Bojan Jovanovski (Boki 13)

Kratke informacije

Ime i prezimeBojan Jovanovski (Boki 13)
Datum rođenja19. avgust 1986.
Mesto rođenjaSkoplje
DržavaMakedonija
ZanimanjePevač, voditelj
ŽanrFolk-pop

Biografija

Bojan Jovanovski, poznatiji kao Boki 13 je kontroverzni makedonski pevač i voditelj. Rođen je 19. avgusta 1986. godine u Skoplju.

Kada je imao 16 godina, organizovao je dodelu nagrada „13“ na koju su dolazile velike zvezde sa Balkana. Od 19. godine se bavi voditeljstvom. Završio je Fakultet za turizam.

Bio je voditelj popularne makedonske emisije „Talk show“, a 2009. godine je vodio emisiju „Gospođa ministarka“ na Televiziji „Sitel“.

Jovanovski je 2010. godine učestvovao u rijaliti programu „Veliki brat VIP“. Sukobio se sa većinom ukućana, a ostao je u dobrim odnosima sa Lepom Lukić i Divnom Karleušom. Došao je do finala i osvojio je treće mesto.

Krajem godine je ušao na „Farmu“, ali je izbačen jer je prekršio pravila tajnog zadatka koji je dobio od Zadruge. Snimio je pesmu „Otvori se“ koju je uradila Marina Tucaković.

Boki je 2011. godine snimio singl „Kaligula“ koji na internet platformi „Ju Tjub“ („YouTube“) broji preko 1.5 miliona pregleda.

Bio je učesnik rijalitija „Dvor“, gde se posvađao sa pevačicom Majom Nikolić.

Vodio je emisiju „Arena B-13“ u kojoj je ugostio mnoge estradne zvezde.

Popularni Makedonac je 2013. godine trebalo ponovo da dođe u kuću „Velikog brata“, ali nije uspeo da se dogovori sa produkcijom oko honorara.

Dve godine kasnije je dao intervju u kome je najavio povlačenje iz javnog života. Bojan se posvetio se studijama prava i postao je predsednik Međunarodne asocijacije za ljudska i manjinska prava.

Šverc odeće i afera „Reket“

Makedonski internet portal „Netpress“ je u martu 2018. godine objavio vest da je Jovanovski kažnjen sa 15 hiljada evra zbog krijumčarenje dizajnerske odeće kroz Međunarodni aerodrom Skoplje.

Makedonsko tužilaštvo za organizovani kriminal je raspisalo poternicu za Bojanom Jovanovskim zbog afere „Reket“.

Naime, italijanski časopis „La Verita“ je objavio video i audio snimak na kome se vidi kako makedonski biznismen Jordan Kamčev daje milion i po evra Bojanu Jovanovskom kako bi on uticao na tužiteljku Katicu Janevu, sa kojom je u bliskim vezama, a kako bi sudila u korist Kamčeva.

On je uhapšen 17. jula 2019. godine. U izjavi koju je dao Tužilaštvu Jovanovski je pomenuo da je u vezi sa slučajem kontaktirao i premijera Severne Makedonije Zorana Zaeva.

Predsednik vlade Severne Makedonije je odlučno demantovao te spekulacije nazivajući ih neutemeljenim, te podsetio javnost da je on lično prijavio slučaj protiv Kamčeva.

Bojan Jovanovski je u junu 2020. godine prvostepeno osuđen na devet godina zatvora zbog nezakonitog uticaja i pranja novca[1].

Apelacioni sud u Skoplju je 22. jula 2021. godine potvrdio prvostepenu presudu od devet godina zatvora na koju je osuđen godinu dana ranije. Iz kućnog pritvora u kome je boravio godinu dana Jovanovski je prevezen u zatvor „Idrizovo“ kod Skoplja.

Privatni život

Bojan Jovanovski je jednom prilikom izjavio da je imao romanse i sa ženama i sa muškarcima. Kazao je da u brak ne veruje, ali bi voleo da ima jedno dete.

Šoumen se podvrgao mnogim estetskim zahvatima kao što su povećanje usana, zatezanje lica i drugi. Zatim je promenio imidž, skratio je kosu, ofarbao se, počeo je da nosi mušku garderobu i smanjio je usne. Krenuo je zdravije da se hrani i da vežba zbog čega je izgubio više od 30 kilograma.

U intervjuuima je ranije kazao da mu omiljeni film „Seks i grad“, a pesma „Nek’ ti jutro miriše na mene“.

Njegov moto je: „Mogu da me mrze, mogu da me vole, ali nikako da me zaborave.“

Reference

[1] https://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy=2020&mm=06&dd=18&nav_id=1697033

Bojan Jovanovski (Boki 13) na društvenim mrežama

FacebookBoki 13 @ Facebook
InstagramBoki 13 @ Instagram
TwitterBoki 13 @ Twitter