Snežana Đurišić

Kratke informacije

Ime i prezimeSnežana Đurišić
Datum rođenja6. jun 1959.
Mesto rođenjaGornji Milanovac
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjePevačica
ŽanrFolk

Biografija

Snežana Đurišić je srpska folk pevačica, najpoznatija po pesmama „Odakle si sele“, „Kiše“, „Srna“, „Pričaj mi, pričaj“, „Kleo se, kleo“, „Imena mi mog“ i drugima. Rođena je 6. juna 1959. godine u Gornjem Milanovcu, odrasla je u Kraljevu, a od 1971. godine živi i radi u Beogradu. Iz braka sa pokojnim suprugom Slobodanom Gvozdenovićem ima dvoje dece, ćerku Maju i sina Marka.

Muzičku karijeru je započela sa deset godina kada je otpevavši pesmu „Udati se nikad neću“ Lepe Lukić osvojila prvo mesto na takmičenju pevača amatera „Studio 6 vam pruža šansu. Iste godine je snimila i svoju prvu singl-ploču na kojoj su se našle pesme „Baki i deki“ i Mami i tati“. Dve godine kasnije je nastupila na festivalu „Beogradsko proleće“ sa pesmom „Imala je baka stotinu momaka“.

Oduševila je publiku i stručni žiri pa su je pozvali da sa Zoranom Lekovićem i ostalim kolegama nastupi na proslavi rođendana Josipa Broza Tita u Domu omladine. Svojom odlučnošću da postane pevačica oduševila je predsednika Jugoslavije, koji je ubrzo omogućio njenom ocu da dobije premeštaj u Beograd, a time i Snežani da upiše Srednju muzičku školu.

Tokom skoro pola decenije duge karijere Snežana je snimila 16 singl-ploča, 23 albuma, četiri kompilacije, 11 singlova, te otpevala duete sa brojnim kolegama poput Šabana Šaulića, Halida Bešlića, Šerifa Konjevića, Miroslava Ilića, Jašara Ahmedovskog, Snežane Savić, Zorice Brunclik i drugih.

Pojavila se u seriji „Kamiondžije opet voze“ iz 1983. godine i filmu „Kamiondžije ponovo voze“ iz 1984. godine, te seriji „Supermarket“ iz 1984. godine. Učestvovala je na brojnim festivalima širom Jugoslavije, od „Beogradskog proleća“ do „Grand festivala“ na kojima je neretko osvajala glavne nagrade.

Pevala je pred publikom širom sveta. Dva puta je napunila Dom sindikata, a 2015. godine održala je veliki solistički koncert u beogradskom „Sava centru“ kojim je obeležila više od 40 godina rada.

Od 2013. do 2015. godine je bila stalna članica žirija muzičkog takmičenja „Zvezde Granda“, a od tada je muzički urednik tog takmičenja i član produkcijskog žirija.

Detinjstvo, mladost i obrazovanje

Snežana Đurišić je rođena 1959. godine u Gornjem Milanovcu. S ocem Milanom, majkom Darom i dve godine mlađom sestrom Mirom do 1971. godine je živela u Kraljevu. Još od ranog detinjstva pokazivala je izuzetnu muzikalnost, a to je prvo uočio njen otac, a potom i učitelj u muzičkoj školi u Kraljevu. Često je nastupala kao solista sa školskim horom, a prvi put je pevala pred publikom u Domu društvenih organizacija u Kraljevu.

Na predlog njenog učitelja Tome otac ju je prijavio na takmičenje pevača amatera „Studio 6 vam pruža šansu. Snežana je pred Radmilom Trifunović, urednicom Radio Beograda otpevala dve pesme – „O, mama, mama“ Lole Novaković i pesmu Lepe Lukić „Udati se nikad neću“. Radmila joj je sugerisala da otpeva drugu pesmu i da u budućnosti peva samo narodnu muziku. Ona je usvojila savet i oduševila sve prisutne svojom interpretacijom pesme „Udati se nikad neću“. Mnoge je iznenadilo što desetogodišnja devojčica ume da otpeva pesmu identično kao njena mnogo starija kolegica Lepa Lukić.

S obzirom da je bila maloletna, nisu mogli da je proglase zvaničnim pobednikom, iako je celi žiri tako želeo. Ipak, kao nagradu je osvojila snimanje prve singl-ploče. Dušan Palić, harmonikaš iz Trstenika je napisao dve pesme za nju koje su se našle na singl-ploči „Baki i deki/Mami i tati“ iz 1969. godine.

Dve godine kasnije Radmila Trifunović je pozvala Snežaninog oca i pitala da li bi joj dopustio da peva na festivalu „Beogradsko proleće“ umesto Lepe Lukić koja je bila sprečena da se pojavi na tom takmičenju. Milan je pristao, a Snežana je bila oduševljena. Na tom festivalu takmičili su se kompozitori, a pesmu „Šta je babi milo“ Petra Tanasijevića pevala je grupa One i oni i Snežana Đurišić. Pošto je u tom momentu imala samo 12 godina oduševila je sve prisutne.

Sledećeg dana je dobila poziv da sa mladim kolegom Zoranom Lekovićem i drugim muzičarima nastupi na proslavi rođendana Josipa Broza Tita u beogradskom Domu omladine. Nakon njihovog nastupa dobila je čast da sedne pored predsednika i da sa njime iseče prvi komad rođendanske torte. On ju je ispitivao ko je i odakle je, te šta želi da bude kad poraste. Snežana mu je odgovorila da želi da postane pevačica, ali da u Kraljevu nema srednje muzičke škole, te da otac ne može da dobije premešta u Beograd, kako bi nastavila školovanje.

Par meseci nakon toga Milan je dobio rešenje o premeštaju u Beograd, pa se cela porodica preselila u prestonicu. Snežana je šesti razred upisala u Osnovnoj školi „Veselin Masleša“ na Vračaru. Iako joj je muzika bila prioritet, u slobodno vreme trenirala je džudo. Priznaje da joj nije bilo lako da se navikne na zadirkivanja vršnjaka, koji su je zbog naglaska zvali „seljankom“, ali da nije imala problem da se s nekim potuče ukoliko je uvredi.

Bila je odličan đak, što je bio jedini preduslov da se bavi pevanjem.

Karijera

Drugu singl-ploču u životu snimila je 1971. godine. Na njoj su se našle pesme „Poklon za rođendan“ i „Ljubomora kleta“. Muziku za pesme pisao je Žarko Pavlović Valjevac, a tekst Ratomir Ivanović. Ploča je objavljena u izdanju Diskografske kuće „Beograd disk“. Već sledeće godine isti dvojac je napisao muziku i tekstove za pesme „Zavoleću, zavoleću“ i „Sve se cure udadoše“ koje je „Beograd disk“ objavio 1972. godine.

U periodu od 1973. do 1976. godine Snežana je objavila sedam singl-pločna na kojima se našlo 13 pesama. Prvu od njih „Oprostite, mladi smo“ objavio je „PGP RTB“, a ostale Diskografska kuća „Jugoton“. Već tada izdvajala se prepoznatljivim glasom, a veoma popularne pesme su postale „Videla je moja majka“, „Čini mi se čini“, „Čuj, čuj, mangupče“ i druge.

Singl-ploču „Jedno nas sunce grejalo dugo/Nemoj da me ljutiš“ Snežana Đurišić je objavila 1977. godine, iste godine kada se udala za Slobodana Gvozdenovića. Iako je tih godina dva puta postala majka, od karijere nije odustajala pa su 1979. godine „Jugoton“, „Beograd disk“ i „PGP RTB“ objavili čak tri njena singl-albuma. Izdvojile su se pesme „To su bili dani sreće“, „Mladi momci iz čaršije“, „Sama sa sobom“ i druge.

Iste godine „Jugoton“ je izdao njen prvi solo album pod naslovom „Moj dilbere, kud se šećeš“. Na njemu su se našle obrade starih narodnih pesama, poput naslovne numere, te pesama „Rekla nana da mi daš“, „Mamo, koj čuka na porta“ i „Ne stoj done Danke“. Dve pesme sa tog albuma napisao je Milutin Popović Zahar, dve Danilo Živković, a po jednu Aca Stepić i Petar Tanasijević.

Sa pesmom „Sama sa sobom“ je 1979. godine nastupila na Festivalu „Hit parada“, a sledeće godine izdala singl-ploču i drugi studijski album pod imenom „Ne daj me nikom više“.

25. maja 1982. godine „PGP RTB“ je objavio Snežanin treći album pod nazivom „Nema ćara od bećara“, na kome je, osim naslovne, bilo još sedam numera. Sa istom pesmom nastupila je na „Hit paradi“ 1982. godine. Kako sama kaže, nakon nje, karijera je krenula uzlaznom putanjom. Mnogi su je i ranije upoređivali sa Lepom Lukić i davali joj epitet njene naslednice, ali je sa ovom pesmom Snežana dala svoj lični pečat svim narednim u svojoj karijeri.

Od tada je započela njena intenzivna saradnja s Producentskom kućom PGP RTB, pa je u periodu od 1983. do 1990. godine ista kuća izdala Snežaninih osam studijskih albuma. Veliki uspeh doživele su pesme „Mala soba dva sa tri“, „Pusti me da se isplačem“, „Sve što radim tebi prija“, „Kako je lepo bilo“, „Pričaj mi, pričaj“, „Puče jelek, puče bruka“, „Kad bi još jednom pokušali“, „Posteljo bela posteljo“, „Imena mi mog“ i druge.

Četiri godine zaredom je nastupala na Festivalu „Hit parada“, a publika je tada prvi put čula njene pesme „Ispričaće komšije“, „Lako si me, lako, preboleo“ i druge. Godine 1988. je pevala pesmu „Kome da pričam svoju bol“ na festivalu u Vogošći, a sledeće godine se sa pesmom „Crno oko moje“ predstavila na „Šumadijskom saboru“.

PGP je 1990. godine objavio kompilaciju njenih najlepših pesama, te album „Učiniću sve“, sa koga se, između ostalih izdvojila numera „Kiše“. Aranžer svih pesama i producent celog albuma je Dragan Stojković Bosanac. Snežanin 12. studijski album doživeo je dijamantski tiraž.

Uprkos turbulentnim ratnim vremenima na prostoru bivše Jugoslavije 1992. i 1994. godine Snežana je izdala dva albuma „Ljubav je raj“ i „Neće srce“. Diskografske kuće „ZAM“ i „Discolux“ su 1996. godine izdale njen album „Kraljica“, sa koga su se, pored naslovne numere izdvojile i pesme „Ti, ona i ja“, „Jedna suza“ kao i duetska pesma koju je otpevala sa Šabanom Šaulićem „Blagujno dejče“. Reč je o narodnoj pesmi koju su pre njih popularizovali Esma Redžepova i Cune Gojković.

Iste, 1996. godine PGP je objavio CD i kasetu sa deset njenih pesama pod imenom „Istina“. Osim pesme „Kuće male“ publika je s oduševljenjem prihvatila numeru „Suđeno ti dušo“ čiju muziku je napisao Šaban Šaulić po tekstu Mikija Jovičića.

Treći album Snežane Đurišić pod naslovom „Ona ti srce slomila“ te godine izdala je Diskografska kuća „M. i T. Starčević“, a na njemu su se našle pesme „Kleo se, kleo“, „Pevam za ljubavi stare“ kao i splet narodnih pesama „Oj, javore, javore – Igrali se konji vrani – Odakle si, sele“.

Osmanaesti album sa 11 novih pesama, a pod imenom „Zoro, sestro“ Snežana je izdala za Producentsku kuću „ZAM“, a ista kuća je izdala i njen sledeći album „Devet dana“ već naredne godine.

U periodu od 1991. do 1998. godine Snežana Đurišić tri puta nastupila na Festivalu „MESAM“ sa pesmama „Oj, Kruševcu, Lazarevo carstvo“, „Kad srce srcu kaže zbogom“ i „Istina“, te na festivalu „Moravski biseri“ sa numerom „Kaješ li se“. Tokom devedesetih je održala i dva velika solistička koncerta u beogradskom „Domu sindikata“.

Dvadeseti studijski album pod imenom „Da mi je“ Produkcijska kuća „ZAM“ izdala je 2000. godine. Veliku popularnost doživela je pesma „Srna“ za koju je muziku napisao Rade Krstić, a tekst Milorad Cvetković. Numeru „Prešao si liniju“ napisao je Beki Bekić, a „Slatke suze“ Jašar Ahmedovski.

Album „Jača od života“ iz 2001. godine doneo je novih 13 pesama Snežane Đurišić. Muziku za pesme „Grešila sam što te voleh“, „Spomenar“ i „Što ne priznaš“ pisao je Šaban Šaulić, a Steva Simeunović je napisao tekstove i muziku za numere „Tek sad živim“, „Obojila nebo duga“ i „Da mi tebe nije“.

Od 2004. godine Snežana sarađuje s Diskografskom kućom „Grand“ koja je iste godine objavila njen album „Za tebe slobodna“, a 2009. „Velika kuća, veliki grad“. Sa pesmom „Budi muško“ nastupila je na „Grand festivalu“ 2006. godine, a sa „Lepi moj“ četiri godine kasnije. Obe pesme publika je vrlo dobro prihvatila, ali je ova druga postala veliki hit koji znaju mnoge generacije mladih pevača. Sa pesmom „Niko me nije voleo kao ti“ odnela je pobedu na „Grand festivalu“ 2014. godine.

Od 2008. do 2015. godine objavila je osam singlova, a 24. februara 2015. održala je veliki solistički koncert u prepunom „Sava centru“ kojim je obeležila 40 godina uspešne karijere. Specijalni gosti na koncertu bile su joj kolegice Ana Bekuta, Zorica Brunclik, Lepa Brena i kolega Dragan Stojković Bosanac, a Snežanu je pratio orkestar Miše Mijatovića i 60 članova Kulturno-umetničkog društva „Ivo Lola Ribar“.

Sledeće godine je objavila singl „Robinja“, a tokom 2017. godine još dve pesme – „Nisi me čekao“ i „Posle tebe ti“.

Snežana Đurišić je u periodu od 2013. do 2015. godine bila stalna članica žirija muzičkog takmičenja „Zvezde Granda“, a od tada je muzički urednik tog takmičenja i član produkcijskog žirija.

Privatni život

Snežana Đurišić je rođena 1959. godine u Gornjem Milanovcu. Sa roditeljima i dve godine mlađom sestrom je do 1971. godine živela u Kraljevu, a tada su preselili u Beograd. Nastavila je da se školuje u prestonici, gde je i završila srednju muzičku školu.

Par dana nakon što je napunila 18 godina udala se za harmonikaša Slobodana Gvozdenovića. U jednom intervjuu priznala je da joj se čovek s kojim je provela 36 godina svog života, na početku nije svideo. Sreli su se ispred jednog studija, a kako kaže naljutilo ju je što joj je zviždao na ulici. Iste večeri su zajedno nastupali u jednom restoranu između Šapca i Loznice. Tada joj se otvoreno udvarao, ali joj se nije sviđao. Kako bi ga umirila zakazala je sastanak sledećeg dana posle škole. Videla je da je čeka, ali se predomislila i vratila se kući.

Kasnije su se ponovo sreli u hotelu „Grand“ gde je on svirao sa svojim orkestrom, ali joj nije ni pomenuo činjenicu da se nije pojavila na sastanku. Tada je počela da razmišlja o njemu, a sudbinski susret desio se u hotelu „Central“ u Zemunu kada mu je donela pismo koje su mu poslali prijatelji iz Kanade. Od tada, kaže, nisu se razdvajali.

Samo par dana nakon 18. rođendana pobegla je sa Slobodanom jer je znala da će se roditelji protiviti njenoj udaji. Oni su bili razočarani što je tako mlada odlučila da stupi u brak, ali su se posle pomirili sa tim. Slobodan i Snežana su se venčali u decembru 1977. godine.

Ubrzo su dobili ćerku Maju, pa sina Marka. Jedno vreme su živeli kod njegovih roditelja na Topčiderskom brdu, ali su odlučili da kupe kuću na Dedinju kako bi se odselili. Pevačica iskreno priznaje da su to bili teški momenti, jer je gradnja kuće koštala više nego što su zarađivali. Zato su mnogo radili kako bi vratili sve drugove i s decom se skrasili u vlastitoj kući.

Porodičnu harmoniju je u aprilu 2001. godine pokvarila saobraćajna nesreća u kojoj je učestvovao Snežanin sin Marko, a u kojoj je poginula dvadesetpetogodišnja Jelena Paunović. Naime, Marko je vozeći svoj automobil u pijanom stanju izazvao udes i pobegao s lica mesta. Jelena je preminula, a on je osuđen na četiri i po godine zatvora. Kazna mu je posle smanjena na tri godine.

Snežanina ćerka Maja studije je nastavila u Americi, gde se posle udala i gde i danas živi sa suprugom Brankom i dvoje dece – ćerkom Teodorom i sinom Lukom. Marko je posle izlaska iz zatvora jedno vreme živeo u Americi, a iz braka sa suprugom Đurđom ima sina Miloša i ćerku Lanu.

Zbog burnog života, poroka i krivične prijave za zlostavljanje koje je 2015. godine podnela njegova supruga Marko je česta tema srpskih medija. Premda retko govori o svom privatnom život Snežana je u jednom interjuu priznala da nije u dobrim odnosima sa sinom.

6. aprila 2013. godine njen suprug je iznenada preminuo u Beču, gde ju je dovezao na nastup. Pevačica priznaje da ni pet godina nakon te tragedije ne može bez suza da govori o svom suprugu i, kako kaže, prelepih 36 godina koje su proveli zajedno.

Diskografija

Singl-ploče

 • 1969. Baki i deki/Mami i tati
 • 1971. Poklon za rođendan
 • 1972. Zavoleću, zavoleću
 • 1973. Oprostite, mladi smo
 • 1974. Videla je moja majka/Kad bih mogla opet da se rodim
 • 1974. Piši da me voliš/Strelo ljubavi
 • 1975. Hej, sudbino, hej, živote/Venu uspomene
 • 1975. Čini mi se, čini/Dođe jesen
 • 1976. Čuj, čuj, mangupče/Što mi vredi što se nadam
 • 1976. Ja noćas plakati neću/Zašto te toliko volim
 • 1977. Jedno nas sunce grejalo dugo/Nemoj da me ljutiš
 • 1978. Ljubav sam ti, dragi, dala/Kasno smo se u životu sreli
 • 1979. Dilber Jova njivu oro/To su bili dani sreće
 • 1979. Na kojoj si strani sveta/Mladi momci iz čaršije
 • 1979. Sama sa sobom
 • 1980. Ko odvaja tebe od mene/Neću da živim sama

Albumi

 • 1979. Moj dilbere, kud se šećeš (Jugoton)
 • 1979. Snežana Gvozdenović Đurišić
 • 1980. Ne daj me nikom više
 • 1982. Nema ćara od bećara
 • 1983. Mala soba tri sa tri
 • 1984. Sve što radim tebi prija/Pomozi mi
 • 1985. Kako je lepo bilo
 • 1986. Kad bi još jednom pokušali
 • 1986. Iznenadi me
 • 1988. Biće dana
 • 1989. Odakle si, sele
 • 1990. Učiniću sve
 • 1992. Ljubav je raj
 • 1994. Neće srce
 • 1996. Kraljica
 • 1996. Istina
 • 1996. Ona ti srce slomila
 • 1997. Zoro, sestro
 • 1998. Devet dana
 • 2000. Da mi je
 • 2001. Jača od života
 • 2004. Za tebe slobodna
 • 2009. Velika kuća, veliki grad

Kompilacije

 • 1990. Snežana Đurišić
 • 2002. Mega hitovi
 • 2004. Najlepše narodne pesme
 • 2017. The best of Snežana Đurišić

Singlovi

 • 2008. Dunja
 • 2009. Da zaigram, da zapevam
 • 2011. Đurđevdan
 • 2012. Kandilo
 • 2012. Volim te, iako ne smem
 • 2012. Očev zavet
 • 2013. Kako da se pomirim sa tim
 • 2015. Kad bi bilo kako nam je bilo
 • 2016. Robinja
 • 2017. Nisi me čekao
 • 2017. Posle tebe, ti

Filmografija

Serije

 • 1983. Kamiondžije opet voze
 • 1984. Supermarket

Filmovi

 • 1984. Kamiondžije ponovo voze

Snežana Đurišić na društvenim mrežama

FacebookSnežana @ Facebook
InstagramSnežana @ Instagram