Nedeljko Bilkić

Kratke informacije

Ime i prezimeNedeljko Bilkić
Datum rođenja3. mart 1941.
Mesto rođenjaBugojno
DržavaBosna i Hercegovina
PrebivališteBeograd
ZanimanjePevač
ŽanrNarodna muzika, sevdalinke

Biografija

Nedeljko Bilkić je bosanskohercegovački i srpski pevač i kompozitor narodne muzike, te interpretator tradicionalnih bosanskohercegovačkih pesama – sevdalinki. Rođen je 3. marta 1941. godine u Bugojnu. Iz braka sa suprugom Dušicom Bilkić, koja je takođe poznata pevačica, ima dva sina. Bilkić trenutno živi u Beogradu.

Premda je po struci diplomirani inženjer mašinstva, on se od svoje 20. godine bavi pevanjem. Pošlo mu je za rukom da, čak i bez formalnog muzičkog obrazovanja, postane solista Radio Beograda. U svojoj karijeri snimio je 16 studijskih albuma i preko 40 singl ploča i drugih nosača zvuka.

Mnoge njegove pesme su uvrštene u antologije domaće narodne muzike, a među najpoznatijim su  „Tebi, majko, misli lete“, „Ne pitaj me, stara majko“, „Krčma u planini“, „Most do moga zavičaja“, „Kad umoran budem pao“ i druge.

Često je učestovao na domaćim i međunarodnim festivalima, te osvajao glavne nagrade. Nagradu „Zlatni mikrofon“ je osvojio 1968. godine, a 2019. godine je dobio najviše priznanje u Savezu estradno-muzičkih umetnika Srbije „Nacionalni estradno-muzički umetnik Srbije“.

Detinjstvo i obrazovanje

Nedeljko Bilkić je rođen 3. marta 1941. godine u Bugojnu. Bio je najmlađe od šestoro dece u porodici, a ubrzo nakon njegovog rođenja ustaše su ubile njegovog oca, te je majka sa trideset godina ostala udovica sa šestoro sinova i ćerki.

Po završetku osnovne škole dobio je stipendiju Jugoslovenske narodne armije (JNA), te je školovanje nastavio u Srednjoj tehničkoj školi u Kragujevcu. Nakon toga  je upisao Mašinski fakultet u Beogradu i stekao zvanje inženjera mašinstva, ali se tim poslom nikad nije bavio.

Ljubav prema muzici je nasledio od majke i njene braće koji su takođe bili muzičari. Zato i ne čudi što se po dolasku u Beograd prijavio na audiciju Radio Beograda i, uprkos tome što nije bio školovani pevač, uspeo da se zaposli na tom radiju.

Na preporuku Safeta Isovića krenuo je na časove pevanja kod operske pevačice Anite Mezetove, a to mu je mnogo pomoglo u daljem nastavku karijere.

Karijera

Za razliku od mnogih njegovih kolega koji su se za svoje mesto na jugoslovenskoj muzičkoj sceni borili najpre dugo pevajući u kafanama i restoranima, Nedeljko Bilkić je karijeru započeo u studiju Radio Beograda.

Prvu njegovu ploču sa numerama „Tebi majko misli lete“, „Svugdje kiša“, „Moj beharu“ i „Titrala se devojčica“ objavio je PGP RTB 1962. godine.  Premda se dugo verovalo da je numera „Tebi majko misli lete“ zapravo izvorna pesma, napisao ju je Ismet Alajbegović Šerbo, bosanskohercegovački harmonikaš i kompozitor.

Od prve ploče, pa sve do 1980. godine Bilkić je snimao jednu do dve male ploče godišnje, a redovno je nastupao na festivalima širom bivše Jugoslavije i Evrope.

Numera „Ne pitaj me stara majko“ koju je 1965. godine pevao na Festivalu na Ilidži donela mu je prvu nagradu. Nakon toga je na „Beogradskom saboru“ pevao pesme „Što me ljubav, majko, mori“ i „Zavičaju, ah moj mili kraju“.

Na Ilidžu se vratio i naredne godine, a njegove interpretacije numera „Sitno pismo“ i „Bez ljubavi sve je pusto“ su osvojile prvu nagradu festivala i drugu nagradu publike.  Godina 1968. bila je uspešna za mladog pevača. Tada je sa pesmom „Doći ćeš nekad“ osvojio prvu nagradu žirija na „Beogradskom saboru“, a pesmom „Ilidžanko, Bosanko“ drugu nagradu stručnog žirija na festivalu na Ilidži.

Usledile su numere „Sevdalinko, pjesmo naša“ sa festivala na Ilidži, „Nikad neće biti kao pre“ i „Poslednja nada“ sa „Beogradskog sabora“, te „Čaša vina liječi rane“ sa Festivala „Pesma leta“. Na „Beogradskom saboru“ 1972. godine otpevao je numeru „Zejfula“, a pesma „Sevdalinko, pjesmo najmilija“ mu je ponovo donela prvu nagradu publike na Ilidži.

Prvu kasetu sa 12 novih pesama Nedeljka Bilkića objavio je PGP RTB 1973. godine. Na njoj su bile numere „Pet stotina dana“, „Veseli se, srce moje“, „Skitnica sam sada, majko“, „Moj živote“ i druge. Mnoge od njih je Bilkić sam napisao i komponovao, a otpevao ih je uz pratnju ansambala Dragana Bendekovića, Dušana Radetića, Novice Negovanovića, te Orkestra Radojke i Tineta Živkovića.

Sledeće godine je na „Beogradskom saboru“ pevao numeru „Doziva me ljubav njena“, dok mu je pesma „Omilje mi selo Nehorevo“ donela prvu nagradu žirija i prvu nagradu publike na Festivalu Ilidža. Numerom „Zemljače, jarane“ osvojio je, ne samo domaću publiku, nego i posetioce međunarodnog festivala „Zlatni glasovi“ u Zapadnoj Nemačkoj, te je odneo pobedu u čak 27 gradova.

Iste godine je objavio album sa numerama „Oči su mi umorne od sna“, „Zbog ljubavi izgubljene“, „U mom kraju behar cveta“, „Moj beharu“ i drugima. Ovog puta pesme su pisali i komponovali Predrag Kojdić, Vinko Radoš, Hilmo Mujić, Ruždija Krupa, Mladen Nikolić, Miroslav Čonkić, te Sekstet Dušana Radetića i Ansambl Novice Negovanovića. Sam Bilkić potpisuje muziku za četiri pesme.

Usledio je album „Veseli se srce moje“ sa numerama „Ne pitaj me stara majko“, „Bez ljubavi sve je pusto“, „Ilindžanko, ti Bosanko“, „Rođendan je meni“ i drugima. Ni ovog puta Bilkić nije menjao saradnike, a ploča je doživela veliki uspeh.

Na festivalima „Beogradski sabor“ i „Hit parada“ je pevao pesme „Ala imaš…“ i „Ne gledaj me predugo“, dok je na Jugoslovenskom festivalu u Parizu otpevao numeru „Želje su nam iste, druže“.  Sa suprugom Dušicom Bilkić je nastupio na manifestacijama „Hit leta“ 1977. i „Hit parada“ 1978. godine, a otpevali su duete „Sedam godina sreće“ i „Voleo sam sve što i ti voliš“.

Tokom 1978. Bilkić je objavio dva albuma, jedan u izdanju njegove matične kuće PGP RTB-a, a drugi u izdanju zagrebačkog „Jugotona“. Sa prvog albuma su se izdvojile numere „Odmori se, majko“, „Bosanci su dobri ljudi“, „Hej, košuto, izgubljena“, te njegova interpretacija čuvene sevdalinke „Mujo kuje konja po mjesecu“.

Na drugom albumu su bile numere „Što se ljudi tako čude“, „Otvori prozor, ljubavi moja“, „Tri jablana, tri jarana“, te nekoliko narodnih pesama, poput „Ovaj život za mene ne važi“, „Aj, od kako je Banja Luka postala“, „Pod Tuzlom se zeleni meraja“ i „Djevojko moja“.

Ljubljanska izdavačka kuća ZKP RTVL je 1980. godine objavila Bilkićev album „Narodni melos Bosne i Hercegovine“ koji se sastojao iz njegovih interpretacija sevdalinki „Prošetao Mujo mlad“, „Aj, vino piju dva mila jarana“, „Aj, od kako sam sevdah svezo“, „Mostarski dućani“, „Je l’ ti žao što se rastajemo“ i drugima.

Dve godine kasnije je njegova matična izdavačka kuća PGP RTB objavila sedmi album sa pesmama „Milion poljubaca“, „Dvije zlatne burme“, „Lijepa Miro“, „Nemoj da me ostavljaš“, „40 godina“, „Vojničko pismo“ i drugima. Pored već proverene ekipe muzičara, među tekstopiscima i kompozitorima se pojavljuju i Radoslav Grajić, Miodrag Ž. Ilić, Branko Milošević i drugi.

Na muzičku manifestaciju „Hit parada“ se vratio 1984. godine sa pesmom „Ja ciganski volim“, koju je iste godine objavio na albumu za PGP RTB. Pored ove, na toj ploči su bile i numere „Ko će svate da dočeka“, „Zvao sam te srećom“, „Krenuo sam ja u svijet“, „Ćud je ženska smiješna rabota“ i druge. Prvo izdanje ovog albuma od 10 hiljada primeraka rasprodano je u rekordnom roku.

U oktobru sledeće godine Bilkić je objavio novi album sa pesmama „Most do moga zavičaja“, „Ona je otišla, majko“, „Život ću tebi da dam“ i drugima. Upravo je numeru „Most do moga zavičaja“ otpevao na „Hit paradi“ 1986. godine, dok se na Festivalu u Vogošći predstavio pesmom „Ja ću ipak voljeti ludo“.

U saradnji sa Ruždijom Krupom, Predragom Negovanovićem, Radoslavom Grajićem i drugima je 1986. godine snimio album pod nazivom „Idemo dalje“. Na njemu su bile numere „Gde li je“, „Žuta proja“, „Jaran“, „Bela zora“ i druge. Prvi tiraž od pet hiljada kopija je ponovo brzo našao put do Bilkićeve publike.

Numeru „Bila jednom Šemsa“ je 1987. godine otpevao na festivalu u Vogošći, a na istoj manifestaciji se naredne godine predstavio pesmom „Imao sam jednu ljubav“. Osim ovih, na Bilićevom novom albumu iz 1988. godine bile su i numere „Lutao sam putevima“, „Na vrelu Bosne“, „Ne brini za mene“ i druge. Ploču je objavio aleksandrovački „Diskos“, a Bilkić ju je snimio uz pratnju Orkestra Branimira Đokića.

Krajem 1990. godine u prodaji se pojavio njegov 12. studijski album pod nazivom „Stanite godine“. Osim naslovne, na njemu su bile i pesme „Idem kući majko“, „Ašiklije“, „Žene, žene“, „Skitnica“ i druge. Otpevao ih je uz pratnju Orkestra Zorana Vlajića, a producent i jedan od kompozitora i aranžera je bio Predrag Negovanović.

Usledila je ploča „Jedna suza u mom vinu ćuti“ koju je Bilkić snimio i objavio u Švajcarskoj 1993. godine. Pored novih pesama – „Ponovo smo skupa“, „Pijan od tvoje ljubavi“, „Šta je život, čaša vina“ i drugih, na njemu je bilo i nekoliko numera koje je snimio i objavio par godina ranije. Ovaj album je doživeo dijamantni tiraž.

Na Festivalu „Moravski biseri“ je 1995. godine publici predstavio pesmu „Moj živote jedini zanate“, dok je naredne godine na istoj manifestaciji otpevao „Čekah te da dođeš“.

U saradnji sa Branimirom Đokićem, Miodragom Ž. Ilićem i drugim,a Nedeljko Bilkić je 1997. godine objavio ploču pod nazivom „Potrošio sam jedan život“. Ovaj album se sastojao iz pesama „Nikad ne kažem ne“, „Život roman piše“, „Kaži dušo moja“, „Slava“ i drugih.

Međutim, posebno se izdvojila numera „Krčma u planini“ koju je napisao Miroslav Čonkić, a aranžirala Radojka Živković. Mlađe generacije, koje nisu svedočile uspesima Nedeljka Bilkića sedamdesetih i osamdesetih godina 20. veka, upravo po ovoj pesmi prepoznaju čuvenog pevača.

Dve godine kasnije Diskografska kuća „Zam“ je objavila njegovu kasetu sa numerama „Srušili su mostove“, „Ti si osmeh moga jutra“, „Lepo mi je“, „Na sedmom nebu“ i drugima.

Šesnaesti i, za sada poslednji album, Nedeljko Bilkić je objavio 2003. godine. Na njemu su se našle numere „Drino vodo“, „Ne gledaj me“, „Ne odlazi“, „Noćas jedna suza“ i druge. Pesme su pisali, komponovali i aranžirali Ruždija Krupa, Safet Kafedžić, Novica Negovanović i Nedeljko Bilkić.

Premda od 2003. godine nije snimao nove materijale, legendarni pevač se s vremena na vreme pojavljivao u revijalnim delovima festivala. Tako se na Ilidžu vratio 2008. godine i numerama „Ilidžanko, Bosanko“ i „Ne pitaj me stara majko“ podsetio zašto je nekoliko puta bio apsolutni pobednik tog festivala.

Devet godina kasnije je na Festivalu „Dragiša Nedović“ u Kragujevcu otpevao numeru „Slavuj peva oko Dragačeva“. Bio je gost revijalnog dela Ilindžanskog festivala 2019. godine. Iste godine je na Saboru u Beogradu dobio priznanje „nacionalni estradno-muzički umetnik Srbije“.

Privatni život

Nedeljko Bilkić je rođen 1941. godine u Bugojnu. Odrastao je sa majkom i petoro braće i sestara. Školovao se u rodnom gradu, Kragujevcu i Beogradu. Već dugi niz godina je u braku sa pevačicom Dušicom Bilkić sa kojom ima sinove Predraga i Aleksandra, te  petoro unučadi.

S obzirom na to da mu deca žive i rade u Kanadi, Bilkić i njegova supruga dobar deo godine provode u Severnoj Americi.

Jedan je od retkih pevača za koga se nisu vezali skandali i afere. Nije često bio na meti tabloida, jer nije davao povoda da se o njegovom privatnom životu mnogo piše i govori.

Diskografija

Albumi

 • 1973. Ne pitaj me stara majko
 • 1974. Tebi, majko, misli lete
 • 1974. Veseli se srce moje
 • 1979. Odmori se, majko
 • 1979. Što se tako ljudi čude
 • 1980. Narodni melos Bosne i Hercegovine
 • 1982. Lutao sam dugo
 • 1982. Veseli Bosanci
 • 1984. Na kraju dugih lutanja
 • 1984. Umoran se vraćam
 • 1985. Most do moga zavičaja
 • 1986. Idemo dalje
 • 1988. Lutao sam putevima
 • 1990. Stanite godine
 • 1993. Još jedna suza u mom vinu
 • 1997. Potrošio jedan život
 • 1998. Oči su mi umorne od sna
 • 1999. Srušili su mostove
 • 2003. Drino, vodo

Singlovi i EP-ovi

 • 1963. Tebi, majko, misli lete
 • 1963. Izašla si, draga, iz sećanja
 • 1964. Ide Jovo potokom
 • 1965. Ljiljana
 • 1965. Pjesma Bugojnu
 • 1965. Ne pitaj me, stara majko
 • 1966. Predrag Gojković i Nedeljko Bilkić – Beogradski sabor
 • 1967. Nedeljko Bilkić i Zaim Imamović – Ilidža 1967
 • 1967. Sviće, sviće
 • 1967. Sitno pismo
 • 1968. Pet stotina dana
 • 1968. Oj, Vrbasu, ti mi čuvaš tajnu
 • 1968. Kaži, dušo moja
 • 1969. Veseli se, srce moje
 • 1969. U senci maslina
 • 1969. Ilidžanko, Bosanko
 • 1969. Što me, majko, jednog rodi
 • 1970. Stani, sudbino, stani
 • 1970. Neženja sam
 • 1970. Nedeljko Bilkić / Dragoslava Genčić – Svirajte, svirajte / Pusti me, majko
 • 1970. Nedeljko Bilkić / Žika Nikolić
 • 1970. Nedeljko Bilkić / Dušica Bilkić
 • 1971. Nedeljko Bilkić i Lepa Lukić – Beogradski sabor
 • 1971. Nedeljko Bilkić i Nedžad Salković – Zdravo bili, krajišnici
 • 1971. Poslednja nada
 • 1972. Prolazi život
 • 1972. Ne žali je, druže moj
 • 1972. Sevdalinko, pjesmo najmilija
 • 1972. Kad pjevaju veseli Bosanci
 • 1973. Nedeljko i Dušica Bilkić – Suzama se opraštam od tebe/Dušanka
 • 1973. Moj živote
 • 1973. Đulo, Đulizaro
 • 1974. Nahoče
 • 1974. Omile mi selo Nahorevo
 • 1974. Doziva me ljubav njena
 • 1974. Zemljače, jarane
 • 1975. Želje su nam iste, druže
 • 1975. Ne gledaj me predugo
 • 1975. Ala imaš
 • 1975. Kuća je bez tebe prazna
 • 1976. Evo braće iz susjednog sela
 • 1976. Nema mira u ljubavi našoj
 • 1976. Kad bih mog’o da se podmladim
 • 1977. Dušica i Nedeljko Bilkić – Sedam godina sreće
 • 1977. Soko
 • 1978. Dušica i Nedeljko Bilkić – Voleo sam sve što i ti voliš
 • 1978. Odmori se, majko
 • 1979. Što se tako ljudi čude/Otvori prozor, ljubavi moja
 • 1979. Dušica i Nedeljko Bilkić – Nikad više/Nije zlato sve što sija
 • 1980. Da li nekog ljubiš/Ima mesta za nas dvoje

Kompilacije

 • 1977. Čaša vina liječi rane – Moje najlepše pesme
 • 1980. Krčma u planini
 • 1995. Most do moga zavičaja
 • 2009. The best of – najveći hitovi