Davor Bernardić

Kratke informacije

Ime i prezimeDavor Bernardić
Datum rođenja5. januar 1980.
Mesto rođenjaZagreb
DržavaHrvatska
ZanimanjePolitičar
StrankaSDP (do 2021. godine); Socijaldemokrati (od 2022.)

Biografija

Davor Bernardić poznat i po nadimku Bero je hrvatski političar i inženjer fizike. Rođen je 5. januara 1980. godine u Zagrebu. Živi i radi u rodnom gradu.

Detinjstvo i obrazovanje

Davor Bernardić je rođen 1980. godine u Zagrebu. 1986. godine je krenuo u prvi razred osnovne škole „Ljubljanica“. Naredne godine je porodica preselila na Savicu, a Davor je postao đak Osnovne škole „Marin Držić“ na Trnju.

Od malih nogu je bio odgovoran i posle škole je radio domaće zadatke da bi mu ostalo više vremena da igra fudbal sa društvom.

Najviše je učio na času, pa je nastavnike pitao sve što mu nije bilo jasno. Krajem osnovne škole je počeo da trenira košarku, išao je na džudo, karate i bio je u izviđačima.

Voleo je da čita, a išao je i na takmičenja iz matematike i fizike i bio je odličan đak.

Završio je Srednju tehničku školu „Ruđer Bošković“. Rano se osamostalio i od petnaeste godine nije tražio džeparac od roditelja. Držao je privatne časove iz fizike, matematike, hemije, a kasnije i elektrotehnike.

Na početku studija mu je preminuo otac, zatim baba i deda kod kojih je živeo pošto su mu roditelji bili razvedeni, majka i brat su se razboleli, pa je bio primoran i njih da izdržava.

Od prve ušteđevine je kupio polovnu Škodu.

Diplomirao je fiziku na Prirodno-matematičkom fakultetu. Od 1996. do 1998. godine je bio državni prvak i reprezentativac u fizici.

Politička karijera

Davor Bernardić je od 2008. do 2010. godine bio predsednik Foruma mladih SDP-a (Socijaldemokratske partije) Hrvatske. Od 2008. do 2012. godine je bio član Glavnog odbora SDP-a Hrvatske.

Za predsednika Gradske organizacije SDP-a Zagreb imenovan je 2010. godine.

Od 2012. godine je član Predsedništva SDP-a Hrvatske. Iste godine je postao predsednik Gradske skupštine Grada Zagreba.

U šestom sazivu Hrvatskog sabora je bio član Odbora za razvoj i obnovu, Odbora za pravosuđe, Odbora za porodicu, mlade i sport i Odbora za međuparlamentarnu saradnju, a u sedmom sazivu je bio potpredsednik Odbora za informisanje, informatizaciju i medije, kao i član Odbora za lokalnu i regionalnu samoupravu.

Na stranačkim izborima koji su održani 26. novembra 2016. godine Bernardić je pobedivši u drugom krugu protivkandidata Ranka Ostojića izabran za predsednik SDP-a.

Mandat je predao 2020. godine, a na funkciji predsednika stranke ga je nasledio Peđa Grbin. Bernardić je čestitao novom predsedniku stranke, a ocenio je da je u skoro nemogućim uslovima napravio brojne rezultate unutar stranke, da su uspeli da okupe levu koaliciju na platformi privrednog opravka za novi početka Hrvatske.

Kazao je da njegova odluka o odlasku sa mesta prvog čoveka stranke nije bila teška jer je mnogo radio i za SDP i za Hrvatsku. Dodao je da nije tražio alibi za poraz na parlamentarnim izborima, nego se jednostavno povukao i dao svoj mandat članovima stranke.

Predsedništvo SDP je 7. oktobra 2021. godine donelo odluku da iz stranke izbaci sedam saborskih zastupnika (poslanika), među kojima se našao i Davor Bernardić.

Kao razlog za isključenje naveli su to što saborski zastupnici nisu hteli da poštuju odluke stranke i to što su brojnim javnim istupima naneli ogromnu štetu SDP-u[1].

Bernardić je na društvenim mrežama tim povodom kratko napisao „Oprosti im Bože, ne znaju šta čine“.

Nakon toga su bivši članovi SDP-a rad u Saboru nastavili kao parlamentarna grupa Socijaldemokrati.

U julu 2022. godine su osnovali političku partiju pod nazivom Socijaldemokrati i odmah po osnivanju postali najveća opoziciona stranka u Hrvatskom Saboru. Za predsednika novoformirane stranke izabran je Davorko Vidović, a za potpredsednika Domagoj Hajduković.

Privatni život

Bernardić je 2002. godine  upoznao Irenu Coljak koja je tada bila studentkinja Ekonomskog fakulteta. Ponudio se da joj drži časove matematike i tada se između njih rodila ljubav. Pet godina kasnije su počeli da žive zajedno, a Davor ju je zaprosio u Dubrovniku.

Venčali su se 29. aprila 2011. godine. Venčanje je održano u Srkvi sv. Križa u Sigetu. Prisustvovali su mu najbliži rođaci i prijatelji.

U martu 2016. godine Davora je zaustavila policija i tada je imao 0.94 promila alkohola u krvi. On se putem „Fejsbuka“ („Facebook“) izvinio kao javna ličnost i građanin.

Njegov stranački kolega Zlatko Komadina je izjavio da to neće naškoditi stranci, ali da će Davora ukoriti.

Polovinom septembra 2019. godine SDP je medijima poslao saopštenje u kome je navedeno da su se Davor i Irena razveli nakon osam godina braka. Bernardić je tom prilikom izjavio da su odlučili da „u život dalje krenu kao dobri prijatelji[2]“.

Reference

[1] https://www.rtl.hr/vijesti-hr/novosti/hrvatska/4117522/iz-sdp-a-izbaceni-bivsi-predsjednik-davor-bernardic-i-jos-sestero-neposlusnika-oprosti-im-boze-ne-znaju-sto-rade/

[2] https://dnevnik.hr/showbuzz/celebrity/rastali-se-davor-i-irena-bernardic—579726.html

Davor Bernardić na društvenim mrežama

FacebookDavor @ Facebook
InstagramDavor @ Instagram