Saša Popović

Kratke informacije

Ime i prezimeSaša Popović
Datum rođenja24. april 1954.
Mesto rođenjaNovi Sad
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjePreduzetnik, muzičar

Biografija

Aleksandar Saša Popović je srpski muzičar, harmonikaš, osnivač benda Slatki greh, te direktor produkcijske kuće „Grand“. Rođen je 24. aprila 1954. godine u Novom Sadu, a od 1996. godine živi i radi u Beogradu. Od 1997. godine je u braku sa folk pevačicom Suzanom Jovanović s kojom je 1999. godine dobio ćerku Aleksandru. Suzana ima sina Danijela iz prvog braka koga je Popović prihvatio kao svoje dete.

Harmoniku je počeo da svira sa 10 godina, a već sa 16 je s drugarima osnovao prvi orkestar. Ipak, profesionalno se bavi muzikom od 1976. godine kada je osnovao grupu Lira šou. Od 6. aprila 1980. godine njegovom orkestru se pridružila Fahreta Jahić, poznatija kao Lepa Brena, a pesmom „Čačak, Čačak“ iz 1981. godine privukli su pažnju publike na svoje originalne nastupe.

Prvi album pod naslovm „Čačak, Čačak“ Lepa Brena i Slatki greh izdali su 1982. godine, a nešto kasnije iste godine PGP RTB je objavio njihov drugi album pod nazivom „Mile voli disko“. Osim ove dve pesme, veliku popularnost stekle su numere „Dama iz Londona“, „Duge noge“ i druge. Sa pesmom „Sitnije, Cile sitnije“ takmičili su se na izboru jugoslovenske pesme za pesmu Evrovizije. Iako nisu pobedili pesma je postala veliki hit.

Tokom deset godina Lepa Brena i Slatki greh nastupali su u skoro svakom mestu u bivšoj Jugoslaviji, po nekoliko puta su punili velike dvorane u Beogradu, Zagrebu, Skoplju, Sarajevu, Ljubljani. Postali su idoli cele nacije, ali i veoma popularni među jugoslovenskom dijasporom u celom svetu.

Do 1991. godine snimili su deset studijskih albuma, na kojima su skoro sve pesme bile veoma slušane. Među njima su se ipak izdvojile numere „Šeik“, „Mače moje“, „Bato, Bato“, „Miki, Mićo“, „Uske pantalone“, „Hajde da se volimo“, „Sanjam“, „Golube“, „Udri Mujo“, „Jugoslovenka, „Ja pripadam samo tebi“ i druge.

Veliku turneju po Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj 1991. godine prekinuo je rat, pa je bend prestao s nastupima, a uskoro je svaki član krenuo svojim putem. Popović je sa njihovim dugogodišnjim menadžerom Radoslavom Rakom Đokićem radio u Diskografskoj kući „ZAM“.

Snimio je četiri samostalna albuma. Godine 1992. u prodaji se pojavio prvi album Saše Popovića pod imenom „Jezda i Dafina“. Sledeće godine je izdao album sa Zlaja bendom, a 1994. snimio je album „Giljam dade“, sa koga se izdvojila pesma „Sve sam pare popio“. Album „Medeni kolači“ objavio je 1995. godine, a na njemu se našlo osam pesama, od koji se posebno izdvojila naslovna pesma koju je otpevao s Draganom Kojićem Kebom, Rođom Raičevićem i Šabanom Bajramovićem.

Popović i Brena su 1998. godine osnovali vlastitu Produkcijsku kuću „Grand“. Emitovanje prve epizode emisije „Grand šou“ 3. decembra 1998. godine na Televiziji „Pink“ smatra se zvaničnim početkom zajedničkog projekta. „Grand produkcija“ danas ima oko 200 zaposlenih, a više od 500 pevača izdaje singlove i albume pod okriljem ove kuće.

Popović je deo produkcijskog žirija muzičkog takmičenja „Zvezde Granda“, te voditelj emisije „Zvezde Granda – Specijal“. Ove emisije emituju se na mnogim televizijama širom regiona, a od 16. aprila 2014. godine počela je sa radom i kablovska televizija „Grand“.

Detinjstvo, mladost i obrazovanje

Saša Popović je rođen 1954. godine u Novom Sadu. Sa bakom i dedom, roditeljima i pet godina starijom sestrom živeo je u parohijskom domu pored Nikolajevske crkve gde je njegov deda službovao. Kako je u jednom intervjuu priznao, bio je veselo i nestašno, ali poslušno dete. Voleo je fudbal, ali nije voleo školu. Omiljena igra u detinjstvu bili su mu klikeri, koje je, kaže, igrao i dok je pohađao srednju školu.

Ipak, veća strast od toga bila mu je lopta. Voleo je da igra fudbal, pa je satima šutirao loptu na igralištu nedaleko od njihove kuće. Na prvu utakmicu Fudbalskog kluba Vojvodina otac ga je odveo kada je imao osam godina. Od tada je fudbal postao njegova glavna preokupacija. Trenirao je u Vojvodini nekoliko godina, te sanjao da će se time profesionalno baviti.

S obzirom da su svi u porodici bili muzičari, njegov otac, koji je svirao gitaru, klavir i violinu, te pevao na Radio Vojvodini, imao je želju da Saša svira harmoniku. Zato mu je 1964. godine kupio harmoniku i upisao ga u nižu muzičku školu. Sate su provodili vežbajući zajedno u kući, iako je Saša čeznuo da sa drugarima igra fudbal. Uprkos brojnim interesovanjima, u osnovnoj školi je bio odličan đak.

Nakon završene osnovne škole upisao je Gimnaziju „Jovan Jovanović Zmaj“. U prvom razredu gimnazije profesorka muzičkog je pitala da li neko od đaka svira neki instrument, jer je rukovodstvo škole odlučilo da osnuje školski orkestar. Saša se javio misleći da će tako moći da se „izvlači“ sa časova. Međutim, bilo je upravo suprotno – na probe su odlazili nakon završetka nastave.

Prelomni trenutak se desio na času istorije kada ga je profesorka zamolila da joj nešto odsvira. Svirao je starogradske pesme „Tamo daleko“, „Na te mislim“, „Što se bore misli moje“. Oduševio je i profesorku i svoje kolege. Sa školskim orkestrom je nastupao na priredbama i takmičenjima.

Uporedo sa tim, u 17. godini je sa rođakom i prijateljem osnovao mali orkestar. Svirali su na rođendanima i porodičnim slavljima, a nakon jedne svadbe usledili su pozivi da zabavljaju goste i na drugim veseljima.

Maturirao je 1973. godine i po očevoj želji upisao Pravno-ekonomski fakultet u Novom Sadu. Zbog sve češćih nastupa morao je da se odrekne fudbala, pa je u momentu kada je trebao da bira između pofesionalnog ugovora s Fudbalskim klubom Vojvodina i muzike izabrao ovo drugo. Uspeo je da završi prvu i drugu godinu fakulteta, ali je već tada znao da želi da se potpuno posveti muzici. Priznaje da se nekoliko meseci pripremao kako da ocu kaže svoju odluku. Roditelji su bili šokirani, ali su nakon što su ih čuli kako sviraju u hotelu „Putnik“ u Novom Sadu, odlučili da ga podrže.

Lira šou i Slatki greh

Otac mu je pomogao da okupi orkestar i kupi neophodne instrumente i prateću opremu, pa je 1977. godine osnovao orkestar Lira šou. Mesecima su nastupali u novosadskom hotelu „Putnik“, a uskoro se za njih pročulo u celoj Vojvodini. Osmišljavali su posebnu scenografiju, koreografiju i pesme, pa su njihovi nastupi obilovali španskim, italijanskim, engleskim, meksičkim i drugim numerama, ali i dobrom zabavom. U njihovom orkestru na početku su pevale Mina Sovilj i Ljiljana Dekić, a kasnije im se pridružila Spasa iz Novog Sada.

Specifični su bili i po tome što su na nastupima nosili razne kostimima kojima su upotpunjavali celi ambijent, a kako sam Popović kaže, uzor su im bili Sedmorica mladih.

Ipak, 1980. godine Spasa je odlučila da se uda, pa su se našli u problemu jer nisu mogli da nađu odgovarajuću pevačicu. U hotelu „Galeb“ u Brčkom upoznali su Fahretu Jahić – Brenu, studenkinju koja je ranije pevala rok na žurkama. Otpevala je nekoliko pesama u tom hotelu i odlučili su da je pozvu da i dalje s njima nastupa. Uprkos protivljenju njenih roditelja, Brena se pridružila orkestru i pri put su zajedno nastupili 6. aprila 1980. godine u Bačkoj Palanci.

Usledili su nastupi u brojnim hotelima u Vojvodini, a nakon toga pozvani su da sviraju u beogradskom hotelu „Taš“. Iako im je ponuđen mnogo manji honorar u odnosu na to koliko su do tada zarađivali, pristali su jer su želeli da u Beogradu snime ploču.

Nekoliko narednih nedelja su svako veče punili hotelski restoran, a noć pre nego što su trebali da otputuju u Kikindu pozvao ih je kompozitor i aranžer Milutin Popović Zahar da dođu u njegov dom. Ponudio im je pesmu „Čačak, Čačak“ koju je sa svojim muzičarima i Gordanom Lazarević snimio na kaseti. Iako im se pesma nije svidela, odlučili su da je uvežbaju i odsviraju jedne subote u hotelu „Narvik“ u Kikindi. Publika je bila oduševljena, pa su je iste večeri pevali još mnogo puta.

Pošto je pesma dobro prošla kontaktirali su Zahara koji im je napisao još devet pesama, pa su prvi album pod naslovom „Čačak, Čačak“ objavili 1982. godine. Sa istom pesmom su nastupili na „Hit paradi“, takmičenju koje je organizovala Diskografska kuća „PGP RTB“ i pokupili simpatije prisutnih. Ipak, njihov nastup nije emitovan na televiziji, što ih je veoma razočaralo.

Prelomni trenutak desio se kada je Milovan Ilić Minimaks u svojoj emisiji „Pretežno vedro“ iz zabave puštao snimak njihovog nastupa svojim gostima. Tada je Brena dobila nadimak „Lepa“, a Lira šou je i zvanično postao Slatki greh. Usledili su nastupi u hotelu „Jugoslavija“ i drugi album pod imenom „Mile voli disko“. Sa njega su se izdvojile naslovne pesme i numera „Dama iz Londona“. Početni tiraž tog drugog albuma bio je preko 300 000 primeraka i rasprodat je u rekordnom roku.

U februaru 1983. godine su počeli da nastupaju širom Jugoslavije, a za veče su imali i po dve svirke u većim i manjim dvoranama u Srbiji, Hrvatskoj, BiH, Crnoj Gori, Makedoniji. Publika ih je s oduševljenjem dočekivala gde god bi se pojavili. Punili su velike dvorane u Beogradu, Zagrebu, Sarajevu, Skoplju, Ljubljani, a u nekima su pevali i sedam-osam večeri zaredom. Lepa Brena i Slatki greh postali su velike zvezde u tadašnjoj Jugoslaviji.

Dva puta su se takmičili na izboru jugoslovenske pesme za pesmu „Evrovizije“. Prvi put 1983. godine sa pesmom „Sitnije, Cile sitnije“ kada je pobedio Danijel Popović sa pesmom „Džuli“, a drugi put 1986. godine sa numerom „Miki, Mićo“ kada je veći broj glasova osvojila Doris Dragović i njena pesma „Željo moja“.

Od 1982. do 1991. godine snimili su deset studijskih albuma, te zahvaljujući menadžeru Raki Đokiću, nastupali u svim delovima sveta. Veliku turneju 1991. godine po BiH i Hrvatskoj prekinuo je rat. Brena je prestala da peva, a bend se polako razilazio.

Samostalna karijera

Posle raspada benda Popović je napravio pauzu od godinu dana, a 1992. godine je snimio prvi samostalni album pod nazivom „Jezda i Dafina“ u izdanju Produkcijske kuće „ZAM“. Na njemu se našlo 10 pesama, a među najpopularnijim je bio duet sa Zlatom Petrović „Da smo hteli mi“. Pesmu „Jezda i Dafina“ Saša je napisao nakon što je zbog propasti „Dafiment banke“ čija je vlasnica bila Dafina Milanović izgubio više od 400 000 nemačkih maraka.

Sledeće godine je snimio album sa Zlaja bendom na kome je bilo osam pesama, poput „Otkidam“, „Horoskop“, „Kockar“ i drugih. Muziku za većinu njih napisao je sam Popović, a tekstove Miladin Bogosavljević i Milan Vasić.

„Giljam dade“ naziv je Popovićevog trećeg albuma koji je objavljen 1994. godine u izdanju Produkcijske kuće „ZAM“. Naslovnu pesmu otpevao je sa Bekijem Bekićem i Nenadom Kneževićem Knezom, a na albumu se našlo još osam pesama, uključujući numere „Drina“, „Taksi“, „Čaše lomim“ i druge.

Album „Medeni kolači“ Popović je objavio 1955. godine. Naslovnu pesmu otpevao je sa Draganom Kojićem Kebom i Rođom Raičevićem, a na istom albumu su se našle obrade poznatih pesama „Ti meni lažeš sve“ i „Na kraj sela čađava mehana“.

Produkcijska kuća „Grand“

Posle višegodišnje saradnje s Diskografskom kućom „ZAM“ Popović i Brena su odlučili da osnuju vlastitu produkcijsku kuću pod imenom „Grand“. 3. decembra 1998. godine na Televiziji „Pink“ je emitovana prva epizoda emisije „Grand šou“, pa se taj datum smatra zvaničnim danom osnivanja firme.

Tokom 2000-ih mnogi poznati pevači su potpisali ugovore sa „Grandom“, a od 2004. godine počela je prva sezona muzičkog takmičenja „Zvezde Granda“ u kome pevači amateri „odmeravaju snage“,  bore se za pobedu i vredne nagrade, poput besplatnog snimanja albuma, automobila i stana.

Od 2004. do 2018. godine emitovano je 12 sezona takmičenja koji beleži veliku gledanost u Srbiji i regionu. Popović je od samog početka jedan od članova žirija, tokom audicija, ali i samog takmičenja. Od 2014. godine sa pevačicom Snežanom Đurišić čini produkcijski žiri, dok se ostali članovi žirija povremeno menjaju iz sezone u sezonu. Osim toga, voditelj je i emisije „Zvezde Granda – Specijal“.

U aprilu 2014. godine Popović je pokrenuo televiziju „Grand“ koja signal emituje putem kablovskih operatera u Srbiji i regionu. Na ovoj muzičkoj televiziji prikazuju se emisije „Grand magazin“, „Grand koktel“, „Halo, halo“, „Paparaco“, „Neki novi klinci“, „Pres pretres“, „Nikad nije kasno“ i druge.

Privatni život

Saša Popović je rođen 1954. godine u Novom Sadu. Njegov deda, kao i dedina braća su bili pravoslavni sveštenici u istom gradu. Sa roditeljima i sestrom Saša je živeo u današnjoj Pašićevoj ulici. Odrastao je igrajući se u dvorištu crkvene kuće i na igralištu između kuće i Ugostiteljske škole. U ranom detinjstvu glavna su mu preokupacija bili klikeri, a od osme godine najveća strast mu je postao fudbal. Harmoniku je zavoleo tek u gimnaziji, tada ne sluteći da će mu upravo muzika postati životno zanimanje.

U Beograd je iz Novog Sada doselio 1996. godine. Iste godine je upoznao mladu pevačicu Suzanu Jovanović u muzičkom studiju „Zemunica“ u Zemunu gde je snimala spot za pesmu „Ko me jednom prevari“. Nakon nekoliko susreta planula je ljubav, a 9. septembra 1996. godine Suzana je sa Danijelom, sinom iz prvog braka počela da živi kod Saše.

Nakon nekog vremena odveo ju je u jednu zlataru u Novom Sadu i rekao joj da izabere zaručnički prsten. Suzana je pristala, a venčali su se 1997. godine u beogradskom hotelu „Interkontinental“. Osim Lepe Brene, koja je bila kuma na venčanju, svadbi su prisustvovale mnoge poznate ličnosti iz sveta muzike, glume i televizije.

8. marta 1999. godine Suzana je rodila ćerku Aleksandru. Iako Danijel nije njegov zajednički sin, Saša ne propušta priliku da napomene da ga voli isto koliko i svoju ćerku. Danijel je završio fakultet u Ljubljani i radi kao tonac u „Grandu“. Suzana i Saša važe za jedan od najskladnijih parova na srpskoj javnoj sceni.

Diskografija

Albumi

*sa Lepom Brenom i Slatkim grehom

 • 1981. Čačak, Čačak
 • 1982. Mile voli disko
 • 1983. Sitnije, Cile, sitnije
 • 1984. Bato, bato
 • 1984. Pile moje
 • 1985. Jedan dan života
 • 1986. Voli me, voli
 • 1986. Okrećeš mi leđa
 • 1987. Hajde da se volimo
 • 1989. Četiri godine
 • 1990. Boli me uvo za sve
 • 1991. Zaljubiška
 • 2000. Pomračenje sunca

*solo albumi

 • 1992. Sve sam pare popio
 • 1993. Otkidam
 • 1994. Giljam dade
 • 1995. Medeni kolači

Saša Popović na društvenim mrežama

FacebookSaša @ Instagram