Džejla Glavović-Očuz

Kratke informacije

Ime i prezimeDžejla Glavović-Očuz
Datum rođenja01. Jul 1984.
Mesto rođenjaSarajevo
DržavaBosna i Hercegovina
ZanimanjeModel, političar
StrankaDemokratska fronta - Željko Komšić
Visina180 cm

Biografija

Džejla Glavović-Očuz je jedna od najbolje plaćenih bosanskohercegovačkih manekenki. Rođena je 1. jula 1984. godine u Sarajevu. Živi i radi u rodnom gradu.

Karijera

Džejla Glavović je već sa 14 godina ušla u svet mode, a njen najveći strah je bio da neće moći da dobije vizu kako bi radila u inostranstvu. Počela je u agenciji „Front Models“, a nastavila je da sarađuje s Amelom Radan, koja joj je mnogo pomogla u karijeri.

Džejla je 2002. godine pobedila na izboru „Miss Earth“ na Filipinima i tako Bosni i Hercegovini donela prvu internacionalnu krunu sa ovog izbora.

Jednom prilikom je kazala da joj to nije mnogo pomoglo u manekenskoj karijeri jer su miss i model različiti pojmovi. Trudila se da na svakom promoviše BiH i da afirmiše modele koji su, nakon toga, imali uspeha u svetu mode.

Napravila je uspešnu karijeru radeći svuda po svetu, a najviše za italijansko tržište. Važi za uticajno ime u svetu mode, jer je uspela da duži niz godina zadrži velike klijente kojima je dovoljno da njena agencija pošalje fotografije, pa Džejla ne mora da prisustvuje kastinzima.

Kada ugovori snimanje, otputuje dan ranije, odradi posao i vraća se svojoj porodici. Ostvarila se i kao TV voditeljka, a naziv jedne od emisija koju je vodila je „Ja biram goste“.

Glavović je 2012. godine u Sarajevu otvorila školu manekenstva koja je deo njene modne agencije “ „Swan Model Management“ i koja se bavi edukacijom mladih. Uči ih da cene sebe i da upoznaju modni svet.

Tokom godina, škola manekena je ostvarila veliki broj zapaženih dečjih modnih revija, javnih nastupa, kampanja, a neke polaznice su izgradile zavidne karijere u BiH i svetu.

Shvatila je da joj skauting dobro ide i da bi, pored manekenstva, i time trebala da se bavi. U svet je poslala modele poput Enise Njemčević, Moni Petković, Amile Kamenjaš, Aide Kešo, Dženite Dumpor i drugih.

S Amelom Radan je pokrenula „Fashion Week“ u Sarajevu na kome je učestvovala kao specijalni gost kako bi doprinela poboljšanju domaće modne scene. Često se uključuje u humanitarne projekte koji pomažu oboleloj deci.

U februaru 2017. godine je u Minhenu otvorila prestižnu reviju „Escada Couture“, a u aprilu iste godine je postala ambasadorka estetsko-medicinskog centra „SkinCare Clinic“.

Istog meseca se našla na naslovnoj strani prvog bosanskohercegovačkog izdanja magazina „Fashion Mood“. Tom prilikom je kazala da je ponosna na tu naslovnicu, jer je jedna od najlepših u njenom portfoliju.

Džejla je polovinom septembra 2017. godine otvorila „multibrand store“ visoke mode za decu pod nazivom „Kid Muse“. Cilj joj je, kako je kazala, da roditeljima omogući da u Sarajevu pronađu svečanu garderobu za svoju decu, a ne da je moraju naručivati iz inostranstva.

Tokom 2018. godine postala je prva bosanskohercegovačka ambasadorka kompanije Opel, a u martu je prisustvovala predstavljanju nove Opel Insignije GSI u Provansi, te snimila reklamni materijal i prisustvovala testnoj vožnji ovog modela[1].

Mali modeli Džejline škole manekenstva su istog meseca otvorili modnu reviju brenda „Walkmaxx“ u Sarajevu.

Polovinom 2018. godine Džejla je u Milanu snimila reklamu za kompaniju „Certosa“. Vreme u italijanskoj prestonici mode iskoristila je i kako bi snimila editorijal sa fotografom Erikom Rusom (Erric Russo) i posetila kastinge za predstojeću sezonu.

Nakon toga je usledila saradnja sa renomiranom časovničarskom kućom iz Lucerna. Džejla je nosila ekskluzivnu kolekciju nakita „Bucherer“ na reviji koja je u novembru 2018. godine održana u Minhenu.

Sarađivala je i sa drugim kućama, poput „Pichiotti-ja“, a nosila je i nakit „Niessing“ na reviji u Bazelu 2019. godine.

Krajem aprila 2019. godine je postala zaštitno lice nemačke tekstilne kompanije „Woolworth“, a krajem septembra iste godine je nosila reviju srpske dizajnerke Verice Rakočević u beogradskom hotelu „Hilton“.

Za kraj godine ostavila je modnu reviju koju je organizovala zajedno sa Markom Lovrićem u Sarajevu. Reč je o projektu koji je uključivao kastinge agencije „Swan Model Management“ u osam gradova Bosne i Hercegovine, a koji su se u sarajevskom Domu armije predstavili domaćoj i stranoj publici i modnim skautima iz Nemačke, Španije i drugih zemalja[2].

Domaći mediji su početkom novembra 2022. godine objavili vest da je poznata manekeka završila master studije Međunarodnih odnosa i diplomatije na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.

Politička karijera

Džejla Glavović Očuz je 2014. godine postala kandidatkinja za Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH sa željom da, kako je tada govorila, doprinese afirmaciji i pružanju šansi mladim i sposobnim ljudima.

Osvojila je 1 503 glasa, tj. 6.64 odsto, što nije bilo dovoljno da izbori mandat u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

Privatni život

Džejla Glavović je rođena 1984. godine u Sarajevu. Odrasla je sa roditeljima i sestrom u rodnom gradu, a u svet manekenstva je ušla sa 14 godina. Uspela je da se izbori za što bolju poziciju u često nemilosrdnom svetu mode.

Za sebe kaže da je stvorena za scenu, a recept njenog uspeha je to što se ne pretvara u nešto što nije.

Džejla se 2012. godine udala za biznismena Mahira Očuza koji ju je osvojio inteligencijom, šarmom, muževnošću i poštenjem. Završio je ekonomiju, a njegov otac je vlasnik lanca trgovinskih radni u Visokom i benzinske pumpe u Lukavcu.

Mahir i Džejla su shvatili da imaju iste ciljeve u životu i u Opatiji su napravili šerijatsko venčanje, a na ostrvu Santorini građansko venčanje. Medeni mesec su proveli na severnom Kipru.

U Bosni i Hercegovini je rodila sina Omara i odlučila da sačuva matične ćelije za koje se nada da im neće zatrebati.

Veliki udarac je doživela 2015. godine kada je preminuo njen otac Fadil, koga su mnogi poznavali po nadimku Zija.  Manekenka je mnogo ličila na njega, pa su je zvali „Zijo broj dva“. Ovaj gubitak joj je teško pao jer su bili veoma bliski.

Džejla se u junu 2017. godine u medijima pohvalila da završava studije za marketing, te da je upisala Business Academy, međunarodnu školu za poslovnu edukaciju na kojoj j odabrala smer Odnosi s javnošću[3].

Džejla kaže da je svesna da se u sredini u kojoj živi, uspeh teško prašta zbog čega se distancira od ljudi sa kojima ne može da ostvari zdravu i korektnu saradnju. U budućnosti sebe vidi na jugu Francuske sa mužem, sinom i ćerkom kako žive daleko od očiju javnosti i odmaraju se od poslova kojih su se zasitili.

Džejla je visoka 180 cm i veliki je gurman. Obožava da kuva za sebe i drage ljude, a posebnu pažnju posvećuje detaljima. Od trinaeste godine posećuje kozmetičke salone i brine o koži, kosi i liniji.

Hapšenje zbog ulja kanabisa

Krajem aprila 2022. godine bosanskohercegovački mediji su objavili vest da je policija u akciji „Meta“, između ostalih, uhapsila Džejlu i njenog supruga Mahira Očuza zbog sumnje da su nelegalno trgovali uljem kanabisa.

U istoj akciji je uhapšeni i biznismen Gordan Memija, jedan policijski službenik i biznismen. Oni su privedeni u sklopu akcije koja je bila usmerena na hapšenje i procesuiranje osoba koje se sumnjiče za neovlaštenu proizvodnju i prodaju opojnih droga, odavanje službene tajne, zloupotrebu položaja ili ovlašćenja i nadrilekarstvo[4].

Nakon što je dala izjavu u prisustvu branioca, sudija i tužioca manekenka je puštena jer nije bilo osnova za dalje zadržavanje. Nisu predložene niti izrečene nikakve druge mere prilikom puštanja na slobodu.

Kasnije se ispostavilo da su u momentu hapšenja imali ulje kanabisa koje je njen suprug koristio kako bi ublažio simptome multiple skleroze tip 2. Mahid Očuz je takođe pušten na slobodu.

Reference

[1] https://www.klix.ba/auto/noviteti/dzejla-glavovic-promovirala-novu-opel-insigniju-gsi-u-provansi/180308072

[2] https://www.klix.ba/lifestyle/modailjepota/visemjesecni-rad-dzejle-glavovic-ocuz-i-marka-lovrica-krunisan-finalnom-modnom-revijom/191210133

[3] https://www.klix.ba/lifestyle/uspjesna-preduzetnica-otkriva-nikada-ne-treba-prestati-sa-obrazovanjem-i-duhovnom-nadgradnjom/170608056

[4] https://www.klix.ba/vijesti/crna-hronika/akcija-policije-protiv-nelegalne-trgovine-kanabisovim-uljem-medju-privedenim-i-biznismen-gordan-memija/220331036

Džejla Glavović-Očuz na društvenim mrežama

FacebookDžejla @ Facebook