno se isplatilo“, „Vidiš sada“ i „Vrijeme je“.

Dve godine kasnije je nastupila na „Grand festivalu“ sa pesmom „Evo sviće“ i na „Hrvatskom radijskom festivalu“ sa numerom „Stvarno se isplatilo“. Sa bugarskom pevačicon Reni je snimila duet „Ne, to nisam ja“.

Na Hrvatskom radijskom festivalu se ponovo pojavila 2009. godine sa pesmom „Kad sam kod kuće“.

Objavila je album „Da se nađemo na pola puta“ sa istoimenim hitom koji je postigao veliki uspeh.

Osim ove pesme, na albumu su bile i „Samo da te ne sretnem“, „Nježna i bezobrazna“, „On pa niko“, „Otkad sa tobom ne spavam“, „Kad sam kod kuće“, „Naj, naj“, „Što mogu učiniti još za tebe“ i „Ubiće me ova tuđina“.

Na festivalu „Marko Polo“ na Korčuli 2010. godine je izvela numeru „Dalmacijom zagrljeni“. Sa Ivanom Zakom je uradila duetsku pesmu „Tetovaža“.

Sledeće godine je snimila singl „Na Balkanu“ koji je naišao na odličan prijem publike i obezbedio joj titulu kraljice diskoteka.

Na festivalu u Požega 2012. godine otpevala je duet „Slobodni smo kao ptice“ sa Zlatkom Pejakovićem, a sa Kemalom Montenom je pobedila na festivalu Melodije Mostara sa duetom „Ako smo vrijedni te ljubavi“.

Osim ovih, na novom Nedinom albumu „Biti svoja“, našle su se i numere „Najbolji klub u gradu“, „Koliko tuga košta“, „Bilo pa prošlo“, „Drugi slučaj“, „Nije ti dobro“, „Izvini“ (duet sa Željko Vasićem) i „Pao snijeg po dunjama“ (duet sa Kemalom Montenom).

Naredne godine je objavila singlove „Dobro došli, šampioni“ i „Viljamovka“.

Na „Pink music festivalu“ 2014. godine je izvela numeru „Svaka druga“. Otpevala je numere „Neću prežaliti“, „Zovite svirače“ i „2 i 22“ (duet sa Ćomlom KS), „Noći u Brazilu“ (duet sa Učiteljicama).

Učestvovala je u muzičkom šou programu „Tvoje lice zvuči poznato“, a pažnju je privukla imitacijom svetske zvezde Bijonse (Beyonce) pri čemu je pokazala da se nalazi u odličnoj formi.

Neda je 2015. godine sa Jasminom Stavrosom snimila duet „Od ponoći“.

Krajem 2019. godine je objavila singl „3, 2, 1, 0“, a u avgustu sledeće godine je promovisala pesmu „Za pravu ljubav“.

PGP RTS je u maju 2021. godine objavio njen album „Jednom kada ovo prođe“. Pored naslovne, na tom CD-u su se našle i pesme „Gde ćemo za praznike“, „Muchas Gracias“, „Za pravu ljubav“, „Kao vino i gitara“, „Favorit“, „Nije pošteno“, „Bela košulja“, „Ni Dubai, ni Hawaii“, „Najteže je kad se rastaje“, „Premalo mi je“, „Bomba“ i „Volim život“.

Snimila je i promovisala nekoliko kvalitetnih spotova koji na njenom zvaničnom „JuTjub“ („YouTube“) kanalu beleže milionske preglede.

U saradnji sa Dušanom Bačićem i Dejanom Nikolićem je u junu 2022. godine snimila pesmu „Lavanda“. Spot je za manje od šest meseci „zaradio“ preko 1.5 miliona pregleda na „JuTjubu“.

U karijeri dugoj skoro pet decenija pevačica je održala stotine humanitarnih koncerata. Dobila je mnoge prestižne nagrade, a neke od njih su:

 • Nagrada Udruženja estradnih umetnika Jugoslavije,
 • Udruženja estradnih umetnika Bosne i Hercegovine,
 • Bronzani venac zagrebačke revije „Studio“,
 • Oskar popularnosti TV Revije,
 • Zlatna ptica Jugotona za preko dva miliona prodatih ploča.

Privatni život

Što se Nedinog privatnog života tiče, u vezi sa Milanom Bilbijom je bila 10 godina, a u braku tri godine nakon čega su se razveli. Ostali su u dobrim odnosima zbog ćerke Jelene.

Milan je preminuo 2013. godine, a Neda nije mogla da ode na sahranu, jer je sa zetom Pecom čuvala unuke bliznakinje Nedu i Aleksandru. Kasnije je dobila i unuka Dušana. Ima i psa Deja od koga se ne odvaja.

Neda se nije ponovo udavala jer nije pronašla osobu koja bi mogla da prati njen tempo života. Umesto toga, posvetila se karijeri i porodici.

Dobijala je pozive da uđe u rijaliti šou program „Farma“, ali zbog poslovnih obaveza to sebi nije mogla da dopusti.

Na društvenim mrežama je objavila selfi sa Usnijom Redžepovom koja je preminula od raka pluća. Taj Nedin potez je naišao na osudu javnosti jer se na fotografiji, pored Nedinog osmeha, vidi lice pokojne pevačice koje se grči od bolova.

Pevačica je izjavila da se oseća ugroženo zbog pretnji koje dobija i da je samo želela da se pozdravi sa koleginicom koju poznaje 40 godina.

U medijima se spekulisalo da je Neda u vezi sa 40 godina mlađim čovekom, ali ona je to demantovala.

Povezivali su je sa Sašom Popovićem i mužem Dragane Mirković, Tonijem, ali pevačica tvrdi da je sa njima u prijateljskim odnosima. Kaže da je čovek njenog života njen unuk koga obožava.

Iako mnogi komentarišu da Neda suviše često posećuje plastičnog hirurga, ona tvrdi da dva puta godišnje ide na tretmane radio-talasima koji podmlađuju lice.

U kozmetičkim salonima radi anticelulit programe i kavitaciju. Pije mnogo tečnosti, zdravo se hrani, trenira tenis i plivanje, redovno odlazi u teretanu i sa ponosom, u sedmoj deceniji života, može da se slika u kupaćem kostimu.

Diskografija

Singlovi

 • 1967. Igra bez kraja (Vaš šlager sezone 67)
 • 1969. Kiše su pale (Vaš šlager sezone 69)
 • 1969. Sve što moje srce zna / Ako me trebaš
 • 1973. Je l’ to taj / Tri djevojke
 • 1974. Mlada majka (Omladina 74)/ Čudno čudo
 • 1975. Srce u srcu (Opatija 75)/ Mezarje
 • 1975. Novi Robinzoni (Vaš šlager sezone 75)/ Do posljednje kapi života
 • 1975. Sto si nano udala me rano (Slavonija 75)/Sretan dan (Ljubav pobjedu slavi) (Slovenske Popevke 75)
 • 1975. Majka (Festival Revolucionarne i Rodoljubive Pjesme 75)
 • 1976. Ej, da mi je naći (Opatija 76)/ Večera
 • 1976. Ja i ti (Vaš šlager sezone 76)/ Osam dana
 • 1977. Požuri mi, dragane (Vaš šlager sezone 77)/ Šalvare
 • 1977. Ne dam ga, ne dam (Zagreb 77)/ Dragana je mala na livadu zvala
 • 1977. Gorom i dolom (Split ’77.)/ Voli tebe srce moje
 • 1978. Hajde, bolan, ne luduj (koji ti je vrag) / Što su polju cvijetovi
 • 1978. Pisma ljubavi (Beogradsko proleće 78)/ Ljubav me čudno dira
 • 1978. Vjeruj mi dušo moja (Vaš šlager sezone 78)/Alčak (Opatija 78)
 • 1979. Još te volim (Vaš šlager sezone ’79) / Šeherzada (Opatija 79)
 • 1979. Što si bliže meni (Zagreb 79)/ Kad sam bilacvijeće u Japanu
 • 1981. Oženjen je (Vaš šlager sezone 81)/Sve što se odgađa, to se ne događa (Yu-izbor za pjesmu Eurovizije 1981)
 • 1981. Umire ljeto (Split ’81) / Ljubavi, ljubavi
 • 1981. Komušanj (Muzički festival Slavonija ’81)
 • 1982. Ne budi me noćas (Vaš šlager sezone 82)/Za tri dana prođe svako čudo (Opatija 82)
 • 1983. Ne vjeruj (Vaš šlager sezone 83)
 • 1983. Doviđenja, zaboravi me (Split 83)
 • 1984. Traži se jedan Vanja (Zagrebfest 84)
 • 1984. Ne može se natrag više (Mesam 84)
 • 1986. Šaj rode, šaj (jugoslavenski izbor za pjesmu Eurovizije 1986)
 • 1988. Isplest ću bijeli vijenac (Split 88)
 • 1997. Eh, da sam tebe slušala (Budva 97)
 • 1997. Ne budi me noćas (remake)
 • 2004. Ljubomora (Radijski Festival SCG 04)
 • 2005. Ako se ikad sretnemo (Sunčane skale 05)
 • 2005. Konačno (Radijski Festival SCG 05)
 • 2008. Evo sviće (Grand Festival 08)
 • 2008. Stvarno se isplatilo (12. Hrvatski radijski festival ’08)
 • 2008. Naj, naj
 • 2009. Kad sam kod kuće (14. Hrvatski radijski festival ’09)
 • 2009. Nježna i bezobrazna (Ohrid Fest)
 • 2010. Dalmacijom zagrljeni (Marko Polo Fest 2010)
 • 2010. Tetovaža (duet s Ivanom Zakom)
 • 2011. Na Balkanu
 • 2011. Adio ljubica Slovenia/Naj, naj (na slovenskom)
 • 2011. Pao snijeg po dunjama (duet s Kemalom Montenom)
 • 2012. Girls Night (Nije ti dobro) – duet sa Clea & Kim
 • 2013. Viljamovka
 • 2015. Subota
 • 2015. Od ponoći (feat. Jasmin Stavros)
 • 2016. Terapija
 • 2019. Premalo mi je
 • 2019. Najteže je kad se rastaje

Albumi

 • 1975. Srce u srcu – 300.000
 • 1976. Ko me to od nekud doziva
 • 1977. Nedine najljepše pjesme (kompilacija)
 • 1979. Neda – 25.000-30.000
 • 1981. Čuje se glas
 • 1982. To mora da je ljubav – 350.000 – platinasti album
 • 1984. Oči tvoje govore – preko 250.000 – platinasti album
 • 1985. Hoću tebe – preko 500.000 – dijamantni album
 • 1986. Neda – 10 hitova (kompilacija) (1982.-1986.)
 • 1986. Šaj, šaj – preko 300.000 – dijamantni album
 • 1987. Došlo doba da se rastajemo – preko 250.000 – dijamantni album
 • 1988. Posluži nas srećo – preko 250.000 – dijamantni album
 • 1988. Ponoć je – preko 450.000 – dvostruko dijamantni album
 • 1989. Dobro došli – preko 150.000 – platinasti album
 • 1990. Poslije nas – 150.000 – platinasti album
 • 1991. 20 Hitova (kompilacija) (1982.-1990.)
 • 1992. Vidovdan/Nek’ živi muzika
 • 1993. Jorgovan
 • 1995. Između ljubavi i mržnje
 • 1996. Ljubavi žedna
 • 2001. Nova Neda
 • 2003. Život sam promjenila
 • 2004. Ljubomora
 • 2006. Oduži mi se poljupcima
 • 2008. Pop zvijezde zauvijek (kompilacija) (1982.-1990.)
 • 2008. Best of Neda (kompilacija)
 • 2009. Platinum Collection
 • 2009. Da se nađemo na pola puta
 • 2010. Radujte se prijatelji
 • 2012. Biti svoja
 • 2016. Terapija
 • 2017. Moj dilbere
 • 2018. Mojih prvih 50 – Live in Lisinski
 • 2021. Jednom kada ovo prođe

Neda Ukraden na društvenim mrežama

FacebookNeda @ Facebook
InstagramNeda @ Instagram
TwitterNeda Ukraden @ Twitter
YoutubeNeda @ YouTube