Mark Ronson

Kratke informacije

Ime i prezimeMark Ronson
Datum rođenja4. septembar 1975.
Mesto rođenjaLondon
DržavaSAD / Velika Britanija
PrebivališteLondon / Njujork
ZanimanjeProducent, DJ, muzičar
Visina183 cm
Težina83 kg

Biografija

Mark Ronson je britanski muzičar, DJ, pevač, testopisac i producent. Rođen je 4. septembra 1975. godine u Londonu. Budući da se smatra jednim od najuspešnijih muzičara britanske pop kulture danas, Ronson se 2017. godine našao na Debretinoj listi najuticajnijih ljudi u Velikoj Britaniji.

Iako njegov prvi album „Here Comes the Fuzz“ nije dospeo na vrhove muzičkih lestvica, njegov drugi album „Version“ se plasirao na drugo mesto u Velikoj Britaniji, uključujući i tri singla. Zbog toga je osvojio Brit nagradu za „Najboljeg britanskog solo umetnika“ 2008. godine.

Njegov treći album „Record Collection“ je objavljen 27. septembra 2010. godine, te se i on plasirao na drugo mesto britanskih lestvica. Član je Silk Sitija sa Diplom.

2014. godine Ronson je ostvario svoj prvi internacionalni uspeh sa pesmom „Uptown Funk“, uz pomoć vokalnih sposobnosti Brune Marsa. Pesma mu je donela Brit nagradu za „Britanski najbolji singl godine“ 2015., a već naredne godine i Gremi nagradu za „Pesmu godine“ i „Najbolji Pop duo nastup“.

Njegov četvrti studijski album, „Uptown Special“, izašao je u januaru 2015. godine i postao je njegov prvi album koji se plasirao na prvo mesto u Velikoj Britaniji, i peto u Americi.

Ronson je producirao pesmu „Cold Shoulder“ za Adel (Adele) na njenom prvom albumu. Dobio je pohvale i za produciranje albuma „Back to Black“ od Ejmi Vajnhaus (Amy Winehouse) za koji je dobio Gremi nagradu za „Producenta godine“ i „Album godine“.

Nagradu za „Album godine“ dobio je dva puta. Prvi put 2008. godine kao producent a drugi put 2016. kao izvođač.

Detinjstvo

Ronson je rođen u Velington bolnici u Sent Džon Vudu u Londonu. Njegovi roditelji, poreklom Jevreji, su Lorens Ronson (Laurence Ronson), prodavac nekretnina i muzički producent i En Dekster (Ann Dexter). Njegovi preci su emigrirali iz Austrije, Litvanije i Rusije.

Za vreme 1980ih njegova porodica je bila jedna od najbogatijih britanskih porodica, ali sljedeće decenije su izgubili preko jedne milijarde dolara zbog pada cena nekretnina.

Njegovo porodično ime je zapravo Aronson, ali ga je skratio Markov deda Henri (Henry). Ronson je sestrić biznismena Džeralda Ronsona. Preko majke je takođe u srodstvu sa britanskim političarima Ser Malkom Rifkajndom (Sir Malcom Rifkind), Leon Lord Britanom (Leon Lord Brittan) i osnivačem Odion Sinemas, Oskarom Dušem (Oscar Deutsch). Nije ni u kakvom srodstvu sa engleskim gitaristom Mik Ronsonom (Mick Ronson), koji takođe ima sina Marka.

Nakon što su se njegovi roditelji razveli, majka mu se preudala za gitaristu Mika Džounsa (Mick Jones), tako da je oduvek bio okružen muzikom.

Ronson ima sestre blizanke, Šarlot Ronson (Charlotte Ronson) koja je modna dizajnerka, i Samantu Ronson (Samantha Ronson) koja je pevačica i DJ. Mlađe su od njega dve godine. Takođe ima i petoro mlađe polubraće i sestara: Alekzandera (Alexander) i Anabelu (Annabelle) koji su iz majčinog braka sa Mikom Džounsom, Henrietu (Henrietta), Dejvida (David) i Džošuu (Joshua), koji su iz očevog braka sa manekenkom Mišel Frst (Michele First).

Ronson se sa majkom, očuhom i sestrama preselio u Nju Jork kada je imao osam godina. Dok je živio na Aper Vest Sajdu Menhetna, družio je se sa Šon Lenonom (Sean Lennon), sinom Džon Lenona (John Lennon) i Joko Ono (Yoko Ono).

Mark je pohađao privatnu srednju školu „Collegiate School“ na Menhetnu, a nakon toga „Vassar college“ i fakultet na NYU. 2008. godine dobio je američko državljanstvo kako bi mogao glasati na izborima.

Karijera

Dok je studirao, Ronson je postao redovan gost hip hop lokacija u centru grada, te je postao DJ 1993. godine, naplaćujući 50 dolara po svirci. Uskoro je postao poznat po raznovrsnosti žanrova u svojoj muzici. Budući da je na njega uticao fank, hip hop njujorška scena i rok, privlačio je široku publiku. Postao je veoma popularan i tražen kao didžej, radeći na privatnim zabavama i ekskluzivnim događajima. 1999. godine reklamirao je Tomi Hilfiger (Tommy Hilfiger) hlače, kako bi promovisao njegovu kampanju.

Mark je sa posla didžeja prešao na posao producenta, kada je menadžer Nika Koste (Nikka Costa) čuo njegovu muziku i odlučio da upozna ta dva muzičara. Ronson je producirao Kostinu pesmu „Everybody got their something“, te je ubrzo posle toga potpisao ugovor sa Elektra Rekordsom. Već je producirao pesme za Hilfigerove reklame, a 2001. godine iskoristio je i Kostinu pesmu „Like a feeder“ u oglasu.

Njegov debitantski album „Here Comes the Fuzz“ izašao je 2003. godine. Iako se nije dobro prodavao, kritičari su mu dali pozitivne ocene. Ronson je napisao sve pesme na albumu, svirao gitaru, bas i klavijature. Album je sadržavao obrade raznih žanrova, uključujući i Šon Polove (Sean Paul) i Džek Vajtove (Jack White) pesme.

Najpoznatija pesma sa albuma „Ou Vi“ našla se iste godine u filmu „Hani“, a kasnije je iskorišćena i za filmove „Hitch“ i „Harold and Kumar: Escape from Guantanamo Bay“

Dve sedmice nakon objave albuma Elektra Rekords ga je otpustio. Od tada je Ronson producirao pesme za velika imena, poput Ejmi Vajnhaus, Lili Alen (Lily Allen) i Kristinu Agileru (Christina Aguilera).

2004. godine Ronson je osnovao svoju muzičku kuću Alido Rekords, zajedno sa menadžerom Rič Klajmanom (Rich Kleiman). Prvi umetnik kojeg je zaposlio bio je reper Sajgon (Saigon), koji je kasnije otišao i potpisao ugovor sa „Just Blaze’s Fort Knox Entertainment“. Potpisao je i Rajmfesta (Rhymefest) koji je najpoznatiji po osvajanju Gremija za pisanje Kanje Vestove (Kanye West) muzike.

Ronson je objavio svoj drugi studijski album krajem 2006. godine. Kritičari su mu dali pozitivne ocene, naročito u Velikoj Britaniji i Americi. 2007. godine Miksmag magazin proglasio ga je albumom meseca. Iste godine našao je se na naslovnoj strani novina Gardijan, zajedno sa Lili Alen.

U junu 2007. godine svojoj muzičkoj kući potpisao je hip hop umetnika Vejla (Wale), te je nastavio sa producentskim poslom, radeći sa Ejmi Vajnhaus i Robi Vilijamsom (Robbie Williams).

U decembru 2007. godine, Ronsonov rad sa Ejmi se isplatio u obliku šest nominacija za Gremi nagradu. Na kraju, Mark osvaja tri nagrade u februaru 2008. godine.

U januaru 2008. godine, producirao je album po imenu „Man in the Mirror“, repera Rajmfesta koji je pesme posvetio Majkl Džeksonu (Michael Jackson). Istog meseca, Ronson je nominovan za tri Brit nagrade, a u februaru osvaja nagradu za „Najboljeg solo umetnika“, tako pobedivši favorita Majku (Mika).

Svaka pesma koju bi Ronson izveo sa nekim izvođačem bi odmah skočila na bolje mesto na Ajtuns lestvici. 2008. godine pesma „Valeri“ postala je broj jedan na internacionalnoj muzičkoj lestvici, te je tu i ostala naredne četiri sedmice.

Ronson je intenzivno promovisao svoj album „Version“ na turneji po čitavoj Evropi 2008. godine. Najistaknutiji nastupi su mu na „The Hammersmith Apollo“ i „Brixton Academy“ Akademi, koji su bili rasprodati. Na turneju je poveo i nova muzička imena sa sobom, kako bi ih predstavio publici, što je imao običaj da radi. Neki od njih su Sem Sparo (Sam Sparro) i Dimon Strings (Demon Strings).

U maju 2008. godine, svirao je na najvećoj privatnoj zabavi na svetu, Trinity Ball, na Triniti Koledžu u Dablinu. Iste godine u Parizu je nastupao sa bendom Djuran Djuran. Svirali su nove pesme, kao i Markove obrade njihovi starih pesama i pesme sa albuma „Version“. Početkom marta 2009. godine, Ronson je započeo rad na njihovom trinaestom albumu, a 2013. i na njihovom 14. što je prvi put nakon više od 30 godina da je bend radio sa istim producentom na više svojih albuma.

U proljeće 2010. godine Ronson je objavio ime svog četvrtog studijskog albuma – „Record Collection“. Takođe je objavio i ime svog novog benda, simbolično nazvan The Business Intl, što je zapravo nadimak koji je Ronson dobio dok je snimao svoj treći album.

Prvi singl „Beng Beng Beng“ objavljen je 12. jula 2010. godine, a na njemu je gostovao reper Q-tip i pevač MNDR. Dospeo je na šesto mesto u Velikoj Britaniji, a u Irskoj se plasirao na 18.

Sledeći singl „The Bike Song“, objavljen je 19. septembra 2010. godine. Na njemu je gostovao Kajl Falkoner (Kyle Falconer) iz grupa „The View“ i „Spank Rock“. Sam album objavljen je 27. septembra, te se na njemu Ronson prvi put pojavljuje kao pevač.

Mark je 2011. godine napisao muziku za film Artur. 2012. godine našao je se u dokumentarcu „Re:GENERATION Music Project“. Njegova pesma „A la Modeliste“ ugostila je Mos Defa (Mos Def), Erika Badu (Erykah Badu) i Trombon Šortija (Trombone Shorty), članove D Dep-Kings i Zigabu Modeliste.

30. oktobra 2014. godine Ronson je preko Tvitera objavio da uskoro izlazi singl za njegov novi album, koji je objavljen 10. novembra 2014. godine. Na singlu „Uptown Funk“ našao se i Bruno Mars pevajući vokale. 22. novembra, Ronson i Mars pojavili su se u emisiji „Nedeljom naveče Uživo”, kao muzički gosti, gde su izveli pesmu.

„Uptown funk“ je postala broj jedan u Americi i Velikoj Britaniji, te je takođe postala pesma koja je najviše puta kupljena u prvoj sedmici izdavanja u Velikoj Britaniji. Kupljena je rekordnih 2,49 miliona puta. Pesma je dospela u Top 10 listu u gotovo svim zemljama. Petnaest sedmica bila je broj jedan na kanadskoj listi Hot 100, četrnaest na Bilbordovoj Hot 100, i sedam kao broj jedan na britanskoj Singls Čart.

Zahvaljujući njoj, Ronson je 2015. godine dobio Brit nagradu za „Britanski singl godine“. Spot za pesmu, do 2018. godine, pogledan je preko tri milijarde puta, na Jutjubu.

2015. godine Ronson je učestvovao u dokumentarnom filmu Ejmi, o njegovoj pokojnoj prijateljici Ejmi Vajnhaus. U filmu priča o njenoj karijeri i njihovom odnosu, a prikazuju se i snimci sa snimanja pesme „Back to Black“ iz 2006. godine, kao i snimci sa sahrane u Londonu, u julu 2011. godine. 16. oktobra 2015. godine Mark je postao osnivač fondacije „Ejmi Vajnhaus“.

2016. godine osvojio je dve Brit nagrade za pesmu „Uptown funk“, uključujući i „Pesmu godine“. Džejson Ajli (Jason Iley), direktor „Sony Music UK“ i Ronsonove britanske muzičke kuće, Kolumbije Rekords opisao je umetnika kao „pravog gospodina, jednog od najpažljivijih, ljubaznijih i najskromnijih umetnika u industriji“.

Iste godine Ronson je producirao peti album Lejdi Gage (Lady Gaga), „Joanne”. Naredne godine producirao je album “Villain”, grupe Queens of the Stone Age. U maju 2018. godine, preko Instagrama je objavljeno da Ronson radi na produkciji sedmog albuma američke pevačice Majli Sajrus (Miley Cyrus).

Privatni život

2002. godine Mark je ušao u vezu sa pevačicom i glumicom, Rašidom Džouns (Rashida Jones). Zaručili su se 2003. godine nakon što joj je Mark postavio pitanje ispisano na pazlama. Razišli su se godinu dana posle toga.

Ronson se oženio francuskom glumicom i pevačicom Žozefin de la Baum (Josephine de La Baume), koja se pojavila i u muzičkom videu za njegovu pesmu „The Bike Song“. Venčali su se na jugu Francuske, 3. septembra 2011. godine. 16. maja 2017. godine, u javnost je izašla vest da je Žozefin podnela zahtev za razvod braka, a potvrđeno je da su prestali živeti zajedno mesec dana ranije.

2009. godine učestvovao je u kampanji PETE „Molimo vas ne nosite krzno“. Iste te godine, britanski magazin GQ proglasio ga je muškarcem sa najviše stila. 2015. godine dospeo je na listu 50 najbolje obučenih muškaraca, istog magazina.

Ronson živi i u Londonu i u Nju Jorku. Od detinjstva je veliki fan engleske Premijer lige i kluba „Chelsea F.C“, a ljubitelj je i košarkaškog tima, „New York Knicks”.

Diskografija

 • Here Comes the Fuzz (2003)
 • Version (2007)
 • Record Collection (2010)
 • Uptown Special (2015)

Filmografija

 • Zoolander (2001)
 • Amy (2015)
 • Gaga: Five Foot Two (2017)

Ronson je zajedno sa režiserima Geri Breslinom (Gary Breslin) i Džordan Galandom (Jordan Galland) napravio video „Circuit Breaker“ posvećen video igri „Legenda o Zeldi: Veza sa prošlošću“.

2001. godine, Ronson se pojavio u muzičkom videu „More Than A Woman“, kao didžej.

Nagrade

 • 2008. Brit nagrada za „Britanskog najboljeg solo izvođača“
 • 2015. Brit nagrada za „Najbolji singl“
 • 2008. Gremi nagrada za „Producent godine, neo-klasičan“
 • 2008. Gremi nagrada za „Najbolji pop vokalni album“
 • 2008. Gremi nagrada za „Pesmu godine“
 • 2014. Gremi nagrada za „Pesmu godine“
 • 2016. Gremi nagrada za „Pesmu godine“
 • 2016. Gremi nagrada za „Najbolji duet i nastup“
 • 2016. AjHart muzička nagrada za „Kolaboraciju godine“
 • 2015. Emtivi video muzička nagrada za „Najbolji mučki video“
 • 2015. Melon muzička nagrada za „Najbolji Pop“
 • 2015. Soul Trejn muzička nagrada za „Pesmu godine“
 • 2015. Soul Trejn muzička nagrada za „Video godine“

Mark Ronson na društvenim mrežama

FacebookMark @ Facebook
InstagramMark @ Instagram
TwitterMark @ Twitter
YoutubeMark @ YouTube