Sabri Fejzulahu

Kratke informacije

Ime i prezimeSabri Fejzulahu
Datum rođenja16. septembar 1947.
Mesto rođenjaTrnava
DržavaKosovo (Srbija)
PrebivalištePodujevo
ZanimanjePevač
ŽanrPop-folk

Biografija

Sabri Fejzulahu (Sabri Fejzullahu) je kosovski pop i folk pevač, glumac i političar. Rođen je 16. septembra 1947. godine u mestu Trnava kod Podujeva, na severoistoku Kosova. U dosadašnjoj karijeri snimio je više od 800 pesama, među kojima su mnoge postale veliki hitovi na Kosovu. U braku je sa Nergjvan Fejzulahu (Nergjvan Fejzullahzu). Ima četvoro dece. Njegov sin Ermal (Ermal Fejzullahu) je takođe pop muzičar.

S obzirom da su mu inspiracija bili pevači Toto Kotunjo (Salvatore „Toto“ Cutugno), Adrijano Ćelentano (Adriano Celentano), te bendovi Roling Stons (The Rolling Stones) i Bitls (The Beatles), Sabri Fejzulahu je stekao status kosovskog avangardnog pevača. Prvu pesmu  pod naslovom „Tash jo“ je snimio 1967. godine za Radio Televiziju Priština.

Prepoznatljivost je stekao učešćem na brojnim festivalima, na kojima je neretko osvajao glavne nagrade. Održao je brojne koncerte i turneje, a pre nekoliko godina je velikim koncertom proslavio pola veka uspešne karijere.

Detinjstvo, mladost i obrazovanje

Sabri Fejzulahu je rođen 1947. godine u Podujevu. Otac mu se zvao Hazir (Hazir Fejzullahu) a majka Zihraja (Zihraya Fejzullahu).Počeo je da peva još kao dečak, ali se sakrivao od prijatelja i rodbine. Uglavnom je pevao pesme koje je čuo na radiju. Na njegovom repertoaru bili su najveći hitovi Bitlsa, dok je nešto kasnije otkrio italijanske šansonjere Adrijana Ćelentana, Đanija Morandija (Gianni Morandi), Mina (Anna Maria Mazzini „Mina“), te Toma Džonsa (Thomas Jones Woodward), Tota Kotunja i druge.

Iako se porodica bavila stočarstvom, još kao dečak rešio je da ne nastavi tu tradiciju, te je vrlo brzo počeo da se bavi muzikom.

Zajedno sa prijateljima Špendom Bajramijem (Shpend Bajrami), Bujkom Gamijem (Bujko Gam), Hilmijem Statovcijem (Hilmi Statovci) i Adnanom Sulejmanijem (Adnan Sylejmani) osnovao je vokalno-instrumentalnu grupu Edison. U periodu od 1964. do 1966. godine zabavljali su omladinu u današnjoj zgradi UMNIK-a u Podujevu.

S obzirom da tada nije bilo mnogo vokalno-instrumentalnih sastava na Kosovu, Sabrija Fejzulahija mnogi smatraju prvim osnivačem jedne takve grupe među Albancima, ne samo na Kosovu, nego i u Albaniji i Makedoniji.

Po završetku osnovne i srednje škole, 1967. godine upisao je Fakultet dramskih umetnosti u Prištini. Pored stručnih predmeta, poput scenskog pokreta, istorije umetnosti, albanske književnosti, dikcije i drugog, imali su i časove pevanja. U hodniku na pauzi između predavanja čuo ga je njegov profesor Akil Koci  (Akil Koci) koji je predavao muziku, a koga je mladi Podujevac oduševio.

Karijera

Pošto je imao veliku podršku svog profesora i kolega, odlučio je da se iste godine prijavi na Festival “Akordi Kosova“. Nastupio je sa pesmom „Dhimbtë krenare“ koju su napisali Tomor Beriša (Tomor Berisha) i Sabrijev pokojni brat Ruždi Fejzulahu (Ruzhdi Fejzullahu). Osvojio je drugo mesto, te privukao veliku pažnju publike.

Od tada je čak 18 puta nastupao na ovom festivalu, te je redovno dobijao neke od glavnih nagrada. Na „Akordima Kosova“ prvi put su se mogle čuti njegove pesme „Pranvera në Prishtinë”, “Të fala nga Prishtina”, “Digju digju shpirti i imë”, “Buzë liqenit” i druge, koje su postale veliki hitovi.

Veoma slušane bile su i njegove pesme “Të fala nga Prishtina” i „Gjuetari“ koje je prvi put izveo 1984. godine na „Akordima Kosova“.

Nakon raspada Jugoslavije, zabavna muzika koju je Fejzulahu negovao i pevao pala je u drugi plan, pa je bilo skoro nemoguće živeti pevajući pop pesme. Zato se pridružio kolegama Ejupu Reksiju (Ejuh Pecha), Naimu Abaziju (Naim Abazi) i Mihriju Brahu (Mihri Brah) koji su pevali na svadbama narodne pesme. Premda je do tada bio velika zvezda na Kosovu i u Albaniji, morao je da peva na svadbama i drugim veseljima kako bi preživeo.

Dve godine zaredom pevao je na festivalima koje je organizovala Radio Televizija Tirana (RTSH). Njegovi obožavaoci su tada prvi put mogli da čuju pesme „Zemer E Plagosur“ i „Pema E Lirise“. Album pod naslovom „Sabri Fejzullahu“ objavio je 1994. godine.

Četiri godine kasnije ponovo je učestvovao na Festivalu Radio Televizije Tirana sa pesmom „Ta Mbyllim Derën“. U decembru 1999. godine je sa Ledinom Čelo (Ledina Çelo) otpevao duetsku pesmu „Ma Ke Prishe Gjumin E Nates“.

Sledeće godine je zajedno sa kolegama Sinanom Visaliuom (Sinan Visaliu), Adelinom Ismajli (Adelina Ismajli) i drugima krenuo na veliku turneju širom Evrope. Turneja je počela velikim koncertom u Londonu.

Sledeći album pod naslovom „Merrma Shiun E Prishtines“ objavio je 2001. godine. U decembru 2004. godine gostovao je na Festivalu „Zhurma Show“ gde je prvi put izveo svoju pesmu „Pse S’të Thashë Të Dua“.

Tokom 2005. godine je objavio album „Shërbtor I Këngës“, a dve godine kasnije u prodaji su se našla čak dve njegove ploče „Plot Rini Plot Dashuri“ i „Moj E Mira E Diaspores“.

Sa mladom kolegicom Dafinom Kastrati je 24. novembra 2008. godine snimio pesmu „Dua T’jetoj“, a krajem iste godine svoju vernu publiku je počastio sa dva CD-a pod naslovom „Po Me Leshon Takati“  „Çika E Ulpianës“.

Usledila je saradnja sa Sinanom Vlasalijem koja je rezultovala pesmom „Nostalgja“. Spot je objavljen 9. oktobra 2009. godine. Već naredne godine Fejzulahu je objavio singl „Kafe Muhabet“.

Singl „Aeroporti“ publici je predstavio 23. avgusta 2011. godine na Festivalu „Zhurma Show“. Tokom 2012. godine objavio je album „Ku je me kend je“, a decembru je promovisao je singl „Naten E Mire“. Naredne godine je izdao album „E jeta shkon“.

Ponovio je saradnju sa Vlasalijem pa je 30. aprila 2015. godine objavljena njihov duet „Shqiperi Etnike“. Muziku je komponovao Alban Furtuna (Alban Furtuna), dok je tekst napisao Arsim Bunjaku (Arsim Bunjaku). Tri meseca kasnije promovisao je sing „Zjarr Ne Shi“.

Sa sinom Ermalom je 10. oktobra iste godine snimio pesmu „Nostalgja 2015“. Sa ovom numerom su se predstavili na „Noći reklamoždera“ („Netët E Klipit Shqiptar 15“) 2016. godine. Iste godine Fejzulahu je objavio pesmu „Sevdaja“ koju su napisali Neksat Mujovi (Nexhat Mujovi) i Arsim Bunjaku.

Sa istom ekipom sarađivao je i na numeri „Loje Pas Shpine“ koju je Sabri objavio 17. oktobra 2016. godine. Tokom 2017. godine u prodaji se pojavio njegov novi CD pod naslovom „Xhamat E Thyer“, a najavio ga je singl „Lamtumire“. Početkom 2017. godine svoju vernu publiku počastio je novom pesmom, pod naslovom „Jam Shum Keq“.

Numeru „Tradhetar“ koju su napisali Valter Beko (Valter Beko) i Step, Fejzulahu je objavio u maju iste godine, a samo par meseci kasnije promovisao je sing „Albanese“. U decembru publika je prvi put mogla da čuje pesmu „Ti 2017“ koju su pisali isti muzičari. Za kraj godine svoje obožavaoce počastio je singlom „Shihemi“.

17. februara 2018. godine je održao veliki koncert povodom pedesete godišnjice od početka njegove karijere. Taj koncert emitovala je kosovska nacionalna televizija. U maju iste godine je objavio singl „Aisha Dashnia“, a u junu „Te Perhendes“ koju su napisali i aranžirali Krešnik Avidiju (Kreshnik Avdiu) i Ardijan Kastrati (Ardian Kastrati).

Usledio je album „50 Vjet Të Arta“, te singl „Urime Shpirti Jem“ na kome je sarađivao s istim autorima. Sa kolegicom Morenom Taraku (Morena Taraku) je u decembru snimio duetsku pesmu pod naslovom „Dashni“.

Singl „Nuk Te Njoh“ svetlost dana je ugledao 11. januara 2019. godine. Muziku i tekst je napisao Krešnik Avdiju. Usledila je pesma „Shkipe“ koju je snimio povodom 11. godišnice nezavisnosti Kosova.

Fejzulahu je jedna od najvećih pevačkih zvezda na Kosovu. Pored „Akorda Kosova“ pevao je i na Festivalu „Okarina Arta“ gde je takođe osvojio 18 nagrada. Snimio je više od 800 pesama, te sarađivao sa najboljim kompozitorima u zemlji.

Pisao je pesme za filmove i serije u kojima se i pojavljivao. Publika je mogla da ga gleda u ostvarenjima poput poput „Lecin“, „Cimën“, „Qesh e ngjesh“, „Kur pranvera vonohe“, „Autobusi“, „Qesh e ngjesh“ i drugih. Uglavnom je reč o komedijama, a Fejzulahu ih je snimio čak 20.

Privatni život

Sabri Fejzulahu je rođen 1947. godine u mestu Trnovo kod Podujeva u tadašnjoj Autonomnoj pokrajini Kosovo i Metohija koje se danas nalazi na teritoriji samoprozvane Republike Kosovo. Odrastao je u radničkoj porodici. Roditelji i familija su se uglavnom bavili stočarstvom. Dok je kao dečak čuvao ovce sanjao je o tome da ode i sela i postane pevačka zvezda. Ipak, na početku se krio od roditelja i prijatelja jer nije želeo da ga neko čuje.

Još kao tinejdžer je sa drugarima osnovao vokalno instrumentalni sastav Edison. Zabavljali su mladiće i devojke svakog vikenda na svirkama u Podujevu. Muzikom je ozbiljnije počeo da se bavi tokom studija glume u Prištini, a 1967. godine je prvi put učestvovao na Festivalu „Akordi Kosova“ gde je osvojio drugu nagradu. Od tada je njegova karijera krenula uzlaznom putanjom.

Sabri Fejzulahu se ženio dva puta, a prema pisanju albanskih medija trenutno je u braku sa  Nergjvan Fejzulahu. Ima četvoro dece, dve ćerke i dva sina. Najpoznatiji od njih je svakako Ermal Fejzulahu koji je takođe velika pevačka zvezda na Kosovu.

Pored muzike i glume, Sabri se okušao i u poslu političara. Član je Demokratske partije Kosova (Partia Demokratike e Kosovës – PKD), a 2002. godine je izabran za poslanika u Skupštini Kosova (Kuvendin e Kosovës).

Diskografija

Albumi

 • 1979. Na stanici (Pesme iz vojničkog života 78)
 • 1980. Pruga E Mareshallit (Pesme o Titu sa Festivala „Omladina“)
 • 1994. Sabri Fejzullahu
 • 2001. Merrma Shiun E Prishtines
 • 2005. Shërbtor I Këngës“
 • 2007. Plot Rini Plot Dashuri
 • 2007. Moj E Mira E Diaspores
 • 2008. Po Me Leshon Takati
 • 2008. Çika E Ulpianës“
 • 2012. Ku je me kend je
 • 2013. E jeta shkon
 • 2016. Xhamat E Thyer
 • 2018. 50 Vjet Të Arta

Singlovi

 • 1967. Dhimbtë krenare
 • Pranvera në Prishtinë
 • 1979. Buzë liqenit
 • 1984. Të fala nga Prishtina
 • 1984. Gjuetari
 • 1979. Buzë liqenit
 • 1998. Ta Mbyllim Derën
 • 1999. Ta Mbyllim Derën (feat. Ledina Çelo)
 • 2004. Pse S’të Thashë Të Dua
 • 2008. Dua T’jetoj (feat Dafina Kastrati)
 • 2009. Nostalgja (feat Sinan Vlasallui)
 • 2009. Kafe Muhabet
 • 2011. Aeroporti
 • 2012. Naten E Mire
 • 2015. Shqiperi Etnike (feat Sinan Vlasallui)
 • 2015. Zjarr Ne Shi“
 • 2015. Nostalgija 2015 (feat. Ermal Fejzullahu)
 • 2016. Sevdaja
 • 2016. Loje Pas Shpine
 • 2016. Lamtumire
 • 2017. Jam Shum Keq
 • 2017. Tradhetar
 • 2017. Albanese
 • 2017. Ti 2017
 • 2017. Shihemi
 • 2018. Aisha Dashnia
 • 2019. Urime Shpirti Jem

Filmografija

Filmovi i serije

 • 1976. Këndon Sabri Fejzullahu
 • 1976. Gëzuar viti i ri
 • 1979. Kur pranvera vonohet
 • 1980. Kur pranvera vonohet (mini serija)
 • 1981. Jugovizija
 • 1982. Në orët e vona
 • 1982. Qesh e ngjesh
 • 1985. Mixha Ramë
 • 1985. Autobusi
 • 1990. Migjeni

Sabri Fejzulahu na društvenim mrežama

FacebookSabri @ Facebook
InstagramSabri @ Instagram
TwitterSabri @ Twitter