Mek Miler (Mac Miller)

Kratke informacije

Ime i prezimeMek Miler (Mac Miller)
Datum rođenja19. januar 1992.
Mesto rođenjaPitsburg
Datum smrti7. septembar 2018.
Mesto smrtiLos Anđeles
DržavaSAD
ZanimanjePevač, producent
ŽanrHip hop

Biografija

Mac Miller (Malcolm James McCormick) je američki reper, pevač i producent. Rođen je 19. januara 1992. godine u Pitsburgu, a umro je 7. septembra 2018. godine u Los Anđelesu zbog predoziranja.

Započeo je karijeru 2010. godine, kada je potpisao ugovor sa indi muzičkom kućom iz Pitsburga, Rostrum Records. Ubrzo je počeo raditi na snimanju svog prvog studijskog albuma Blue Slide Park, te ga je objavio 8. novembra 2011. godine.

Album je postao broj jedan na američkoj Billboard 200 lestvici, što ga čini prvim debitantskim albumom na vrhu lestvice, posle The Dogg Pound (Di Dog Paund) albuma Dog Food iz 1995. godine.

Početkom 2013. godine Miler je osnovao svoju producentsku kuću Remember Music, koja je dobila ime po njegovom prijatelju koji je umro. Drugi album izdao je 18. juna 2014. godine, pod nazivom Watching Movies with  Sound Off. Iste godine objavio je da više nije pod ugovorom Rostrum Records. U oktobru 2014. godine, objavljeno je da je Miler potpisao ugovor za sebe i svoju izdavačku kuću sa Warner Bros Records.

Bio je i producent, pod pseudonimom Larry Fisherman (Leri Fišerman), učestvujući u stvaranju muzike za Vince Staples (Vins Stejpls), Lil B (Lil Bi), Ab Soul (Eb Soul), Riff Raff (Rif Raf) i sebe.

Detinjstvo

Malcom James McCornik (Malkom Džejms Mekornik) je rođen 19. januara u Pitsburgu u Pensilvaniji. Njegova majka Karen Meyers (Keren Mejers) je židovskog porekla i fotograf je po zanimanju. Otac Mark je katolik, te radi kao arhitekta. Miler je odgojen kao Židov, imao je Bar Micvu te je slavio židovske praznike.

Odrastao je u Point Brizu, u Pitsburgu. Pohađao je Winchester Thurston osnovnu školu, i Taylor Allderdice srednju školu. Sa šest godina je počeo učiti da svira klavir. Za vreme srednje škole Miller je odlučio da se u potpunosti posveti rep karijeri. Sa 15 godina je promenio svoj život, zbog čega odustaje od sporta i srednjoškolskih zabava.

Sam je naučio da svira klavir, gitaru, bubnjeve i bas.

Karijera

Sa samo četrnaest godina počeo je da rapuje. Prije toga bio je pevač, te je bio poznat pod imenom Easy Mac. Prije promene imena u Mac Miller, objavio je disketu But My Mackin’ Ain’t Easy, 2007. godine. Bio je i član rep grupe The Ill Spoken, uz kolegu repera, takođe iz Pitsburga,  Beedie (Bidi).

Grupa je 2008. godine objavila disketu How High. Prije nego što je potpisao ugovor sa muzičkom kućom Rostrum Records, objavio je još jednu disketu, The Jukebox: Prelude to Class Clown and The High Life. Sa samo 17 godina, 2009. došao je do finala MS takmičenja u Shadow Lounge, po imenu Rhyme Khalistenix.

Početkom 2010. godine, Mac je potpisao ugovor sa Rostrum Records. Predsednik kuće, Benjy Grinberg (Bendži Grinberg) je upoznao Millera dok je snimao sa pevačem Wiz Khalifa (Viz Kalifa) na ID Labs. Iako je Grinberg savetovao pevača oko karijere, nije pokazao nikakvo zanimanje za njega dok Miller nije počeo raditi na K.I.D.S disku, nakon čega je Grinberg primetio sazrevanje njegovog zvuka, i drugačiji pristup muzici.

U to vreme, Miller je privukao pažnju i drugih muzičkih kuća, ali je Mac izabrao Rostrum Records jer je bila u njegovom rodnom gradu i u saradnji sa Wiz Khalifom.

K.I.D.S je objavljen u avgustu 2010. godine. Bio je inspirisan filmom „Kids“. Miller je postao poznato ime u svetu nakon svoje prve turneje koju je održao krajem 2010. godine. Turneja se zvala „The Incredible Dope Tour“, te je bila rasprodata na svakoj lokaciji. Iste godine, u Pitsburgu je dobio nagradu za „Najboljeg hip hop umetnika“.

Reperovo peto izdanje bila je disketa Best Day Ever, koju su pratili singlovi „Donald Trump“ i hit pesme „Wear My Hat“ i „All Aroud the World“. Na disketi su se našli popularni producenti poput Just Blaze (Džast Blejz), 9th Wonder (Najnt Vonder) i Chuck English (Čak Ingliš) iz The Cool Kids.

22. novembra 2010. godine, njegov prvi singl „Knock Knock“ je objavljen na Jutjubu. U martu sledeće godine, Mac je izdao ep po imenu On and On and Beyond. Sadržavao je šest pesama, a producirao ga je Rostrum Records.

Miller je objavio naslov svog prvog albuma, Blue Slide Park, na svom jutjub kanalu 5. jula 2011. godine. U septembru je objavljeno kako planira da izbaci i disketu po imenu 92 Til Infinity sa DJ Jazzy Jeff (Di Džej Džezi Džef), pre objave albuma. Ipak, to se nije dogodilo, te je do dan danas ostalo samo u planu.

Miller je učestvovao na stvaranju obrade hit pesme „Moves Like Jagger“, grupe Maroon 5. U oktobru 2011. godine, objavio je disketu sa 13 pesama, po imenu I Love Life, Thank You, na kojoj su radili Sir Michael Rocks (Ser Majkl Roks), Talib Kweli (Talib Kveli) i Bun B (Ban Bi).

U novembru 2011. godine, Blue Slide Park je debitovao na prvo mesto Billboard 200 lestvice, prodavši se u više od 140 hiljada kopija, u prvoj sedmici od objave. Iste godine, Miller je bio jedan od 11 repera koju su se našli na godišnjoj Freshman Class listi magazina XXL.

Prvi put se pojavio na Tvu 2011. godine, u VH1 emisiji „Single Ladies“. Glumio je izmišljenu verziju sebe, koja je uspela da proda jednu od svojih disketa glavnom liku serije. Takođe, iste godine je bio deo MTV emisije Jams Fab Five.

Miller je objavio triler za svoj dugoočekivani muzički video „Missed Calls“, 15. februara 2012. godine, na Jutjubu. Spot je objavljen na njegovom službenom jutjub kanalu 22. juna, iste godine.

23. marta 2012. godine, objavio je sedmu disketu, po imenu Macadelic. Jedan od singlova sa diskete bio je „Loud“ koji je dospeo na 53. mesto Billboard Hot 100 lestvice.  Pored toga, Mac je objavio i spot za pesmu „Thoughts from a Balcony“.

U junu 2012. godine, Miller je izveo pesmu „On a Roll“, koja je danas dostupna na Jutjubu. Producirao ju je Pharrell Williams (Farel Vilijams), s kojim je sarađivao i na epu Pink Smile.

7. avgusta, Miller je objavio singl „Glow“, a 1. septembra objavljuje i pesmu „PlaneCarBout“, na kojoj peva sa reperom sa Zapadne obale, Schoolboy Qom (Skulboj Kju). Pesmu je sam producirao.

Miler je objavio ekskluzivni ep na iTunes, po imenu „You“ 21. novembra 2012. godine. Ep je objavljen pod njegovim umetničkim imenom Larry Lovestein and the Velvet Revival. Zvuk na njemu je u potpunosti drugačiji od reperevog dotadašnjeg rada, umesto repa sadržavajući džez zvuk i instrumente.

14. oktobra, Miler je objavio da će Pink Slime biti pušten u prodaju prije kraja 2012. godine. Takođe je najavio objavljivanje svog drugog studijskog albuma Watching Movies with the Sound Off početkom 2013. godine. Album bi trebao ugostiti muzička imena poput Schoolboy Q, Ab-Soula, Earl Sweatshirt (Erl Svetšrt), Tyler the Creator (Tajler di Krijejtor) i Džej Jay Electronic (Džej Elektronik).

Mac je takođe objasnio da planira konačno objaviti 92 Til Infinity sa DJ Jazz Jeffom, početkom 2013. godine. Učestvovao je i u rijaliti serijalu Mac Miller and the Most Dope Family. Serijal se sastojao od šest epizoda i prikazivan je na MTV 2.

4. marta 2013. godine, objavio je novu disketu na kojoj su se našli samo instrumentali, po imenu Ran-On Sentences Vol.1. Disketa je objavljena pod njegovim pseudonimom Larry Fisher i pod njegovom diskografskom kućom.

Ubrzo posle toga objavljuje i prvi singl za novi album, nazvan „Somebody Do Somethin“. Isečak pesme je premijerno prikazao u drugoj epizodi svog rijaliti serijala. 2. maja 2013. godine preko Tvitera i US Stream je objavio da će album biti izdat 18. juna 2013. godine.

Album je prikazao promenu njegovog muzičkog izraza, koja je započela sa disketom Macadelic. Pevač ga je opisao kao veoma intiman i introspektivan. Naziv albuma je nastao na osnovu njegove navike da stvara muziku dok u studiju gleda filmove sa ugašenim tonom.

Izjavio je da je u procesu stvaranja albuma napisao preko 400 pesama. To je njegov prvi album koji je u potpunosti sam režirao. Kritičari su ga pozitivno ocenili, najviše hvaleći njegov novi psihodeličan zvuk. Postigao je i komercijalni uspeh, dospevši na treće mesto Billboard 200 liste, i prodavši 101 hiljadu kopija u prvoj sedmici od objave.

Tri singla sa albuma su „S.D.S.“, „Watching Movies“ i „Goosebumpz“. Posle osnivanja svoje muzičke kuće, Remember Music, producirao je disketu Stolen Youth, Vince Staplesa. Za vreme oktobra 2013. godine, Miler je održao turneju po Evropi sa reperima Lil Wayne (Lil Vejn) i 2 Chainz (Tu Čejnz).

Krajem istog meseca objavio je i novu disketu koju je sam producirao, po imenu Delusional Thomas. U decembru objavljuje i svoj prvi album sa nastupa uživo, Live from Space. Nakon toga planirao je da ponovno sarađuje sa Williamsom na epu Pink Smile, kako bi ga objavio sredinom 2014. godine.  U međuvremenu je radio na četiri različita projekta, te je za svaki snimio po sedam pesama.

U januaru 2014. godine, Mac je objavio da više nije pod ugovorom Rostrum Records. Zbog toga je 11. maja iste godine samostalno objavio desetu solo disketu Faces. Krajem godine, potpisao je ugovor za sebe i svoju muzičku kuću, sa Warner Bros Records, u vrednosti od 10 miliona dolara.

Druga sezona njegovog serijala na MTV 2, Mac Miller and the Most Dope Family, je takođe objavljena 2014. godine. Naredne godine je objavio kako je završio svoj treći studijski album, za koji se predviđalo da će biti veoma uspešan. 5.avgusta 2015. godine, objavljeno je ime albuma- Go:OD AM.

Naredni dan izašao je prvi singl sa albuma, „100 Grandkids“.

Miler je najavio svoj četvrti studijski album The Divine Feminine, koji je trebao izaći 16. septembra 2016. godine. Tada je objavio i prvi singl za album, „Dang!“ na kojem je gostovao Anderson Paak (Anderson Pak).

Mac je 30. maja 2018. godine objavio prvi singl „Small Worlds“, sa petog studijskog albuma Swimming. Objavljen je 3. avgusta, te je ocenjen pozitivnim kritikama.

Uticaji

Miler je istaknuo Big Ela (Big L.), Lauryn Hill (Lorin Hil), The Beastie Boys (Di Bisti Bojs),  Outkast (Autkest) i A Tribe Called Quest kao uticaje na njegovu muziku. Imao je veoma blizak odnos i sa reperom Wiz Khalifa, za kojeg je rekao kako ga posmatra kao starijeg brata, te da njihov odnos prevazilazi muziku.

Privatni život

Miller je u jednom intervjuu izjavio kako je ovisan o kombinaciji prometazina i kodina, poznatijoj kao „ljubičasto piće“ ili lin, koju je započeo uzimati kako bi se rešio stresa kojeg je doživljavao za vreme Macadelic turneje.

U januaru 2013. godine izjavio je za Kompleks: „Volim lin, super je. Nisam bio srećan te sam bio na linu veoma dugo. Stalno sam bio drogiran. Prijatelji me nisu mogli gledati na isti način više. Bio sam izgubljen“.

Mac je prestao konzumirati prometazin u Novembru 2012. godine, pre nego što je počeo snimati rijaliti serijal Mac Miller and the Most Dope Family.

Miller je bio u dugogodišnjoj vezi sa ženom koju je upoznao u osnovnoj školi. Mnoge od pesama za diskete Macadelic govore o njihovom odnosu. Bili su zajedno četiri godine, završivši vezu u aprilu 2013. godine.

Bio je i u vezi sa pevačicom Arianom Grande (Ariana Grande) od avgusta 2016. do maja 2018. godine.

U februaru 2011. godine, za vreme turneje u Nju Jorku, Miller i njegovi prijatelji su bili uhapšeni zbog posedovanja marihuane, te su morali provesti noć u zatvoru. Optužba je kasnije odbačena.

Producent Lord Finesse (Lord Fajns) podneo je tužbu od 10 miliona dolara protiv pevača i njegove muzičke kuće, Rostrum Records 9. jula 2012. godine. Pored njih tužio je i DatPiffa (Detpif) za upotrebu uzorka njegove pesme „Hip 2 Da Game“. Miller ju je upotrebio na disketi iz 2010. godine, na pesmi „Kool Aid and Frozen Pizza“.

U januaru 2013. godine, nagodili su se izvan suda, a rezultati dogovora su ostali nepoznati. Isto se dogodilo i u martu 2015. godine, kada je bend Aquarian Dream podneo tužbu u vrednosti od 150 hiljada dolara, jer je Miller od njih uzeo uzorak pesme „Yesterday (Was so Nice Today)“, i upotrebio ga u svojoj pesmi „Therapy“ za disketu Faces.

Pevač je imao još jedan sukob sa zakonom, kada je u maju 2018. godine uhapšen za vožnju u alkoholisanom stanju. Izazvao je saobraćajnu nezgodu nakon što je autom udario u stub, te pobegao sa mesta događaja sa još dva putnika.

Pevač je sve priznao nakon što mu je policija došla na vrata. Odveden je u pritvor, ali je pušten uz jamčevinu od 15 hiljada dolara.

Mac Miller umro je zbog predoziranja u svojoj kući Studio Siti, u Los Anđelesu  7. septembra 2018. godine. Pronađen je u nesvesnom stanju oko podne tog dana, te je njegov prijatelj odmah pozvao 911. Miller je proglašen mrtvim nakon što su bolničari došli na mesto događaja.

Na dan smrti imao je planirano snimanje video spota. Urađena je autopsija, ali zvaničan uzrok smrti još nije objavljen za javnost. Sahranjen je na Homvud groblju u svom rodnom gradu, u Pitsburgu.

Diskografija

 • 2011. Blue Slide Park
 • 2013. Watching Movies with the Sound Off
 • 2015. GO:OD AM
 • 2016. The Divine Feminine
 • 2018. Swimming

Turneje

 • 2011. The Incredible Dope Tour
 • 2011. Blue Slide Park Tour
 • 2012. Macadelic Tour
 • 2012. Under the Influence of Music Tour
 • 2013. The Space Migration Tour
 • 2015. GO:OD AM Tour
 • 2016. The Divine Feminine Tour
 • 2018. The Swimming Tour (otkazana)

Mek Miler (Mac Miller) na društvenim mrežama

FacebookMac @ Facebook
InstagramMac @ Instagram
TwitterMac @ Twitter
YoutubeMac @ YouTube