Lena Bogdanović

Kratke informacije

Ime i prezimeLena Bogdanović
Datum rođenja29. decembar 1974.
Mesto rođenjaNovi Sad
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjeGlumica
Visina173 cm
Težina-

Biografija

Lena Bogdanović je srpska glumica koja se proslavila ulogom Alise Velebit u seriji „Žene sa Dedinja“. Važi za jednu od najseksepilnijih i najlepših glumica na našim prostorima. Rođena je 29. decembra 1974. godine u Novom Sadu. Trenutno živi i radi u Beogradu.

Privatni život

Lenin otac je novinar, publicista i bivši sportista Duško Bogdanović, a majka Mila Radivojević je mikrobiolog. Iako je jedinica, roditelji je nisu razmazili, već su se trudili da je nauče pravim vrednostima. Neke od njih su: da je porodica najvažnija, da uvek govori istinu, da ne radi ništa zbog čega bi se stidela, da bude drugačija i svoja, itd.

Sklonost ka umetnosti je nasledila od trojice ujaka od kojih je jedan vajar, drugi reditelj i treći lekar čiji su hobiji pisanje pesama i oslikavanje ikona. Sestra od jednog ujaka je operska pevačica.

U detinjstvu je trenirala tenis i išla je u školu džez baleta. Završila je Karlovačku gimnaziju, prevodilački smer, a osim jezika, interesovali su je istorija i novinarstvo. Ipak se odlučila za glumu pa je upisala Akademiju umetnosti u Novom Sadu. Bila je u klasi profesora Branka Pleše i 1997. godine je diplomirala pre roka .

Od 2010. godine glumica se zabavlja sa rediteljem Darijanom Mihajlovićem koji živi na relaciji Beograd – Berlin. Njih dvoje imaju brojna zajednička interesovanja, a ona su: putovanja, učenje stranih jezika, čitanje knjiga, gledanje filmova, druženje sa prijateljima, itd. Uživaju u vinima i italijanskoj kuhinji, sportu i osmišljavanju projekata u njihovoj kućnoj radionici. Leni je veoma važno da bude emotivno ispunjena i zadovoljna jer tada postiže najbolje rezultate,

2011. godine glumica se, zbog poslovnih obaveza, preselila u Beograd.

Lena je, nakon snimanja serije „Žene sa Dedinja“, nastavila da se druži sa koleginicama Anđelkom Prpić, Majom Novelić i Irenom Mičijević koje su joj postale dobre prijateljice. Mnogo ju je pogodila iznenadna vest o Ireninoj smrti koja je preminula nakon teške bolesti. Glumičina najbolja prijateljica je voditeljka Branka Nevistić koja se, nakon udaje, povukla iz javnosti.

Nekoliko godina glumica se odazivala pozivu fotografa Damira Hoyke koji organizuje školu napredne fotografije i bila je model njegovim polaznicima.

Lena je visoka 173 cm. Redovno vežba sa trenerom i ne preteruje sa hranom pa nema potrebe da drži dijete. Jedna od omiljenih namirnica joj je sir. Odlazi na tretmane tela kao što su limfna drenaža, lpg i radiotalasi, kao i na ultrazvučno čišćenje lica i mezoterapiju lica bez igle. Pridržava se pravila da skida šminku pre spavanja. Ne sunča se i izbegava solarijum.

Ples

Lena obožava pres i smatra da je to jedna od najlepših stvari na svetu. Početkom 2014. godine učestvovala je u emisiji „Ples sa zvezdama“ gde se sa kolegama i drugim javnim ličnostima nadmetala u igranju. Tokom takmičenja, njen partner se povredio pa nije imala dovoljno vremena da se uhoda sa novim mentorom Mirkom Kneževićem. U maju su ispali, ali glumici je ovo iskustvo ostalo u najlepšem sećanju. Osvojila je nagradu od 1.000 evra koju je poklonila žrtvama poplava. Nakon takmičenja, nastavila je da trenira ples sa profesionalnim igračem i koreografom Ivanom Mileusnićem u njegovom klubu „Dare to Dance“.

U junu 2016. godine Lena je imala specijalnu plesnu tačku sa Slađanom Ivanišević i Milanom Kalinićem na državnom prvenstvu u sportskom plesu koji su organizovali Ivan Mileusnić, Plesni savez Srbije i Ministarstvo omladine.

U martu 2017. godine je bila jedan od dobitnika zahvalnice za doprinos popularizaciji plesa u Srbiji.

Moda

Lena je veliki ljubitelj mode koja za nju predstavlja strast i umetnost. Od malih nogu je bila okružena modom i čitala je modne časopise iz kojih je, takođe, učila strane jezike. Glumica često posećuje modne revije, a u maju 2012. godine na modnoj manifestaciji „Amstel Fashion Week“ je dobila nagradu za ličnost od stila. Promoter je modnog studia „Milla“ i sarađuje sa dizajnerima Igorom Todorovićem i Sonjom Jocić. Od stranih dizajnera najviše voli Karla Lagerfelda, Ralfa Lorena i Valentina.

Najženstvenije se oseća u haljinama i cipelama sa visokom štiklom, a najpriratnije joj je u farmerkama i sportskim čizmama. Detalji su joj omiljena stvar u modi i upotpunjavaju njene odevne kombinacije. Smatra da kod nas trendovi kasne i da estrada diktira vulgaran izgled.

Karijera

Filmovi i serije

Lena je, zahvaljujući talentu i znanju stranih jezika, igrala u nekoliko filmova italijanske produkcije. Bila je zadovoljna saradnjom sa Italijanima koja, još uvek, traje. Usledile su manje uloge u filmovima: „011 Beograd“, „Pogled sa Ajfelovog tornja“, „Miloš Branković“, itd.

2008. godine je bila član žirija na Festivalu evropskog filma Palić. Iste godine je imala jednu od glavnih uloga u hrvatskoj kriminalističkoj seriji „Zavera“.

2010. godine dodeljena joj je uloga u filmu „Plavi voz“, a imala je i producentski angažman u njemu.

2011. godine glumica je započela snimanje serije „Žene sa Dedinja“ u kojoj je tumačila ulogu promiskuitetne vajarke Alise. Ova uloga je obeležila njenu karijeru i veoma je ponosna na nju.

2012. godine premijerno je prikazan film „Doktor Rej i đavoli“ u kome je Lena igrala sekretaricu Nadu koja je u svojim rukama držala sve konce „Avala-filma“. Ovo je za nju bio veoma inspirativan lik, a takođe joj se dopala ekipa sa kojom je sarađavala.

2018. godine se pridružila glumačkoj ekipi serije „Istine i laži“ u kojoj tumači ulogu Zore.

Lena smatra da se u Srbiji snima malo serija i filmova u kojima glumice imaju glavne uloge. Smatra da je privatno obična i dosadna, a da se pred kamerama pretvara u zavodnicu. Zbog uloga se rado transformiše i, dok ih tumači, voli da što manje liči na sebe.

Pozorište

1997. godine Lena je postala član ansambla Pozorišta mladih u Novom Sadu, a tri godine kasnije je prešla u ansambl drame Srpskog narodnog pozorišta.

Igrala je u sledećim predstavama: „Evgenije Onjegin“, „Ženidba i udadba“, „Tramvaj zvani želja“, „Ženski orkestar“, „Zojkin stan“, „Hajduci“, „Florentinski šešir“, „Crvenkapa“ (Crvenkapina majka), „Ožalošćena porodica“ (Danica), „Svetislav i Mileva“ (Mileva), „The grateful alive“ (Rada), itd.

Lena drži časove glume u školi „Mala škola pozorišnih veština“.

Filmografija

 • 1999. „Morte di una ragazza perbene“ – Ragazza;
 • 2000. „L’Impero“;
 • 2000. „Il Furto del tesoro“ – Nunzio;
 • 2001. „Sve je za ljude“ – Rozamunda;
 • 2003. „011 Beograd“;
 • 2004. „Matilda“;
 • 2004. „Da nije ljubavi, ne bi bilo svita“ – Doktorka;
 • 2005. „Pogled sa Ajfelovog tornja“;
 • 2005. „Potera za sre(ć)kom“ – Spikerka;
 • 2005. „Idealne veze“ – Doktorka Ivana;
 • 2006. „Tri linije ljubavi“ – Vodičkinja;
 • 2007. „Doba nevinosti“ – Ana;
 • 2007. „Agi i Ema“ – Ujna;
 • 2007. „Ono naše što nekad bejaše“ – Primadona;
 • 2007. – 2008. „Zavera“ – Jana Carić;
 • 2008. „Miloš Branković“ – Sonja;
 • 2009. „Drug Crni u NOB-u“ (film) – Drugarica Rozalija;
 • 2009. „Đavolja varoš“ – Marna;
 • 2009. „Plava grobnica“ – Glumica;
 • 2010. „Srpski film“ – Doktorka;
 • 2010. „Plavi voz“ (film)- Direktorka škole;
 • 2010. „Na slovo, na slovo“ – Morski vuk;
 • 2011. – 2015. „Žene sa Dedinja“ – Alisa Velebit;
 • 2012. „Doktor Rej i đavoli“ – Nada;
 • 2012. „Plavi voz“ (serija) – Direktorka škole;
 • 2013. „Drug Crni u NOB-u“ – Drugarica Rozalija;
 • 2016. „Par i nepar“;
 • 2018. „Istine i laži“ – Zora.

Lena Bogdanović na društvenim mrežama

FacebookLena @ Bogdanovic
InstagramLena @ Instagram