Stefan Đurić (Rasta)

Kratke informacije

Ime i prezimeStefan Đurić (Rasta)
Datum rođenja16. novembra 1989.
Mesto rođenjaPriština
DržavaSrbija
ZanimanjePevač
ŽanrPop-folk, rege, hip hop
Visina-
Težina-

Biografija

Stefan Đurić, poznatiji kao Rasta, je srpski pop-folk-hip-hop pevač, kompozitor i producent. Rođen je 16. novembra 1989. godine u Prištini. Poznat je po tome što kombinuje folk, pop, R&B, rege, hip hop, te koristi autotjun. Teme njegovih pesama su žene, ljubav, marihuana i stanje u društvu. Živi i radi u Beogradu.

Sin je Slađane i Drage Đurića koji su profesori na beogradskim univerzitetima. Od malih nogu je bio sledbenik verskog pokreta rastafarijanstvo od kog potiče njegovo umetničko ime, muzički stil i dredovi.

Od 2006. do 2009. godine je vodio i uređivao radio emisiju „Rege šou sa Stefanom“. Jedno vreme je bio član grupe Show program.

2009. godine je objavio debi album pod nazivom „Sensemilia Mixtape“. Najslušanije su bile numere: „Legalizuj“, „Lako zapaljiva“ i „Dok ja rolam blant“.

2010. godine je izdao albume: „One i lova“ i „Kaseta“. Na prvom je sarađivao sa reperima Cvijom, Strukom i grupom Elitni odredi, dok je drugi snimio sa grupom Unija. Istakle su se pesme: „Baci pare“, „Upoznaj moj svet“, „Pilula“, „Samo igraj“ i „Ona je tako dobra“. Takođe je nastupao kao predgrupa na koncertu repera 50 cent-a koji je tada bio na evropskoj turneji.

2011. godine je izašao album „Superstar“, a najveću pažnju su privukle numere: „5 minuta“, „Kasno je“ i „Ghetto life“ koju je otpevao na engleskom jeziku.

2012. godine je sa reperom Ikcem uradio duet za pesmu „Drugo ime kajanje“.

2014. godine je snimio numeru „Kavasaki“.

2015. godine je izbacio singlove „Kavali“, „Balkan“ i „Habibi“ koji su naišli na odličan prijem publike. Dari Bubamari je napravio pesmu „Žena zmaj“ kojom se predstavila na Grandovom festivalu.

2016. godine je objavio pesme: „Euforija“, „Hotel“ i „Mala“. Sa Anom Nikolić je sarađivao na njenom albumu „Labilna“ i uradili su duete: „Frigidna“, „Labilna“ i „Konkretno“.

Postao je član žirija šou programa „Ja imam talenat“. Rasplakao se kada je čuo tužnu životnu priču jednog takmičara, dok je drugog izbacio iz studija jer je uvredio njegovu suprugu. Za Đorđa Balaševića je rekao: „Ja ga ne volim. To je meni nekakav rep u pokušaju. To, niti je muzika, niti je rep.“ Zbog te izjave su ga mnogi kritikovali, a kantautor je odgovorio: „Nekima se čini da su moje pesme sve iste. Shvatam ih potpuno. Meni su, na primer, Ajnštajnove formule sve iste… Nismo svi svemu dorasli.“

28. jula 2016. godine se tajno venčao sa pevačicom Anom Nikolić u opštini Voždovac u Beogradu. Par se upoznao nekoliko meseci ranije.

Mediji su pisali da je Rasta pretukao Anu i da je policija intervenisala, da se razvode, itd. Oni su to demantovali i izjavili su da će tužiti one koji šire neistine.

Rastu prati više od 300.000 fanova na Facebook-u, a njegovi snimci na you tube-u imaju veliki broj pregleda.

Stefan Đurić (Rasta) na društvenim mrežama

FacebookRasta @ Facebook
InstagramRasta @ Instagram
TwitterRasta @ Twitter