Peđa Medenica

Kratke informacije

Ime i prezimePeđa Medenica
Datum rođenja27. jun 1980.
Mesto rođenjaPriština
DržavaSrbija
PrebivališteBačka Palanka
ZanimanjePevač
ŽanrPop-folk
Visina-
Težina-

Biografija

Predrag Peđa Medenica je srpski pop-folk pevač, kompozitor i tekstopisac, najpoznatiji po pesmama „Imam ljubav“, „Dođeš mi u san“, „Čisto da znaš“, „Ne traži me“ i drugima. Rođen je 27. juna 1980. godine u Prištini. Sa suprugom Jovanom i sinom Dušanom živi u Bačkoj Palanci.

Muzikom je počeo da se bavi 2000. godine. Uglavnom je nastupao u kafićima, restoranima i klubovima, te pisao pesme za druge izvođače. Ipak, jedna od takvih pesama donela mu je veliku slavu. Naime, na samom početku karijere napisao je pesmu „Imam ljubav“. Ponudio ju je poznatim pevačima poput Saše Matića i Ljube Aličića, ali oni nisu bili zainteresovani da je snime.

Desetak godina kasnije Peđa ju je otpevao na svom nastupu, a snimak je objavljen na „Ju Tjubu“ („You Tube“) i za vrlo kratko vreme postao veliki hit. Svi su znali pesmu, ali niko nije znao pevača. Usledio je duet sa Indirom Radić pod naslovom „Samo tuga ostala“, a potom i singl „Čisto da znaš“.

Kada je Peđa snimio pesmu „Dođeš mi u san“ koja je takođe postigla veliki uspeh publika je počela da povezuje muziku sa izvođačem, pa je njegova karijera krenula uzlaznom putanjom. Godine 2016. objavio je album „Bivši čovek“, a tokom 2017.  i 2018. godine snimio pesme sa Amadeus bendom i grupom Ministarke. Obe numere su postale hitovi, a Peđa je danas jedan od najtraženijih izvođača na ovim prostorima.

Detinjstvo, obrazovanje i muzički počeci

Predrag Medenica je rođen 1980. godine u Prištini. Sve do 1999. godine i početka rata na Kosovu i Metohiji živeo je i školovao se u rodnom gradu. Uporedo s osnovnom školom pohađao je i nižu muzičku školu, odsek harmonika. U jednom intervjuu je priznao da je imao raznolik muzički ukus, pa su se na njegovim plej listama nalazile pesme Južnog vetra i rok benda Gans and Rouzis (Guns `n` Roses). Ipak, u to vreme nije ni pomišljao da će da bude muzičar, a pogotovo ne pevač.

Kao dečak je trenirao boks, uprkos tome što se roditeljima nije sviđalo da im se sin bavi tim sportom. U svojoj bokserskoj karijeri ima petnaestak-dvadeset mečeva.

Po završetku srednje škole je upisao Pravni fakultet, ali je tada počeo rat na Kosovu, pa su morali da napuste Prištinu. Privremeno su se nastanili u Nišu. Odatle su odselili u Bačku Palanku, gde pevač i danas živi sa svojom porodicom.

Karijera

Prvi susret sa klavijaturama Peđa je doživeo još kao tinejdžer. Otac mu je poklonio ovaj instrument, a on je na početku „skidao“ tuđe pesme, učio da svira i peva. S obzirom da ni otac ni majka nisu radili kada su se doselili u Bačku Palanku, Peđa je počeo da nastupa kako bi finansijski pomogao svojoj porodici.

Nakon nekog vremena shvatio je da ume i sam da komponuje muziku i piše tekstove, koje je preko svog prijatelja i kuma Enesa Mavrića Endžija nudio kolegama pevačima. U tom periodu Peđa i Endži su bili pripremili materijal i za prvi album, ali on, na žalost, nije ugledao svetlost dana. Ipak, to ga nije obeshrabrilo, pa je nastavio da nastupa, najviše u Bosni i Hercegovini.

Kada se 2009. godine na „Ju Tjubu“ pojavio snimak pesme „Imam ljubav“ svi su bili oduševljeni, ali niko nije znao ko je izvođač. Tek tada se pročulo za Peđu, pa su usledili i nastupi u Srbiji, a kasnije u regionu i dijaspori.

Naredni singl objavio je u novembru 2012. godine pod naslovom „Neka boli“. Peđa je potpisan kao tekstopisac i kompozitor, dok je aranžman uradio Endži Mavrić. Na novu pesmu njegova publika morala je da sačeka do avgusta naredne godine kada je snimio singl „Dođeš mi u san“ koji je za vrlo kratko vreme „pokupio“ simpatije publike, te postao hit godine. Pesma se našla na kompilaciji „Hitovi leta“ koju je objavila Produkcijska kuća „Grand“.

U februaru 2014. godine je sa kolegicom Indirom Radić promovisao duet pod naslovom „Samo tuga ostala“ koju su takođe komponovali i aranžirali Peđa i Endži. Pred leto iste godine objavio je pesmu „Na pragu ludila“ koju je, između ostalog promovisao u emisijama na Televiziji „Grand“.

S obzirom na brojne nastupe vrlo malo vremena je imao da se posveti snimanju novih materijala, pa je singl „Čisto da znaš“ svetlost dana ugledao tek u junu 2015. godine. Da se čekanje isplatilo potvrdila je njegova publika, pa je broj posetilaca na nastupima i slušalaca njegovih pesama na „Ju Tjubu“ svakim danom bivao sve veći.

Pesmu je pratio spot koji je Peđa snimio u Bačkoj Palanci, a koja u martu 2019. godine broji više od 53 miliona pregleda.

Prvi album objavio je 13. decembra 2016. godine pod naslovom „Bivši čovek“. Na njemu je bilo osam novih i šest bonus pesama. Pored naslovne, s ovog albuma su se izdvojile numere „Ne traži me“, „Da me neko pita“ i druge. Snimio je spotove za pesme „Posle tebe“, „Gde si“, „Samo“, „Ne lupaj mala“ i „Bivši čovek“. Na tom CD-u našla su se i dva dueta „Ove duše dve“ sa Slađom Alegro i „Samo tuga ostala“ s Indirom Radić.

U avgustu 2017. godine promovisao je svoju pesmu „Ne traži me“ čiji spot je na „Ju Tjubu“ pregledalo 45 miliona ljudi. Nekoliko meseci kasnije je s Amadeus bendom snimio duet pod naslovom „Ne verujem ja“ koju su napisali Bojan Stanimirović (Boki Amadeus) i Đorđe Novaković. Sudeći po komentarima slušalaca, Peđa ni ovoga puta nije razočarao svoju publiku.

Produkcijska kuća „Grand“ je u aprilu 2018. godine predstavila Peđin novi singl pod naslovom „Nekada lutka“ koji je za vrlo kratko vreme postao pravi hit. Usledila je saradnja sa ženskom grupom Ministarke koja je rezultovala pesmom „Mesec dana“. Tekst i muziku su pisali Miloš Roganović i Filip Miletić, dok je aranžman uradio Dragan Ponjević. Za manje od sedam sati pesma je „skupila“ milion pregleda na „Ju Tjubu“, a do marta 2019. godine poslušalo ju je milion ljudi.

Iako mnogi tvrde da je Peđa počeo kao kompozitor, pa se tek onda počeo baviti pevanjem, on je u jednom intervjuu istakao da je on od 2000. godine bio kafanski pevač. Uporedo sa samostalnom pevačkom karijerom, redovno je pisao pesme za druge izvođače, poput Saše Matića, Ljube Aličića, Radiše Trajkovića Đanija, Zorice Brunclik, Indire Radić i drugih.

U novembru 2014. godine bio je specijalni gost Zorice Brunclik na njenom velikom koncertu u beogradskoj Kombank Areni. Povod je bila proslava 40 godina karijere ove poznate folk pevačice, a Peđa je tom prilikom otpevao pesmu „Dođeš mi u san“.

Trenutno važi za jednog od najtraženijih pevača na ovim prostorima, a uprkos tome što retko gostuje u televizijskim emisijama sve što objavi publika s oduševljenjem prihvati i vrlo brzo postane hit. Nastupao je sa brojnim kolegama poput Ace Pejovića, Mileta Kitića, Ilde Šaulić, Saše Matića, Indire Radić, Adreane Čekić, Slađe Alegro i drugih.

Privatni život

Predrag Peđa Medenica je rođen 1980. godine u Prištini. Od 1999. godine živi i radi u Bačkoj Palanci. Muzikom je ozbiljno počeo da se bavi početkom dvehiljaditih, jer po dolasku sa Kosova njegovi roditelji nisu imali posao. Zamenio je jednu grupu koja nije mogla da stigne na nastup u lokalnoj diskoteci, a od tada su njegove svirke bile sve posećenije.

Uporedo sa tim je pisao pesme za druge pevače, a kada se na „Ju Tjubu“ 2009. godine pojavio lajv snimak njegove pesme „Imam ljubav“ mnogi su se pitali ko je Peđa Medenica koji je otpevao ovaj veliki hit. Uprkos brojnim uspešnim pesmama, nastupima i turnejama, on se trudi da se ne eksponira previše. Tvrdi da najradije gostuje na televiziji onda kada ima šta novo da promoviše, te da mu nije logično da u emisijama peva stare pesme.

Dugo nije snimao spotove, a razlog za to je što mu taj deo posla nije preterano drag. Jednom prilikom je istakao da od svega toga najviše voli da peva.

O njegovom privatnom životu se vrlo malo zna. Peđa je mnogo godina bio u vezi sa Jovanom koja je danas njegova supruga i s kojom je u maju 2017. godine dobio sina Dušana. Kako je jednom prilikom rekao, on svoju suprugu ne krije, nego „jednostavno, ne petlja suprugu u svoj posao“. Tada je kazao da medijima nije posebno interesantan jer vodi miran život, ne pravi skandale, nije se razvodio i nema vanbračnu decu.

Kolege i novinari ga opisuju kao skromnog, kulturnog i lepo vaspitanog čoveka, a sugrađani mu se dive jer je kroz svoje spotove promovisao Bačku Palanku. Za razliku od svojih kolega ne živi u Beogradu jer mu, kako kaže odgovara život u malom mestu kakva je Bačka Palanka.

Kroz karijeru su ga pratile razne anegdote, od toga da je nevreme „oduvalo“ splav na kome je trebao da nastupa, do toga da je morao čak dva puta da plati kartu za svoje nastupe. Prvi put se to desilo u Nišu kada zbog nesporazuma nije mogao da uđe na zadnji ulaz, nego je uredno u redu sačekao i platio karte za sebe i klavijaturistu.

Kako kaže, takav odnos mu je oduvek prijao, jer može u svakom momentu da siđe sa bine u pauzi nastupa, popije piće sa prijateljima i ode do toaleta, a da ga pri tome publika ne zaustavlja kako bi im dao autogram ili se fotografisao.

Na društvenim mrežama redovno zabavlja svoje pratioce smešnim fotografijama, a za razliku od drugih velikih zvezda ne koristi filtere za ulepšavanje kako bi se nekome dopao.

Diskografija

Albumi

  • 2016. Bivši čovek

Singlovi

  • 2012. Neka boli
  • 2014. Samo tuga ostala (sa Indirom Radić)
  • 2014. Na pragu ludila
  • 2015. Čisto da znaš
  • 2017. Ne verujem (s Amadeus bendom)
  • 2018. Mesec dana (sa Ministarkama)

Izvori:

Peđa Medenica na društvenim mrežama

FacebookPeđa @ Facebook
InstagramPeđa @ Instagram
TwitterPeđa @ Twitter
YoutubePeđa @ YouTube