Dragan Čavić

Kratke informacije

Ime i prezimeDragan Čavić
Datum rođenja10. mart 1958.
Mesto rođenjaZenica
DržavaBosna i Hercegovina
PrebivališteBanja Luka
ZanimanjePolitičar, diplomirani ekonomista
StrankaNarodni demokratski pokret (NDP)

Biografija

Dragan Čavić je srpski i bosanskohercegovački političar, bivši predsednik Republike Srpske, lider Narodnog demokratskog pokreta (NDP) i poslanik u aktuelnom sazivu Narodne skupštine Republike Srpske (NS RS). Rođen je 10. marta 1958. godine u Zenici. Oženjen je Ljiljanom Čavić s kojom ima dvoje dece, ćerku Sonju i sina Tibora. Živi i radi u Banjaluci.

Od 1996. do 2008. godine bio je član Srpske demokratske stranke (SDS). Kao kandidat ove stranke je na Opštim izborima 2002. je izabran za predsednika Republike Srpske.

Demokratsku partiju (DP) je osnovao 2008. godine, a 2013. godine ujedinjenjem DP-a Narodne demokratske stranke nastao je današnji Narodni demokratski pokret. Za predsednika noovosnovane stranke izabran ne Dragan Čavić.

Detinjstvo i obrazovanje

Dragan Čavić je rođen 1958. godine u Zenici od oca Stanka i majke Mare. Porodica se 1961. godine preselila u Vitez, a nakon toga u Novi  Travnik.

Od 1968. godine živi u Banjaluci. Čavić je 1972. godine završio osnovnu školu, a 1976. godine banjalučku Gimnaziju. Diplomirao je ekonomiju na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci 1980. godine.

Radno iskustvo

Čavić je nakon završenog fakulteta dve godine radio kao profesor knjigovodstva u Srednjoškolskom centru u Donjem Vakufu. Nakon toga je godinu dana radio preduzeću „GIK Kozara, ZIRO 1.maj“ kao referentu u finansijskoj službi.

Od 1984. do 1988. godine bio je rukovodilac Službe za ekonomsko-planske poslove „Istraživačko-razvojnog centar Elektromehanike“u Rudi Čajevcu.

U periodu od 1988. do 1996. godine radio je u Fabrici duvana Banjaluka i to prvo kao šef službe nabavke, a nakon toga kao komercijalni direktor.

Od 1991. do 1996. godine bio je rezervni oficir Vojske Republike Srpske.

Politička karijera

Dragan Čavić je političku karijeru započeo 1997. godine i to kao član Srpske demokratske stranke. Od 1997. do 2008. godine obavljao je funkciju zamenika predsednika stranke.

U periodu od 1998. do 2002. godine bio je predsednik Gradskog odbora Banjaluka. Od 2004. do 2005. godine bio je vršilac dužnosti predsednika SDS-a, a nakon toga je izabran za predsednika stranke.

Krajem 2008. godine istupio je iz SDS-a, te osnovao je Demokratsku partiju. Bio je njen predsednik, te član Glavnog i Izvršnog odbora stranke.

9. juna 2013. godine DP i Narodna demokratska stranka su se ujedinile, te formirale Narodni demokratski pokret, čiji je Čavić predsednik i član Glavnog i Izvršnog odbora. 30. aprila 2014. godine NDP je pristupio političkoj koaliciji „Savez za promjene“ koju čine stranke opozicije.

Dragan Čavić je na Opštim izborima 1998. godine prvi put izabran za poslanika u Narodnoj skupštini RS. 8. oktobra 1998. godine tadašnji Visoki predstavnik za BiH Karlos Vestendorp (Carlos Westendorp) je doneo odluku o Čavićevoj smeni s mesta poslanika zbog „nepoštovanja Dejtonskog mirovnog sporazuma“.

30. jula 1999. godine Volfgang Petrič (Wolfgang Petritsch), Vestendorpov naslednik poništio je odluku, pa je Čavić nastavio svoj mandat do 2000. godine.

Tu funkciju obavljao je sve do 2000. godine kada je izabran za odbornika u Skupštini Grada Banjaluka.

Od 2000. do 2002. godine bio je potpredsednik Republike Srpske, dok je predsednik bio Mirko Šarović. Na izborima 2002. godine je sa 183 121 glasom izabran za predsednika Republike Srpske.

Za potpredsednike su izabrani Ivan Tomljenović (SDP – Socijaldemokratska partija BiH) i Adil Osmanović (SDA – Stranka demokratske akcije).

Na Opštim izborima 2006. godine ponovo se kandidovao za predsednika RS. Osvojio je 163 041 glas, za razliku od njegovog protivkandidata Milana Jelića (SNS) koji je sa 271 022 glasa izabran za predsednika.

Nakon poraza na izborima nakratko se povukao iz političkog života, pa je od 2007. do 2010. godine radio kao savetnik za ekonomska pitanja u privatnoj firmi. Iako je 2009. godine izabran za člana Senata Republike Srpske, u januaru 2011. sa te funkcije ga je smenio tadašnji predsednik RS Milorad Dodik.

U međuvremenu je krajem 2008. godine istupio iz SDS-a, te osnovao DP i kao kanidat ove stranke na Opštim izborima 2010. godine sa 2 864 glasa izabran za poslanika u NS RS.  Tri godine kasnije iz DS-a i NDS-a nastao je NDP za čijeg predsednika je izabran Čavić.

Njegova partija je na Opštim izborima 2014. godine nastupala kao deo koalicije „Savez za promene“, sastavljene iz najvećih opozicionih partija u RS. Čavić je sa 3 469 glasova izabran za poslanika u Parlamentu RS. Bio je član Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu NS RS.

Dve godine kasnije se kao kanididat Saveza za promjene kanididovao za gradonačelnika Banjaluke. Dobio je ukupno 39 670 glasova, dok je pobedu odneo kanididat SNSD-a Igor Radojičić sa 56 173 glasa.

Čavić je bio jedan od najaktivnijih opozicionih poslanika u Skupštini RS. U svojim izlaganjima često je kritikovao poteze aktuelne vlasti.

Bio je prepoznatljiv po ekonomskim analizama stanja u RS, te je tvrdio da ostavka tadašnjeg glavnog revizora RS Duška Šnjegote predstavlja nameru da se uništi jedina „nezavisna institucija u Srpskoj, kao što je uništena Agencija za bankarstvo RS.“

U jednom od svojih intervja optužio je vlast SNSD-a i njegovih koalicionih partnera, te javni servis RS (RTRS) da pokušavaju da stvore ambijent u kome se opozicija predstavlja kao rušilački faktor institucija Srpske. Tada je govorio da je RS je postala „talac jednog čoveka“, predsednika RS Milorada Dodika.

Početkom 2017. godine pojedini mediji su objavili informaciju da Čavićev NDP i PDP planiraju da na sledećim izborima nastupe zajedno kako bi se kao opozicione partije u RS na najbolji način suprotstavile vladajućem SNSD-u.

Lider NDP-a nije ni demantovao ni potvrdio navode medija, ali istakao da opozicija blisko sarađuje, te da u tom smislu „ništa nije isključeno“.

U avgustu 2017. godine mediji u BiH su objavili da će Srpska demokratska stranka amnestirati sve bivše članove ove stranke. Pojedini zvaničnici SDS-a istakli su da bi rado ponovo videli Čavića u svojim redovima. On ove navode nije komentarisao.

Izbori 2018. godine

Srpska demokratska stranka, Partija demokratskog progresa, Čavićev NDP, kao i nekoliko manjih opozicionih partija su pred Opšte izbore 2018. godine oformili Savez za promjene i nastupili su jedinstveno.

Kako nisu uspeli da osvoje vlast, Čavić je odlučio da započne pregovore o formiranju skupštinske većine sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata.

Na konferenciji za novinare održanoj u novembru 2018. godine on je kazao da opozicioni blok „Savez za promjene“ ili „Savez za pobjede“ više ne postoji, te da ga je NDP napustio.

Svoj postupak je obrazložio rečima da ne želi da bude „poslednji Don Kihot političke scene Republike Srpske“. Opoziciji je poručio da će sa tom odlukom, koja nije njegova, nego organa njegove stranke, „morati da se pomire“.

Za prelazak u vlast NDP je dobio jednog ministra u tada novoformiranoj Vladi Radovana Viškovića, a sam Čavić je odlukom Nadzornog odbora javnog preduzeća „Elektrokrajina“ imenovan za vršioca dužnosti direktora[1].

Nagrade i priznanja

Dragan Čavić je dobitnik Ordena Zastave Republike Srpske sa zlatnim vencem i Ordena Zastave Republike Srpske na lenti koji dodeljuje predsednik RS.

Osim toga, nosilac je Ordena Svetog Save koji dodeljuje Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve. Mitropolit Dabrobosanski odlikovao ga je Srebrenim ordenom Svetog Petra Dabrobosanskog.

Čavić je dobitnik Ordena viteza Hristovog groba koji dodeljuje Patrijarh Jerusalimski, te Ordena Zvezda mecenata sa briljantima koju dodeljuje međunarodna fondacija „Dobri ljudi sveta“ Ruske Federacije.

Nosilac je Ordena Petra Velikog prvog stepena koji dodeljuje Nacionalni komitet za bezbednost Ruske Federacije, te Ordena Zlatna zvezda koju dodeljuje Asocijacija za međunarodne stateške studije SAD.

Imovinsko stanje

Prema podacima iz imovinskog kartona koji su svi političari dužni da dostave Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH, Čavić sa suprugom Ljiljanom deli stan i garažu u Banjaluci. U banjalučkom naselju Čokorska polja poseduje kuću vrednu 250 000 KM i zemljište vredno 18 000 KM.

Privatni život

Dragan Čavić je rođen u Zenici. Živeo je Vitezu, a nakon toga u Novom Travniku. Porodica se nakon toga preselila u Banjaluku, gde se Čavić školovao. Oženjen je Ljiljanom Čavić, s kojom ima dvoje dece, ćerku Sonju i sina Tibora. O privatnom životu Čavić veoma retko govori.

Po nacionalnosti je Srbin, a po veroispovesti pravoslavac.

Reference

[1] https://www.slobodnaevropa.org/a/rs-dodik-opozicija/29790182.html