Dušan Kaličanin

Kratke informacije

Ime i prezimeDušan Kaličanin
Datum rođenja14. septembar 1985.
Mesto rođenjaNiš
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjeGlumac
VisinaNepoznato

Biografija

Dušan Kaličanin je srpski baletski igrač i glumac prepoznatljiv po ulozi asistenta Joce u sapunici „Istine i laži“. Rođen je 14. septembra 1985. godine u Nišu. Živi i radi u Beogradu.

Televizijska publika je imala priliku da ga upozna još dok je bio učenik Gimnazije „9. maj“ u Nišu. Tada je vodio emisiju na nekadašnjem „Trećem kanalu“.

Shvativši da je gluma posao kojim želi da se bavi upisao je Fakultet umetnosti u Prištini. Magistrirao je komunikologiju, a trenutno (2022. godina) je na doktorskim studijima na Filozofskom fakultetu u Nišu.

Bavio se streljaštvom i karateom, te se okušao i u modnoj industriji. Prvu epizodnu ulogu je dobio 2005. godine. Igrao je u seriji „Dangube!“ koja je emitovana na „Trećem kanalu“.

Usledile su uloge u serijama „Bela lađa“, „Gorki plodovi“ i „Greh njene majke“.

Manju ulogu je igrao i u seriji „Miris kiše na Balkanu“, te filmu „Parada“. Ipak, prepoznatljivost mu je donela uloga Joce u popularnoj seriji „Istine i laži“ koja je u periodu od 2017. do 2019. godine emitovana na „Prvoj televiziji“.

Od 2008. godine je član ansambla „Pozorišta na Terazijama“. Pored glumačkih angažmana, Dušan je deo i baletskog ansambla. Ljubitelji mjuzikla ga prepoznaju po ulogama u „Fantomu iz opere“, „Mister Dolaru“, „Viktoru Viktoriji“ i drugima.

Učestvovao je u humanitarnom šou „Plesom do snova“, te rijaliti programu „Maldivi“. U slobodno vreme bavi se dizajniranjem odeće.

Detinjstvo i obrazovanje

Dušan Kaličan je rođen 1985. godine u Nišu. Sa roditeljima i bratom je odrastao u Novom Selu. Osnovnu školu je završio u mestu Čokot pored Niša. Pohađao je Gimanziju „9. maj“, opšti smer.

Kada ga je učitelj u osnovnoj školi pitao šta želi da bude kad poraste odgovorio je da želi da bude slobodan. Tu slobodu je, kaže, pronašao u glumi. Jedna od prvih uloga mu je bila u školskoj predstavi „Pokondirena tikva“, gde je igrao zeta gospođe Feme.

Trenirao je streljaštvo i karate. Osvojio je nekoliko medalja u streljaštvu, a tokom pet godina uspeo je da se „domogne“ braon pojasa u karateu. Kao učenik Gimnazije predstavljao je svoju školu na Školskoj olimpijadi u Ćupriji, što je za njega predstavljalo veliku čast i posebnu odgovornost.

Za sebe kaže da je oduvek bio stidljiv i povučen, da nije voleo gužve i noćne izlaske, ali ga sramežljivost nije sprečila da se još kao gimnazijalac okuša u voditeljskom poslu na „Trećem kanalu“..

Po završetku srednje škole prijavio se za polaganje prijemnog ispita na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Ušao je među petanestak najboljih kandidata, ali nije primljen.

Ipak, nije odustao nego je upisao Fakultet umetnosti u Prištini, na klasi profesora Svetozara Rapajića. Diplomirao je kod profesora Milana Plećaša.

Školovanje je nastavio na Fakultetu za medije i komunikaciju u Beogradu. Pošto je stekao zvanje magistra komunikologije doktorske studije je upisao na Filozofskom fakultetu u Nišu.

Pozorišna karijera

Dušan Kaličanin je od 2008. godine član ansambla „Pozorišta na Terazijama“. Pored glume, neretko u predstavama nastupa kao baletski plesač. Prve uloge je dobio u predstavama „Crvena“, „Ko je ubio princezu Mond“ i „Pjero Mesečar“.

U mjuziklu „Producenti“ u režiji Juga Radivojevića koji je premijerno izveden 26. februara 2011. godine na sceni „Pozorišta na Terazijama“ bio je deo baletskog ansambla. Glavne uloge su pripale njegovim kolegama Nebojši Dugaliću, Slobodanu Stefanoviću, Milanu Antoniću i drugima.

Reditelj Mihailo Vukobratović je krajem jula 2011. godine na Svetom Stefanu publici premijerno predstavio svoju verziju mjuzikla „Grk Zorba“.

U mjuziklu rađenom prema motivima romana Nikosa Kazancakisa (Νίκος Καζαντζάκης) „Život i vremena Aleksisa Zorbasa“ Kaličanin sa Barbarom Milovanov, Tamarom Afanasijev, Danicom Arapović i drugima čini baletski ansambl.

U mjuziklu inspirisanom pesmama Zdravka Čolića „Glavo luda“ koji je od septembra 2012. godine deo repertoara „Pozorišta na Terazijama“ Dušan je deo baletske postave, koju još čine Milan Gromilić, Lidija Novaković, Igor Grabovica i drugi.

Od novembra 2012. godine je deo baletskog ansambla u mjuziklu „Zona Zamfirova“ koji je režirao Kokan Mladenović. Zone igra Ivana Popović, dok se u ulozi Maneta smenjuju Ivan Bosiljčić i Aleksandar Vučković. Kaličan ima priliku da scenu deli i sa iskusnijim kolegama poput Nebojše Dugalića i Saše Joksimovića.

Reditelj Mihailo Vukobratović mu je poverio nekoliko uloga u mjuziklu „Viktor Viktorija“ koji je publici premijerno predstavljen 11. jula 2014. godine.

Glavni lik tumači Mina Lazarević, a u mjuziklu, između ostalih, učestvuju Dragan Vujić Vujke, Aleksandar Srećković Kubura, Vladan Savić i drugi. Kaličanin igra scenskog radnika kod Kasela, kelnera Gregora, gosta, novinara i Džuka.

27. marta 2015. godine režiser Jug Radivojević je publici premijerno predstavio svoju verziju mjuzkla „Mamma mia!“. Kaličanin u ovoj predstavi ne glumi, nego je zajedno sa Milicom Pavlović, Elenom Gromilić, Lukom Mihovilovićem i drugima član baletskog ansambla.

Igrao je transvestita u predstavi „Ugao Brodveja i 42. ulice“ koja je publici premijerno predstavljena u julu 2016. godine u Ustanovi kulture „Vuk Karadžić“.

Od 10. februara 2017. godine tumači Lulu u mjuziklu „Mister Dolar“ koji režira Vladimir Lazić. Aleksandra Matkovića igra Radoslav Rade Marjanović, Žana Maro Gvero, a Koku Dušica Novaković.

Dušan igra gospodina Rejera u mjuziklu „Fantom iz opere“ u režiji Juga Radivojevića. Scenu „Pozorišta na Terazijama“ deli sa mladim glumcima i muzičarima, poput Marte Hadžimanov, Mirjane Matić, Slobodana Stefanovića, Slavena Došle, Milene Vasić i drugih.

Osim toga, glumi u predstavi „Crveno: samoubistvo nacije“ koju je režirao Vojislav Arsić, a koja se igra u „Reflektor teatru“. Kaličanin scenu deli sa kolegama Zoranom Pajićem, Đorđem Živadinovićem, Mladenom Soviljom i drugima.

Od aprila 2019. godine sa Pajićem igra u predstavi „Strah od leptira“ u režiji Isidore Goncić. Tekst je napisan po motivima romana „Poljubac žene pauka“ argentinskog pisca Manuela Puiga (Juan Manuel Puig Delledonne) i biografije Vjerana Miladinovića Merlinke.

Televizijska i filmska karijera

Jedna od prvih uloga koju je dobio bila je u filmu „Zona Zamfirova“ u režiji Zdravka Šotre. Gledaoci u bioskopima i pored malih ekrana ga tada možda nisu primetili, ali je ipak bilo važnije da ga uoče filmski režiseri i producenti.

To se desilo 2005. godine, pa je dobio ulogu u seriji „Dangube!“ koja je emitovana na „Trećem kanalu“. Nakon toga, Dušan se pojavio u kultnoj seriji „Bela lađa“ koja je od 2006. do 2012. godine emitovana na Radio Televiziji Srbije (RTS).

Usledila je uloga u seriji „Gorki plodovi“, autorskom projektu Siniše Kovačevića. Imao je priliku da sarađuje s iskusnim kolegama Draganom Petrovićem Peletom, Ljiljanom Blagojević, Goranom Sultanovićem, Tanasijem Uzunovićem i drugima.

Nakon toga, Dušan je igrao Voju Mihajlovića u seriji „Greh njene majke“. Reč je o dramskoj seriji koju je režirao Zdravko Šotra, po motivima romana Milice Jakovljević. Serija je premijerno emitovana od novembra 2009. do marta 2010. godine.

Kaličanin je nakon toga dobio priliku da sarađuje sa Ljubišom Samardžićem na snimanju serije „Miris kiše na Balkanu“, a potom je usledila manja uloga u hit komediji „Parada“ koju je režirao Srđan Dragojević.

Kada se prijavio na kasting za seriju „Istine i laži“ nije ni slutio da će mu uloga asistenta Joce doneti ogromnu popularnost. Naime, sapunica koja je emitovana od 2017. do 2019. godine na „Televiziji Prva“, afirmisala je mnoge mlade glumce, među kojima je i Kaličanin.

Kako je jednom prilikom priznao, plašio se da bi zbog karakteristika lika koga tumači mogao naići na negodovanje jednog dela javnosti, ali se desilo upravo suprotno – publika je zavolela ekscentričnog Jocu, kao i većinu glavnih likova ove serije.

Kaličani je u međuvremenu pozajmio glas za animirani film „Kondorito“ koji je u bioskopima premijerno prikazan 2018. godine.

Deo glumačkih sposobnosti je pokazao 2019. godine kada je nastupio na „Beoviziji“, domaćem takmičenju za „Pesmu Evrovizije“.

Naime, Dušanov zadatak je bio da na sceni predstavi muzičara Dušana Ćirića, poznatijeg kao Mr. Doo. Njegovu pesmu „Do 100“ koju su napisali i komponovali Leontina Vukomanović i Sanja Ilić. Kaličanin je „odglumio“ na sceni, dok je Mr. Doo u pozadini pevao uživo.

Iako nisu uspeli da odu na „Evrosong“, ostaće upamćeni po tome što su bili prvi umetnici koji su na takav način predstavili svoju pesmu.

Plesom do snova

Dušan Kaličanin je umeo dobro da iskoristi svoj dar za ples. Naime, tokom studija profesorka scenskog pokreta ga je nagovorila da upiše časove baleta jer je primetila da ima veliki talenat za ples. Dušan ju je poslušao, a to mu se isplatilo već 2006. godine kada je učestvovao na 20. Kongresu igre u Atini.

Sudelovao je u snimanju razglednica na takmičenju za „Pesmu Evrovizije“ koje je 2008. godine održano u Beogradu.

Iste godine je sa Kalinom Kovačević učestovovao u zabavnoj emisiji humanitarnog karaktera „Plesom do snova“ koja je emitovana na Televiziji „Pink“. Oni su udružili snage kako bi pomogli dečaku Mitru Jojiću iz Siriga koji je bolovao od cerebralne paralize.

Dušan i Kalina su od samog početka plenili pažnju publike, svojim nastupima, ali i Dušanovim iskrenim priznanjem motiva učešća.

Naime, mladi glumac je mislio da se u emisiji samo pleše, a kada je shvatio da je koncept drugačiji odlučio je da pomogne malom Mitru. Novine su u to vreme pisale da se glumac toliko zbližio sa porodicom Jojić da ga je Mitar zvao „bato“.

Premda nisu pobedili Dušan i Kalina su pokazali veliku dozu profesionalnosti i posvećenosti. Glumica je u jednom intervjuu istakla da mlađem kolegi često daje dobronamerne savete, ali i da je uvek spremna da prihvati neki njegov savet.

Kao član baletskog ansambla Narodnog pozorišta u Beogradu imao je čast da 2009. godine učestvuje u performansu organizovanom tokom posete tadašnjeg ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva Beogradu.

Ostali projekti

Premda kaže da je veoma stidljiv, dokazao je da ume svoju kreativnost da ispolji na različite načine. Naime, 2013. godine se na „Foam festu“ pojavio kao androgena starleta Ra. On je u izazovnoj haljini, našminkan i sa dugom perikom privukao pažnju prisutnih na ovom festivalu.

Kako je izjavio, želeo je da na taj način pokaže „posrnuće moralnih načela i vrednosti“ u društvu u kome živimo.

Deo njegovog eksperimenta je bilo i učešće u rijaliti šou „Maldivi“ koji je tokom 2015. godine emitovan na programu Televizije „Pink“. Tokom takmičenja se zbližio s Anom Jezdimirović, jednom od učesnica „Maldiva“, ali ova veza nije potrajala nakon izlaska iz izolacije.

Kako je jednom prilikom priznao, učešće u tome ga nije promenilo, ali ga je rastužilo što ga ostali nisu shvatili na pravi način. Naime, rekao je da je mislio da je dovoljno snažan da se izbori sa „nekim sistemom“, ali da se to ispostavilo pogrešnim.

Jedno vreme se bavio manekenstvom, te je snimao kampanje za razne brendove. Snimio je i nekoliko uspešnih televizijskih reklama. Još 2007. godine se fotografisao nag, a deset godina kasnije njegova fotografija je na aukciji prodata za 10 000 dolara.

Smisao za modu je pokazao i dizajnirajući odeću. Iako mu nije bila namera da od toga pravi posao, zahvaljujući pijanistkinji Mariji Popović koja je nosila njegovu haljinu, novinari modnih časopisa su ga prozvali srpskim Džonom Galijanom (John Charles Galliano).

Dušan je od septembra 2019. do septembra 2020. godine vodio kviz „Štoperica“ na Televiziji B92.

Privatni život

Dušan Kaličanin je rođen 1985. godine u Nišu. U rodnom gradu je završio osnovnu i srednju školu. Međutim, tokom gimnazije i studija često je zbog snimanja i predavanja „živeo“ na relaciji Niš – Beograd – Priština. Kako kaže, to mu je pomoglo da očvrsne i da se osamostali.

Otkako se pojavio na srpskoj javnoj sceni Dušan je privlačio pažnju novinara i publike. Mnogo se pisalo o njegovom seksualnom opredeljenju, iako on o tome nikada nije pričao. Trudio se da svoju privatnost zadrži za sebe, te nije komentarisao napise da je bio u vezi sa nekim poznatim pevačem.

U toku rijalitija „Maldivi“ se zbližio s Anom Jezdimirović. Tabloidi su pisali da je Dušan zaprosio Anu, te da planiraju da se venčaju. Ipak, to se nije dogodilo, te je par prekinuo vezu ubrzo po izlasku iz rijalitija.

Glumac je od 2020. godine u vezi s ukrajinskom balerinom Margaritom Čeromuhinom. Jednom prilikom je otvoreno priznao da mu je trebalo pet godina da je osvoji i poručio svima da nikad ne odustaju.

Filmografija

Filmovi i serije

  • 2002. Zona Zamfirova
  • 2005. Dangube!
  • 2006-2012. Bela lađa
  • 2008-2009. Gorki plodovi
  • 2009-10. Greh njene majke
  • 2010-2011. Miris kiše na Balkanu
  • 2011. Parada
  • 2017-2019. Istine i laži
  • 2018. Kondorito (glas)
  • 2021. Kolo sreće

Izvori

Dušan Kaličanin na društvenim mrežama

FacebookDušan @ Facebook
InstagramDušan @ Instagram
YoutubeDušan @ YouTube
IMDBDušan @ IMDB