Dino Radončić

Kratke informacije

Ime i prezimeDino Radončić
Datum rođenja8. januar 1990.
Mesto rođenjaGisen
DržavaCrna Gora
PrebivališteSaragosa
ZanimanjeKošarkaš
PozicijaNisko krilo
Visina203 cm
Težina102 kg

Biografija

Dino Radončić je crnogorski profesionalni košarkaš koji trenutno (januar 2021. godine) nastupa na poziciji niskog krila u klubu Saragosa. Od 2016. godine je član seniorske reprezentacije Crne Gore. Rođen je 8. januara 1990. godine u nemačkom gradu Gisen.

Prve košarkaške korake Radončić je napravio u Zrenjaninu. Ljubav prema sportu je nasledio od oca koji je bio profesionalni rukometaš i majke koja se bavila odbojkom.

Sa 14 godina počeo je da nastupa sa mlađim selekcijama Barselone, a 2014. godine je prešao u Real iz Madrida. U „Kraljevskom klubu“ je prošao sve mlađe selekcije, pre nego što je zaigrao u B timu.

Priliku da igra sa prvim timom dobio je tokom sezone 2017/18 kada je Real osvojio domaće Prvenstvo i Evroligu. Jedan deo sezone 2018/19 je proveo u klubu San Pablo Burgos, a u januaru 2019. godine Real ga je pozajmio Košarkaškom klubu Mursija.

Polovinom 2019. godine Radončić je raskinuo ugovor sa Realom i potpisao dvogodišnji ugovor sa Mursijom. Međutim, ta saradnja nije potrajala, pa je već u februaru raskinuo ugovor i prešao u Kanarijas.

Crnogorski reprezentativac je u avgustu 2020. godine potpisao četvorogodišnji ugovor sa Saragosom. Brzo nakon toga je prosleđen na jednogodišnju pozajmicu u San Sebastijan Gipuskou.

Njegov talenat nije prošao nezapaženo među skautima brojnih evropskih reprezentacija. Premda su ga u svojim redovima želele Srbija, Španija i Nemačka, Radončić je izabrao da na međunarodnim takmičenjima nosi dres Crne Gore.

Prvi put je sa nacionalnom selekcijom Crne Gore nastupio 2017. godine na Evropskom prvenstvu na kome su zauzeli 13. mesto. Tokom naredne dve godine izborili su učešće na Svetskom prvenstvu u Kini, prvi put u istoriji Košarkaškog saveza Crne Gore.

Klupska karijera

Dino Radončić je košarkašku karijeru započeo u zrenjaninskom klubu Uno Grande. Pre nego što je napravio prve košarkaške korake trenirao je fudbal. Ipak, sve više ga je privlačila „narandžasta lopta“. Njegov talenat brzo su učili domaći treneri, ali i skauti evropskih klubova.

Godine 2013. postao je stipendista Košarkaškog kluba Barselona. Tokom te sezone beležio je 25 poena po susretu, a 2014. godine odlučio je da prihvati ponudu Reala iz Madrida, te da postane član njihove škole košarke.

Sa Realovim kadetima je osvojio šampionski pehar Kadetske lige Španije. Tri puta je na raznim turnirima proglašavan najkorisnijim igračem, a dva puta najboljim asistentom.

Sa mlađim kategorijama je učestvovao i na turniru u Zrenjaninu, gradu u kom je odrastao, a gde je takođe proglašen najkorisnijim igračem na takmičenju.

U sezoni 2015/16 nastupao je sa Realovim rezervnim timom, te uverio stručni štab da ima potencijala da pređe u prvi tim trofejnog madridskog kluba.

Zato su mu pružili šansu da povremeno nastupa s A timom. Te sezone je odigrao nekoliko mečeva domaće lige, te upisao jedan nastup u evroligaškom susretu sa Crvenom zvezdom.

Na terenu je proveo ukupno 2.4 minuta, te postigao jedan koš. I naredne sezone je uporedo nastupao sa A i B timom. Odigrao je sedam utakmica Evrolige, dve kao član startne petorke.

8. avgusta 2018. godine je potpisao ugovor o pozajmici sa španskim prvoligašem San Pablo Burgos. Ipak, nije postigao zavidnu minutažu, pa je u januaru naredne godine prešao na pozajmicu u Mursiju, klub koji se takmiči u Prvoj ligi Španije. Sa Mursijom je uspeo da se plasira u Top 16 fazu FIBA Lige šampiona.

Zbog stila igre, truda i talenta mnogi mu predviđaju sjajnu košarkašku budućnost. Poput svih mladih košarkaša sanja da zaigra u nekom NBA (En-Bi-EJ) klubu, a do tada kaže da bi voleo da medalje osvaja sa Realom.

Dino je u julu 2019. godine raskinuo ugovor sa Realom, te potpisao ugovor sa Mursijom. U novom klubu ostao je samo do februara 2020. godine, kada je raskinuo ugovor, te prešao u <.

S ekipom sa Tenerifa Radončić je nastupio samo pet puta, te nije stigao da pokaže šta ume. Zato mu klub nije ponudio produženje ugovora.

Crnogorski reprezentativac je u avgustu 2020. godine potpisao četvorogodišnji ugovor sa klubom iz španske Saragose, ali je ubrzo prosleđen na jednogodišnju pozajmicu u San Sebastijan Gipuskou.

Reprezentativna karijera

Otkako se pojavio na košarkaškoj sceni Radončić je interesantan skautima mnogih evropskih košarkaških saveza. S obzirom na mesto rođenja mogao je da igra u Nemačkoj, a s obzirom da je odrastao u Zrenjaninu, mogao je da izabere i Srbiju. Nisu ni Španci odustajali od želje da ga vide u svom nacionalnom dresu.

Ipak, mladi krilni centar je u aprilu 2016. godine objavio da će na međunarodnim takmičenjima da nosi dres Crne Gore, zemlje u kojoj je rođen njegov otac Damir.

Iste godine je učestvovao u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2017. godine. Protivnici su im bile reprezentacije Gruzije, Slovačke i Albanije, a Crnogorci su osvojili drugo mesto u grupi, te obezbedili učešće na EvroBasketu.

Tadašnji selektor Bogdan Tanjević ga je uvrstio na spisak igrača koji su svoju zemlju predstavljali na tom takmičenju. U grupnoj fazi su pobedili Mađarsku, Češku i Rumuniju, te pretrpeli poraz od Španije i Hrvatske.

Plasirali su se u naredni krug takmičenja, gde ih je pobedila reprezentacija Letonije. Crnogorci su ukupnom plasmanu osvojili 13. mesto.

Ponovo se našao na spisku selektora pred početak kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2019. godine u Kini. Crnogorci su prvi put od sticanja nezavisnosti uspeli da se plasiraju na Mundobasket.

Crnogorci su se u grupi sastali sa reprezentacijama Grčke, Novog Zelanda i Brazila. Sa tri poraza nisu uspeli da se plasiraju u narednu rundu takmičenja.

Privatni život

Dino Radončić je rođen 1999. godine u Gisenu, gradu u nemačkoj saveznoj državi Hesen, gde je njegov otac Damir aktivno igrao rukomet. Majka Vanja je poreklom iz Zrenjanina i u mladosti se bavila odbojkom.

Porodica je iz Nemačke preselila u Španiju, a po završetku Damirove karijere nastanili su se u Zrenjaninu.

Upravo je u tom gradu Dino stekao brojne prijatelje, sa kojima je, ističe, i danas u kontaktu. Kada mu se pružila prilika da nastavi da se usavršava u Španiji, prihvatio ju je bez razmišljanja.

Nakon godinu dana postao je član Sportskog društva Real Madrid. Prošao je sve mlađe selekcije pre nego što je prvi put „zadužio“ dres A tima.

Kako je u jednom intervjuu ispričao, u Madridu je, kao Realov stipendista živeo u internatu. Dan mu je počinjao u 6:30. Prvi trening je trajao od 8 do 9, a potom bi kretala nastava. Posle nastave išao je na drugi trening od 18:30 do 21:30. Nakon večere u internatu imali su malo slobodnog vremena, ali Dino je nekoliko puta kazao da mu to nije zadavalo muku.

Dok su se njegovi vršnjaci zabavljali on je trenirao, ali ga je bodrilo to što je tačno znao da bez truda nema ni rezultata.

U intervju za jedan sajt iz Zrenjanina, Radončić je istakao da ga, uprkos tome što je kao tinejdžer otišao iz Zrenjanina, za taj grad vežu veoma dragi ljudi i lepe uspomene, te da se trudi da svaki slobodan trenutak provede tu.

Upitan da prokomentariše svoju odluku da „zaduži“ dres Crne Gore, mladi krilni centar je kazao da je to bio logičan potez. Naime, to je zemlja u kojoj je rođen njegov otac i odakle su svi njegovi preci, te dodao da mu je zadovoljstvo i čast da nosi dres Crne Gore.

Titule

Klupske titule

  • 2017/18. Prvenstvo Španije sa Real Madridom
  • 2017/18. Evroliga sa Real Madridom

Izvor:

 

Dino Radončić na društvenim mrežama

FacebookDino @ Facebook
InstagramDino @ Instagram
TwitterDino @ Twitter