Aleksandra Tomić

Kratke informacije

Ime i prezimeAleksandra Tomić
Datum rođenja27. avgust 1983.
Mesto rođenjaBeograd
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjeGlumica

Biografija

Aleksandra Tomić je srpska pozorišna, filmska i televizijska glumica. Rođena je 27. avgusta 1983. godine u Beogradu. Živi i radi u rodnom gradu. Sa kolegom Andrijom Miloševićem ima sina Relju.

Po završetku srednje škole upisala je Istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu, ali je ubrzo shvatila da je gluma ono čime želi da se bavi, pa se potpuno posvetila predavanjima i vežbama na Fakultetu dramskih umetnosti.

Diplomirala je 2008. godine, a iste godine je dobila i prvu veću ulogu u pozorištu, te ulogu na filmu. Reč je o predstavi „Mala sirena“ i filmu „Plavi voz“.

Od tada je odigrala na desetine pozorišnih, filmskih i televizijskih uloga, te pozajmila glas za brojne animirane filmove.

Aleksandra Tomić je repertoarski i programski direktor pozorišta „Teatar na Brdu“ u kome redovno igra predstave.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Aleksandra Tomic (@_djedja_)

Detinjstvo i obrazovanje

Aleksandra Tomić je rođena 1983. godine u Beogradu. Majka joj je poreklom iz Vareša, gradića u Bosni i Hercegovini, a tata iz Beograda. Detinjstvo je provela sa roditeljima i tri godine mlađim bratom u 61. Bloku na Novom Beogradu.

U jednom intervjuu je priznala da je većinu slobodnog vremena provodila pored reke. Volela je da sa bakom popije sok u jednom od tadašnjih restorana na reci. Do polaska u vrtić, jednu od glavnih uloga u njenom životu imala je baka, a nakon toga je počela da sklapa prva prijateljstva sa decom u obdaništu.

Raspuste je do početka devedesetih provodila u Varešu, gde su je čuvale tetke i baka i deda.

Pohađala je Osnovnu školu „Josip Pančić“ na Banovom brdu. Premda priznaje da je „kampanjac“, osnovnu školu je završila kao Vukovac. Više su je zanimale društvene, od prirodnih nauka, mada je jednom prilikom priznala da se divi naučnicima koji se bave zakonima fizike, matematike i drugim oblastima.

Tokom osnovne škole je pevala u horu, ali je gluma nije privlačila. Ipak, kazala je da je ljubav prema filmskim klasicima nasledila od oca koji je bio veliki filmofil.

Redovno je gledala dečje predstave, ali se ljubav prema pozorištu javila tokom srednje škole. Volela je da gleda predstave, poput „Roberta Cuka“ u Ateljeu 2012, „Bure baruta“ u Jugoslovenskom dramskom pozorištu (JDP) i drugih.

Sa 15-16 godina je prvi put pomislila da bi mogla da se bavi glumom.

Po završetku srednje škole je upisala Istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu. Nije mogla da ga završi zato što je u međuvremenu upisala Fakultet dramskih umetnosti, pa nije bila u mogućnosti da isprati predavanjima na oba fakulteta.

Glumu je diplomirala 2008. godine, a već naredne je dobila angažman i u pozorištu i na filmu.

Filmska i televizijska karijera

Aleksandra se na velikom platnu prvi put pojavila 2007. godine i to u kratkom horor filmu Milana Todorovića pod nazivom „Zona mrtvih“. Tumačila je ulogu devojke koju juri grupa zombija, a scenu je delila sa kolegama Miodragom Mikijem Krstovićem i Veliborom Nikolićem.

Iste godine se pojavila u spotu za pesmu „1001 plan“ koju su snimili beogradski reperi Struka i Demian, a koja se našla na albumu „Muzika iz podruma“.

Odigrala je i manju ulogu u jednoj od epizoda prve sezone serije „Vratiće se rode“.

U televizijskoj komediji „Ljubav i moda: Euroštikla“ u produkciji Fakulteta dramskih umetnosti igrala je sa Bojanom Krivokapićem, Nemanjom Oliverićem, Draganom Petrovićem Peletom, Brankom Pujić i drugima.

Iste, 2009. godine Aleksandra se pojavila u jednoj epizodi humoristične serije „Ono kao ljubav“.

Premda je u tom momentu tek diplomirala, reditelj Janko Baljak joj je poverio ulogu Jasne u drami „Plavi voz“ koja je premijerno prikazana 2010. godine.

Bila je konobarica u kratkoj kriminalističkoj komediji Filipa Acovića „Plan B“, dok su glavne uloge odigrali Srđan Pantelić, Marko Janketić, Slobodan Boda Ninković i drugi.

Aleksandra se u humorističnoj seriji „Pevaj brate“ koja je emitovana od 2011. do 2013. godine pojavila kao Lana u dve epizode. U seriji „Odeljenje“ takođe je imala epizodnu ulogu.

Reditelj Marko Manojlović joj je poverio ulogu luckaste Marije u hit seriji „Andrija i Anđelka“. Naime, Aleksandra je tumačila bivšu striptizetu i devojku Andrijinog oca.

Početkom 2019. godine u bioskopima se pojavila komedija „Taksi Bluz“. Reč je o filmu u režiji Miroslava Stamatova, u kome su glavne uloge igrali Andrija Milošević, Milena Predić i Todor Jovanović. Aleksandra je utelovila lik dispečerke Dragane.

Nekoliko domaćih i regionalnih televizija od 2020. godine emituje sitkom „Slatke muke“ u kome Aleksandra i Andrija Milošević igraju bračni par. Ostale uloge su poverene Mirjani Karanović, Aleksandru Srećkoviću, Damjanu Kecojeviću i drugima.

Uloge u animiranim filmovima

Prve uloge u animiranim filmovima Aleksandra je dobila 2009. godine. Pozajmila je glas Srećku u TV seriji „101 dalmatinac“, Silvermistu u „Zvončici“, te Arturu i Aleksandru u filmu „Babar“.

Nakon toga je bila Tija i Keli u dečjoj seriji „Galaktički fudbal“, te Zigi u „Lenjom gradu“. Pozajmila je glas „Helgi Sinkler“ u TV seriji „Atlantida – izgubljeno carstvo“, Božani u „Životu buba“, te Bibi u „Frifonkiksima“.

Tokom 2012. godine Aleksandra je snimila čak šest sinhronizacija, uključujući „Kralja dinosaurusa“ i „Madagaskar 3“. Njen glas je dobila i Nikol iz „Bejvilza“, Evangelina iz „Vakfua“, te Gospođica Kerington iz filma „Kliford – veliki crveni pas“.

Aleksandrin glas mogu da prepoznaju i ljubitelji animiranih filmova „Moj mali poni: Prijateljstvo je magija“, „Princeze“, „Rouzin svet“, „Tara Dankan“, „Vendi“ i drugih.

Pozorišna karijera

Uporedo s uspešnom televizijskom i filmskom karijerom, Aleksandra gradi i karijeru u pozorištu. Deo je ansambala „Teatra na Brdu“ i Pozorišta „Boško Buha“, mada sarađuje i sa drugim pozorištima u Srbiji.

Prvu predstavu je odigrala upravo u Pozorištu „Boško Buha“. Reč je o komadu „Mala sirena“ koji su izvodili na dečjoj sceni. Nakon toga su usledile brojne predstave u „Bošku Buhi“ i drugim teatrima.

Zajedno s Andrijom Miloševićem i Viktorom Savićem je učestvovala u realizaciji ideje „Teatar na Brdu“, kao trenutno najmlađeg pozorišta u Srbiji. Pored toga što mu je dala ime i što igra predstave, Aleksandra je preuzela ulogu repertoarskog i programskog direktora pozorišta.

Reditelj Nikola Pejaković joj je poverio jednu od uloga u predstavi „Šećer je sitan osim kad je kocka“. Premijerno je izvedena 22. novembra 2018. godine, a njenim izvođenjem je zvanično otvoren „Teatar na Brdu“. U ovom komadu scenu deli sa Viktorom Savićem, Andrijom Miloševićem i Slobodom Mićalović.

Istom predstavom su 2021. godine zatvorili Međunarodni festival studentskih pozorišta „Kestenburg“ u Banjaluci.

Sa kolegama Radovanom Vujovićem i Aleksandrom Radojičićem igra u predstavi „Pazi šta želiš“. Reč je o komadu nastalom po motivima „Lista za ljubav“ kanadskog pisca Norma Fostera (Norman Foster).

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Aleksandra Tomic (@_djedja_)

Privatni život

Aleksandra Tomić je rođena 1983. godine u Beogradu. Detinjstvo je provela na Novom Beogradu, a prve prijatelje je stekla još u vrtiću. U prvom razredu osnovne škole upoznala je osobe sa kojima se i danas druži.

U jednom intervjuu je ispričala da se prvi put zaljubila još kao devojčica, u dečaka koji se zove Danijel. Priznaje da su je oduvek privlačili dobri, a ne „loši momci“.

Glumca Andriju Miloševića je upoznala ubrzo po završetku Akademije. U Pozorištu „Boško Buha“ su radili predstavu „Mala sirena“.

Počeli su da se zabavljaju nekoliko godina kasnije, a postali su jedan od najskladnijih parova na domaćoj javnoj sceni. Priznali su da veruju da je ključ uspeha njihove dugogodišnje veze u pravljenju kompromisa, ali i da zbog brzine života koji žive nemaju mnogo vremena da se raspravljaju[1].

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Aleksandra Tomic (@_djedja_)

U februaru 2022. godine par je dobio sina kome su dali ime Relja. Glumica je jednom prilikom priznala da nemaju vremena za svadbu, ali da bi volela da jednog dana svoju ljubav proslave sa porodicom i prijateljima.

Premda su tablodi pisali da se tokom trudnoće suočila sa velikim zdravstvenim problemima, glumica je kazala da trudnički dijabetes ne smatra „baukom“. Istakla je da vodi računa o hrani koju jede, te joj nije veliki problem da uskladi majčinstvo sa poslom kojim se bavi.

Filmografija

Filmovi i serije

  • 2007. Zona mrtvih (kratki film)
  • 2007. Struka: 1001 Plan ft. Demian (kratki video)
  • 2007. Vratiće se rode
  • 2009.Ljubav i moda: Euroštikla
  • 2009. Ono kao ljubav
  • 2010. Blue Train
  • 2010. Plan B
  • 2012. – 2013. Pevaj, brate!
  • 2014. Odeljenje
  • 2015. – 2016. Andrija i Anđelka
  • 2019. Taxi Blues
  • 2019. Slatke muke

Uloge u animiranim filmovima i serijama

  • 2009. 101 dalmatinac
  • 2009. Zvončica
  • 2009. Babar
  • 2009. – 2010. Lenji grad
  • 2011. Zvončica i izgubljeno blago
  • 2011. – 2012. Atomik Beti
  • 2011. Mačak u čizmama
  • 2011. Plavi zmaj
  • 2011. Pop piksi
  • 2011. Frifoniksi
  • 2012. Atlantida – izgubljeno cartstvo
  • 2012. Anđeoski prijatelji
  • 2012. – 2013. Bejblejd: Metal saga
  • 2012. Kraljevstvo dinosaurusa
  • 2012. Madagaskar 3: Najtraženiji u Evropi
  • 2012. Mali detektivi
  • 2013. Život buba
  • 2013. Zvončica i veliko vilinsko spasavanje
  • 2013. Bejvilz
  • 2013. Vakfu
  • 2013. Kliford – veliki crveni pas
  • 2013. Mar
  • 2013. Moj mali poni: Prijateljstvo je magija
  • 2013. Princeze
  • 2013. Rouzin svet
  • 2013. Sali Bolivud
  • 2013. Tara Dankan
  • 2013. Transformersi: Prajm
  • 2013. Štene Kliford
  • 2014. Klub kreativne dece
  • 2015. Vendi
  • 2015. Koni
  • 2016. Dubina

Reference

Aleksandra Tomić na društvenim mrežama

InstagramAleksandra @ Instagram