Jelena Đoković

Kratke informacije

Ime i prezimeJelena Đoković
Datum rođenja17. jun 1986.
Mesto rođenjaBeograd
DržavaSrbija
PrebivališteMarbela - Beograd

Biografija

Jelena Đoković, rođena Ristić, je supruga najboljeg srpskog i svetskog tenisera, Novaka Đokovića. Rođena je 17. juna 1986. godine u Beogradu. Porodica Đoković živi i radi na relaciji Marbela – Beograd.

Jelena je osnovnu i srednju školu završila u rodnom gradu, a potom je školovanje nastavila u inostranstvu. Diplomirala je poslovnu administraciju na Univerzitetu Bokoni u Milanu.

Radila je u naftnoj kompaniji „Tamoli“, a nakon toga je postala direktor Fondacije Novak Đoković.

Bračni par Đoković ima dvoje dece, sina Stefana i ćerku Taru.

Detinjstvo i obrazovanje

Jelena Đoković je rođena 1986. godine u Beogradu. Živela je u Kosovskoj ulici, ali je najveći deo detinjstva provela u Ljigu kod bake i deke koji su preko radija naručivali pesme kako bi proslavili svaku njenu peticu.

Završila je Osnovnu školu „Drinka Pavlović“ i Sportsku gimnaziju u kojoj je, preko zajedničkih prijatelja, 2005. godine upoznala Novaka. Ljubav im se desila na prvi pogled i od tada su nerazdvojni. Spojila ih je i ljubav prema sportu jer je Jelena prvo trenirala tenis, a zatim atletiku.

Vredno je učila jer joj je želja bila da dobije stipendiju i da studira u inostranstvu. Da bi pomogla roditeljima, radila je u kladionici i kao promoterka.

Jelena je upisala prestižnu Poslovnu administraciju na univerzitetu Bokoni u Milanu na kojem je diplomirala sa najvišim ocenama.

Karijera

Po završetku studija se zaposlila u naftnoj kompaniji „Tamoli“ u odseku za ljudske resurse u Monte Karlu. Nastavila je da ulaže u svoje obrazoranje, pa je završila masters i uradila doktorat iz oblasti menadžmenta.

Postala je direktor Fondacije Novak Đoković koja se bavi prikupljanjem sredstava za siromašnu decu u Srbiji. Uspešno je organizovala nekoliko humanitarnih akcija kojima su se odazvali uticajni ljudi i velike zvezde poput Naomi Kembel, Kejt Hadson, Sara Ferguson, Boris Beker, Ričard Brenson, Džerard Batler, itd.

Fondacija, između ostalog, kroz programe i projekte nastoji da omogući svakom detetu u Srbiji da pohađa programe ranog razvoja.

Zahvaljujući ovom projektu je do avgusta 2023. godine izgrađeno i renovirano 55 vrtića, a preko dve hiljade vaspitača je obučeno za rad sa decom. Kako se navodi na zvaničnom sajtu ove organizacije,  u Srbiju je do polovine 2023. godine uloženo preko 15 miliona evra.

Fondacija Novak Đoković je pokrenula projekat „Original“ namenjen „kreativnim ljudima koji žele kvalitetan sadržaj, nova znanja i originalne priče[1]“.

U sklopu ovog projekta pokrenut je portal „originalmagazin.com“ i podkast „Originalni glas“ koji uređuje i vodi Jelena Đoković. Podkast se emituje na sajtovima „originalmagazin.com“ i „nova.rs“.

Privatni život

Jelena je najverniji i najvatreniji Novakov navijač i uvek se maksimalno trudi da mu pruži podršku. Pošto ne voli da se eksponira, mediji su kopali po njenoj prošlosti kako bi našli neku mrlju, ali to se ispostavilo kao nemoguća misija.

Nakon osam godina stabilne veze, Novak je verio Jelenu u septembru 2013. godine na veoma originalan način. Helikopterom ju je odveo u Provansu i pitao da se uda za njega. Venčali su se u julu 2014. godine na Kraljičinoj plaži na Svetom Stefanu.

Jeleninu venčanicu je dizajnirala Sara Barton, kreativna direktorka modne kuće „Aleksandar Mekvin“, koja je dizajnirala i venčanicu vojvotkinje od Kembridža, Kejt Midlton. Magazin „Hello“ je, u humanitarne svrhe, platio 500 000 evra za ekskluzivno pravo na fotografije sa venčanja.

Jelena je 21. oktobra 2014. godine rodila dečaka Stefana. Porodio ju je najbolji tim lekara u klinici u kojoj se porodila i princeza Šarlin od Monaka.

Par je 2. septembra 2017. godine dobio ćerku kojoj su dali ime Tara.

Jelena Đoković je svojim stavom, lepotom, odmerenošću i sofisticiranošću privukla pažnju medija koji je svrstavaju u pet najlepših žena tenisera. Ana Vintur, čelična ledi i najmoćnija žena u svetu mode, joj je posvetila tri strane u prestižnom magazinu „Vog“.

Pozirala je u kreacijama cenjenih dizajnera poput Viktorije Bekam i Filipa Lime. Jelena se uglavnom pojavljuje u jednostavnim, svedenim i elegantnim kombinacijama koje uvek upotpuni efektnim detaljima. Englezi su zaljubljeni u njen stil i misle da je model za kupaće kostime.

Ipak, Jelena ne izdvaja mnogo vremena za šoping već predano radi da deci obezbedi kvalitetnije detinjstvo. Svesna je da su ona i Novak jedni od retkih iz njihove generacije koji su uspeli zbog čega želi da pametno iskoristi svoju priliku i da učini što više dobrih dela.

Reference

Jelena Đoković na društvenim mrežama

InstagramJelena @ Instagram
LinkedInJelena @ LinkedIn