Mihajlo Veruović Vojaž (Voyage)

Kratke informacije

Ime i prezimeMihajlo Veruović Vojaž (Voyage)
Datum rođenja15. septembar 2001.
Mesto rođenjaBeograd
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjePevač, kompozitor, tekstopisac
ŽanrRep, trep, pop

Biografija

Mihajlo Veruović, poznatiji kao Vojaž (Voyage) je srpski reper, treper, kompozitor i tekstopisac koji je popularnost stekao pesmama „Otrovan“, „Budi tu“, „Koraci u noći“ i drugima. Rođen je 15. septembra 2001. godine u Beogradu. Živi i radi u rodnom gradu.

Muzikom je počeo da se bavi u petom razredu osnovne škole. Prvo je sa drugarima svirao i pevao rok muziku, a nešto kasnije je zavoleo hip hop. Oformili su grupu pod nazivom „Company“  („Kompani“) i već 2015. godine snimili prvu pesmu pod nazivom „Priđi bliže“.

Usledili su singlovi „Do kraja“, „Metro“, „Piccolo“, „Tantala“ i drugi. Snimili su i nekoliko spotova, ali se grupa raspala, pa je Mihajlo nastavio da gradi solo karijeru.

Prelomni trenutak se dogodio kada mu je Diskografska kuća „Generacija Zed“ ponudila saradnju. Tada je počeo da snima sa brojnim muzičarima, a njegovo ime je sve više privlačilo pažnju raznih pevača, kompozitora i producenata.

Ipak, veliku popularnost mu je donela saradnja s Anđelom Ignjatović, poznatijom kao Breskvica. Prvu zajedničku pesmu su objavili u oktobru 2019. godine pod nazivom „Vrati me“. Usledili su vrlo uspešni singlovi „C’est la vie“, „Dam“ i drugi, te izuzetno popularna pesma „Koraci u noći“ koju su snimili sa Vukadinom Gojkovićem, poznatijim kao Vuk Mob.

Vojaž i Breskvica su tokom  2020. godine osvoji Oskar popularnost i MAC nagradu u kategorijama „otkriće godine“ i „Jutjub zvezde“.

Detinjstvo, obrazovanje i muzički počeci

Mihajlo Veruović je rođen 2001. godine u Beogradu. Kada mu je bilo dve godine sa majkom Žanom i bratom Vasilijom se preselio u Francusku. Kako je jednom prilikom priznao, na to su bili primorani zbog vlastite bezbednosti. Naime, njegov otac Milan Veruović je ranjen tokom atentata na pokojnog srpskog premijera Zorana Đinđića.

Mihajlo je jednom prilikom priznao da nije bilo lako odrastati u tuđoj zemlji, ali da se majka borila da njega i brata usmeri na pravi put. Priznao je da je živeo drugačije od svojih vršnjaka i da mu mnogo toga nije bilo dostupno.

Ipak, već u petom razredu je počeo polako da se bavi muzikom. Sa grupom školskih drugara je osnovao rok bend. Bili su pod uticajem bendova poput Nirvane, Slipknota i drugih. Mihajlo je svirao gitaru i pevao. Nisu imali nastupe, ali su uživali u muzici. Već tada je počeo da piše svoje prve pesme.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Voyage (@voyage.mp3)

S obzirom na to da je neko vreme živeo u Francuskoj, odlučio je da se u svetu muzike predstavi kao „Vojaž“ („Voyage“) što na francuskom jeziku znači „put“ ili „putovanje“.

Tokom puberteta se zainteresovao za rep i hip hop muziku, pa je sa drugarima iz odeljenja osnovao grupu Company. Priznaje da su teme kojima se bavio u svojim tekstovima bile posvećene ljubavi i devojkama, ali da su pravili muziku kakva se njima dopada.

Prvu pesmu pod nazivom „Priđi bliže“ objavili su 2015. godine. S obzirom na to da je njihova „Ju Tjub“ publika dobro reagovala i da su relativno brzo skupili oko 40 hiljada pregleda, nastavili su da rade na novom materijalu.

Između ostalih, objavili su numeru „Do kraja“ za koju su snimili i spot. Za tri godine pesma je dostigla preko 255 hiljada pregleda. Spot je snimljen i za pesmu „Belo“.

Objavili su i numere „Metro“ i „Piccolo“, međutim, najbolje od svih je prošao singl „Tantala“ čiji spot su publici predstavili u avgustu 2018. godine, a koji trenutno (novembar 2020. godine) broji preko 320 hiljada pregleda.

Uprkos uspehu, članovi grupe se nisu slagali oko pojedinih stvari, te se Company raspao. Mihajlo je nakon toga dobijao ponude za saradnju, ali je ipak odlučio da ih odbije. Umesto toga je koristio svoj „Instagram“ nalog za postavljanje snimaka na kojima peva i svira gitaru.

S vremenom ga je pratio sve veći broj ljudi, te su stizale i nove ponude za saradnju. Priznao je da je svoju popularnost koristio kako bi zaradio od promocije brendova i proizvoda.

Mihajlo pohađa IX Beogradsku gimnaziju na Novom Beogradu. Govori francuski i engleski jezik.

Muzički uspon

Do prekretnice u njegovoj muzičkoj karijeri je došlo kada mu je Diskografska kuća „Generacija Zed“ ponudila saradnju. Mihajlo je prihvatio ponudu, te je počeo da radi sa Milošem Stojkovićem, poznatijim kao Heni (Henny PM), Reljom Putnikovićem (Relja Torino) i Limenim.

Vojaž je sa Reljom snimio pesmu „Nadaren il’ proklet“ koja se, između ostalih, našla na Reljinom albumu „Sleng“. Reč je o numeri čiji tekst potpisuju Mihajlo i Relja, dok su se za muziku i aranžman pobrinuli Relja i Denis Šabanović (Denny Dennasy).

Nakon toga je zajedno sa hrvatskim muzičarom Andreom snimio album pod nazivom „Porok i greh“. Pored naslovne, na tom CD su bile i pesme „Šansa“, „Nema je“, „Ona i ja“, „Nisi tu“ i druge. Album je objavila Diskografska kuća „Die Rich“, a većinu numera su pisali Vojaž i Andre.

Polovinom maja Vojaž i Heni su objavili singl „Otrovan“. Pesmu su pisali Heni i Relja, dok je za aranžman bio zadužen Marko Popov. Predstavili su i spot koji je za vrlo kratko vreme privukao pažnju, kako publike, tako i muzičkih stručnjaka. Svi su se zapitali ko je mladi treper koji se potpisuje nadimkom „Vojaž“.

Par meseci kasnije ista ekipa je objavila singl „Sećanja“ koji je publika prihvatila s oduševljenjem. Popov, Vojaž i „Generacija Zed“ su postali ekipa koja ima dobre šanse da na domaću scenu donese neki novi zvuk.

Usledila je Vojažova saradnja s Izdavačkom kućom „Urban Rekords“ („Urban Records“) i makedonskim treperom Josifom Ristovskim na pesmi „V Y B E“. Snimili su i spot koji je na „Ju Tjubu“ za godinu i po dana „zaradio“ preko 800 hiljada pregleda.

Novu zajedničku pesmu pod nazivom „TRAPSTARZ“ publici su predstavili u avgustu 2019. godine. Spot u režiji Tomislava Živkovića je ubrzano počeo da dobija sve veći broj pregleda na internet platformi „Ju Tjub“.

Pesmom “Trebala“ koju je snimio sa MihaMihom i publici premijerno predstavio polovinom septembra iste godine Vojaž je najavio izlazak albuma „So Fxcking Blessed“. Tom prilikom je kazao da će se album sastojati iz dva dela, te da će prvo da objavi četiri pesme, a nakon nekog vremena još toliko.

Kada je u oktobru iste godine s Anđelom Ignjatović, poznatijom po nadimku Breskvica objavio duet pod nazivom „Vrati me“malo ko je znao ko su mladi muzičari, ali je pesma zavladala „Ju Tjub“ trendingom, ne samo u Srbiji, nego i u celom regionu.

Duet pod nazivom „Budi tu“ predstavili su 10. novembra. Reč je o numeri koju su pisali, komponovali i aranžirali Vojaž, Breskvica, Heni i Popov, a čiji spot je za manje od godinu dana dostigao 22 miliona pregleda na „Ju Tjubu“.

Konačno su privukli pažnju šire javnosti, te su mediji počeli intenzivno da se raspituju o kome se radi. Medijska pažnja je doprinela daljem razvoju njihove karijere.

Već 10. decembra su u saradnji sa Vukom Mobom i Produkcijskom kućom „IDJ Videos“ predstavili pesmu „Koraci u noći“. Muzika Senana Bislimija, kao i specifični glasovi Vuka Moba, Breskvice i Vojaža pokazali su se kao „pun pogodak“. I ovaj singl je brzo ovladao top listama i trendinzima, a pozivi za nastupe su postali sve češći.

Krajem januara 2020. godine dobili su i potvrdu kvaliteta i to vidu MAC (Music Award Ceremony) nagrade za Jutjub zvezdu. Naime, ovaj muzički događaj je u beogradskoj „Štark areni“ okupio najveće muzičke zvezde iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Makedonije.

Vojaž i Breskvica su se tom prilikom zahvalili svima, te istakli da su oduševljeni činjenicom da su bili nominovani, ali da nisu očekivali da će dobiti bilo koju nagradu[1].

Nežnu baladu „C’est La Vie“ su objavili već u februaru 2020. godine. Za muziku i tekst se pobrinuo sâm Vojaž, dok je spot režirao Igor Zečević. Ni ovog puta nisu razočarali mlađu generaciju slušalaca, ali su i među starijima stekli veliku bazu fanova.

Vojaž i Breskvica su za vrlo kratko vreme postali uzor mladima i tinejdž zvezde. Na 23. dodeli Oskara popularnosti koja je održana u martu u Banjaluci Vojaž i Breskvica su dobili nagrade za otkriće godine i mlade Jutjub senzacije[2].

U aprilu 2020. godine su izdali singl „Dam“ koga potpisuju zajedno sa Henijem i Popovim. Ponovo su zauzeli prvo mesto na „Ju Tjub“ trendingu širom regiona, te za šest meseci „zaradili“ 17 miliona pregleda na toj platformi.

Polovinom godine su publici predstavili singl „Bezimena“ u izdanju „Generacije Zed“. Interesantan spot na „Ju Tjubu“ trenutno (novembar 2020. godine) broji 9.5 miliona pregleda.

Pesma „Pancir“ koju su Vojaž i Breskvica snimili sa Tanjom Savić je za desetak dana dostigla preko sedam miliona pregleda na „Ju Tjubu“. Zadržali su se nekoliko nedelja na prvom mestu u trendingu bosanskohercegovačkog i srpskog „Ju Tjuba“, te ovladali trendingom na muzičkoj platformi „Dizer“ („Deezer“).

Privatni život

Mihajlo Veruović je rođen 2001. godine u Beogradu. Dve godine kasnije se sa porodicom preselio u Francusku, gde je živeo neko vreme. Njegov otac je bio telohranitelj pokojnog premijera Zorana Đinđića i koautor je knjige „Treći metak: politička pozadina ubistva Zorana Đinđića“ koja je objavljena u septembru 2014. godine.

Mihajlo se od detinjstva bavi muzikom, a svoj životni put je pretočio u nadimak „Vojaž“ po kome je danas prepoznatljiv široj javnosti.

Duže vreme je u vezi sa mladom pevačicom Anđelom Ignjatović, poznatijom kao Breskvica. Kako je jednom prilikom ispričao, ona je bila njegov fan dok je objavljivao svoje pesme na „Instagramu“. Breskvica je potom na istoj društvenoj mreži objavljivala obrade njegovih pesama, te su počeli da se druže.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Voyage (@voyage.mp3)

Nakon što je mladi muzičar okončao prethodnu vezu počeli su da se zabavljaju i da snimaju zajedno. Njihovi dueti su im doneli regionalnu popularnost i status tinejdž zvezda.

Diskografija

Albumi

 • 2019. Porok i greh (ft. Andre)

Singlovi

 • 2015. Priđi bliže
 • 2017. Do kraja
 • 2018. Metro
 • 2018. Piccolo
 • 2018. Tantala
 • 2018. Belo
 • 2018. Nadaren ili proklet (ft. Relja Torino)
 • 2019. Otrovan (ft. Henny)
 • 2019. Sećanja (ft. Henny)
 • 2019. V Y B E (ft. Josif)
 • 2019. TRAPSTARZ (ft. Josif)
 • 2019. Vrati me (ft. Breskvica)
 • 2019. Budi tu (ft. Breskvica)
 • 2020. Bezimena (ft. Breskvica)
 • 2020. Pancir (ft. Breskvica, Tanja Savić)

Reference

[1] https://pink.rs/domaci/182080/zavrsen-mac-2020-golden-mac-otisao-u-ruke-senide-a-pogledajte-koji-izvodjaci-su-sve-dobili-prestizne-nagrade-na-najvecem-regionalnom-muzickom-dogadjaj

[2] https://www.bl-portal.com/kultura/u-banjaluci-odrzan-23-oskar-popularnosti/

Mihajlo Veruović Vojaž (Voyage) na društvenim mrežama

InstagramVoyage @ Instagram
YoutubeVoyage @ YouTube