Sandi Cenov

Kratke informacije

Ime i prezimeSandi Cenov
Datum rođenja17.jul 1968.
Mesto rođenjaRijeka
DržavaHrvatska
PrebivališteZagreb
ZanimanjePevač

Biografija

Aleksandar Sandi Cenov je hrvatski pop pevač prepoznatljiv po hitovima „Malena“, „Popravi mi dan“, „Žena budi mi ti“ i drugima. Rođen je 17.jula 1968. godine u Rijeci. U braku je s Ilinom Cenov sa kojom ima dvoje dece, ćerku Zaru i sina Mikulu. Porodica Cenov živi u Zagrebu.

Muzikom je počeo da se bavi vrlo rano, prvo svirajući bubnjeve i gitaru, a potom pevajući u bendovima Bedž, Ural i Hard Rock. Jedno vreme je bio glavni vokal u bendu Fantomi, a 1990. godine je započeo samostalnu karijeru.

Od tada do 2020. godine Sandi je objavio 11 studijskih albuma i na desetine singlova. Učestvovao je na brojnim festivalima i neretko osvajao glavne nagrade.

Detinjstvo, obrazovanje i muzički počeci

Aleksandar Sandi Cenov je rođen 1968. godine u Rijeci. Već tokom osnovne škole počeo je da svira gitaru i bubnjeve. U srednjoj školi je počeo da komponuje svoje prve pesme, a od 1980. godine bio je i član benda Bedž.

Svirao je gitaru u raznim drugim bendovima, a potom je postao glavni vokal u grupi Ural. Učestovali su na brojnim festivalima, međutim, kada je većina članova grupe morala je da ode na služenje vojnog roka, Ural se raspao.

Po završetku srednje škole Cenov je upisao pravni fakultet. U međuvremenu je svirao u rok bendu Hard Rock. Kako bi se posvetio muzici na četvrtoj godini je napustio studije i to kao apsolvent. Kratko je pevao u pop-rok bendu Fantomi, u periodu kada je Robert Mareković bio na odsluženju vojnog roka.

Karijera

Prvi samostalni album pod nazivom „Sve je to samo Rock’ n roll“ Cenov je snimio i objavio 1990. godine. Na njemu su bile pesme „Čokolada“, „Valentina“, „Zašto sam plakao noćas“, „Tulum“ i druge. Uprkos trudu, ova ploča nije naišla na očekivane reakcije publike.

Tri godine kasnije Sandi je objavio maksi singl „Ljubav za sve“, na kome su, pored naslovne, bile i numere „Nebo“, „Svaku noć, kad si sam“ i „We all need love“. Posebno se izdvojila pesma „Nebo“, koja je „pokorila“ radijske stanice u Hrvatskoj.

Prateće vokale u pesmama „Ljubav za sve“ i „We all need love“ pevala je Vanna (Ivana Ranilović Vrdoljak). Naslovna numera je remiks koji je uradio sa grupom ET, a reč je o obradi kompozicije Petra Iljiča Čajkovskog (Пётр Ильи́ч Чайко́вский).

Već sledeće godine Sandi je izdao album „U tvojim mislima“ s osam novih pesama. Na njemu su bile numere „Kad srce kaže da“, „Molitva za tebe“, „Pijana“, „Kad ostaneš sam“ i druge.  Cenov je polako, ali sigurno osvaja tržište Hrvatske, ali i susednih zemalja, Slovenije i Bosne i Hercegovine.

Treći album pod nazivom „Neka trese, neka udara“, Cenov je izdao 1995. godine. Sa njega su se izdvojile pesme „Žena budi mi ti“, „Jako dobar dan“, „A kad dođe proljeće“, „Jako dobar dan“ i druge. Međutim, posebnu pažnju publike je privukla balada „Malena“ koja je vrlo brzo osvojila top liste domaćih i regionalnih radio stanica.

12. februara 1997. godine Cenov je održao veliki solistički koncert u zagrebačkom pozorištu „Kerempuh“, a snimak koncerta je objavio u vidu albuma pod nazivom „Unplugged“. Zagrebačka publika imala je priliku da uživo čuje izvođenje pesama „Vrijeme novih ljubavi“, „Ni na sjever, ni na jug“, „Kad ostaneš sam“, „Zadnji romantik“, „Nebo“ i drugih. Tokom izvođenja numere „A kad dođe proljeće“ na sceni su mu se pridružili članovi tamburaškog sastava Gazde.

Pesma „Sunce moje to si ti“ mu je donela pobedu na Hrvatskom radijskom festivalu 1998. godine, a na novi CD Sandijeva publika nije morala dugo da čeka.

Iste godine u prodaji se pojavio njegov album „Neke pjesme ljubavne“, sa numerama „Neka zaborave me svi“, „Pjevaj sve“, „Nije to strah“, „Sunce moje to si ti“, „Kuhinja“ i drugima. Svoju publiku je počastio i instrumentalom hita „Malena“. Ovaj projekat je realizovao uz pomoć Tončija Huljića, ali je nekoliko tekstova, kompozicija i aranžmana napisao sam.

Dve godine kasnije „Croatia Records“ i Diskografska kuća „Tonika“ objavile su Sandijev peti studijski album pod nazivom „Navika“. Na njemu su bile pesme „Rano je za kraj“, „Ako me ne voliš“, „Zašto se ljudi rastaju“, „Sada, nakon svega“, „Zima u Sarajevu“, „Do tebe mi nema“ i druge. Muziku i tekst za pesmu „Prava priča“ napisali su Kornelije i Spomenka Kovač, dok su numeru „Ne diraj mi navike“ pisali Tonči i Vjekoslava Huljić.

Većinu pesama sa narednog albuma koji je objavio 2001. godine pod naslovom  „Sve je tu“ Sandi je napisao sam.  Ovog puta CD je objavljen i za tržište Srbije i Crne Gore, a pesme „Ipak nazvaću je ja“, „Gdje si bila do sad?“, „Barbike“ i druge naišle su na odlične reakcije publike.

Diskografska kuća „Hit Records“ je 2003. godine izdala njegov sedmi album „Popravi mi dan“. Naslovna pesma je postala novi Sandijev hit, a sa tog CD-a su se izdvojile i numere „1 na 1“, „Žestok momak“, „Kao nekada“, „Za mene rođena“ i druge. Cenov je objavio i nekoliko zanimljivih spotova koji su se često „vrteli“ na muzičkim TV stanicama u Hrvatskoj i regionu.

Usledila je saradnja sa Nikšom Bratošom, Fedorom Boićem, Dejanom Abadićem, Draganom Brajovićem Brajom i Antom Pecotićem koji su napisali i aranžirali većinu pesama sa Sandijevog osmog albuma koji je 2007. godine objavljen pod nazivom „Sandiland“.

Na tom CD-u su bile pesme „Nemirna“, „Marija“, „Kako ću živjeti bez nje“, „To si htjela“, „Tamnica“, „Moja ruža“ , kao i dve remiks pesme „Sve je ona meni“ i „Branka“. Kako bi promovisao album, Sandi je 2008. godine ušao u rijaliti šou program „Veliki brat“. Međutim, nije dugo izdržao u izolovanoj kući prepunoj kamera, nego je nakon dva dana napustio rijaliti.

Diskografska kuća „Hit Records“ je 2009. godine objavila kompilacijski album pod nazivom „Sve što imam (The Best of Sandi Cenov“).

Tri godine kasnije u prodaji se pojavio njegov novi i za sada poslednji studijski album „To je to“.   Na njemu su bile numere „Za nas ljude izgubljene“, „Jelo, Jelena“, „Stoljeća ne mijenjaju ljude“, „Večera s doručkom“, „Ja nisam tu“ i druge. Za tržište Hrvatske album je izdala Produkcijska kuća „Hit Records“, a za tržište Srbije i Crne Gore „City Records“.

U martu 2015. godine je objavio pesmu „Svadba“. Reč  je o duetu sa Mladenom Vojičićem Tifom, Sandijevim muzičkim idolom iz mladosti. Na platformu „Ju Tjub“ („YouTube“) su postavili i spot koji je do sada pregledan skoro pola miliona puta.

Krajem aprila 2017. godine izdao je singl pod nazivom „Najljepša“, a u maju iste godine promovisao je pesmu  „Da te bar ne volim“ koji je pratio i zanimljiv spot. Muziku i tekst je napisao sam, dok se za aranžman i produkciju pobrinuo Branimir Mihaljević.

Na nove pesme njegova publika je morala da sačeka do oktobra 2018. godine kada je objavio singl „Kad sve zbrojimo“. Reč je o baladi čiji tekst i muziku potpisuje Sandi, dok je aranžman i produkciju  radio Miro Lesić Lesique.

Polovinom novembra 2019. godine je u saradnji sa „Rubikon Sound Factory“ objavio singl pod nazivom „Dođe mi“. Reč je o pesmi čiji spot je na „Ju Tjubu“ za pet meseci pogledalo više od 200 hiljada ljudi.

Sandi se pojavio u ulogama mušterije i matičara u humorističnoj seriji „Ko te šiša“ koja je od 2017. do 2019. godine emitovana na programu Hrvatske Radio Televizije (HRT).

Privatni život

Sandi Cenov je rođen i odrastao u Rijeci. Zbog muzike je odlučio da napusti studije prava, što se ispostavilo kao dobar potez, kada se uzme u obzir uspeh koji je postigao u dosadašnjoj karijeri.  Od samih početaka, neretko je bio u žiži javnosti, pa su mediji mnogo pisali o njegovom privatnom životu.

Prva među lepoticama sa kojima je bio u romantičnim vezama bila je nekadašnja Miss Hrvatske i druga pratilja Miss sveta Branka Rebić. Naime, upoznali su se 1995. godine, a Sandi joj je napisao pesmu „Žena budi mi ti“ i u „živom“ radijskom programu je uz tu pesmu zaprosio. Tom činu „svedočili“ su brojni slušaoci širom Hrvatske.

Branka je pristala, te su se venčali i odlučili da svoj život grade u Parizu. Sandi je tamo snimio svoj treći studijski album pod nazivom „Neka trese, neka udara“, ali je zbog slabe promocije i nemogućnosti da iz Francuske organizuje turneju po Hrvatskoj i regionu, CD prošao prilično nezapaženo kod publike.

Dve godine kasnije se vratio iz Pariza i nastavio da gradi karijeru u Hrvatskoj. Početkom dvehiljaditih upoznao je srpsku voditeljku Anu Mihalovski. Jednom prilikom je priznao da je veza sa Beograđankom bila strasna i burna i da je Ana za njega bila fatalna.

Krajem 2004. godine Sandi je upoznao pravnicu Ilinu, a venčali su se već 11. februara 2005. godine na Baliju. Imaju ćerku Zaru i sina Mikulu i važe za jedan od najskladnijih parova na hrvatskoj javnoj sceni. Retko se zajedno pojavljuju na događajima, jer kako Sandi kaže, njegova supruga ne voli mnogo da se eksponira u javnosti.

Nekadašnji najveći zavodnik na domaćoj estradi danas živi mirnim porodičnim životom. Član je jednog moto društva sa kojim svake godine odlazi na proputovanje Evropom. Uživa i u putovanjima sa porodicom, a neretko na svojim društvenim mrežama deli fotografije sa njihovih odmora.

Diskografija

Albumi

 • 1990. Sve je to samo Rock’ n roll
 • 1993. Ljubav za sve
 • 1994. U tvojim mislima
 • 1995. Neka trese, neka udara
 • 1998. Neke pjesme ljubavne
 • 2000. Navike
 • 2001. Sve je tu
 • 2004. Popravi mi dan
 • 2007. Sandiland
 • 2010. Sve što imam
 • 2012. To je to

Singlovi i EP-ovi

 • 1993. Ljubav za sve
 • 1994. Dance Hits 94 (Sandi & Tony)
 • 1994. Promo kaseta
 • 2015. Svadba (duet sa Mladenom Vojičićem Tifom)
 • 2017. Da te bar ne volim
 • 2017. Najljepša
 • 2018. Kad sve zbrojimo
 • 2019. Dođe mi

Kompilacijski albumi

 • 2009. Sandi Cenov Featuring Elvis Tanić – Sve što imam

 

Sandi Cenov na društvenim mrežama

FacebookSandi @ Facebook
InstagramSandi @ Instagram
TwitterSandi @ Twitter
YoutubeSandi @ YouTube