Marko Perković Tompson

Kratke informacije

Ime i prezimeMarko Perković Tompson
Datum rođenja27. oktobar 1966.
Mesto rođenjaČavoglave
DržavaHrvatska
PrebivališteSplit
ZanimanjePevač, muzičar
ŽanrPop, rock, folk-rock

Biografija

Marko Perković Tompson (Thompson) je hrvatski pevač i kantautor. Prvu pesmu „Bojna Čavoglave“ napisao je i otpevao u toku rata, a popularnost je stekao albumom „E, moj narode“ iz 2002. godine. Rođen je 27. oktobra 1969. godine u mestu Čavoglave u Dalmatinskoj zagori.

Pesme „Bojna Čavoglave“, „Moli mala“, „Anica – Kninska kraljica“, „Zaustavi se vjetre“, „Lijepa li si“ i druge su zbog svog nacionalističkog karaktera stekle veliku popularnost u Hrvatskoj. Premda tvrdi da nije otpevao zloglasnu pesmu „Jasenovac i Gradiška Stara“ kojom se veličaju ustaški zločini na prostoru Nezavisne Države Hrvatske (NDH), mnogi ga smatraju izvođačem koji ne veliča samo patriotizam, nego i ustaštvo.

Nekoliko puta je pokušao da se ogradi od epiteta pevača koji podržava fašizam, nacizam i ustaštvo, ali se mnogi ne slažu sa tim. Pojedine evropske zemlje su zabranjivale njegove nastupe, ali uprkos tome, u dosadašnjoj karijeri je napravio nekoliko velikih turneja po Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini (BiH), Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), Kanadi i Australiji.

Bio je u braku s pevačicom Danijelom Martinović, a 2006. godine je oženio Sandru s kojom ima petoro dece – sinove Šimuna i Antu, te ćerke Divu, Katarinu i Cvitu. Sa porodicom trenutno živi u Splitu.

Detinjstvo i obrazovanje

Marko Perković je rođen 1969. godine u mestu Čavoglave u Dalmatinskoj zagori. Odrastao je s majkom Marijom i bratom Draženom, dok je otac Ante radio u Nemačkoj. Osnovnu školu je završio u rodnom mestu, a Ugostiteljsku školu u Drnišu. Nakon toga je radio kao konobar, a u slobodno vreme je pomalo pisao pesme.

Ratni period i početak karijere

Početkom rata na prostoru bivše Jugoslavije pridružio se Zboru narodne garde i zadužio američku automatsku pušku Tompson (Thompson) po kojoj je i dobio nadimak. Kako bi podigao moral vojske napisao je i uz gitaru otpevao pesmu „Bojna Čavoglave“ koju su ubrzo nakon toga pevali mnogi hrvatski vojnici i dobrovoljci. Komandant mu je predložio da snimi pesmu u studiju. Pozajmio je novac od oca i u jednom splitskom studiju snimio pesmu koja će postati svojevrsna himna među hrvatskim vojnicima.

Na insistiranje kompozitora Zdenka Runjića je 1992. godine snimio prvi album pod naslovom „Moli mala“. Album je izdala diskografska kuća „Kroacija rekords“ („Croatia records“), a na njemu se našlo 14 pesama. Tonči Huljić je napisao pesmu „Potonit ću“ koju je Tompson izveo s grupom Magazin, Runjić je napisao „Grkinju“, a sve ostale pesme napisao je pevač sam. Osim remiksa pesme „Bojna Čavoglave“, veliki uspeh doživela je pesma „Zmija me za srce ujela“.

Karijera

Prvi nastup je imao na Splitskoj pjaci (Narodni trg) na kom se okupilo nekoliko hiljada ljudi. Prema njegovim rečima, publika ga je čak sedam puta vraćala na bis. Njegova pesma „Grkinja“ našla se na kompilaciji „Skalinada 4“ koja je objavljena 1994. godine. Iste godine objavljen je i album „14 hitova Zdenka Runjića“ među kojima je i Tompsonova „Grkinja“.

Pesmu „Rosa“ je kaže posvetio svim poginulim borcima u Građanskom ratu u Hrvatskoj. Godine 1995. je izdao album „Vrijeme škorpiona“ koji se sastojao iz 13 pesama, među kojima su i singlovi „Rosa“ i „Ljutu travu na ljutu ranu“. S ovog albuma se izdvojila pesma „Anice – kninska kraljice“ čija melodija neodoljivo podseća na pesmu „Dva Dražina momka“ iz 1941. godine. Reč je o pesmi koju su četnici pevali tokom Drugog svetskog rata.

Već sledeće godine objavio je album „Geni kameni“ u izdanju „Kroacija rekordsa“. Veći uspeh je, pored naslovne pesme, doživela i numera „Ovo mi diže tlak“. Na tom albumu našli su se i dueti s Klapom Sinj, Djevojkama sa Cetine, Pajdašima, Marijanom Banom i Klincima s Ribnjaka.

Ista diskografska kuća je 1998. godine objavila Tompsonov album „Vjetar s Dinare“. Najpopularnije pesme su bile „Zaustavi se vjetre“, „Pukni puško“, te „Lijepa li si“ koja je ubrzo postala jedna od najizvođenijih na njegovim koncertima. Rado se sluša na svadbama i drugim veseljima, ispraćajima i dočecima hrvatskih sportista. Premda je izvornu albumsku pesmu snimio sam Tompson, obradu koja je objavljena nešto kasnije pevali su Mladen Grdović Mate Bulić, Miroslav Škoro, Alen Vitasović i Đulijano (Giuliano Đanić).

Na Etnofestu u Neumu 1999. godine otpevao je pesmu „Zeleno je bilo polje“ koja se našla na kompilaciji s ove manifestacije. Na istom albumu su i pesme „Ptica samica“ Miroslava Škore, „Jesen je“ Novih fosila, „Golubica“ Zorana Šiljega i druge.

Usledila je kompilacija „The best of“ sa 20 Tompsonovih najpopularnijih pesama. Osim već dobro poznatih hitova, na njemu su se našle i numere „Ivane Pavle II“ posvećena dolasku poglavara Katoličke crkve u Hrvatsku, te „Ruku na srce“, „Dobro jutro“, „Pijem dušo“ i druge.

Godine 2002. hrvatski pevač je objavio svoj najpopularniji album koji nosi naziv „E, moj narode“. Na njemu se našlo 11 pesama, među kojima su i dva dueta. Na pesmi „Reci, brate moj“ sarađivao je sa Miroslavom Škorom, a numeru „Stari se“ je otpevao sa Sinišom Vučom.

Posle toga je usledio veliki koncert na stadionu „Poljud“, a ubrzo zatim i velika turneja pod nazivom „E, moj narode“. U tom momentu Tompson postaje jedan od najpoznatijih hrvatskih izvođača u zemlji i inostranstvu. Uprkos tome, njegovi koncerti su nekoliko puta zabranjivani širom Evrope zbog veličanja ustaštva, fašizma i nacizma. S druge strane, on sam sebe naziva domoljubom (patriotom).

Na „Hrvatskom radijskom festivalu“ 2002. godine nastupio je sa pesmom „Iza devet sela“, a svih 40 numera s ove manifestacije našle su se na jednom albumu u izdanju „Kroacija rekordsa“. Na njemu se pojavljuju mnoga poznata imena hrvatske muzičke scene poput Željka Bebeka, Vlade Kalembera, Kemala Montena, Dražena Zečića, Jasmina Stavrosa, te bendova Magazin, ET, Kolonija (Colonija) i drugih.

Već sledeće godine izašla je kompilacija „Sve najbolje 1991-2003“ na kojoj su se našle pesme „Lijepa li si“, „Prijatelji“, „E, moj narode“, „Reci, brate moj“, „Rosa“, „Geni kameni“, „Bojna Čavoglave“ i druge najpopularnije pesme i dueti.

Pesma „Dolazak Hrvata“ bila je prva na albumu „Hitomanija“ koji je objavljen 2005. godine. Tompson se ponovo našao među najpopularnijim izvođačima u Hrvatskoj, uključujući Matu Bulića, Matu Mišu Kovača, Alena Islamovića, Lea i drugih.

Duet sa Miroslavom Škorom „Reci, brate moj“ našao se i na kompilaciji „Turky party – prvih 10 godina“. Osim te pesme, na albumu se našao i veliki hit Olivera Dragojevića „Dva put san umra“, „Vjetar“ Crvene jabuke, pesma „Idi“ Petra Graše, te duet „Tko je kriv“ koju izvode Severina i Boris Novković.

Svoju poziciju među najslušanijim izvođačima u Hrvatskoj potvrdio je i duetom „Stari se“ koji izvodi sa Tihom Orlićem, a koji je bio deo kompilacije „Tulum za dušu Vol. 1“ u izdanju „Kroacija rekordsa“. Ponovo se našao u društvu Olivera Dragojevića, Miroslava Škore, Prljavog kazališta, Parnog valjka i drugih.

Godine 2006. je svetlost dana ugledao album „Bilo jednom u Hrvatskoj“ sa 12 novih pesama. Najpopularnije sa tog albuma su numere „Početak“, „Moj dida i ja“, „Kletva kralja Zvonimira“, „Ratnici svjetla“ kao i pesma „Dolazak Hrvata“ s kompilacije „Hitomanija“. Album je prodat u 45 hiljada primeraka.

Četiri meseca nakon promocije je sa svojim bendom krenuo na turneju „Bilo jednom u Hrvatskoj“. Sa Damirom Lipošekom Keksom, Tomislavom Mandaričem, Damirom Šomenom, Fedorom Boićem i Tihom Orlićem nastupio je u Hrvatskoj, BiH, SAD, Kanadi i Australiji. Turneju su simbolično započeli 13. aprila 2007. godine u Vukovaru, a završili 13. juna u Ljubuškom. Koncertom koji je 17. jula organizovao na zagrebačkom stadionu „Maksimir“ prisustvovalo je 70 hiljada ljudi.

Posle koncerta u Zagrebu objavio je DVD izdanje sa 27 pesama, a posle nastupa u Splitu CD sa 14 pesama.

Gostovao je na dva albuma Miroslava Škore, a njegovi hitovi našli su se na kompilacijama „Hrvatski Radijski Festival 2006 -24 najbolja“, „Gacka“, „Tulum za dušu Vol. 3“, „Hitomanija 3“, „Hit Records Party“, „Da te mogu pismom zvati – Libar VII“, „Da te mogu pismom zvati Libar X“ i „Zlatna kolekcija“.

Godine 2008. je objavio vlastitu kompilaciju „Druga strana“ na kojoj su se našli najveći hitovi njegove dotadašnje karijere.

Sedmi studijski album pod naslovom „Ore et labora“ je objavio 10. aprila 2013. godine. Prema njegovim rečima, ovim albumom se nije mnogo odmakao od prethodnih, jer su teme posvećene političkom, društvenom i socijalnom stanju u Hrvatskoj, te duhovnost i istorija koji su mu oduvek bili inspiracija. Pesmu „Bosna“ posvetio je hrvatskom narodu koji živi u BiH. Sastoji se iz deset pesama, a prvih 500 primeraka rasprodano je u samo par sati.

U Nemačkoj, Švajcarskoj i Austriji ovaj album je među pet najprodavanijih na službenoj stranici „iTunes“. Sedam dana nakon izlaska dosegao je zlatni tiraž, a posle tri meseca i platinasti. Postao je najprodavaniji album u Hrvatskoj te godine. Balada „Samo je ljubav tajna dvaju svjetova“ na „Ju Tjubu“ („You Tube“) ima preko 10 miliona pregleda.

Nakon toga usledila je velika turneja koja je ponovila i nadmašila uspeh one iz 2006. i 2007. godine. Ipak, najposećeniji koncerti u Hrvatskoj su oni koji godinama održava na „Dan branitelja“ na Trgu bana Jelačića u Zagrebu i na dan proslave akcije „Oluja“  kojom je proterano stotine hiljada Srba iz Hrvatske. U rodnim Čavoglavama nekoliko puta je nastupio pred oko 100 000 ljudi.

16. jula 2018. godine je pevao pred oko 300 000 ljudi koji su u Zagrebu dočekali fudbalsku reprezentaciju Hrvatske koja je na Svetskom prvenstvu u Rusiji osvojila srebrnu medalju. Dok su neki njegov nastup na tom dočeku komentarisali s oduševljenjem, bilo je i onih kojima Tompsonove pesme nisu primerene za takav događaj.

Nastupi i albumi koje prodaje u rekordnim tiražima potvrđuju popularnost pevača koji je podelio Hrvatsku. Premda napominje da peva patriotske i ljubavne pesme posvećene domovini, Bogu i narodu, njihov nacionalistički prizvuk retko ko može da ospori.

Privatni život

Marko Perković je rođen 1969. godine u Čavoglavama. Školovao se u rodnom mestu i Drnišu, te bio učesnik Građanskog rata u Hrvatskoj. Naznaku popularnost doživeo je pesmom „Bojna Čavoglave“, a kasnije su usledile druge, slične ili iste tematike kojima je punio dvorane i stadione, ali i bio zabranjivan širom sveta.

Godine 1995. je oženio Danijelu Martinović, bivšu pevačicu grupe Magazin. Venčali su se u crkvi Svetog Dominika kod Splita, ali su svoj brak nakon toga držali daleko od očiju javnosti. Ipak, veza nije potrajala, a 2003. godine Perković je u Kanadi upoznao Sandru, s kojom je vrlo brzo poželeo da se venča. Zato je od katoličke crkve zatražio poništenje braka s Danijelom, ali je bio odbijen. Godine 2005. je Međubiskupski crkveni sud u Splitu poništio taj brak.

Sa Sandrom se u Crkvi Svetog Ilije Klacima kod Čavoglava venčao 14. februara 2006. godine. Pre crkvenog venčanja, tačnije 2003. godine, dobili su sina Šimuna, a 2005. godine rodio se Ante. Sandra je 2007. godine rodila ćerku Divu, a tri godine kasnije Cvitu. Porodica Perković trenutno živi u Splitu.

Diskografija

Albumi

 • 1992. Moli mala
 • 1995. Vrijeme škorpiona
 • 1996. Geni kameni
 • 1998. Vjetar s Dinare
 • 2002. E, moj narode
 • 2006. Bilo jednom u Hrvatskoj
 • 2013. Ora et labora

Kompilacije

 • 2003. Sve najbolje
 • 2008. Druga strana
 • 2015. The Best Of Collection

Njegove pesme našle su se na kompilacijama:

 • 1994. Skalinada 4
 • 1994. 14 hitova Zdenka Runjića
 • 1999. Etnofest Neum 1999
 • 1999. Hrvatski Radijski Festival 1999
 • 2001. The best of
 • 2002. Hrvatski Radijski Festival 2002
 • 2005. Hitomanija 1
 • 2005. Turky party – prvih 10 godina 1
 • 2005. Tulum za dušu Vol. 1
 • 2006. Hrvatski Radijski Festival 2006
 • 2006. Hrvatski Radijski Festival 2006 – 24 najbolja
 • 2006. Gacka
 • 2006. Tulum za dušu Vol. 3
 • 2006. Hitomanija 3
 • 2006. Hit Records Party
 • 2007. Da te mogu pismom zvati – Libar VIII
 • 2007. Da te mogu pismom zvati Libar X
 • 2007. Zlatna kolekcija

Kao gost pojavio se na albumima:

 • 2002. Sve najbolje – Jasmin Stavros
 • 2003. Milo moje – Miroslav Škoro
 • 2007. Sve najbolje vol. 2 – Miroslav Škoro

Marko Perković Tompson na društvenim mrežama

FacebookThompson @ Facebook
InstagramThompson @ Instagram