Haris Šabanović

Kratke informacije

Ime i prezimeHaris Šabanović
Datum rođenja29. avgust 1996.
Mesto rođenjaSarajevo
DržavaBosna i Hercegovina
PrebivališteVisoko
ZanimanjePevač
ŽanrPop-folk

Biografija

Haris Šabanović je bosanskohercegovački pop-folk pevač, sportista i model. Rođen je 29. avgusta 1996. godine u Sarajevu, a živi i radi u Visokom.

Popularnost je stekao nakon učešća na  takmičenjima „Zvijezda možeš biti ti“ 2019. godine, te takmičenju „Zvezde Granda“ 2017. godine.

Muzikom se bavi od osamnaeste godine.

Detinjstvo, mladost i obrazovanje

Haris je kao sin jedinac odrastao u porodičnoj kući u Visokom s ocem Farukom i majkom Edinom Šabanović.

Od svoje sedme godine trenirao je fudbal u lokalnim ekipama, da bi posle potpisao za ekipu legendarne visočke Bosne.

Tu je ostao jednu sezonu, a nakon NK Bosna, potpisao je ugovor sa premijerligašem Fudbalskim klubom Mladost iz Doboj Kaknja. Za njih je igrao jednu sezonu i nakon toga okončao fudbalsku karijeru.

Uporedo sa fudbalom, tri godine je trenirao i kik-boks.

 

View this post on Instagram

 

Najvažnije je naučiti biti sretan. 😄😍

A post shared by Haris Šabanović Official ®️ (@haris_sabanovic) on Jun 25, 2020 at 1:03pm PDT

Haris je 2011. završio Osnovnu školu „Mula Mustafa Bašeskija“ u Donjem Moštru, te 2012. upisao Srednju Elektrotehničku školu MSŠ „Hazim Šabanović“. Bio je odličan i vredan učenik.  Nakon srednje škole radio je kao grafički dizajner i IT tehničar u nekoliko firmi.

Kada je muzička karijera krenula uzlaznom putanjom, posvetio se samo muzici. Haris je krenuo stopama svog sugrađanina, Enesa Begovića.

Karijeru je započeo prijavljivanjem na „Zvezde Granda“, gde je kao pevač amater dobio izuzetno ohrabrujuće pozitivne komentare od strane Saše Popovića koji mu je savetovao da ostane u muzičkim vodama.

U šou „ZMBT“, Haris je pred samo finale morao da napusti takmičenje iz privatnih razloga. To je izazvalo opšte razočarenje gledalaca i žirija. Posle učešća je ostao u odličnim odnosima sa Produkcijskom kućom „Hayat“.

Išao je na privatne časove, te snimao obrade popularnih pesama. To nije ostalo neprimećeno od strane publike, pa je nastavio da peva lokalnim kafićima, a nakon toga i širom Bosne i Hercegovine i van njenih granica.

Haris se pored pevanja bavi modelingom za agenciju „Fashion M“. Nosio je revije dodele priznanja sportiste godine gde je tu titulu osvojio atletičar Amel Tuka.

Ugovor sa Produkcijskom kućom „Filmark“ iz Tuzle pevač je potpisao 2020. godine.

Pevač i model koristi društvene mreže kako bi promovisao svoje muzičke projekte, ali i za saradnju sa različitim brendovima. U novembru 2022. godine ima preko 12 hiljada pratilaca na „Instagramu“.

Privatni život

Haris Šabanović se trudi da svoj privatni život drži dalje od očiju javnosti. Njegovi prijatelji kažu da je jedan od retkih iskrenih prijatelja. Uživa u sportu i veliki deo njegovog života je posvećen tome kao deo relaksacije i zdravog duha.

Haris Šabanović na društvenim mrežama

FacebookHaris @ Facebook
InstagramHaris @ Instagram
YoutubeHaris @ YouTube