Duško Tošić

Kratke informacije

Ime i prezimeDuško Tošić
Datum rođenja19. januar 1985.
Mesto rođenjaZrenjanin
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjeFudbaler
Visina184 cm
Težina-

Biografija

Duško Tošić je srpski profesionalni fudbaler koji od 2021. godine igra na poziciji levog beka u turskom klubu Kasimpaša. Bio je član seniorske reprezentacije Srbije. Rođen je 19. januara 1985. godine u Zrenjaninu.

Seniorsku karijeru je započeo u OFK Beogradu, a do 2021. je nastupao u dresovima francuskog Sošoa, nemačkog Verdera, engleskog Kvins Park Rendžersa, beogradske Crvene zvezde, turskog Bešiktaša i kineskog Gvandžua.

U dresu reprezentacije Srbije prvi put je zaigrao 2006. godine, a od tada do 2018. godine zabeležio je 26 nastupa i jedan gol.

Klupska karijera

Duško Tošić je prve korake napravio u Fudbalskom klubu Proleter iz Zrenjanina, dok je seniorsku karijeru započeo u OFK Beogradu.

U dresu beogradskog kluba je odigrao 80 utakmica i postigao šest golova, a nakon toga prešao u francuski Sošo.

U Francuskoj je proveo samo jednu sezonu, osvojivši Kup Francuske, pre nego što su ga uočili italijanski, nemački i španski skauti.

Početkom naredne sezone potpisao je ugovor sa Verderom iz Bremena koji je trebalo da traje do 2011. godine.

U dresu nemačkog kluba igrao je povremeno, a pošto je izrazio želju da nastupa za reprezentaciju Srbije na Olimpijskim igrama 2008. godine naišao je na protivljenje trenera Tomasa Šafa (Thomas Schaaf), koji mu je od tada vrlo retko davao šansu da igra u prvom timu Vedera.

Ipak, za to vreme njegov klub je osvojio Kup Nemačke, te ispao u finalu Kupa UEFA (danas Liga Evrope).

Početkom 2010. godine klub iz Bremena je odlučio da Tošića pošalje na pozajmicu u Duizburg. Međutim, srpski fudbaler se nije pojavio na potpisivanju tog ugovora, nego je raskinuo ugovor s Verderom i odrekao se 1.2 miliona evra kako bi kao slobodan igrač zaigrao u engleskom Portsmutu.

Ugovor s engleskim klubom je potpisao već 12. februara 2010. godine, ali s obzirom da je Portsmut tada bio u vrlo teškoj finansijskoj situaciji, Tošić nije mogao da bude registrovan. Portsmut je igrao protiv Sauthemptona u petoj rundi FA Kupa i zabeležio ubedljivu pobedu od 4:1, ali Tošić nije dobio priliku da igra.

25. marta 2010. godine otišao je na pozajmicu u engleski  drugoligaški klub Kvins Park Rendžers do kraja sezone. U novom dresu zabeležio je pet nastupa, bez postignutog pogotka.

Usledile su ponude iz još nekih engleskih klubova, ali je Tošić odlučio da 7. jula 2010. godine potpiše trogodišnji ugovor sa beogradskom Crvenom zvezdom. Tokom prve sezone u crveno-belom dresu odigrao  je 25 ligaških utakmica i postigao jedan pogodak.

31. avgusta 2011. godine španski klub Real Betis je objavio da je u svoje redove doveo srpskog beka. Naime, Tošić je potpisao dvogodišnji ugovor o pozajmici, s mogućnošću produženja ugovora.

Međutim, u španskom klubu je odigrao samo jedan meč, pa se u januaru 2012. godine vratio u Crvenu zvezdu. U beogradskom klubu je odigrao još jednu polusezonu, te osvojio Kup Srbije, a već u leto 2012. godine potpisao je ugovor sa turskim klubom Genčlerbirligi.

Od 2012. do 2015. godine je u klubu iz Ankare odigrao 90 mečeva i postigao dva gola. 2. juna 2015. godine potpisao je trogodišnji ugovor s istanbulskim Bešiktašom.

Usledile su vrlo dobre partije, pa je Tošić sa Bešiktašom osvojio dve titule prvaka Turske – 2015/2016 i 2016/2017. U dresu turskog kluba je igrao osminu finala Lige šampiona, te bio proglašen za najboljeg odbrambenog igrača u domaćem šampionatu.

Nakon tri godine u Istanbulu, 66 odigranih mečeva i sedam postignutih golova Tošić je odlučio da promeni klub.

Naime, polovinom maja 2018. godine prihvatio je velikodušnu ponudu kineskog kluba Gvandžu čiji je trener bio Dragan Stojković Piksi, bivši srpski reprezentativac. Potpisao je dvoipogodišnji ugovor vredan 5.8 miliona evra po sezoni. Time je postao drugi najplaćeniji srpski fudbaler, posle Nemanje Matića, nekadašnjeg veziste Mančester Junajteda.

Krajem januara 2021. godine Fudbalski klub Kasimpaša saopštio je da je u svoje redove doveo srpskog defanzivca Duška Tošića. Ugovor je potpisan do kraja sezone, a Tošić je u Tursku stigao kao slobodan igrač.

Nekoliko dana pre toga u javnosti se spekulisalo o njegovom eventualnom prelasku u Crvenu zvezdu, pa je mnoge navijače „crveno-belih“ razočarala njegova odluka da i dalje igra u inostranstvu[1].

Reprezentativna karijera

Duško Tošić je 2006. godine postao član omladinske reprezentacije Srbije. Sa mladom reprezentacijom je osvojio drugo mesto na Evropskom prvenstvu za igrače mlađe od 21 godine koje je održano 2007. godine. Orlići su u finalu poraženi od domaćina rezultatom 4:1.

Za seniorsku reprezentaciju Srbije prvi put je nastupio 15. novembra 2006. godine tokom prijateljske utakmice sa Norveškom.

Prvi gol je postigao tokom kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2008. godine kada je „zatresao mrežu“ reprezentacije Azerbejdžana. Srbija je ostvarila ubedljivu pobedu od 6:1.

Tadašnji selektor reprezentacije Srbije Mladen Krstajić ga je pozvao na pripreme pred Svetsko prvenstvo u Rusiji. Srbija se u grupi sastala sa reprezentacijama Kostarike, Švajcarske i Brazila, a Tošić je propustio samo susret sa Brazilom.

Privatni život

Duško Tošić je odrastao u selu Orlovac kod Zrenjanina. Pošto je oduvek voleo fubal, a pošto roditelji nisu imali dovoljno sredstava da ga finansiraju, otac Milorad ga je upisao u Dom za nezbrinutu decu „Angelina Kojić Gina“ u Zrenjaninu gde je boravio u internatu, učio i trenirao fudbal.

Po rečima komšija i ljudi koji su u to vreme bili zaposleni u internatu, Duško je odrastao sa mnogo roditeljske ljubavi. Redovno je dolazio kući u Orlovac, a Milorad i njegova supruga trudili su se da ga što češće obilaze u Zrenjaninu.

Komšije kažu da je bio veoma dobar, vredan i skroman dečak, a da ga slava nije mnogo promenila. Sa suprugom i ćerkama redovno je dolazio u Orlovac gde i danas žive njegovi roditelji.

Tošić je deset godina u braku sa srpskom pop pevačicom Jelenom Karleušom. Upoznali su se 2007. godine, a nakon par meseci zabavljanja odlučili su da se venčaju.

Svadba je održana 28. juna 2008. godine u sportskom kompleksu beogradskog hotela „Prezident“. Duško i Jelena su ugostili mnoge fudbalere i njene kolege sa estrade.

Jelenin kum je bio dizajner Darko Kostić, a nosila je venčanicu brenda „Dolce & Gabanna“, dok je Tošić bio u belom odelu.

7. septembra 2008. godine rodila je prvu ćerku Atinu, a 7. septembra 2009. godine drugu ćerku Niku. Dok je Tošić igrao u Bešiktašu živeli su na relaciji Beograd – Istanbul.

Iako fudbaler ne voli mnogo da se eksponira u medijima, njegova supruga redovno na društvenim mrežama objavljuje fotografije iz njihovog života. Tošić i Karleuša su važili za jedan od najskladnijih parova na srpskoj javnoj sceni.

Međutim, početkom 2022. godine beogradski tabloidi su objavili vest da je Duško navodno pljunuo i ošamario Jelenu pred njenom najbližom rodbinom. Tome je, navodno prethodila svađa, a usledilo ispitivanje u policijskoj stanici.

Premda se danima pisalo o njihovoj svađi i o tome kako se Tošić iselio iz porodične kuće, krajem januara je objavljeno da se neće razvesti[2].

Trofeji

Klupski trofeji

  • 2006/2007. Kup Francuske sa Sošoom
  • 2008/2009. Kup Nemačke sa Verderom
  • 2008/2009. polufinale Lige Evropa sa Verderom
  • 2011/2012. Kup Srbije sa Crvenom zvezdom
  • 2015/2016. Prvenstvo Turske sa Bešiktašom
  • 2016/2017. Prvenstvo Turske sa Bešiktašom

Reprezentativni trofeji

  • 2007. Drugo mesto ne Evropskom prvenstvu za igrače mlađe od 21 godine

Pojedinačni trofeji

  • 2007. ušao u idealnu jedanaestorku Evropskog prvenstva za igrače mlađe od 21 godine
  • 2010/2011. ušao u idealnu jedanaestorku Super Lige Srbije
  • 2011/2012. ušao u idealnu jedanaestorku Super Lige Srbije

Reference

[1] https://sport.blic.rs/fudbal/evropski-fudbal/dusko-tosic-najnovije-vesti-potpisao-za-kasimpasu/4mrwj47

[2] https://story.hr/Celebrity/a201586/Jelena-Karleusa-i-Dusko-Tosic-se-ne-razvode.html

Duško Tošić na društvenim mrežama

InstagramDuško @ Instagram