Bora Đorđević (Bora Čorba)

Kratke informacije

Ime i prezimeBora Đorđević (Bora Čorba)
Datum rođenja1. novembar 1952.
Mesto rođenjaČačak
DržavaSrbija
PrebivališteLjubljana
ZanimanjePevač, muzičar, književnik
ŽanrRock

Biografija

Borislav Bora Đorđević poznat i kao Bora Čorba je srpski pisac, pesnik, glumac i rok muzičar, te frontmen benda Riblja čorba. Rođen je 1. novembra 1952. godine u Čačku. Mladost je proveo u Beogradu, a trenutno živi u Sloveniji.

Muzikom se bavi od trinaeste godine. Bio je član mnogih bendova u Čačku, a prve godine u Beogradu obeležio je rad sa grupama Zajedno, Hajduk Stanko i jataci i Suncokret.

Od 1978. godine je frontmen benda Riblja čorba sa kojim je tokom više od četiri decenije rada snimio dvadesetak studijskih albuma, te objavio isto toliko snimljenih koncerata i kompilacija.

Bend Riblja čorba smatra se jednim od najznačajnijih rok bendova s ovih prostora.

Njihovi albumu prodavani su i u više od pola miliona primeraka, a veliki uspeh imali su i u inostranstvu. Održali su brojne koncerte u Americi i Australiji, a čak i mlađe generacije dobro znaju njihove najveće hitove.

Bora je do sada objavio i desetak knjiga, a njegova zbirka poezije „Pusto ostrvo“ je 2018. godine osvojila nagradu Akademije „Ivo Andrić“.

Mladost, obrazovanje i muzički počeci

Bora Đorđević je muzičku karijeru započeo 1965. godine u Čačku. Sa gitaristima Borkom Ilićem i Prvoslavom Savićem, te bubnjarem Acom Dimitrijevićem osnovao je bend koji se zvao Hermelini.

Bora je svirao bas i pevao, a uglavnom su nastupali u Čačku i okolnim mestima. Prvi put su svirali u školi, a na repertoaru su bile popularne rok pesme tog vremena.

Nakon toga je pevao i svirao u bendovima Dečaci sa Morave,Vesnici ljubavi, Safiri i Čačanski plemići. U bendu Poslednji ostatak romantičnog sveta (PORS) svirao je i pevao sa Radomirom Mihajlovićem Točkom koji je kasnije postao popularan kao frontmen benda Smak.

Tri godine su se finansirali tako što su pljačkali bogate kuće, te tim novcem kupovali instrumente. Kada su ih uhvatili prebačeni su u istražni zatvor, gde je Bora proveo sedam dana.

Posle toga je izbačen iz gimnazije, a sud je doneo odluku da ga oslobodi pod određenim uslovima. Kako bi ga „sklonili“ iz lošeg društva roditelji su 1970. godine odlučili da se presele u Beograd.

Tu je upisao V beogradsku gimnaziju. Iste, 1970. godine prijavio se na audiciju u Amaterskom pozorištu „Dadov“ za predstavu „Isus Hristos superstar“. Tumačio je jednog od apostola.

Isusa je glumio Zlatko Pejaković, a Judu Zlatko Golubović. Azra Halilović je igrala Mariju Magdalenu, dok su se u ostalim ulogama smenjivali Branislav Milićević, Tihomir Petrović, Mihajlo Vasiljević i drugi.

Predstavu je režirao Zoran Ratković, a premijerno je izvedena 23. juna 1972. godine na Velikoj sceni „Ateljea 212“. Igrana je 20-ak puta, između ostalog i u pozorištu „Ivana plementog Zajca“ u Rijeci.

Grupa Zajedno

Iste, 1972. godine je sa Vukicom Stefanović, Ivanom Kačunković, Đorđem Petrovićem i Gordanom Stefanović oformio akustičarsku grupu Zajedno. Bora je pevao i svirao akustičnu gitaru, a Petrović je svirao klavijature.

Grupi se posle pridružio i gitarista Dragoslav Vučković. Sa bendom je povremeno pevao i tadašnji evropski rekorder u skoku u dalj Nenad Stekić.

Prvi put su nastupali u Narodnom univerzitetu „Stari grad“, a svirali su i pevali na „Hit paradi `74“. Iste, 1974. godine su izdali svoj prvi singl.

Na njemu su se našle pesme „Ostrvo cvijeća“ i engleska varijanta iste pesme pod naslovom „The Island of Flowers“. Tekstove je napisao Zoran Modli, a muziku Bora Đorđević.

Par meseci kasnije Diskografska kuća PGP RTB je objavila njihov singl sa pesmama „Vizija“ i „Goro moja“. Sarađivali su sa Srđanom Marjanovićem na njegovom albumu „Srđan Marjanović i prijatelji“, a osim njih na tom albumu gostovali su Žika i Dragi Jelić, Raša Đelmaš, Bata Kostić i drugi.

Pevali su i prateće vokale grupi Opus na njihovom albumu koji je 1974. godine objavila Diskografska kuća „Diskos“.

Sledeće godine je PGP RTB objavio njihov drugi singl sa pesmama „O, ruk ćale“ i „Glavnom ulicom“. PGP je u međuvremenu objavio singl benda Zajedno na kome su bile pesme „Sve će biti bolje“ i „Bespuće“.

Muziku za obe numere napisao je Bora, dok je tekst pisao Đorđe Petrović.

Grupa Hajduk Stanko i jataci

Sa članovima benda Zajedno Bora je 1974. godine snimio pesmu „Moj put“, ali je nakon toga odlučio da napusti grupu, te zajedno sa Zoranom Modlijem osnuje bend Hajduk Stanko i jataci.

Osim njih dvojice u bendu su svirali Ljuba Sedlar, Zoran Mugoša, Robert Nemeček i Momčilo Vuković. Prvi singl Hajduk Stanko i jataci objavili su u aprilu 1975. godine.

Nakratko se vratio u Zajedno, te je sa članovima benda otpevao pesmu „Veče uz radio“ koju su odsvirali Laza Ristovski i bend S.O.S., a koju je PGP RTB objavio u vidu albuma u septembru 1975. godine.

Grupa Suncokret

Sa gitaristom Nenadom Božićem iz benda U cvetu mladosti, Snežanom Jandrlić i Vesnom Rakočević je u jesen 1975. godine osnovao grupu Suncokret.

Krajem godine izdali su singl „Kara Mustafa“ i „Moje tuge“. Međutim, već nakon što je prvi singl objavljen Vesna Rakočević je prešla u bend Zdravo.

Umesto nje članice grupe su postale Biljana Krstić i Gorica Popović, glumica i bivša pevačica u bendu S vremena na vreme.

Suncokreti su nastupali na festivalima „Boom `76“, „Omladina `76“ u Subotici i „Beogradsko proleće `76“. Osim toga, ostvarili su zapažene televizijske nastupe, te nekoliko manjih koncerata i svirki sa drugim bendovima.

Iste, 1976. godine grupi se pridružio basista Bata Sokić. Snimak pesme „Moj đerdane“ koji su prvi put javno izveli na festivalu „Boom“ objavila je Diskografska kuća PGP RTB.

Nakon toga su snimili džingl „Kvas“ kao reklamu za bezalkoholno piće. Muziku je pisao Bora, a tekst Peca Petrović. Snimak je objavio „Studio B“.

Pojavili su se u filmu Miće Miloševića „Nije nego“, u kome su mnogi prvi put čuli neke pesme benda Suncokret.

Da je 1976. godina bila veoma uspešna za bend svedoči i činjenica da je 26. juna 1976. PKP RTV Ljubljana objavila njihov singl „Gde ćeš biti lepa Kejo“ i „Pusto more, pusti vali“.

Par meseci kasnije snimili su pesmu „Reč Titova“ koja se našla na kompilaciji „Biće uvek Tito“ koju je PGP RTB objavio tek devet godina kasnije.

Bora se ponovo sastao sa članovima grupe Zajedno kada su radili na albumu „Anthology ‘73 – ’76“ benda S.O.S. Pevao je glavni vokal u pesmi „Trag“, a sa ostalima je izveo tri pesme „Veče uz radio“, „O, ruk ćale“ i „Glavnom ulicom“.

23. oktobra 1976. godine grupa Suncokret je izdala treći singl sa pesmama „Rock’n’roll duku duku“ i „Gili gili blues“. Osim članova Suncokreta, na ovim pesmama svirao je i Zoran Modli. Tekstove za obe pesme, te muziku za „Gili gili blues“ napisao je Bora Đorđević.

Već polovinom sledećeg meseca PGP RTB je objavio njihove pesme „Oj, nevene“ i „Tekla voda“. Bora je napisao tekst za prvu pesmu, a oko muzike mu je pomogao glumac Zoran Radmilović.

Bora je napisao i muziku i tekst za numeru „Bugi vugi za disk džokeja“ koja se zajedno s pesmom „Leteća diskoteka“ našla na albumu Zorana Modlija.

Suncokret je izveo pesme „Ovog leta jedna četa“ i „Balada o lepoj Rosi“ koje su se našle na albumu „Brigadirska pesma“ iz 1977. godine.

Iste godine u prodaji se pojavio album Zdravka Čolića „Ako priđeš bliže“. Tekst naslovne pesme je napisao Bora, a muziku Kornelije Kovač. Album je objavila Diskografska kuća „Jugoton“.

Prvi album grupa Suncokret je objavio 1977. godine pod naslovom „Moje bube“. Na njemu su se našle pesme „Moje tuge“, „Vuk i krava“, „Uspavanka“, „Pošalji mi pismo“, „Ni sam ne znam kada“, „Oglas“ i naslovna pesma „Moje bube“.

Za većinu pesama tekstove i muziku je pisao Bora, dok je klavijature svirao Ivo Umek, koji je ujedno bio i producent albuma. Ploču je objavila Radio Televizija Ljubljana.

Nakon toga stalni članovi benda su postali bubnjar Ljubinko Milošević i klavijaturista Duško Nikodijević. Zajedno su svirali na Festivalu „Boom“ u Novom Sadu, gde je snimljena prva „živa verzija“ numere „Prvi sneg“.

Bora je nastavio da piše pesme za svoju grupu, ali i za druge izvođače. Jedna od njih je i „Kad ispijem svoje piće“ koju je otpevao Dragoslav Andrić, vokal benda Narakord.

Pesma se našla na albumu „Leti eroplan“ koju je 1978. godine objavila Diskografska kuća „Jugoton“. Osim toga, napisao je pesmu „Noćas neizbežno“ koja se našla na singlu Bisere Veletanlić objavljenom 24. aprila 1978. godine.

Iste godine grupa Suncokret je snimila pesme „Čovek koga znam“ i „Imam pesmu za sve ljude“. Bora je napisao tekst za prvu pesmu, a singl je objavila RTV Ljubljana.

Pošto ostali članovi benda nisu želeli da snime njegovu pesmu „Lutka sa naslovne strane“, Bora zajedno sa Biljanom Krstić prelazi u grupu Rani mraz.

Grupa Rani mraz

Bora i Bilja su se 1978. godine pridružili Đorđu Balaševiću i ostalim članovima grupe Rani mraz. Đorđević je na dve singl ploče pevao samo prateće vokale.

Prva singlica je objavljena u maju 1978. godine, a na njoj su bile pesme „Računajte na nas“ i „Strašni žulj“. Druga je izašla u junu iste godine sa pesmama „Oprosti mi, Katrin“ i „Život je more“. Nakon samo dva meseca Bora je napustio bend.

Riblja čorba

U avgustu 1978. godine Bora Đorđević je sa bivšim članovima grupe S.O.S. osnovao novi bend pod nazivom Riblja čorba.

Bas je svirao Miroslav Miša Aleksić, gitaru Radislav Rajko Kojić, a bubnjeve Miroslav Vicko Milatović. Naziv benda potiče od beogradskog slenga za menstrualni ciklus.

Prvi koncert su održali 26. avgusta 1978. godine u Elemiru. Posle toga usledili su koncerti i svirke u Sarajevu i Subotici. 22. decembra iste godine su objavili singl „Lutka sa naslovne strane“/“On i njegov BMW“ koji je publika odlično prihvatila.

Nakon toga Rajko je u bend doveo mladog gitaristu Momčila Bajagića Bajagu koji je u tom momentu svirao u grupi Glogov kolac.

Prvi beogradski koncert održali su 28. februara u Domu omladine, a posle toga je usledila turneja po Makedoniji, gde su odsvirali više od dvadeset koncerata.

U pogledu odziva turneja je bila veoma uspešna, ali kada su finansije bile u pitanju uspehom se nisu mogli pohvaliti.

U martu 1979. godine su na nekoliko koncerata promovisali nove pesme koje su se kasnije našle na debitantskom albumu „Kost u grlu“. Sa njega su se izdvojile numere „Rock`n`roll za kućni savet“, „Ja sam još ona ista budala“ i „Ostani đubre do kraja“.

Iste godine Rajko i Bora su otišli na odsluženje vojnog roka. Na nastupu u Sarajevu Rajko je svirao u uniformi, a Miša je, pošto nije znao sve tekstove puštao publici da peva. Nakon toga je i on otišao u vojsku.

Prva ploča prodata je u više od 120 000 primeraka, a brojni časopisi su Boru proglašavali za rok ličnost godine.

Drugi album pod naslovom „Pokvarena mašta i prljave strasti“ se u prodaji pojavio u februaru 1981. godine. Obeležile su ga pesme „Ostaću slobodan“, „Neke su žene pratile vojnike“, „Lak muškarac“, „Dva dinara druže“ i druge.

Do kraja 1981. godine album je prodat u više od 200 000 primeraka.

Iste godine su izdali i treću ploču pod naslovom „Mrtva priroda“ na kome su se našle pesme „Odlazak u grad“, „Ja sam se ložio na tebe“, „Ne veruj ženi koja puši Drinu bez filtera“, „Na zapadu ništa novo“, „Neću da ispadnem životinja“, „Pekar, lekar, apotekar“, „Volim, volim žene“ i druge.

Album je dosegao rekordni tiraž od 500 000 primeraka.

25. maja 1982. godine su dobili Majsku nagradu Gradskog komiteta Saveza socijalističke omladine. Organizatori su ih smatrali dostojnim tog priznanja jer su „pevali o životu i problemima mladih“ i zato što su postali „simbol velikog dela omladine“.

Od tada do danas (2021. godina) grupa je uz male izmene u sastavu objavila više od 20 studijskih albuma, te isto toliko „živih ploča“ i kompilacija. Do početka rata nastupali su u svim jugoslovenskim republikama, svirali u Americi i Australiji.

Posle ratnih devedesetih publika ih je odlično prihvatala u svim delovima sveta, a do 2019. godine nisu samo održali koncerte u Hrvatskoj, iako je i za to bilo interesa.

Bora je jednom prilikom izjavio da će Riblja čorba nastupiti u Hrvatskoj tek kada bude proglašena kulturnom baštinom Srbije.

Pažnju hrvatske javnosti privukao je polovinom 2021. godine kada se na koncertu u Celju ogrnuo šalom splitskog Fudbalskog kluba Hajduk.

Naime, posetioci koncerta su kazali da je neko usred pesme Bori dobacio šal hrvatskog kluba, da ga je on stavio oko vrata, a po završetku pesme vratio.

Uz to je posebno pozdravio goste koji su na koncert došli iz Splita, Zagreba, Čakovca i drugih gradova Hrvatske[1].

Mnogi ih smatraju najznačajnijim rok bendom u Jugoistočnoj Evropi, a to potvrđuje posećenost njihovim koncertima.

Saradnja sa drugim izvođačima

Bora je u međuvremenu pisao tekstove i muziku za druge izvođeče. Poput Zdravka Čolića, Nede Ukraden, Maje Odžaklijevske, Viktorije, bendova Generacija 5, Poslednja igra leptira i druge.

Napisao pesmu „Loš glas“ koju je u oktobru 1978. godine otpevao Zdravko Čolić, te tekst za pesmu „Viršle sa senfom“ koja se našla na albumu „Vreme žetve“ grupe Žetva.

Usledila je saradnja sa Đorđem Marjanovićem na albumu „Hvala im prijatelji“ na kome su se našle pesme „Aerodrom“ i „Samo dugme na kaputu“ čije tekstove je napisao Bora.

Kao tekstopisac pojavljuje se i u pesmi „Noćna ptica“ koju je 1. maja 1979. godine objavila grupa Suncokreti“, te numeri „Jedino sa tobom“ koju je otpevala Neda Ukraden.

Iste godine napisao je tekstove za pesme „Šta je to s tobom“, „Pusti da te ljubim“, „Čini mi se“, „Umreću“, „Ne, ja ne želim da pričam o tome“ i „Mi se čudno razumemo“ koje su se našle na albumu Miše Markovića.

Napisao je tekst za numeru „Hronično sam zaljubljen u teme“ koju je 1979. godine objavio Dragan Mijalkovski, te „Rano jutro“ koju je grupa Narakord prvi put izvela na Festivalu „Beogradsko proleće `79“.

Za pevačicu Oliveru Katarinu napisao je tekstove za pesme „Samo kiša, ti i ja“ i „Samo malo ću snevati“.

Iste godine započeo je saradnju sa Majom Odžaklijevskom na singlu „Ti si moj sledeći promašaj“/“Daljine“ u kome se pojavljuje tekstopisac.

Tih godina napisao je i pesme „Umoran od svega“, „Dolazim za pet minuta“, „Pseto“ i „Spakuj se, požuri“ grupe Generacija 5, te „Volim te od A do Š“ koju je izvodio Miša Marković.

Bora je autor teksta za pesmu „Ti si moj“ koji je 1980. godine objavila Beti Đorđević, te numere „Ja i moja Maja“ i „Ti putuješ u sredu“ Mikija Jevremovića.

Sledeće godine je napisao muziku i tekst za pesmu „Ja sam sasvim izgubio nadu“ koja je premijerno izvedena na radiju „Indeks 202“, a koja se kasnije našla na istoimenom albumu.

Pevao je prateće vokale grupi Električni orgazam na njihovom kultnom albumu „Paket aranžman“ iz 1980. godine.

Pisao je tekstove pesama „Ja sam ustvari još onaj stari“ i „Ko te ne zna“ koje je izvodila grupa Tok života ranih 80-ih godina. Uporedo je sarađivao s Generacijom 5 i Majom Odžaklijevskom.

Tih ranih osamdesetih oni su popularizovali pesme „Umoran od svega“, „Biće sve u redu“, „Mogli bi se opet držati za ruke“ i „U meni postoji nešto“ čije tekstove je Bora napisao.

PGP RTB je 1983. godine objavio album „Ventilator 202“ na kome se našla numera „Bugi-vugi za disk džokeja“ koju je Đorđević šest godina ranije napisao za Zorana Modlija.

Sarađivao je sa Rajkom Kojićem na njegovom solo albumu pod nazivom „Ne budi me bez razloga“ koji je „svetlost dana ugledao“ u oktobru 1983. godine. Bora je napisao tekstove za tri pesme „Grešnik po nebeskom kapom“, „Lažeš“ i „I to sve iz ljubavi“, a otpevao je sve pesme sa tog albuma.

PGP RTB je iste godine izdao ploču „Na oštrici brijača“ Dušana Prelevića. Na tom albumu Bora je pisao muziku i tekstove za pesme „Kiša pada u Zidanom gradu“ i „Skriven u svom ćošku“, te tekstove za pesmu „Balada o penzioneru“.

Otprilike u isto vreme napisao je pesmu „Kafanski svirač“ koju je izvodila grupa Spomenari.

Zajedno sa Goranom Bregovićem pisao je pesmu „Prediculis pubis“ koja je objavljena 1984. godine na albumu „Bijelo dugme“ istoimene sarajevske grupe.

Autor je teksta pesme „Za tebe ću početi od nule“ koju je izvodio čačanski bend Krvna grupa.

Tekstopisac je numere „Ja sam lud“ koju je 1985. godine popularizovao Oliver Mandić. Napisao tekst za pesmu „Prikrašću se tebi pod prozore“ koja se iste godine našla na ploči „Kafanska noć“ folk pevača Šabana Šaulića.

Predragu Živkoviću Tozovcu je napisao pesmu „Vodeničareva kćer“, Zorici Marković „To više nismo mi“, a Srećku Jovoviću „Neka me ne zaborave devojke sa Morave“.

Godine 1986. je sa brojnim kolegama snimio radio dramu „Baš čelik“ baziranu na istoimenoj predstavi. Za potrebe „Ateljea 212“ je sa Vidojem Božinovićem Džindžerom i glumcima snimio četiri pesme za pozorišnu predstavu „Siroti mali hrčki“.

Pesme „Zašto kuče arlauče“, „Hronična dosada“, Pacovi“ i „Siroti mali hrčki“ našle su se na istoimenom albumu koji je 1987. godine izdao PGP RTB.

Starijim generacijama ostao je u sećanju koncert „Arsen & Bora Čorba – Unplugged“ koji je zajedno s Arsenom Dedićem i gostima izveo u Pozorištu na Terazijama. Gosti su im bili Vidoje Božinović, Nikola Čuturilo, Stjepan Mihaljinec i Milena Dravić.

Iste godine grupa Poslednja igra leptira objavila je album „Zajedno smo piškili u pesku“, a tekst za naslovnu pesmu napisao je Bora Đorđević.

Diskografska kuća „Helidon“ je 1988. godine objavila audio-kasetu „Bora Đorđević priča gluposti“ na kome je snimak književne večeri koju je Bora održao u Klubu studenata tehnike u Beogradu.

Usledila je saradnja sa grupom Legende na njihovom debitantskom albumu „Dođi druže“. Napisao je tekstove i muziku za pesme „Pobratime pobro meni nije dobro“ i „Skid`o sam joj zvezde s neba“.

Autor je tekstova „Mnogo toga vucaram za sobom, „Balada o penzioneru“, „Zašto si me ostavila“ i „U kostima osećam promene“. Na ovom albumu pevao je prateće vokale.

Potpisan je kao autor tekstova za pesme „Ko te ne zna“ i „Ko zna da li si noćas sama“ benda Rezervni točak, „Inspiracija“ grupe Denis & Denis, te „Daj, ne pitaj“, „Sami“ i „Što si drugu ljubio“ Snežane Mišković Viktorije.

Usledila je saradnja sa Vladimirom Milačićem na rok operi „Kreatori i kreature“, a tih godina sarađivao je i s Arsenom Dedićem i Zoranom Predinom na njihovom zajedničkom albumu „Svjedoci priče“.

Sa Rambom Amadeusom (Antonije Pušić) otpevao je pesmu „Amerika i Engleska (biće zemlja proleterska)“ koja se našla na Rambovom albumu „Hoćemo gusle“.

Napisao je tekstove pesama „Sinoć sam pola kafane popio“ i „Gdje će ti duša“ koje je otpevao Željko Bebek, bivši član grupe Bijelo dugme.

Sa Biljom Krstić je otpevao pesmu „Napred smelo u vek novi“ koja se našla na njenom albumu „Loptom do zvezda“ iz 1990. godine.

Tokom 1990. godine sarađivao je s grupama Kerber i Šarmerke, a napisao je i pesmu „Samo teraj ti po svome“ koja je u Viktorijinom izvođenju doživela veliki uspeh. Nastavio je saradnju sa Legendama na njihovom albumu „Ne veruj“ iz 1991. godine.

Napisao je tekst za pesmu „Mnogo toga vucaram za sobom“ koju je Dušan Prelević objavio na kompilaciji „U redu, pobedio sam“.

Sa Dejanom Cukićem je otpevao pesmu „Decu ti neću oprostiti“ koju je sam napisao i komponovao, a koja se našla na albumu „S one strane duge“.

Gostovao je kninskoj grupi Minđušari na albumu „Armija srpska“ i Bajoneovoj ploči „Uprkos vremenu“. Sa Dušanom Prelevićem, Nikolom Kojom, Draganom Nikolićem i Draganom Bjelogrlićem je otpevao pesmu „Beograde“ koja se našla na albumu „Ja nisam ja“ Vlade i Bajke.

Sa Darom Bubamarom i Show bendom otpevao je pesmu „Kao led, kao žar“, te gostovao Baji Malom Knindži na albumu „Još se ništa ne zna“. Baja i Bora su izveli duetsku pesmu „Ćuti, ćuti ujko“.

Napisao je muziku za predstavu „Tamna je noć“, te gostovao na albumima beogradske pevačice Jazzy Bell, Minđušara i glumca Milorada Mandića Mande.

Ponovo je usledila saradnja sa Biljom Krstić, a nakon toga sa grupom Braća sa Dinare i Medeni mesec. Napisao je pesmu „Ja bi da pevam“ koja se našla na albumu „4 ½“ Dejana Cukića i Spori ritam benda.

Bora je autor teksta pesme „Šta još možeš da mi daš“ koja se našla na albumu „Fatalna ljubav“ Svetlane Cece Ražnatović.

Godine 1996. objavio je samostalni album „Njihovi dani“ na kome su svirali članovi benda Riblja čorba. Većinu pesama je sam napisao, a album je objavila Diskografska kuća SIM Radio iz Bijeljine.

Zajedno sa članovima grupe Zabranjeno pušenje je 1998. godine objavio album „Fudbalska himna `98“ na kome je sa Neletom Karajlićem otpevao pesme „Pobednička himna“ i „Gubitnička himna“.

Napisao je muziku i tekst za pesmu „Školu su smislili odrasli“ koja se našla na alumu „Manda“ glumca Milorada Mandića.

Dve pesme je napisao i za grupu Zana, te jednu za Zorana Brankovića. Ponovo je sarađivao sa Zdravkom Čolićem na njegovom albumu „Okano“. Bora je napisao tekstove za pesme „Mjerkam te, mjerkam“ i „Idem da odmorim“.

Učestvovao je u snimanju albuma „I ja sam Zvezdaš“, „Antologija“ od Legendi i „Deci muzičari s ljubavlju“. Napisao je džingl za kladionicu „Lavovi“, te otpevao pesmu „Zemljo moja“ koja se našla na istoimenom projektu Diskografske kuće „Sound Records“.

Autor je tekstova pesama „Kuća časti“ Baje Malog Knindže, „Ljubav prošla“ Bate Vujoševića, “I Can’t Get No Satisfaction“ Dejana Cukića i njegovog benda, te „Častan policajac“ Prljavog inspektora Blaže i Kljunova.

Bio je specijalni gost na koncertu Bilje Krstić i Bistrika koji je 15. septembra 2002. godine održan u Sava centru. Sa dečjim horom Hrama Svetog Save otpevao je pesmu „Ljudi likujte“ koja se našla na CD-u „Vaskršnji koncert za vaskršnji manastir – sve što diše neka hvali Gospoda – aliluja“.

Napisao je tekstove za pesmu „Vatra, zemlja, vazduh, voda“ koju je otpevao Željko Savić sa simfonijskim orkestrom.

Sa Momčilom Bajagićem Bajagom je pisao tekstove za numere “Biti il’ ne biti” i “Mnogo hvala” koje su se našle na albumu „Čarolija“ Zdravka Čolića.

Otpevao je pesmu „Ema“ koja se našla na dečjem albumu „Dečaci o devojčicama“ Vicka Milatovića, te napisao pesmu „Nađi ljubav i sreću“ koju je otpevao Zoran Janković poznatiji kao Zoka Bora.

Autor je tekstova numera „Odakle si krele“, „Crnogorska narodna“ i „Šta da radim kad ne mogu“ koje su 2003. godine objavljene na albumima „Prvo pa muško“ i „Ja da ti pevam“.

Napisao je pesme „Zlatna ribica“, „Kad u Bosnu komzuruck“ koje su se našle na albumu „Meksikanac“ Gorana Žiška poznatijeg kao DJ Crmac (Di džej Krmak).

S ostalim članovima benda Riblja čorba je polovinom 2006. godine producirao album „Pesme sa severa“ koje su napisali navijači Crvene zvezde.

Od tada do danas (2021. godina) pojavio se kao tekstopisac na brojnim albumima domaćih izvođača, te kao statista, glumac i kompozitor u brojnim predstavama raznih beogradskih pozorišta.

Glumio je ili pisao muziku za pozorišne predstave: „Isus Hristos superstar“, „Purpurno ostrvo“, „Derviš i smrt“, „Baš čelik“, „Ton Pejn“, „Caca u metrou“, „Bon ton“, „Maratonci trče počasni krug“, „Siroti mali hrčki“, „Ja ratujem sam“, „Tamna je noć“, „Moskva Petrušin“, „Lutka sa naslovne strane“, „Zaljubljeni Deda Mraz“ i drug

Glumio je ili pisao muziku za filmove: „Tesna koža“, „Tamna je noć“, „Džet-set“, „Dabogda crk`o rock`n`roll“, „Sekula se opet ženi“, „Laf u srcu“, „Nije nego“, „Sok od šljiva“, „Šejtanov ratnik“ i „Uslovna sloboda“.

Politička karijera

Muzičar se nikada nije libio da javno iznese svoje političke stavove. Podržavao je Srpsku dobrovoljačku gardu tokom rata u bivšoj Jugoslaviji.

Na samom početku njegove političke karijere podržao je Slobodana Miloševića, ali se nakon nekog vremena njegov stav o bivšem predsedniku Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) drastično promenio.

Bora Đorđević je bio član Gradskog odbora Demokratske stranke Srbije. Godine 2004. je izabran za savetnika ministra kulture u Vladi Srbije, ali je već sledeće godine morao da podnese ostavku jer je novinare Televizije B92 nazvao „izdajničkom stokom“.

Đorđević je 14. septembra 2021. godine prisustvovao političkom skupu koji je predvodio Pokret „Levijatan“.

Privatni život

Bora Đorđević je rođen 1952. godine u Čačku. U rodnom mestu je završio osnovnu školu, a nakon problema sa zakonom izbačen je iz gimnazije.

Tada su roditelji, kako bi pobegli od „sramote“ koju im je prouzrokovao, odlučili da se presele u Beograd. Tu je Bora završio V gimnaziju i upisao Pravni fakultet.

Nakon dve godine je shvatio da ta profesija nije za njega, pa je pokušao da upiše Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu. Pošto nije primljen na glumu upisao je pozorišnu organizaciju na FDU. Od tada je apsolvent.

Više od 30 godina je bio u braku sa srednjoškolskom ljubavi Draganom Đorđević s kojom ima sina Borisa. Kao svoje dete prihvatio je i Draganinu ćerku Tamaru iz prvog braka.

Par se razveo 5. februara 2007. godine, a 23. marta iste godine Dragana je izvršila samoubistvo.

Dve i po godine kasnije oženio je 26 godina mlađu Aleksandru, koja je poreklom iz Rudnika, a koju je upoznao tokom turneje u Americi. Venčali su se 18. novembra 2009. godine u Rudniku, a četiri i po godine kasnije su se razveli.

Srpskim tabloidima je 2014. godine priznao da ima novu devojku s kojom živi u Sloveniji, te da je ludo zaljubljen u nju.

Bora kaže da je prvo Srbin, pa tek onda roker. Od 27. septembra 2012. godine nosi titulu četničkog vojvode.

Pisac i muzičar je 15. februara 2021. godine nagrađen Ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena.

Diskografija

Sa grupom Zajedno

Singlovi i EP-ovi

 • 1974. Ostrvo cvijeća ‎
 • 1974. Vizija ‎
 • 1975. Sve će biti dobro ‎
 • 1975. Zajedno – O ruk, ćale / Glavna ulica

Sa grupom Hajduk Stanko i jataci

 • 1975. Na putu za Stambol

Sa grupom Suncokret

Singlovi i EP-ovi

 • 1975. Kara Mustafa / Moje tuge ‎
 • 1976. Gde ćeš biti lepa Kejo / Pusto more, pusti vali ‎
 • 1976. Rock’n’roll Duku-Duku / Gili, Gili Blues ‎
 • 1976. Suncokret – Oj, nevene
 • 1976. Miša Marković / Suncokret – Bipi / Kvas ‎
 • 1977. Imam pesmu za sve ljude / Čovek koga znam ‎
 • 1979. Sviće novi dan / Tvoja mama gundja protiv mene
 • 1979. Dlakavo čudo / Noćna ptica ‎

Albumi

 • 1977. Moje bube

Sa Ribljom čorbom

Singlovi

 • 1978. Lutka sa naslovne strane / On i njegov BMW
 • 1979. Rock’n’roll za kućni savet / Valentino iz restorana
 • 1980. Nazad u veliki prljavi grad / Mirno spavaj
 • 1984. Priča o Žiki Živcu / Kad hodaš
 • 1987. Nesrećnice nije te sramota / Zašto kuče arlauče
 • 1987. Zadnji voz za Čačak / Lud sto posto

EP-ovi

 • 2005. Trilogija 1: Nevinost bez zaštite
 • 2006. Trilogija 2: Devičanska ostrva
 • 2006. Trilogija 3: Ambasadori loše volje

Studijski albumi

 • 1979. Kost u grlu
 • 1981. Pokvarena mašta i prljave strasti
 • 1981. Mrtva priroda
 • 1982. Buvlja pijaca
 • 1984. Večeras vas zabavljaju muzičari koji piju
 • 1985. Istina
 • 1986. Osmi nervni slom
 • 1987. Ujed za dušu
 • 1988. Priča o ljubavi obično ugnjavi
 • 1990. Koza nostra
 • 1992. Labudova pesma
 • 1994. Zbogom, Srbijo
 • 1996. Ostalo je ćutanje
 • 1999. Nojeva barka
 • 2001. Pišanje uz vetar
 • 2003. Ovde
 • 2006. Trilogija
 • 2009. Minut sa njom
 • 2012. Uzbuna

Koncertni albumi

 • 1982. U ime naroda
 • 1996. Od Vardara pa do Triglava
 • 1997. Beograd, uživo `97 – 1
 • 1997. Beograd, uživo `97 – 2
 • 2007. Gladijatori u Bg Areni
 • 2010. Niko nema ovakve ljude
 • 2011. Koncert za brigadire (Uživo – Đerdap 29. 09. 1985)
 • 2015. Čorba se čuje i bez struje

Kompilacije

 • 1987. 10
 • 1989. The best of Riblja čorba (Fish dish)
 • 1996. Dobra stara vremena
 • 1996. Najbolje
 • 1996. Bolje od najboljeg
 • 1997. Treći srpski ustanak
 • 1999. Bolje od najboljeg
 • 2000. To je bilo neko lepše i srećnije vreme – vol. 1
 • 2000. To je bilo neko lepše i srećnije vreme – vol. 2
 • 2000. To je bilo neko lepše i srećnije vreme – balade
 • 2004. 1994 – 2004
 • 2005. 19 najvećih hitova

Samostalni albumi:

 • 1987. Arsen & Bora Čorba Unplugged ’87
 • 1988. Bora priča gluposti
 • 1996. Njihovi dani

Bibliografija

Knjige

 • 1985. Ravnodušan prema plaču
 • 1987. Hej, Sloveni
 • 1988. Prvih deset godina je najteže
 • 1989. Neću
 • 1997. Psihopata i lopata
 • 2001. Srbi bez muke
 • 2003. Brebusi
 • 2011. Šta je pesnik hteo da kaže
 • 2014. Debela tragedija
 • 2018. Pusto ostrvo

Reference

https://www.vecernji.hr/sport/nevjerojatne-fotografije-bora-corba-na-koncertu-zapjevao-s-hajdukovim-salom-1514844

Bora Đorđević (Bora Čorba) na društvenim mrežama

FacebookBora @ Facebook
InstagramBora @ YouTube