Sajsi MC

Kratke informacije

Ime i prezimeSajsi MC
Datum rođenja12. oktobar 1981.
Mesto rođenjaBeograd
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjePevačica, reperka
ŽanrHip-hop, rap, pop
Visina-

Biografija

Ivana Rašić poznatija po pseudonimu Sajsi Em-Si (Sajsi MC) je srpska reperka, najpoznatija po pesmama „Mama“, „Antifa Kučke“, „Nadrkano hodanje“, „Lokal Beogradizam“, te duetskom pesmom sa Severinom Kojić „Silikoni“. Rođena je 12. oktobra 1981. godine u Beogradu, gde i danas živi i radi.

Na srpskoj rep sceni pojavila se 2002. godine kada je nastupila na hip-hop festivalu u beogradskoj „Barutani“. Od tada do danas snimila je nekoliko albuma, izdala brojne singlove, te ostvarila brojne saradnje sa drugim muzičarima iz Srbije i regiona.

Pesma „Mama“ koju je 2011. godine snimila sa di-džejom Damjanom Altekom (Damjan Atech) izazvala je oprečne reakcije publike u Srbiji. S obzirom na činjenicu da Sajsi u tekstu na svoj način obrađuje jednu od najaktuenijih tema današnjice, oni koji pesmu nisu shvatili kao kritiku jednog društvenog fenomena, optužili su je da veliča poremećeni sistem vrednosti u današnjem društvu.

Poznata je po tome da govori i piše bez „dlake na jeziku“ i da svojim pesmama svaki put iznova šokira javnost. Zbog toga je stekla „armiju“ fanova koji redovno posećuju njene nastupe. Prateće vokale uglavnom peva njena pet godina mlađa sestra Tijana.

Umetničko ime „Sajsi“ je šatrovačka verzija imperativa glagola „sisaj“ što u žargonu označava oralni seks.

Detinjstvo i obrazovanje

Ivana Rašić je rođena 1981. godine u Beogradu, gde je završila osnovnu i srednju školu, te Fakultet političkih nauka, smer međunarodni odnosi. Njen otac, Jovan Rašić je jedan od osnivača i prvi pevač rok benda Generacija 5. Premda je sa grupom ostvario veliki uspeh i doživeo popularnost širom bivše Jugoslavije, on je krajem sedamdesetih godina odučio da napusti Generaciju pet i da se posveti studiju stomatologije. Danas radi kao stomatolog, a tek povremeno piše muziku. Nekoliko puta je bio član žirija poznate zaječarske „Gitarijade“.

Sa pet godina mlađom sestrom Tijanom, Ivana je odrastala u Nevesinjskoj ulici, nedaleko od Kalenić pijace. Dok je Tijana učila da svira klavir u muzičkoj školi, Ivanu to nije mnogo zanimalo. Kaže da joj škola nije išla, ali da je oduvek više volela društvene nego prirodne nauke.

Studije je nakratko prekinula jer je nakon jednog nastupa shvatila da je muzika, tačnije rep ono čime želi da se bavi u životu. Fakultet je završila 2017. godine i stekla zvanje diplomirani politikolog.

Karijera

Iako je tokom srednje škole pisala pesme, nije ih nigde objavljivala, sve dok, tokom studija nije u klubu „Dolar“ upoznala Em-Si Deki Rispekta (MC Deki Respect). Ivana mu je otpevala jednu svoju pesmu, a Dekiju su se svidele njene rime. Poželela je da nastupi na hip-hop festivalu koji je 2002. godine održan u beogradskom klubu „Barutana“. U to vreme nije imala niti jednu matricu, pa joj je Deki dao svoju. To je bio prelomni trenutak u njenom životu. Pojavila se na bini sa rimama koje nisu bile uvežbane za matricu, bez refrena i nekog smisla, ali se njoj taj nastup jako svideo.

Bila je ubeđena da je prvo pojavljivanje na bini oduševilo i ostale, sve dok na televiziji nije prikazan taj nastup. Tada je shvatila da publika nije mogla da čuje i shvati o čemu peva, ali nije odustajala nego se godinama trudila da postane sve bolja u tom poslu.

Posle nastupa u „Barutani“ osnovala je bend Sajsi. Članovi su spontano ulazili u grupu, a na kraju ime se pridružila i Ivanina sestra Tijana. Tokom naredne tri godine nastupali su bez mnogo uspeha. Kako sama Ivana kaže glavni razlog za to bila je činjenica da svoje tekstove nije želela da menja, niti da se prilagođava bendu i matrici, nego je nastojala što više da nastupa. Priznaje da nije slušala savete iskusnijih repera, pa su uspesi izostajali. Pesma „Vozi me“, bila je prva koju su snimili, a njihov prvi album pod nazivom „Misi nači naaš“ izašao je 2009. godine. Na njemu se našlo 11 pesama poput „Kučka“, „Stefan“, „Overi me“, „Pospana“ i drugih.

Uprkos izlasku albuma, bend se raspao. Kako je kasnije izjavila, razlog za to bile su finansije i vreme. Naime, održavanje benda bilo je vrlo skupo i oduzimalo mnogo vremena, a Ivana je u tom periodu počela da snima pesme samostalno. Osim toga, tada je otkrila da boluje od hipotireoze, usporenog rada štitne žlezde, pa je muzika na kratko došla u drugi plan.

Svoj prvi samostalni album pod nazivom „Daleko je Dizni“ Sajsi je izdala 2010. godine. Sedam pesama s tog albuma snimila je sa bendom, a na njemu se ukupno našlo 14 numera, poput „Dva puta dve“, „BMX“, „Još uvek nemam crne kožne čizme, „Pokloni se Hegemonu“, naslovne pesme i drugih. U njima se uglavnom bavila društvenim i ljubavnim temama, a nisu izostali ni politički problemi srpskog društva. Mnoge od tih pesama sadrže njenu ličnu priču, a naziv ima dvostruko značenje. S jedne strane Dizni predstavlja sreću koja je još uvek daleko, a s druge dečju bezbrižnost koje se svi u nekom momentu odrastanja moramo odreći.

Nakon toga započela je saradnju sa di-džej Damjanom Altekom. Njemu se svideo Ivanin nastup sa bendom na festivalu „Egzit“, pa joj je jedne prilike u zgradi „Bigza“ gde su oboje snimali pesme, ponudio saradnju. Od ranije je imao spremnu pesmu kojoj je trebao tekst i reperka koja će ju izneti na pravi način. Sajsi je napisala pesmu „Mama“ koju mnogi prepoznaju i kao „Tifani“, a koja predstavlja prelomni trenutak u njenoj karijeri.

Naime, pesma je izazvala buru u javnosti jer govori o ponašanju bogatih gradskih tinejdžerki koje na ljude i stvari oko sebe gledaju „s visine“. Sajsi je tom pesmom ukazala na društveni fenomen koji je svima vidljiv, a koji je na neki način postao tabu u srpskom društvu. „Mama“ je privukla pažnju i brojnih sociloga, pa se našla na listi tema emisije „Da, možda ne“ koju vodi i uređuje Olivera Kovačević.

Iako je voditeljka želela da ukaže na činjenicu da je reperka ovom pesmom želela da iskritikuje društvo, mnogi od njenih sagovornika se nisu složili, nego su insistirali na stavu da je ne treba emitovati. S druge strane, Sajsi, ne samo da je uspela da istakne poentu, nego ju je shvatio mnogo širi auditorijum, pa je stekla obožavaoce i među ljudima koji do tada nisu znali za nju.

Reperka ističe da joj je drago što se „digla prašina“, ali napominje da je to prva njena pesma u kojoj ne priča svoju priču, nego priču koju svakodnevno gledaju mnogi klinci u Beogradu i drugim većim gradovima.

Saradnja s Damjanom je nastavljena, pa je di-džej napisao muziku za njenu pesmu „Roze tašnica“, kao i većinu pesama s albuma „Od dvanaest do šest“ koji je izašao 1. juna 2012. godine. Na njemu se našlo deset pesama, a najviše pažnje izazvale su „U hudu sam zmaj“, „Milica“, „Tijana“, „Tata“ i druge. Iako je album bio besplatan, zahvaljujući „Ju Tjubu“ („You Tube“) i pesmi „Mama“ dvojac je zadobio simpatije brojne publike u Srbiji i regionu.

Iste godine je započela saradnju sa Čedomirom Miljkovićem, poznatijim po imenu Di-džej B.k.o. (DJ B.k.o.) i grupom Leskovac za klošare (L2K). 1. juna izdala je singl „Džesika“ koji je snimila s grupom L2K, a mini album pod nazivom „KNVT“ uradila je u saradnji s Miljkovićem. Taj album je objavljen 13. septembra 2012. godine, a na njemu su se našle pesme „Ulazim u disko“, „Antifa kučke“ i „KNVK“. Tekstove je napisala Ivana, muziku Miljković, a prateće vokale otpevala je Tijana Rašić.

S ovog albuma izdvojila se pesma „Antifa kučke“ za koju je snimljen i spot. Ivana kaže da je na ovu pesmu veoma ponosna, a publika je to prepoznala pa je na „Ju Tjubu“ spot pregledan nekoliko miliona puta.

2. juna 2013. godine je u emisiji „Jelen top 10“ koja je emitovana na Radio televiziji Srbije (RTS) premijerno izvela pesmu „Gledaj“ koju je napisala u saradnji sa Čedomirom Miljkovićem – di-džej B.k.o.-om. Pesmu prati i zanimljiv spot u kome Ivana i Tijana igraju u pratnji plesača Adama Masada, Milana Trifunovića, Tome Đorđevića i Vukana Belojevića, te članova plesnih grupa „Squad Family“ i „Love2dance Academy“.

Singlove „Sa devojkom u šoping mol“ i „Ti si moj“ Sajsi je premijerno predstavila 12. decembra iste godine u beogradskom klubu „Brankov“. Tekst za prvu pesmu pisala je Ivana, a muziku je uradila u saradnji sa Rastkom Aksentijevićem koji je s Vukom Bursaćom i Miletom Kocićem uradio aranžman i produkciju. Prateće vokale ponovo je otpevala Tijana Rašić, a pesmu je ispratio i zanimljiv spot.

Na pesmi „Ti si moj“ sarađivala je s di-džej B.k.o-om koji je napisao muziku. Sledeće godine snimili su i spot u kome se ponovo pojavljuju članovi plesne škole „Love2Dance Academy“, te skejteri Nenad Stanisavljević i Nenad Milošević. Spot je sniman u klubu „KPTM“ u Beogradu.

17. januara 2014. godine je sa britanskim muzičarom Dženeral Levijem (General Levy) i beogradskim di-džejom Rahmanijem (DJ Rahmanee) nastupila na koncertu „Džangl je masivan“ u pančevačkoj dvorani „Apolo“.

EP „Pokvarenica“ objavila je u julu iste godine, a na njemu su se, osim naslovne pesme, našle i „Nadrkano hodanje“ i „8 ujutru“. Sve tri pesme su dobro prihvaćene od strane publike. Muziku za pesmu „Pokvarenica“ pisali su Čedomir Miljković B.k.o. i Tijana Rašić, a tekst je pisala Sajsi. Spot je objavljen u novembru 2014. godine, a s obzirom na tematiku kojom se pesma bavi verno je prikazano ponašanje mladih devojaka u beogradskim klubovima.

Sličnom tematikom Sajsi se bavi i u pesmi „Nadrkano hodanje“ za koju je muziku takođe napisao B.k.o. Iako je po tekstu poruka mladima vrlo jasna, mnogi su je doživeli kao klupsku himnu, a naročito mlade žene koje je Sajsi ovom pesmom prilično iskritikovala. Spot za pesmu je objavljen u januaru 2015. godine, a zvanična verzija je na „Ju Tjubu“ pregledana više od tri miliona puta.

Ivana i Tijana su iste godine s osječkom hip-hop grupom „Krankšvester“ snimile pesmu „Liz Taylor“ koja se našla na albumu „Krankvšvester III“. One koji do tada nisu čuli za osječke repere tematika je šokirala i iznenadila, a mnogi u šali kažu da tekst simbolizuje borbu za prava žena.

Krajem 2014. godine započela je saradnju s kragujevačkim dvojcem „Riot 87“ na pesmi „Papa“. Darko i Igor su spremali album te su je pozvali da bude gost, što je Ivana sa zadovoljstvom prihvatila jer je od ranije poznavala njihov rad. Pesmu su prvi put zajedno izveli na nastupu u Ljubljani, a publika je bila oduševljena. Spot su objavili u martu 2015. godine.

U aprilu 2015. godine je kao predrupa hrvatskom bendu Connect nastupila u beogradskom „Mikser Hausu“, a 11. aprila je u novosadskoj hali „Spens“ nastupala sa bendom Who See. Par meseci kasnije je sa di-džej B.k.o-om snimila pesmu „Bot“, koja je svoj spot dobila 31. avgusta.

Naredne godine započela je saradnju s pop pevačicom Severinom Kojić, a publiku su 7. jula 2016. godine obradovale pesmom „Silikoni“ za koju je snimljen spot, u kome glumi srpska glumica Seka Sablić. Muziku za ovu pesmu napisao je Bojan Vasić, dok tekst potpisuju Sajsi i Marina Tucaković. Obe pevačice su iznenadile svoju publiku, jer su spojile dva sasvim različita žanra u jedan. Ipak, bez obzira da li su ih fanovi osudili ili podržali, jedno je sigurno – pesma je izazvala reakciju, što se ogleda i u skoro šest miliona pregleda na „Ju Tjubu“.

U jednom intervjuu priznala je da su je oduševile i Severina i Seka, koja ju je tretirala kao sebi ravnu kolegicu, vrlo profesionalno i s poštovanjem. Na pitanje novinara da li misli da će izgubiti deo publike zbog komercijalnog pristupa koji se u toj pesmi ogleda, Sajsi je kazala da će oni koji žele shvatiti poentu.

25. oktobra 2016. godine premijerno je predstavljena pesma „Derište“ koju je Sajsi snimila sa folk pevačem Savom Perovićem, jednim od učesnika muzičkog takmičenja „Zvezde Granda“. Ova saradnja ponovo je podelila njenu publiku. Loši komentari preplavili su društvene mreže, a mnoge je razočaralo to što je Sajsi postala deo onoga što je godinama kritikovala. Ipak, ona se ne obazire na to i nastavlja da spaja nespojivo.

Tokom naredne godine vratila se provereno dobrim saradnicima, pa je sa di-džej b.k.o-om započela snimanje pesama za album „Rad, rad i samo bleja“. 20. februara je objavila pesmu „Antidepresivi“, a u martu je na MTV-u premijeru doživela njena pesma „Klap, klap“ („Clap, clap“). Kako bi ispoštovala dogovor sa publikom da će svakog meseca da „izbacuje“ po jednu pesmu u maju je objavila treći singl pod nazivom „Znam šta ste hteli“. Zbog spota za ovu pesmu, ali i prethodno urađenih, pojedini novinari su je proglasili ikonom stila koja zadaje ozbiljne zadatke svim ženama koje se bave javnim poslom.

Pesma „Haj ez fak“ je izašla u junu 2017. godine, a sledećeg meseca promovisala je singl „U hudu sam zmaj“. 26. avgusta objavila je pesmu „Pop, pop“. Posle pesme „Denserke“ koju je predstavila u oktobru, napravila je kraću pauzu, pa su u decembru objavljena tri singla – „Nesanica“, „Žileti“ i „Bunda na plaži“.

Singl „Kod tvoje devojke“ koji je snimila sa Slobodanom Stojičićem poznatijim po pseudonimu L Free, premijerno je predstavljen publici u januaru 2018. godine. Prati ga spot u kome Sajsi razmenjuje nežnosti sa televizijskom voditeljkom Hanom Adrović. Reči pesme mnoge su zaintrigirale, pa su je shvatili kao veličanje biseksualnog odnosa, a naročito odnosa između dve žene, što se i iz spota delimično zaključuje. Sajsi je ponovo zaintrigirala masu, ali je ostavila svakom da sam shvati poentu pesme.

U avgustu 2018. godine objavila je pesmu „Valjam se“. Tekst delimično opisuje njenu karijeru kroz stihove koji su obeležili pojedine pesme. Ona se osvrće i na to koliko je drugačija od svojih kolega koji se bave repom, ali i na činjenicu da su scene iz spota za pesmu „Kod tvoje devojke“ osvanule na porno sajtu.

Započela je saradnju s bosanskohercegovačkim reperom Adnanom Hamidovićem poznatijim po pseudonimu Frenkie. U septembru 2018. godine objavili su pesmu „Svi“, za koju je muziku napisao Mirza Rahmanović, a tekst Sajsi, Tijana i Frenki. Za vrlo kratko vreme duet je na „Ju Tjubu“ poslušalo više od pola miliona ljudi.

Privatni život

Ivana Rašić je rođena 1981. godine u Beogradu. Iako, za razliku od sestre Tijane nije pohađala muzičku školu, prve pesme je napisala još kao tinejdžerka. Nakon prvog nastupa 2002. godine u „Barutani“ shvatila je da je scena nešto što je potpuno obuzima. Osnovala je grupu Sajsi koja je okupljala šest muzičara, ali se nakon objave albuma raspala, pa je Ivana započela samostalnu karijeru.

Od 2011. godine i pesme „Mama“ postala je popularna i izvan rodnog Beograda. Njeni tekstovi su vrlo često brutalni, a nastupi i spotovi izazivaju mnogo pažnje. Osim toga što je pesnik i izvođač, Ivana je stekla reputaciju dobrog zabavljača koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim. U svojim pesmama neretko objavljuje bolne društvene probleme i intrigira javnost sarkastičnim porukama, ali za razliku od scenskog alter ega koji daje publici, Ivana svoj privatni život vešto krije od očiju javnosti.

U medijma se često pisalo o njenom seksualnom opredeljenju, ali ona nikad nije demantovala niti potvrdila da je zanimaju osobe istog pola.

Iako mnogi kažu da je modna ikona, ona ističe da ne robuje trendovima, da je privatno opuštena i da oblači ono što joj se sviđa i u čemu se najbolje oseca. Kaže da je garderoba koju nosi na bini i u spotovima njena uniforma.

Diskografija

Albumi

 • 2009. Misi nači naaš
 • 2010. Daleko je dizni
 • 2012. Od dvanaest do šest
 • 2018. Rad, rad i samo bleja

EP

 • 2012. KNVK
 • 2014. Pokvarenica

Dueti

 • 2014. „Liz Taylor“ (sa grupom Krankšvester)
 • 2014. Papa (sa grupom Riot 87)
 • 2016. Silikoni (sa Severinom Kojić)
 • 2016. Derište (sa Savom Perovićem)
 • 2018. Svi (sa Frenkijem)

Sajsi MC na društvenim mrežama

FacebookSajsi MC @ Facebook
InstagramSajsi MC @ Instagram
YoutubeSajsi MC @ YouTube