Dejan Žujović

Kratke informacije

Ime i prezimeDejan Žujović
Datum rođenja1971.
Mesto rođenjaKraljevo
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjeLekar, specijalista pulmologije, politički aktivista

Biografija

Dejan Žujović je srpski pulmolog i načelnik Odeljenja za intervencije Gradskog zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu u Beogradu. Predsednik je Pokreta „Za sve moje ljude“. Rođen je 1971. godine u Kraljevu. Oženjen je i ima dve ćerke. Živi i radi u Beogradu.

Premda se medicinom bavi dugi niz godina, Žujović je u fokus domaće javnosti dospeo u proleće 2020. godine, tokom pandemije novog virusa korona.

Među prvima je progovorio o teškim uslovima u kojima rade medicinski radnici, te smrti njegovih kolega za koje je optužio celokupan društveni sistem, konkretno vlast Aleksandra Vučića i njegove Srpske napredne stranke (SNS).

Kritikovao je i rad Kriznog štaba jer je smatrao da prilikom donošenja odluka više slušaju politiku nego struku.

Nakon toga su ga novinari pojedinih medija često zvali da daje izjave, a kada je shvatio da ima šta da kaže i da postoje ljudi koji žele da to čuju, postao je kolumnista portala Nova.rs.

Žujović je u avgustu 2020. godine osnovao Pokret „Za sve naše ljude“. Relativno brzo je uspeo da formira odbore u pojedinim opštinama na istoku i zapadu i to tako što je za tri meseca prešao više od 20 hiljada kilometara i razgovarao sa ljudima o problemima koji ih muče.

Na beogradskim izborima 2022. godine njegov tim je podržao Koalicije „Ajmo ljudi“ koju je predvodila Socijademokratska stranka (SDS) Borisa Tadića. Nisu uspeli da pređu cenzus i uđu u Skupštinu grada.

Detinjstvo i obrazovanje

Dejan Žujović je rođen u kraljevačkoj radničkoj porodici. Otac je radio na železnici, a majka je bila medicinska sestra. U detinjstvu je stekao prijatelje sa kojima se i danas druži, a sa nekima je ostvario i kumovske veze. Leti su išli na kupanje na Moravu. U blizini plaže je bio peščani sprud gde su igrali fudbal.

Voleo je i da sa dedom ide u kafanu. Posebna je bila ona Dragoslava Jevtovića Gasa, na granici između Oplanića i Sirče.

U osnovnoj i srednjoj školi je bio odličan đak. Ipak, priznaje da je medicina bila slučajan izbor, pa je na prijemni ispit izašao s ubeđenjem da zna dovoljno, a da do isteka roka predviđenog za polaganje i ne bi mogao da se seti onoga što ne zna[1].

Kako su tokom studija počele demonstracije protiv režima Slobodana Miloševića, doktor Žujović je jednom prilikom kazao da je više vremena provodio na beogradskim ulicama nego u čitaonici. Priznaje da je često kući dolazio u modricama.

To ga ipak nije sprečilo da diplomira u roku.

Karijera

Zbog teškog materijalnog položaja njegove porodice, Žujović je počeo da radi još kao student. Jedan od poslova kojeg se živo seća jeste utovaranje uglja na železničkoj stanici.

U jednom intervjuu je ispričao da je nakon što je dobio diplomu počeo da se javlja „na sve moguće konkurse“, a onda je sticajem okolnosti, bez urgiranja primljen u Dom zdravlja na Novom Beogradu.

Žujović je jednom prilikom kazao da je upravo u Domu zdravlja na Novom Beogradu od koleginice naučio kako treba da se ponaša prema pacijentima.

Šest godina je radio na određeno vreme. Nakon što je otišao na razgovor za posao sa zamenicom direktora Hitne pomoći i pošto mu je ponudila da krene na specijalizaciju u urgentnu, direktor Doma zdravlja mu je produžio ugovor.

Pošto je dobio stalno zaposlenje za specijalizaciju je odabrao pulmologiju. Od januara 2002. godine radi na Odeljenja za intervencije Gradskog zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu u Beogradu, a u međuvremenu je postao i načelnik odeljenja.

Žujović je administrator internet stranice http://pulmologija.weebly.com/.

Humanizam, društveni aktivizam i Pokret „Za sve moje ljude“

Žujovićev pristup pacijentima je vrlo specifičan. Nikad ne nosi beli mantil i trudi se da sasluša čoveka kad mu uđe u ordinaciju. Smatra da je neposredni kontakt, empatija i lepa reč ono što doprinosi izlečenju tegoba i popravlja dan.

Upravo je ljubav prema ljudima jedan od njegovih glavnih pokretača. Naime, nakon što je imao priliku da upozna teške ljudske sudbine, ali i da sam doživi bliski susret sa smrću pošto što je oboleo od novog virusa korona, Žujović je odlučio da se više uključi u društveni život Srbije i da na druge načine pomogne ljudima koji su u nevolji.

Pošto je saznao da su petorica pripadnika Odreda Žandarmerije ostali bez posla nakon sudskog procesa, kada je uzbunjivač Aleksandar Obradović otkrio „Aferu Krušik“ i nakon što je Žujović iz medija saznao da su profesorke iz Bele Crkve ostale bez posla jer nisu želele da postanu „botovi“, pokrenuo je akciju prikupljanja sredstava da se tim ljudima pomogne.

Zato je otvorio dinarski i devizni račun i sav novac koji je skupljen ravnomerno je podelio i odneo u Niš, Belu Crkvu i Valjevo kako bi to predao ljudima za koje je odlučio da se bori. Smatrao je da to nije milostinja, nego izraz poštovanja zbog nepravde koju su doživeli.

Neke njegove aktivnosti i javni nastupi nisu se dopali donosiocima odluka, pa se, kako kaže, njegova nadređena suočila sa kritikama. Shvativši da je postoji način da i nju i sebe poštedi problema, odlučio je da napravi organizaciju u kojoj će da okupi istomišljenike željne promene.

Žujović je u avgustu 2020. godine osnovao Pokret „Za sve moje ljude“ čiji program se zasniva na nekoliko glavnih načela, poput: vraćanja institucijama sistema otete im nadležnosti, borbe za socijalnu pravdu, vladavinu prava i socijalnih prava i sloboda, vraćanja pristojnosti u javni prostor, izmena izbornog sistema, decentralizacija zemlje i slično[2].

Za tri meseca uspeo je da radeći na terenu oformi brojne opštinske odbore svog pokreta, a tada se uveliko „šuškalo“ o mogućoj kandidaturi za predsednika na narednim izborima. Žujović je tokom jednog intervjua kazao da smatra da je kompetentniji od Vučića jer voli svoju zemlju i narod.

Pred predsedničke izbore je podržao novinara Srđana Škoru koji je kasnije odustao od kandidature. Na beogradskim izborima je podršku pružio Koaliciji „Ajmo ljudi“ čiji je nosilac bio košarkaški trener Duško Vujošević.

Privatni život

Dejan Žujović je rođen i odrastao u Kraljevu. Iako pamti lepe slike iz detinjstva, ne krije da mu je mala sredina uvek bila „tesna“, pa je jedva čekao da upiše fakultet i da se odseli. Kada je trebalo da odluči šta će da studira pitao je roditelje koja je njihova želja. Odlučio je da ispoštuje majku, pa je upisao medicinu.

Jednom prilikom je istakao da je imao veće šanse da život provede radeći na železnici, nego kao lekar, ali da ga je upravo želja da napreduje terala da se bori i da postane dobar u onome čime se bavi.

Neretko ističe da mu je porodica veoma važna i da podršku dobija upravo od najbližih. Prvu ćerku je dobio u tridesetoj, a drugu u pedesetoj godini. Pored toga što mir pronalazi u porodici, doktor Žujović rado vreme provodi u šetnji sa psom.

Kaže da se sa lekarima druži samo tokom kongresa i da je zahvaljujući poslu mnogo putovao. Ipak, društvo u kafani mu često prave „barabe“ i taksisti. U šali govori da je u kafani usrećio mnoge muzičare[3].

Doktor Žujović ne krije da je muzika važan deo njegovog života, a veliki je obožavalac grupe Beogradski sindikat u čijem spotu je glumio policajca u civilu.

O prijateljstvu i uzajamnom poštovanju koji gaje doktor Žujović i momci iz Beogradskog sindikata govori i činjenica da su njegovoj ćerki za 18 rođendan poklonili pesmu u čijem pisanju su učestvovali svi članovi grupe[4].

Svestan da je fizička aktivnost važna za zdravlje, Kraljevčanin sa beogradskom adresom skoro svaki dan trenira u teretani.

Ljubitelj je tetovaža, a tri koje ima na telu simbolizuju znanje, ljubav i hrabrost.

Reference

Dejan Žujović na društvenim mrežama

FacebookDejan @ Facebook
InstagramDejan @ Instagram
TwitterDejan @ Twitter
LinkedInDejan @ LinkedIn